Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:23
banner
Tréning, úrazy a regenerácia

Zvládnite najťažšie kliky na svete

Niektoré fyzické výkony sú výsledkom dlhotrvajúcej všeobecnej prípravy a na niektoré je potrebné trénovať extra. Skúste uhádnuť, či sme sa pre nasledovné výkony nejako špeciálne pripravovali (trénovali).

img
matej.tornyai
Pridané: 30.07.2015, 17:02
Reagovať
Pridané: 30.07.2015, 17:02
Reagovať
Operacia ramena a kalestenika
Dobry den,
V prvom rade dakujem za tento blog a vsetky info. Velmi mi pomohol k efektivnejsiemu stravovaniu.

Pred 8 mes. som podstupil plastiku ramena, nakolko som mal casto vyklbene rameno. Doktor mi povedal, ze mozem nadalej bez obmedzeni sportovat. Poctivo som s terapeutom rehabilitoval. V sucasnosti zacinam s kalestenikou, ktorej som sa venoval aj pred tym. A vsak, mam obavu, ze pri narocnych cvikoch, ako je napriklad "pull up" a nasledne vymrstenie sa ponad hrazdu do vytlaku..., by nemuselo rameno vydrzat.
Neviem, ci a ako mi mozete na toto odpovedat...? Dnes viem bez problemov robit rozdne druhy klikov a pracovat s vlastnou vahou. Stale vsak su momenty, napr. pri Yoge, kde citim v ramene tlak a vzbudzuje to vo mne obavy.

Dakujem za akukolvek odpoved.

Matej
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.08.2015, 14:39
Reagovať
Pridané: 16.08.2015, 14:39
Reagovať
Re: Operacia ramena a kalestenika
Ahoj Matej, obavy su na mieste a opatrny pristup tiez. Ty sam sa musis naucit, co vsetko tvoja kostra utiahne a kde su tvoje hranice. Tie sa vsak budu pri poctivom treningu postupne posuvat. Pri praci s vlastnou hmotnostou (najma workout, ine) preteka cez svalove retazce mnoho fyziky, ktora by ti mohla ublizit, ak si na to neni pripraveny. Preto aj pohyby si musis tomu prisposobovat a postupovat ako v hre (zacina sa od prveho levelu, nie 10-teho ci vyssieho). Niektore vhodne vsuvky do tvojho treningoveho protokolu nacerpas aj z tohto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zvyste-fyzicku-zdatnost-domacim-cvicenim.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jakub (16)
Pridané: 17.05.2015, 22:11
Reagovať
Pridané: 17.05.2015, 22:11
Reagovať
šport a posilovanie pri antibiotikách
Dobrý deň
Venujem sa cyklistike, behu a množstvu iných športov no momentálne mám problém že mi zistili streptokoka (nezistilo sa kde v tele sa nachádza) a musím brať antibiotiká (V PNC 750 - 3 x denne). Chcel by som sa vás opýtať do akej miery sa počas brania antibiotík môžem venovať športu, či už cyklistike, cvičeniu v posilke alebo s telom a či mi ten šport teraz nemôže viacej uškodiť ako pomôcť. Skôr by som chcel teraz vynechať vytrvalostný šport a iba posilovať. Nemám v pláne chodiť denne 4 hodiny na cestu - to mi aj doktorka povedala že neni dobrý nápad aj pri nižších tepoch.
Za odpoveď vopred ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.05.2015, 09:48
Reagovať
Pridané: 18.05.2015, 09:48
Reagovať
Re: šport a posilovanie pri antibiotikách
Domnievam sa, ze minimalne bude potrebne brat probiotika, na vykompenzovanie problemov, ktore antibiotika sposobia. Otazne je, ci vyriesia problem a je potrebne sa vyraznejsie pri sporte obmedzovat - neviem ako sa vam to prejavuje. Streptokoka som mal aj ja, antibiotika som nepouzival, ale pokial viem, dobre zabera na to koloidne striebro, mozno daleko lepsie ako antibiotika. Ale aj pri ich aplikacii sa bez probiotik nezaobidete.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Adutka8
Pridané: 24.04.2015, 21:57
Reagovať
Pridané: 24.04.2015, 21:57
Reagovať
otázky
Ahoj Vlado, prečítal som si mnoho tvojich článkov, často aj viackrát aby som pochopil danú problematiku a mnoho som sa naučil no pár vecí mi stále nieje jasných. Ty máš funkčnosť, niekto napichaný kto vie čím objem, ja by som chcel niečo ako kompromis medzi tým(aj absolútnu aj relatívnu silu) no LEN z čistej stravy bez doplnkov, idem systémom leangains 3-4 mesiace, zatial 3 jedlá denne potréningová večera je najobjemnejšia..No ked idem po hladovaní (18+ hodín) robiť HIIT šprinty tak už pri rozcvičke (bežecká abeceda, stredne rýchly beh, skoky, drepy) teda asi do 70% vo2max sa mi silne "hmlia" a slzia oči, vidím (asi?) stovky, tisícky sa pohybujúcich (odumretých?) buniek?( Niekde som sa dočítal že sú to ešte nezvyknuté mitochondrie a nevedia ísť na tuku (zatial) ) Vážne neviem čo to je, po pár šprintoch to opadne ale ajtak by som tomu rád zamedzil tak sa len pýtam či s tým má niekto skúsenosti. Dalej, môj silový tréning väčšinou 4 krát do týždňa je dosť náročný (70% váhy, 30% vlastné telo, tréningy hodinu až hodinu a pol. Pomer práce k oddychu 1: 1,2 až 1,5. K tomu nejaký kondičný beh, bike tak max do 40min 1-2krát týždenne, HIIT 1-2krát týždenne) takže musím príjmať aj dosť sacharidov (asi 2x menej ako pol roka dozadu a stále s tým klesám no stále okolo 150-250g) tak sa pýtam, v jedlách prijať najprv sacharidy pre rýchlu regeneráciu a energiu a potom vyplavený inzulin spláchnuť tukmy alebo najprv tuky nech sa telo lepšie učí pracovať s touto formou paliva? A ešte posledná ohladom strečngu, odporúčaš každému aspoň 20 minút po fyzickej aktivite no čo ak si to rozdelím napríklad na 15 minút po nej a 10 minút pred spaním? Viem že za objem a typ tréningov či množstvo sacharidou by si ma najradšej zvozil no mne sa takto celkom darí a všetky aspekty zdatnosti idú priamočiaro na vyššie levely ako aj zdravie. Na záver dakujem za všetky odpovede a prajem všetkým vela úspechov :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.05.2015, 11:56
Reagovať
Pridané: 17.05.2015, 11:56
Reagovať
Re: otázky
Ahoj, ak ide o tvoj anabolicky potencial, vsetko je ciastocne podmienene aj genetikou, cize tym, aky typ postavy si zdedil, aky mas objem rychlych vs. pomalych svalovych vlakien, dlzka sliach a fascii, hrubka klbov, pakove pomery koncatin a ich indexy (kratsie / dlhsie ruky, dlzka trupu, vyska taziska, atd). Takze vzdy je mozne robit kompromisy medzi tym co chces (estetika vs. funkcnost), len musis rozumiet suvislostiam, ktore z tohto miesta nedokazeme analyzovat. Musel by som ta vidiet osobne a tiez vidiet v pohybe.

Ak ide o tvoju "hmlu" je vysoko pravdepodobne, ze tvoj vyzivovy protokol je mimo tvojich metabolickych moznosti, vzhladom na to ako tvrdo chces trenovat. Z mojho pohladu by bolo rozumnejsie hladovat kratsie a toto okno zvacsovat iba postupne (ak vobec dlhsie ako 16h / den). Hlad je stresujuci faktor, ak je ho vela, odraza sa to v podobnych neprijemnostiach, aj ked ti prejdu po chvilke. Takze urob kompromisy a hladaj cestu optimalnejsiu pre seba, tieto pokusy su aj omylmi, ale aj tie ta posuvaju vpred, pokial si neposkodis zdravie (co by sa stat nemalo). Aj tieto clanky by ta mohli ciastocne nasmerovat:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html

Strecing je na diskusiu, mozno ho po treningu netreba vobec, druha vec je mobilizacne, stabilizacne alebo ine cviky, ktore pomahaju dosiahnut neutralne nastavenie kostry a svalov, v ktorych ako celok funguju OK. Tie su vsak vhodne skor na uvod lahsieho treningu. Mozno strecing je na zvlast treningovu jednotku (kde robis len strecingove cvicenia - napriklad v regeneracny den). Takze aj pred spanim mimo treningu je to fajn a vobec nemusis stracat cas po treningu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Andi
Pridané: 19.05.2015, 18:52
Reagovať
Pridané: 19.05.2015, 18:52
Reagovať
Re: Re: otázky
Vdaka za odpoved. A ešte k tej "hmle" tvoja rada zabrala len čiastočne no 2-3 gramy obyčajnej kuchynskej soli vo vode alebo čaji (nie práve velká pochúťka, a skôr tú vodu kôli kofeinu pred šprintamy) 30 minút pred tréningom to odstránili úplne i ked soli a látok v nej príjmam dostatok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Žanet
Pridané: 01.06.2015, 21:37
Reagovať
Pridané: 01.06.2015, 21:37
Reagovať
Re: Re: Re: otázky
Skús namiesto rafinovanej kuchynskej - himalájsku soľ :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem