Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:4
banner
Tréning, úrazy a regenerácia

AKO NA ŠPORTOVÉ VÝKONY VPLÝVA LOWCARB?

Čo sa stane s tvojim fyzickým výkonom, ak ZMENÍŠ zásadným spôsobom PALIVO, ktorým si doteraz svoj fyzický výkon “SPONZOROVAL”? Ako dlho trvá, kým sa tvoje telo ADAPTUJE na tukové palivo a ty začneš podávať ROVNAKÉ výkony ako pred tým? Prečo je pre tvoj metabolizmus šetrnejšie “ísť” na TUKOVOM palive a prečo vďaka tomu sa tvoja REGENERÁCIA zrýchli? Ako LOWCARB ovplyvní silových a ako vytrvalostných ŠPORTOVCOV? A čo BACKCARB loading dni alebo cheat dni?

img
jose.pisar
Pridané: 16.08.2018, 15:00
Reagovať
Pridané: 16.08.2018, 15:00
Reagovať
Ako na to?
Ahoj. Uvedomujem si ze moje otazky zalozene na mojich cieloch - co najviac sa priblizit k maximalnemu potencialu mojej bytosti si vyzaduju teochu viac ako len subjektivne pocity a skusanie toho co funguje a co nie. Ale predsa:
Ked som bol "sacharidový" vydržal som 10-12hodín v dielni v slusnom vykone (nepamatam si ze by mi niekto stíhal) no bolo to za cenu 4 silných káv a asi 15- 20 cigariet - čiže energia na dlh. Po asi troch rokoch som sa strhal a začal som to riešiť. Menej kavy (1slabsia za den) menej fajcenia - 1cigareta za den. Prechod na lowcarb behom 2,5mesiaca 1-1,5g/1kg ATH. Teraz cítim že som tak na 60% z vyyrvalostvej - celodennej kondície z predošlej. Citim priznaky zavislosti resp. Abstinencne priznaky na kofeine a nikotine...
Je možné sa vôbec vrátiť do sily a energie ktoru som pocitoval pred tímto prechodom ale bez kavy a tabaku? A dokonca byt vykonnejsi? Viem ze pises ze ano. No tabak a kava a vela sacharidov to je iz teraz z mojho pohladu upny zabijak... teraz sa ucim davkovat si mieru stresu tak aby som to zvladol a nebolo to nejak nasilne. No aj napriek tomu zmes zavislosti kava tabak a aj z toho prameniaci nedostatok energie plus zmena stravovania, myslenia, treningy je dost narocna.
Fascinuju ma "poznatky" o spartanoch a pod. Som si isty ze geneticky ma moje telo predpoklady pre omnoho vacsie vykony oproti priemeru - malokto (v mojej mladosti - v mojej vahovej kategorii) vydrzal viac ako ja - ci uz na stavbe-v praci, v horách... Vždy som vedel že telo je perfektný stroj, ktorý dokáze vsetko čo od neho chcem. No teraz som trochu na pochybách, či som si ho príliž nezničil .
V 10 rokoch zivota mi diagnostikovali rozsirenu stitnu zlazu a bral som 15 rokov lieky - euthirox. V 25 roku zivota mi povedali ze uz beriem skoro najvissiu davku a ze casom asi budem muset ist na operaciu a ze ked tie lieky nebudem brat tak mozem zomret) Ja som sa "Nasral" a povedal si ze to bud dam bez liekov alebo zomrem. Isiiel som na mesiac do hor a zacal robit zmeny v mysleni v strave. Prestal som brat lieky. Totalne som sa tam strhal a schudol asi 7 kg (uz pred tim som mal minimum podkozneho tuku zmenil som stravu na cisto vegetariansku a po navrate na vitariansku. Na dalsej kontrole (asi po 6 mesiacoch) mi povedali ze hladiny hormonou su na spodnej hranici a ze lieky uz brat nemusim. Ze to doktorka este nevidela, ze by to bolo mozne. Odvtedy - 5 rokov tie lieky neberiem. Na vita - vegetarianskej strave som bol slaby, ale asi to bolo na nieco dobre. Vratil som sa ku klasickej strave aj kes aspon "delenej"...
Podobne som sa "nasral" aj pred 4 mesiacmi ked som si povedal, ze uz nechcem byt zavisli na cukre, tabaku a kave... O co mi ide teraz? Asi o povzbudenie o info od ludi ktorím to funguje. O sposob ake kroky podniknut aby som to psychicky vydrzal - nie to ze nefajcim a nepijem kavu. Ani to ze nejem viac sacharidov - to mi vyhovuje. Ale ako vydrzat ten neutichajuci energeticky nedostatok? Ked som aj skusal trochu zvysit mnozstvo sacharidov, citil som sa po tyzsni este horsie, akonahle som ich stiahol na cca max1,5g/1kgATH zas mi bolo lepsie, no energie mam stale malo....
Dufam ze ta tim nezatazujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.08.2018, 08:40
Reagovať
Pridané: 21.08.2018, 08:40
Reagovať
Re: Ako na to?
Ahoj, neviem kolko mas rokov dnes, no nemozes chciet od svojho tela, aby sa zlepsilo v takom casovom horizonte aky si ty predstavujes, ale musis mu dat na to cas. Vsetky hore popisane zavislosti si si budoval roky a pre telo je takato sokova terapia nevhodna. Mozno to naozaj vsetko vydrzis a telo sa jednoducho adaptuje, ale teraz za to platis primeranu dan, tak ju zaplat. Neskor ziskas co si zelas aj s urokami pre teba. Vsetky popisane zavislosti su velmi silne a telo na nich je fyziologicky zavisle, cize to nie je iba vecou tvojich postojov ci myslienok, ale aj skutocnych "potrieb". Preto aspon v otazkach prijmu sacharidov by som na tvojom mieste tempo zmiernil, trochu zdravsich sacharidov (ryza, zemiaky, pseno) do systemu navratil a hral sa niekde na urovni lowcarb stravovania, co znamena ze 30% z energetickeho prijmu konzumujes sacharidy. Kolko to je presne neviem, lebo neviem aky objem kalorii skonzumujes za cely den. Ak napriklad 2000 kcal / den, tak 30% = 600 kcal = 150g sacharidov. Drzim palce pri tvojom napredovani.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jose.pisar
Pridané: 10.08.2018, 11:21
Reagovať
Pridané: 10.08.2018, 11:21
Reagovať
Šprivty a výkon v tréningu
Ahoj. Podcast 9bodov z 10 :) . Občas máš na moje pomery trochu zrýchlený a nie celkom zrozumitelný slovosled :) ale vcelku hravo som si s tím poradil :D
A teraz vážne...
Po dlhom čase som si dal včera intervalový šprint - cca 1 km beh do mierneho stupania a potom 3 krat sprint (30s - taka frekvencia aby som neodpadol a mohol po 1min opakovať dalsi). 1.Ledva som lapal po dychu (neviem či sa to volá kolaps plúc - pocit silneho stiahnutia plúc, neschopnosť ich doplna "otvoriť") - čo sa v tedy fyziologicky deje? (Kým som vyklusal cca 1 km už to bolo v pohode).

2.asi pol minuty po ukonceni sprintov ma zacalo silno pichat pod spodnym lavim rebrom (po skonceni vyklusu pohoda) - čo presnejsie to fyziologicky znamená?

3. Náslesne na to som si vcelku slušne silovo zatrénoval až som bol prekvapený

4. Keď som išiel spať cítil som že ma ťahá do postele ale zároveň som sa cítil plný energie.

(Isté vysvetlenia na to mám- aj v ramci toho co som studoval tu na strankach, ale necítim že by boli pre mna dostacujuce, alebo celkom presne).

Posledná vec.... posledné dni - asi posledne 4-5 dní neviem večer zaspať. Lahnem si ,, unavený" - ale nie strhaný cca 21:30 a niekedy do 1 rana, niekedy do 23-tej neviem zaspať - akoby sa hlave nechcelo spať. (Riadim sa čo najviac tvojimi ..spankovimi.. odporucaniami) zmena schopnosti zaspat nastala ked som zacal trochu dlhsie ciastocne hladovat a znizil prijem sacharidov cca na 1g/kgATH.
Ráno sa budím uplne rovnako vyspato/nevyspatý a v rovnakom čase ako dni dovtedy.
Dakujem .
P.S. Ako sa máš ty? Ako sa ti darí napredovať? Čo nové si v živote objavil a aplykuješ?
S pozdravom a vďakou Jožo
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.08.2018, 16:42
Reagovať
Pridané: 12.08.2018, 16:42
Reagovať
Re: Šprivty a výkon v tréningu
Popracujem na zrozumitelnosti aj na tom, aby som hovoril pomalsie.
1+2. HIIT (intervaly / sprinty), co sa deje? to pichanie je jednoducho vzduchova bublina v hrubom creve ktora tlaci. Byva to na oboch bokoch. Nakolko je to vyrazne anaerobna cinnost, telo pouziva iba glukozu ako zdroj energie (aj glykogen) a uci sa zapajat rychle svalove vlakna. Je to uzitocne z mnohych dovodov, ktore tu popisujem aj na blogu.

Ciastocne hladovanie moze u niektorych ludi posunut biorytmus, neskor sa to upravy a bude to ok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jan
Pridané: 11.07.2018, 12:31
Reagovať
Pridané: 11.07.2018, 12:31
Reagovať
Regeneracia a jedlo po treningu
Ahoj Vlado, mal by som este 2 otazky,

1. Ak sa stravujes ketogenicky a trenujes silovo na lacno, vsimol si si nejaky prakticky rozdiel ak si das po cviceni protein alebo BCAA alebo normalne jedlo bez sacharidov pripadne so sacharidmi? Co povazujes za najlepsie jedlo po intenzivnom silovom treningu ak si 16 hodin pred treningom nejedol? Obvykle este dalsie 2 hodiny po treningu nekonzumujem nic, ale neviem prist na to co je najlepsie potom a v akom poradi a casovom odstupe.

2. Ake veci robis, pripadne by si odporucal pre co najrychlejsiu regeneraciu po silovom treningu? U mna je to momentalne: studena sprcha, sauna, ciastocna hladovka, strecing, joga, a obvykle nejaka aerobna aktivita dalsi den ako beh/plavanie. Doplnil by si este nieco?

Dakujem a prajem ti pekny den.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jose.pisar
Pridané: 10.08.2018, 10:58
Reagovať
Pridané: 10.08.2018, 10:58
Reagovať
Re: Regeneracia a jedlo po treningu
Ahoj Jano. Dovolim si tiez komentovat tvoje otazky.
Vsetko čo tu na stránkach Vlado prezentuje úplne rezonuje s mojim vnímaním celej "problematiky" .
Nakoľko sa práve nachádzam vo fáze "prestavby" metabolizmu mám pár postrehov z mojej praxe.
1. Pozorujem stres, ktorý na seba vyvíjam a učím sa odhadovať či ešte pritvrdiť alebo povoliť. Stresom myslim psychicky - odvikanie od tabaku a kávy, závislosť na sacharidoch, mentálny - stres z udržanie svojich zásad prístupu k životu a ich postupnej zmeny - budovania k lepšiemu. A napokon stres fyzický - trening tela. Tam hlavne smeruje tvoja otázka. Tento postup aplikujem do všetkých sfér no konkrétne pre telo : 1. Postupne pracujem na energetickej bilancii dňa celkovo - budím sa unavený, chodím spat rozbitý alebo naopak som v sile? Čo som v horizonte posledného 1- 2-3 dní robil, jedol, na čo som prevažne myslel? Trápilo ma niečo, bol som smutny, veselý? Darilo sa mi v praci alebo naopak?...
Pozorujem dni kedy mám pod psa naladu a niesom schopný sa dvihnúť na hrazde a zrazu príde dobra sprava, riešenie ťažkej životnej sytuácie a v priebehu nasledujucej napr. hodiny podam (na moje pomery) excelentný výkon - a znova pozorujem co bolo hlavnym spustacom? Co som spravil inak ako minule ked mi to nešlo a snažím sa to opakovať?
Este posledny priklad: pre čo som posledne dva dni nevedel zregenerovať? Ako dlho som spal? Ako dlho som bol v praci a v akej nálade? Nepohadal som sa so zenou? Aky bol pomer negativneho a pozitivneho myslenia v dni? Ako dlho som hladoval/nehladoval?
Tu už sa venujeme otázkam širokospektrálne zameraných na celý život. Vlado ich tu stále všade vnáša. Hlavne som si to všimol v podcastoch...
Záverom: je dosť možné že väčšina z nás kopala studňu tam kde nieje voda a pre to sa nám nedarilo.
Človek ako bytosť je komplexný organizmus pozostávajúci z mnohých akýchsi "tiel". Telo mentálne (myšlienkový svet, duševné schopnosti) telo emočné, fyzické, duchovné a o všetky sa treba starať a rozvíjať ich komunikáciu, celistvosť. Ak toto opovrhneme, Potom sa môže - podľa mňa - veľmi ľahko stať, že aj napriek strave a cviceniu nie len ze nebudeme napredovať ale dokonca budeme chradnúť a na druhej strane pri budovaní rozvoja vnutornej sily a mentalnej , emocnej, duchovnej disciplíny sa aj napriek nie celkom idealnej strave a pohybu môžeme posúvať extremnym tempom ku extrémne pozitívnym výsledkom.

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.07.2018, 12:49
Reagovať
Pridané: 11.07.2018, 12:49
Reagovať
Re: Regeneracia a jedlo po treningu
1. BCAA uz nepouzivam roky, kvoli tomu, aby som zbytocne neotupoval citlivost na inzulin. Davam si ich vo Wellness Proteine, ale neponahlam sa a neriesim ziadne "anabolicke okno". V podcaste #65 vysvetlujem preco. Zaroven pri teme ako naberat svaly pri lowcarbe vysvetlujem sirsi kontext ako sa treba na naberanie svalov pozerat, ake otazky si polozit (vytvorit si vlastny obraz) a az potom vyberat a skladat jednotlive puzzle skladacky (postupy, strategie, protokol). Ak nevies prist na to, co je pre teba najlepsie, mozno na to nikdy nebudu stacit len tvoje pocity. Ak ti nejde o nic konkretne, nie su vrcholovy sportovec, tak to ani nie je podstatne. Podstatne je, ci si dokazes vytvorit taky zivotny styl, pomocou ktoreho postupne zlepsujes sam seba a svaly nech vyzeraju ako chcu - ako potrebuju.

2. Opat sa aj tu musime pozriet na sirsi kontext. Ponahlas sa preto ze si vrcholovy sportovec a teda vies ako su na tom tvoji superi, cize mas metriku, cez ktoru vies o kolko sa musis zlepsit? Ak nie, nemame ziaden pevny bod, cez ktory sa vieme posunut dalej (pojem "zlepsenie" je abstrakcia), tak nech ti poradim to ci ono, podla coho budeme vediet ze si svoj ciel dosiahol? To co menujes je fajn, to bez debaty, nic zasadne by som nedodal, teda pokial nemas zapalene crevo (leaky gut) a teda potrebujes podstatne silnejsiu protizapalovu stravu, lebo ta moze mat podobne silny regeneracny vplyv...

-v-
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem