Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:3
banner
Firemné zdravie

Ako zostať ZDRAVÝ v sedavom zamestnaní?

Sedieť či stáť? Striedať polohy alebo robiť stojku o stenu? Firemná kultúra nás zväzuje a určuje čo je NORMÁLNE, čo bežné alebo aj zvláštné. Ak pracujete doma, situácia je o trochu lepšia. Ak však pracujete vo firme, nemusíte mať na výber lebo firemná kultúra nepustí. Čo ak ale nastal čas zmeniť kultúru pracovného prostredia k lepšiemu?

img
Andrej.nejedlik
Pridané: 14.12.2018, 13:54
Reagovať
Pridané: 14.12.2018, 13:54
Reagovať
Odporucenie literatury
Ahoj Vlado, velmi ma kvoli tebe problematika sedaveho zivotneho stylu zaujala. Nenarazil si nahodou niekedy o knizku opierajucu sa o tuto temu, ktora by sa ti pacila? Rad by som sa do toho ponoril este hlbsie. Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.12.2018, 08:46
Reagovať
Pridané: 15.12.2018, 08:46
Reagovať
Re: Odporucenie literatury
Urcite si nastuduj prace Kelly Starreta: https://www.amazon.com/Kelly-Starrett/e/B00DJEBOUO

Aj tu mam nejake veci spracovane co by teba alebo niekoho u vas vo firme mohlo zaujat: https://prednasky.vladozlatos.com

Ak si vsak zadas v anglictine ako vplyva na zdravie sedenie, najdes toho mnoho zaujimaveho:

https://www.fightaging.org/archives/2016/08/estimating-the-cost-of-sedentary-lifestyles/

https://www.fightaging.org/archives/2012/09/yet-more-data-on-body-weight-and-medical-costs/

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jul/30/sitting-down-too-much-health-costs-economy

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30383-X/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25292019

https://www.thecut.com/swellness/2016/07/sedentary-lifestyle-health-risks-and-costs.html

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2047487316655466

https://www.hindustantimes.com/health-and-fitness/a-price-too-dear-sedentary-lifestyle-costs-67-5bn-5mn-lives-a-year/story-VFmk72kBcQL62zLttIs4gO.html

https://www.techtimes.com/articles/171675/20160728/lack-of-exercise-sedentary-behavior-cost-the-world-5-million-lives-and-67-5-billion-every-year.htm
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Andrej.nejedlik
Pridané: 29.01.2019, 14:25
Reagovať
Pridané: 29.01.2019, 14:25
Reagovať
Re: Re: Odporucenie literatury
Od Kellyho Starreta som si precital "Deskbound: Standing Up to a Sitting World" a citam prave "Ready to Run: Unlocking Your Potential to Run Naturally".

Knizka Deskbound vo mne dokazala vyvolat potrebu obmedzit sedenie, cize naozaj dakujem za odporucenie.
Pri citani sa mi vsak vynorilo zopar otazok. Viem, ze mas toho naozaj vela, takze ak si najdes cas na vyjadrenie nazoru na ne, tak by som bol rad.


1. Z toho ako Kelly vysvetluje spravne zorganizovane telo mi vyplyva, ze je velkym zastancom rovnobezne situovanych chodidiel. Rozprava o tom ako by mali byt paralelne a ak stojime s chodidalmi vysunutymi smerom von, tak to sposobuje internu rotaciu kolien, ktora je skodliva. Tu som narazil na vnutorny rozpor kedze chodidla v takej pozicii mi pridu neprirodzene a mam pocit, ze to ma na mna paradoxne opacny efekt - miesto zelanej externej rotacie mi skor sposobuju internu. Studoval som si dalsiu literaturu a narazil som na teoriu, ze ide o dlzku a tvar hlavy stehennej kosti. Prave to nam urcuje ako siroko od seba a ako natocene by sme mali mat chodidla. Pride mi to logicke a aj pocitovo prijatelnejsie. Aky mas na toto nazor?

2. V knihach od Kellyho ako aj v inych literaturach sa pise nasledovne a mozeme to vidiet aj vsade okolo nas.
Sedime vela, hybeme sa malo, hybeme sa zle a bolest nam sposobuje nase imobilne telo.
Preto by sme mali:
- obmedzit sedenie - standing desk alebo ak uz sediet musime, tak sa naucit ako
- hybat sa viac - vyuzivat prilezitosti na pohyb vsade kde sa len da a neustale menit polohy
- hybat sa spravne - naucit sa si spravne zorganizovat postoj a udrziavat si ho pri kazdej cinnosti
- opravovat a udrziavat si mobilitu - denna 15minutova udrzbu tela za pomoci mobilizacnych pomocok ako valec, lopticka, rezistencna guma

Z tohoto konceptu vychadza ako riesenie Standing desk + mobilizacne cvicenia.

Ty mas vsak mierne odlisny postoj:
- obmedzit sedenie - neseda
- hybat sa viac - silovo-napravne cvicenia + no extra time cviky / polohy
- hybat sa spravne - nezaregistroval som, ze by si sa v mediach niekedy explicitne venoval spravnemu drzaniu tela, takze neviem
- opravovat a udrziavat si mobilitu - silovo-napravne cvicenia, mobilizacne cvicenia s vlastnou hmotnostou; na tvojom skoleni som sa ta pytal na foamroller a vravel si, ze ho nepouzivas

Tvoj koncept je komplexnejsi, ale opiera sa hlavne o nesedu, zabezpecenie enviromentu bohateho na pohyb a treningy.


V tychto konceptoch su iste rozdiely a chcel by som sa spytat:
a.) Povazujes pravidelne striedanie poloh na nesede lepsie riesenie ako striedanie poloh pri standing desku? Rozumiem, ze nase telo by malo polohy striedat, aby sa na ziadnu neadaptovalo, nie je vsak lepsie pre nas “usedenych ludi” menit tie polohy okolo stoja ako okolo sedu?
b.) Myslis si, ze na napravu a prevenciu voci roznym mobilitnym problemom stacia cvicenia s vlastnou vahou a naozaj nie je za potreby pouzivat rehabilitacne pomocky?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.02.2019, 17:41
Reagovať
Pridané: 05.02.2019, 17:41
Reagovať
Re: Re: Re: Odporucenie literatury
Ahoj, cenne ze si leteraturu prestudoval, aspon mas co cenne skusat a aplikovat do praxe.

1. To by som musel vidiet, ale suvisi to s celym svalovym retazcom od palca po zadok az krize, pozri toto moje video kde ti to vysvetlim nazornejsie (princip #2): https://principy.skills.sk

2. Ano, mam takyto pristup, tych spravnych je vsak viac. spravnemu drzaniu tela sa nevenujem, pretoze si nemyslim ze existuje. Jednak kvoli individualnym zvlastnostiam, ale aj kvoli sportovemu zameraniu. S neutralne nastavenou chrbticou ziaden vrcholovy sportovec nic neurobi - naopak jeho vykon zhorsis ak by si ho chcel napravat. Cize je to skor vec kontextu a sirsich suvoslosti, ktore treba zohladnit od pripadu k pripadu. Hej, roller nepouzivam, vyrolujem ta pri zapaseni efektivne :)

Neseda je len zaciatok, prave cez nu chcem pomahat tvorit environment bohatsi na pohyb. Do neho vsak nech pokojne patri aj tvoj roller ak ho velmi potrebujes. Ale napriklad aj takato vecicka na cupenie:

https://www.instagram.com/p/BtLW4angbjC/

A. myslim ze striedanie poloh na sedene spolu so stending deskom je uplny ideal (cize oboje). Vyskusat musis co na tebe funguje, klucove budu vysledky ku ktorym sa dopracujes zvolenym pristupom.
B. neviem na to s istotou odpovedat, no telo dost sikovny stroj a vystacis si aj s vlastnym "zadkom" aby si napredoval... niektore veci su fakt jednoduche, ale narocne na zakomponovanie do zivotneho stylu (zvyk).

Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Sleer
Pridané: 14.12.2018, 13:08
Reagovať
Pridané: 14.12.2018, 13:08
Reagovať
Smůla
Ahoj Vlado,
a pokud takové štěstí nemáme a podobné změny u našeho zaměstnavatele zatím možné nejsou, co bys nám doporučil?:) Jsou nějaké "vychytávky" kromě pravidelného chození?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.12.2018, 08:47
Reagovať
Pridané: 15.12.2018, 08:47
Reagovať
Re: Smůla
Je to len otazka casu a presvedceni. Co tak zavolat si ma na prednasku cez ktoru sa vyvola zvyseny zaujem? https://prednasky.vladozlatos.com
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem