Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:26
banner
Životospráva a zvyky

Poraďte sa s pračlovekom

Čo by robil pračlovek, keby sa ocitol v tomto storočí? Ako by sa stravoval a ktoré potraviny by si kupoval? Ako by športoval a ktoré cvičenia by realizoval? Tieto a mnohé ďalšie zaujímavé otázky sme položili expertovi Marianovi Černému z Akadémie No Will No Skill. 

Lívia Blažovská
Pridané: 13.12.2014, 14:56
Reagovať
Pridané: 13.12.2014, 14:56
Reagovať
proťak
Pekny den prajem vlado ....to že sme s frajerom vašími fanušikmi o tom niet pochýb.... Ja sama sa nizkosacharidovo stravujem uz davno predtým než som si prečitala Váš prvý članok, resp. videla prvé video...chýbala mi len hromada odborných poznatkov, ktoré momentalne prostredníctvom tohto blogu a videí dennodenne študujem ....To vďaka Vám :).....čo sa týka tréningu tak ja osobne cvičím vrámci ženských možností, ale progres je viditelný...:) fakt diky...moja otázka ale smeruje ohľadom jedného proteínu ktorý s frajerom užívame...chcela by som sa opýtať, ak máte cas si prečitať výživové hodnoty tohto proteínu v tabuľke a vyjadriť svoj nazor....ide o to že sa mi zdá že je tam priliš vela sacharidov...može sa jednat o vlakninu co je celkom prospešne ale znepokojuje ma to.....budem rada ak sa vyjadríte...ak nie nevadi, aj tak o moju priazeň neprídete.. Ďakujeme...s pozdravom Lívia PS: pripájam link http://www.bodybuilding.com/store/nutrabolics/athletes-food.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.01.2015, 20:11
Reagovať
Pridané: 02.01.2015, 20:11
Reagovať
Re: proťak
Ako som uz viac krat pisal, nemienime sa vyjadrovat ku kazdemu produktu ci clanku, ktory na webe je. Ak chces aby sme nieco posudili, musime vidiet nutricnu tabulku a zlozenie produktu. Marketingove kecanice nas nezaujimaju a tam som nic ine nevidel (letmo som zbehol stranku). Ak si to nasla posli, mozem sa pokusit o hodnotenie ale nevidim to ruzovo...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cernakova
Pridané: 15.10.2014, 12:53
Reagovať
Pridané: 15.10.2014, 12:53
Reagovať
praclovek a objem podkozneho ku
Chcem sa spytat Mariana a Vlada. Vsetko ako fungujete a co pisete je pravdive, no mam otazku. Kazde zviera v prirode si ponechava nejake percento tuku-kazde ine, prave pre pripad co ak nebude dlho jest. Ak by tu prislo k nejakej katastrofe jasne ze do obchodu sa dostane ten kto bude mat najvacsiu kondiciu a rychlost to je jasne, kondiciu mat treba nie iba nafuknuty sval a ziadnu rychlost,ale mala som moznost vidiet to ako dieta bolo v nemocnici, 2 tyzdne nejedlo a schudlo z 12 na 9 kg za tu dobu. Dieta 3roky ani nie tucne ale z krasnym podkoznym tukom, Otazka znie ake percento podkozneho tuku by sme mali mat ak by prislo naozaj k niecomu? Lebo 15% tuku nam asi nevydrzi na dlho. Videla som video vyberte si svoj ideal krasy ale cela tato stranka a filozofia sa venuje hlavne funkcnosti cloveka, krasa je len druhotna. Takze ake percento tuku je idealne nie pre krasu ale pre prezitie ? Dakujem za odpoved. A na zaver dieta nevybera je co mak dispozicii co najde ano hybe sa ale nerozmysla nad svojim percentom tuku? Nemam pravdu? Podla mna pravymi praclovekmi su male deti.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 23:37
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 23:37
Reagovať
Re: praclovek a objem podkozneho ku
Hmm, ale mam to chapat tak, ze to zviera si to extra % tuku udrziava nejako vedome alebo si ho nebodaj reguluju? A potom mas asi predstavu, kolko je to 15% tuku v zasobach energie? Pokusim sa tvoje zahmlene otazky trochu vyjasnit. Ak ma 50kg zena 15% tuku (co je skvely vysledok), je to 7,5kg tuku (= 7500g). Kazdy gram tuku, ma asi 9 kcal = 67.500 kcal v zasobach podkozneho tuku. Takato zena, by na jeden maraton (42km) s jej telesnou hmotnostou potrebovala okolo 2000 kcal energie povedzme pri rychlosti 60% z VO2MAX. Cize z fleku bez najedenia by teoreticky ubehla skoro 34 maratonov bez prestavky = dojazd 1428 km. Je to podla teba dostatocny objem energie aby si prezila aspon 2 skromne tyzdne bez jedla v prirode? Ver mi ze je, hoci ma to niekolko ALE. Ale...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Fred
Pridané: 19.09.2014, 11:38
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 11:38
Reagovať
Tuniak
Chcem sa Vás touto cestou opýtat, co si myslíte castej konzumácii tuniaka.
> Na internete som nasiel kopec protichodných názorov. Na vasej stránke som nasiel len zopár viet v komentároch.
>
> Od názorov,
> ze konzumovat tuniaka castejsie ako raz za týzden je nezdravé, kvoli obsahu ortuti a duplom z konzervy, lebo konzervou sa obsah ortuti zvýsi.
> Naopak,
> zas ze zvýsený obsah ortuti je blábol.
> Dalej,
> ze meraním sa ani v jednom prípade nezistil denný nadlimit ortuti a iných skodlivín a dokonca, ze pri tuniakoch v konzerve je obsah ortuti este mensí ako pri cerstvom alebo mrazenom mäse. A ze tuniaka si teda mozno dopriat denne.
>
> Vec sa má tak, ze v Nemecku kde zijem sám idem na artroskopiu kolena(Meniskus) a pár týzdnov sa o barliach o seba budem starat sám. Preto mi tuniak ako velmi jednoduchá vec na prípravu(priprava vlastne len vytiahnut z konzervy) príde vhod. K tomu ryza, cestoviny plus olivy, cesnak. A obed veceru mám. Plánoval som to robit takmer denne. Chcel som si nakúpit kopec konzerv, tie vychádzajú lacne alebo nakladaný v sklenej dóze, co vychádza tri krát drahsie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.10.2014, 21:44
Reagovať
Pridané: 14.10.2014, 21:44
Reagovať
Re: Tuniak
Fred, v takychto pripadoch je cokolvek lepsie ako nic. Problem akejkolvek konzervy je v plastoch (BPA) na vnutornej strane. To je mozno este vacsi problem ako tie tazke kovy, ktore si tazko bez laboratoria dokazete odmerat, pretoze zatial co jeden produkt moze mat stopove prvky, iny moze byt na to dost zle. Radsej by som si vsak na vasom mieste kupil teda konzervy alebo este lepsie sklenenne balenia malych ryb, ktore neziju dlho a tym padom nestihaju metabolizovat do tukov tolko tazkych kovov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Alsasan
Pridané: 22.07.2014, 12:44
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 12:44
Reagovať
Pomoc
Ahoj Vlado,

tento clanok ma velmi uputal a chcel by som sa spytat v ktorom knihkupectve by som zohnal tuto knihu (Principy pracloveka). Dakujem za odpoved.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:20
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:20
Reagovať
Re: Pomoc
Kontaktuj Mariana, ta kniha nie je dostupna v knihkupectvach, je to e-kniha...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jozo8527
Pridané: 12.07.2014, 23:10
Reagovať
Pridané: 12.07.2014, 23:10
Reagovať
poďakovanie
Ahoj Vlado, stal som sa pravidelným čitateľom tvojho blogu a ďakujem ti za mnohé rady. Je to neuveriteľné, že v dnešnej dobe dokáže človek ako ty dávať neskutočne cenné rady zadarmo. Skúšam si nájsť svoju cestu - životosprávu. Na začiatku som hľadal mnoho informácii na webe, ale jediná naozaj profesionálna slovenská stránka je tvoja. Začal som čítať blog a stravovať sa podľa tvojich rád. Aj moje cviky a cvičenie som upravil. A cítim sa oveľa lepšie - nie som tak unavený a mám dostatok energie a viac sily, ako predtým. Najviac sa stravujem paleo, ale sem tam pridávam aj niečo iné. Teraz skúšam vynechávať raňajky, tak ako si to písal v blogu - cez deň hladovka, večer po tréningu pohostenie. Je to fakt náročné a dlho trvá pokiaľ si človek nájde správnu cestu - životosprávu. Začiatky boli veľmi ťažké. Nájsť správne potraviny, ktoré by mi nespôsobovali tráviace problémy, nájsť množstvo, pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Teraz asi po dvoch rokoch som sa naučil, ktoré potraviny a koľko môžem jesť, aby som nemal žiadne tráviace problémy. Priznám sa, že sacharidy v mojej strave pochádzajú iba zo zeleniny. Niekedy, keď si telo vypýta ovocie, tak mu ho doprajem. Ale žiadne "moderné" potraviny. Snažím sa každý deň jesť dobré tuky - avokádo, avokádový olej, ryby, omega 3, zelenina. Sacharidy držím tak okolo 50 až 70 gr denne. Aj vďaka tvojim radám a článkom sa cítim skvele. Pijem power coffe a konečne nemám po káve problémy. Teším sa každý deň na nové rady a príspevky v blogu. Ešte raz ďakujem. S pozdravom Jozo
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 22:33
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 22:33
Reagovať
Re: poďakovanie
Pekne dakujeme za koment Jozo, aj nadalej ti drzime palce pri optimalizacii svojej zivotospravy, posledne clanky o svaloch ci negativach low-carb si urcite precitaj taktiez...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ivanko
Pridané: 23.06.2014, 22:06
Reagovať
Pridané: 23.06.2014, 22:06
Reagovať
otázka
Ahoj ,mám otázku ,dlho sa venujem zdravému životnému štýlu , stravovaniu , aktívne cvičím , prepracoval som sa k Paleo stravovaniu , rok a pol som tak fungoval celkom úspešne a zdravo , potom mi prestalo chutiť mäso , tak som ho vypustil ostal som na tom ostatnom surovej a parenej zelenine semienkách orechoch vajíčkách a syroch, zistil som že existuje vitarianské stravovanie , vyskúšal som to , bolo to zaujímavé ale nakoniec to nebolo pre mňa , v zime som sa necítil harmonicky , dnes som znova na paleo aj ked konzumujem pšeno pohánku jednozrnku , a hlavne mám chuť na čisto ovocné jedla alebo aj dni , nepotrebujem schudnúť .čo hovoríte na to že mám stridavo chuť na paleo a frutariansku výživu ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:05
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:05
Reagovať
Re: otázka
Ahoj Ivan, fakt neviem aky mam nad tvojim stravovanim urobit zaver. Je to na diskusiu, nie na takyto abstraktny koment. V kazdom pripade je tato tvoja situacia casta aj u inych ludi. Napriklad aj ked niekto prejde na vegetariansky alebo vegansky zivotny styl, tak sa citi dlhodobo dobre (cca 2 roky). Lenze citi sa dobre nie preto, ze vynechava maso ale preto, ze zlepsil mnoho aspektov svojej zivotospravy, cize ak by to maso jedol (ci ine poctive zivocisne produkty), citil by sa rovnako dobre. Lenze toto trvanie 2 roky je len dovtedy, pokial si nevycerpa dolezite mineraly a vitaminy z tela (kvoli nekompletnej vyzive a absencii zivocisnych nutrendov) a potom sa to cele zacne rutit. Tebe sa to asi ruti castejsie cize je pravdepodobne, ze nieco nerobis spravne a dosledne. Mozno je nacase, aby si s tym prestal a zacal hladat nieco optimalnejsie:

http://produkty.vladozlatos.com/e-publikacia-zivotosprava.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ivanko
Pridané: 25.06.2014, 21:24
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 21:24
Reagovať
Re: otázka
ide o to čo to urobí s telom stiredanie ovocných jedál s paleo jedlami
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:45
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:45
Reagovať
Re: Re: otázka
Bez detailov sa mi tazko robi z toho zaver, musel by som poznat viac detailov, ale nie su vylucene ani metabolicke poskodenia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tina
Pridané: 05.06.2014, 09:51
Reagovať
Pridané: 05.06.2014, 09:51
Reagovať
motivácia
Vlado patrí ti fakt obrovská vďaka za tento blog, vždy prinášaš veľa inšpirácie. Myslela som si, že už viem svoj čas využívať pomerne efektívne, ale po prečítaní tohoto rozhovoru môžem povedať, že som sa oproti minulosti síce zlepšila, ale stále mám veľké rezervy. Takže Marián aj tebe patrí obrovská vďaka, toto interview je asi najinšpiratívnejšia vec, akú v poslednej dobe čítala.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 23:09
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 23:09
Reagovať
Re: motivácia
Dakujeme za pochvali Tina, Marian sa urcite velmi potesi. K tejto teme sme spracovali nedavno aj dalsi clanok, ktory podniety tvoju uvahu o tom, kam sa postupne prepracovat:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MurGO
Pridané: 02.06.2014, 12:18
Reagovať
Pridané: 02.06.2014, 12:18
Reagovať
Otázka
V prvom rade chválim článok, mám otázku ktorá súvisí s článkom len okrajovo a to konkrétne ohľadom tej očnej gymnastiky; jednak či sa Marián dokázal zbaviť zrakovej vady alebo to robí čisto preventívne a aké cviky, poprípade podľa koho metódy cvičí za prípadnú odpoveď vopred ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ivanko
Pridané: 23.06.2014, 22:17
Reagovať
Pridané: 23.06.2014, 22:17
Reagovať
Re: Otázka
Mirzakarim Norbekov
Jak se zbavit brýlí
zkušenosti hlupáka
aneb klíč k prozření , prečítaj si túto knihu ak máš záujem o zlepšenie zraku :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MarianCerny
Pridané: 02.06.2014, 18:24
Reagovať
Pridané: 02.06.2014, 18:24
Reagovať
Re: Otázka
Ahoj. Vyslovene zrakovú vadu som nemal, iba som si trochu vylepšil zaostrovanie do diaľky a robím ich v prvom rade preventívne.

Cviky som zbieral z viacerých zdrojov, chystám sa o tom aj článok napísať. Najdôležitejšie sú podľa mňa pohyby očami do strán / vertikálne, krúženie a preostrovanie (napr. medzi prstom vo vzdialenosti dĺžky ruky striedať so zaostrením na nejaký predmet v diaľke).

Ťažko sa to takto vysvetľuje, ale snáď sa chápeme.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ladislav
Pridané: 05.06.2014, 19:01
Reagovať
Pridané: 05.06.2014, 19:01
Reagovať
Re: Re: Otázka
A poznáš astigmatizmus? Ja ho mám a nosím okuliare (Síce len 0,75D -> rozptylky) Ak by som teraz začal praktizovať cviky, aké si spomínal (pohyby očami, krúženie, preostrovanie..), mohlo by mi to pomôcť v tom zmysle, že aby som nemusel nosiť okuliare?
Uznávam, nie je to veľmi múdra otázka, len ma to zaujíma.. :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
beskidka
Pridané: 05.06.2014, 21:53
Reagovať
Pridané: 05.06.2014, 21:53
Reagovať
Re: Re: Re: Otázka
Ahoj Ladislav, chcem ti velmi odporucit Program for Better Vision od Martina Sussmana. Astigmatizmus sa da lahko odstranit a to najma kruzenim oci na pravidelnej baze, raz denne uplne staci, najlepsie so zatvorenymi ocami v stoji. Zatvor oci a predstav si svoje zrenice ako stred hodin a pomaly zacni kruzit prechadzajuc vsetky cisla hodin. 20x v smere hodinovych ruciciek a 20x v protismere. V miestach, kde budes citit, akokeby si preskakoval, kde je tazsie kruzit, to je prave tam, kde su ocne svaly najviac stiahnute a na tie miesta sa musis koncentrovat a prechadzat ich viackrat. Kruzenie vsak nerob rychlo. Link na program (pomaha s daleko aj kratkozratkostou a pod.) http://www.program-for-better-vision.com/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MurGO
Pridané: 04.06.2014, 12:06
Reagovať
Pridané: 04.06.2014, 12:06
Reagovať
Re: Re: Otázka
Jasné chápem... Ďakujem za odpoveď a teším sa na članok
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cernakova
Pridané: 15.10.2014, 13:21
Reagovať
Pridané: 15.10.2014, 13:21
Reagovať
Re: Re: Re: Otázka
Chcem sa spytat Vlada a Mariana. Pani kedze ako stale prezentujete ze tieto stranky su hlavne o funkcnosti a krasa je len nasledok mam otazku. Kazde zviera si uklada nejake mnozstvo podkozneho tuku do zasob presne pre pripad ze nebude jest. Ak by tu prislo k nejakej katastrofe tak jasne vyhra ten kto najrychlejsie zabehne k nejakej potrave no kedze ten clovek ma len 15% podkozneho tuku, skutocne vydrzi dlhsie ako ten ktory ma napriklad 30? Jasne byt v kondicke a mat nie sval nafuknuty ale funkcny je jedna vec a druha vec je %tuku. Videla som 3 r.dieta ktore 2tyzdne nejedlo, schudlo z 12 na 9 kg. Ak by tie zasoby nemalo kde by bolo? Dieta bolo pred tym akurat, ani nie tucne ale take s krasnuckym podkoznym tukom. Podla mna dieta je pravy praclovek, ked je jedlo naprace sa ked moze uteka ked moze lezie a ked papa tak nerozmysla kolko % tuku si vyrobi, samozrejme o lizatkach s nebavime:-) ale o prvopotravinach. Najde maso zje najde ovos zje. Takze rada by som vedela kto prezije bez nasledkov, o tom ake %tuku by sme mali mat aby sme skutocne prezili ak nieco? Samozrejme bavim sa 15 az 30 % tuku nie z mcdonald ale z prvopotravin. Velmi pekne dakujem ste uzasni! A dakujem aj za to ze niekto venuje cely zivot niecomu aby posunul druhych ! Strasne som zvedava na odpoved. Samozrejme funkcnu :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 23:39
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 23:39
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Otázka
Na tuto istu otazku som uz odpovedal hore. Naco je dobre ju pisat 2x?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cernakova
Pridané: 15.10.2014, 13:25
Reagovať
Pridané: 15.10.2014, 13:25
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Otázka
A este otazka ked spite zakryvate sa ? Deti su odkopane nonstop ziadne umele teplo. Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 23:46
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 23:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Otázka
Odpoved je jednoducha. To preto, lebo je zname, ze deti maju mnoho hnedeho podkozneho tuku (tento tuk je metabolicky viac aktivny a zdravy - prirodzeny). Obezni a metabolicky chori ludia maju mnoho bieleho tuku (nezdraveho). Hnedy tuk je ten zdravy, s vysokou termoregulacnou schopnostou (to je dovod preco detom nie je zima). Okrem toho ak je napriklad zena metabolicky zdrava, drzi sa jej tento tuk na tych spravnych miestach na tele a robi jej esteticku sluzbu (tvar bez vrasok, pevne prsia, pekne tvary tela) a naopak cim viac je hormonalne poskodena, tym viac sa tuk meni na biely a koncentruje sa na miestach, kde to esteticky prekaza (zadok, stehna, kopcom na bruchu). U mozov sa viac tvori viscelarneho tuku (medzi organmi) co je nebezpecnejsie ako priberanie na bokoch ci zadku. Jedna z foriem, ako na svojom tele udrzat dlho hnedy tuk je otuzovat sa a trenovat aj metabolicky:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
zanickaaa
Pridané: 05.04.2016, 13:08
Reagovať
Pridané: 05.04.2016, 13:08
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otázka
myslím že toto by sa malo upraviť, lebo veda už pkročila ďalej... treba rozlišovať podkožný a hnedý tuk. Dobrá téma by bola v skratke a jednoducho podať informácie o jdnotlivých tukoch. Napr. podkožný tuk, ktorý zaobluje krivky žien nie je hnedý ale biely. Okrem hnedého tuku existuje ešte béžový tuk. Hnedý tuk má skôr bližšie k svalom a jeho hnedú farbu tvoria mitochondrie a najviac ho majú novorodenci a malé deti. Béžový tuk je premenený biely tuk a tiež má viacej mitochondrií. Na rozdiel od mitochondrií ostatných buniek v tele, mitochondrie hnedého a béžového tuku vytvárajú teplo. Ešte dodám že len otužovanie samostatne, nemusí nutne viesť k vytvoreniu hnedého/béžového tuku. Existujú aj šťíhli otužilci s máličkom hnedého alebo skôr béžového tuku. Asi to bude viac faktorov ktoré tu hrajú úlohu, vedci to ešte skúmajú. Vyjadrujem sa k tomuto hlavne z dôvodu že mám dosť veľa hnedého tuku, a vďaka nemu musím jesť nadmieru kalórií ak si chcem udržať váhu. Je to akýsi vnútorný boj.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2016, 21:30
Reagovať
Pridané: 05.04.2016, 21:30
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otázka
Na tele dospeleho cloveka pravdepodobne nebude viac ako 120 gramov hnedeho tuku (v horsom pripade tak 20g), cize zatial je malo pravdepodobne, ze by ste mali "dost vela" hnedeho tuku (povedzme ze 500g). Ale urcite bude fajn sledovat vedecky vyvoj aj v tomto smere...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
zanickaaa
Pridané: 06.04.2016, 11:55
Reagovať
Pridané: 06.04.2016, 11:55
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otázka
Termín "dosť veľa" hnedého/béžového tuku /BAT/, nemyslím v zmysle váhy ale skôr objemovo v porovnaní s ostatnými ľuďmi. Vyjadrujem sa k tomuto preto, lebo mám to odmerané v zahraničí. Pri takýchto vyšetreniach sa nezobrazuje gramáž ale skôr 3D zobrazenia. Možno v budúcnosti sa BAT bude dať zmerať menej nepríjemnými metódami napr. termo kamerou, keďže termogenin v BAT vytvára teplo. To že mám veľa BAT mi pomohlo porozumieť prečo sa moje telo správa tak ako sa správa v niektorých situáciách. Teraz ma ohladne tohto zaujíma veľa vecí, napr liečivý a energetický potenciál BAT. Ako ovplyvňuje telesnú teplotu tela, glukózu a tuky v krvi, pocit štastia, liečenie chronických chorôb atď. No netreba to preháňať, idem si radšej zaplávať do jazera veď teplota vody by mala mať príjemných 10-12 stupňou :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cernakova
Pridané: 15.10.2014, 13:40
Reagovať
Pridané: 15.10.2014, 13:40
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Otázka
A ano boli zvyknuti hladovat ale ked ulovili nejaku velku korist tak pochybujem ze si merali porcie na gramy alebo delili stravu alebo pridavali zeleninu aby nepribrali :-) . Podla mna sa dooobre napchali :-) ked uz chceme ist do detailov. Dakujem za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem