Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:167
banner
Metabolické zdravie

Ako a PREČO začať s LOWCARB alebo KETO stravovaním

Aký má zmysel držať diétu na pár dní a potom sa vrátiť k pôvodnému bezkoncepčnému stravovaniu? Kúpiť si nejakú “múdru” knihu a bez rozmýšľania sa držať plánu nestačí. Prečo zakomponovať práve nízkosacharidové (low-carb) alebo ketogenické stravovanie do svojho životného štýlu? Ako správne začať? Na to si odpovieme dnes v tomto výživnom článku.

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 1278 slov z 5828 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
Alia
Pridané: 09.05.2018, 12:50
Reagovať
Pridané: 09.05.2018, 12:50
Reagovať
Keto a zvysena kys.mocova
Pozdravujem Vas,
chcem sa opytat a sice: drzim ketodietu kvoli chudnutiu...pri vyske 160cm som mala 86 kg,pri ketodiete som takmer velmi rychlo schudla na 70kg takmer za polroka.Okrem ubytku vahy,mi ustupili aj zdravotne problemy,nemala som ich vela len dva...palenie zahy a niekolko rocne trpnutie ruk ,necitlivost az bolestivost hlavne v noci./navsteva ortopeda,chirurga,neurologa reumatolaga,rtg snimky chrbtice krvne testy, vsetko nasvedcovalo ,ze som uplne zdrava/ S ketodietou mam aj vela energie,staci mi menej v noci spat ,nemala som hlad a mozog mi signalizoval aj sytost ,teda nezjedla som ani posledne susto ,ktore ostalo na tanieri...inokedy som si dala aj duplu,podojedala po detoch atd a signal nikdy neprisiel.
Sledujem si aj ketolatky v moci ,pozitivne ketolatky ma posuvaju dalej a to viem , ze som neurobila ziadnu chybu v stravovani. Vo vasom clanku pisete o cistych sacharidoch ako ryza,zemiaky,pseno,topinambur,kukurica,hrach...tieto potraviny nejem ,ved by ma urcite vyhodili z ketozy a prestala by som chudnut...ci ako to je?Mozem ich jest?
Pisete aj o negativach ketodiety: zatial z uvedenych neg.veci nemam nic...jedine len to,/o tom ale nepisete/, ze mam zvysenu kyselinu mocovu v krvi.Bojim sa o oblicky.
Este ma zaujima Metflex...doporucujete si podla toho nastavit jedalnicek ,pohyb,hladovanie...prosim Vas ,moc tomu nerozumiem ako sa to nastavi?Je to len pre sportovcov,ci aj pre obycajnu zenu,ktora chce schudnut /este 15kg/ a keto stravovaniu sa nadalej venovat, aby som si neposkodila zdravie.
A posledny dotaz mam na MCT olej ...aky ma suvis s keto stravovanim,podporuje ketozu,ci...?dakujem velmi pekne




Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.05.2018, 23:56
Reagovať
Pridané: 13.05.2018, 23:56
Reagovať
Re: Keto a zvysena kys.mocova
Dobry den Alia, z vasho textu nedokazem posudit platnost vasho vyroku "vo vyzive som neurobila ziadnu chybu". Ak ide o prijem sacharidov, to ze sa vyhodite z ketozy nie je problem ani podstatne. A vy nechudnete kvoli ketoze ale celkovej metabolickej zmene, ktora nastava a ketoza je len jeden z nastrojov, vdaka ktoremu sa tak moze stat. Dalsie dolezite faktory su napriklad vasa celkova fyzicka zdatnost a to, ako sa hybete, ako casto, ako intenzivne a tak dalej. Tam sa rozhoduje o vasej celkovej hormonalnej citlivosti, ktora je pre chudnutie este dolezitejsia ako samotna ketoza. A najdolezitejsie je aky objem casu stravite v ciastocnom hladovani alebo ake dlhe su vase prestavky medzi jedlami. Cim dlhsie tym lepsie ale neznamena to, ze ihned mate svoje telo a metabolizmus stresovat dlhymi pauzami (ciastocnym hladovanim alebo 1 jedlom denne). Aj k tomu sa prepracujete, ale musite postupne a primerane. Potom bude uplne jedno, ci si na veceru date nejake sacharidy alebo nedate.

K metflexu - to je analyza vasho metabolizmu, kde zistite nakolko doslo k celkovem metabolickej zmene vo vasom tele, detaily si prestudujte tu: https://metflex.me

A vy nechcite schutnut "uz len 15kg" vy chcete zvysenu fyzicku zdatnost, lepsiu adaptaciu metabolizmu na konzumaciu a spracovanie tukov. To ze schudnete a kolko bude len ceresnicka na torte podla toho uspesne, nakolko velka bude ta torta (fyzicka zdatnost / metabolicka zmena).

MCT tuky su uzitocne ale nie su nevyhnutnou sucastou. Citajte aj dalsie nase clanky napriklad tento: https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/rozne-verzie-lowcarb-a-keto-stravovania-ktora-je-naj.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
freda.pajo333
Pridané: 15.04.2018, 07:27
Reagovať
Pridané: 15.04.2018, 07:27
Reagovať
Crohn a low-carb
Dobrý deň, mám crohnovu chorobu, ale športujem na výkonnostnej úrovni. Lekári vravia, že nevedia prísť na príčinu vzniku crohnovej choroby, ale v jednom vašom článku spomínate, že cukor môže vo veľkej miere za vznik tejto choroby, s čím súhlasím, keď sa obzriem späť na moje stravovacie návyky. Momentálne by som chcela prejsť na low-carb stravu, ale neviem ako na to, keďže kvôli crohnovej chorobe mám veľa obmedzení. A to je intolerancia laktozy a ak prijímam vlákninu tak mám bolesti brucha (pravdepodobne za to môže zúžené črevo v oblasti ilea). Čiže surovú zeleninu konzumujem maximálne salatovu uhorku a paradajky, z ovocia ošúpané jablko a sem tam banan. Z tohto mám strach, keď si predstavím, že o koľko výživných látok takto pripravujem svoje telo, tak sa bojím ako to telo bude fungovať v budúcnosti. Ako sa nastaviť na low-carb stravu pri toľkých obmedzeniach?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.04.2018, 14:09
Reagovať
Pridané: 18.04.2018, 14:09
Reagovať
Re: Crohn a low-carb
Vasu chorobu velmi uspesne liecia na tejto klinike: https://www.paleomedicina.com Nedavno organizovali konferenciu ktorej som sa zucastnil a prezentovali tam velmi pekne case-studies. Vyuzivaju najma paleo-ketogennu verziu stravovania, cize uplne bez rastlinnych produktov (okrem vybranej zeleniny) a uplne bez mliecnych produktov. Vsetko len zo zivocisnych potravin (od masa, vyvarov, vnutornosti a produktov z nich). Ti ktori to vydrzia maju fantasticke vysledky a z konferencie budem spracovavat clanok. Zaroven dodavam, ze na zaklade podnetov, ktore som tam nacerpal, budem zostavovat serie clankov, ktore budu uzitocne aj pre vas.

Ak ide o vas strach, je to len vecou neuplnych inforamacii. Ovocie a zelenina maju v porovnanim s vnutornostami mozno 1:10-novu nutricnu hodnotu, cize o podvyzivu sa bat nemusite. Ak by ste sa rozhodli zacat s touto verziou stravovania, odporucam na tejto strane si pozriet viac informacii, pripadne sa u mna zastavit na konzultaciu, aby ste urobili co najmenej chyb. Rozumne by to bolo robit v tandeme s lekarom, aj ked jeho nazor moze na vas rozne vplyvat. Dolezitejsie vsak budu data, ktore bude vase telo generovat. Ak sa rozhodnete a pojdete touto paleo-ketogenickou cestou, navrhujem aby ste si dali na 1-3 dni uplnu hladovku. Hned tak odlahcite svoje telo a znizite moznu priepustnost creva a dalsi prechod na taketo stravovanie bude prijatelnejsie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Petra
Pridané: 08.01.2018, 19:57
Reagovať
Pridané: 08.01.2018, 19:57
Reagovať
Hladina ketonov & kokosovy olej
Dobry vecer, chcela by som sa Vas opytat. Som v ketoze (cca 1. mesiac) v kombinacii s ciastocnym hladovanim 16/8 (9. den) a zvyknem si vecer merat hladinu ketonov v krvi. Zvykne sa pohybovat v norme od 1,8 do 2,3 okrem dni, ked pouzijem pocas dna kokosovy olej (cca 30 g) - vtedy mam tieto hodnoty 4,1 - 4,4. Je to tak v poriadku? Je dobre mat tu hladinu trochu vyssiu? V com je to vyhodne/nevyhodne? Mozem aj nadalej pouzivat tento olej a boostovat tak trochu tie ketony? Velmi pekne dakujem za zodpovedanie :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.01.2018, 23:19
Reagovať
Pridané: 13.01.2018, 23:19
Reagovať
Re: Hladina ketonov & kokosovy olej
Vyssie hodnoty su v poriadku, niektori ludia zbytocne "zavodia" o to, aby ukazali co najvyssie fyziologicke hladiny (1-5 mmol/L). U tych co viac dni hladuju a su metabolicky "negramotni" (maju stale slabsi tukovy metabolizmus), sa fyziologicke hodnoty dokazu pohybovat aj okol 8 mmol. Je to vsak znamka toho, ze je nadprodukcia ketonov (ketogeneza) a naopak nemaju zatial dostatok zdravo fungujucich mitochondrii, ktore by ketony vyuzivali ako palivo (ketolyza). Ak sa pouzije kokosovy olej, MCT tuk (taktiez z kokosovoeho oleja) alebo priamo exogenne ketony, dostavate sa do metabolickej zony, ktora je uzitocna najma vtedy, ak ste v prechode medzi vysokosacharidovym na nizkosacharidove stravovanie:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html

Vdaka vyssim fyziologickym hladinam ketonov ma clovek menej subjektivnych pocitov "vypadkov" energie, co je velke plus. Cize ano je dobre mat v zaciatkoch hladinu ketonov vyssiu, aby vas prechod na lowcarb alebo ketogenne stravovanie bol bezproblemovejsi. Ketony tak nahradzaju glukozu, ktora bola povodne dominantnym palivom. Najviac mozog je citlivy na nedostatok glukozy, kym sa zatial ketony nenaucil spravne a efektivne vyuzivat. No jednou zo znamok spravne a efektivne fungujuceho metabolizmu je, ak produkcia ketonov sa rovna aj ich spotrebe a v takom pripade by ste mali mat hladiny okolo 1-2 mmol ako standard...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sid161
Pridané: 10.01.2018, 16:39
Reagovať
Pridané: 10.01.2018, 16:39
Reagovať
Re: Hladina ketonov & kokosovy olej
Dobrý den,
prosím, co ta čísla znamenají? 1,8 - 2,3 nebo 4,1 - 4,4 ? - Čím vyšší, tím lepší?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
martinazh84
Pridané: 10.11.2017, 11:43
Reagovať
Pridané: 10.11.2017, 11:43
Reagovať
Keto
Dobry den Vlado,
verim, ze sa Vam tazko bude hodnotit "na dialku", no napriek tomu by som Vas chcela poprosit o vas nazor.
Podla merani 66% mojho tela tvori tuk. Asi pred tyzdnom som presla presla na keto dietu. Denne si zapisujem kazdy gram toho co zjem a vychadza mi to v priemere 60%tuk, 15% sacharidy a 25% proteiny. 2x denne 1 PL rybi tuk a 1 PL MTC olej. 3x tyzdenne chodza po schodoch (kopec s 528 schodmi) kedy mam 70-75% MTF. 3x do tyzdna posilovacie cviky doma. Zatial sa vaha (necitim ani na obleceni) nepohla ani o kilo. Vo viacerych zdrojoch som citala, ze pri vysokej nadvahe na zaciatku ide vaha najviac dole. Malo cvicim? Nejake tvoje odporucania na zmenu? Dakujem velmi pekne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.11.2017, 13:11
Reagovať
Pridané: 10.11.2017, 13:11
Reagovať
Re: Keto
Nie som si isty, ci hned ketogenicke stravovanie je pre vas trvalo udrzatelne, nemam o vas ziadne data okrem tych co pisete - co nestaci. Ak potrebujete konzultaciu (aj online), mozete sa prihlasit na spolocnu diskusiu ak sa vam podari zozbierat o vasom tele aspon niektore tieto data: https://konzultacie.vladozlatos.com

Zaroven dodam, ze jadro problemu moze byt kdekolvek (napriklad v znicenom metabolizme za roky dietovania), no urcite je rozumne zacat od svojho tela pri takejto nadvahe pozadovat zvysovanie fyzickej vykonnosti z tyzdna na tyzden (idealne kvantifikovane, napr: stopujte si za kolko sekund vam tych 528 schodov trva vyslapat)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dušky
Pridané: 02.10.2017, 14:17
Reagovať
Pridané: 02.10.2017, 14:17
Reagovať
Dynamické športy
Zdravím vás Vlado, chcel by som sa Vás opýtať načo si dávať pozor pri keto alebo low carb stravovaní, ak robíme dynamický šport ako napríklad futbal. Keďže tam je pohyb vo vysokej intenzite dosť častý predpokladám že aj tie princípy budú musieť byť trošku inak nastavené, poprípade či je vôbec low carb stravovanie vhodné aj pri takomto športe. Momentálne sa pohybuje moja strava posledný mesiac v rozdelení T 55-65% S 20-30% a zvyšok samozrejme bielkoviny. Mám 180 cm, 75 kg a vrstvu tuku 6,7%, pravidelne sa otužujem a hladujem 2-3 krát to týždňa s tréningom na lačno a nemám problém vydržať 16 hodín. Prirodzene mám kus obavy či pri športe ako futbal to je udržateľné aj dlhodobo kedže som začal postupne a posledné týždne to držím na takejto úrovni. Na článok alebo komentár v spojení keto-low carb- futbal som zatiaľ nenatrafil (možno som ho prehliadol :) ), preto by som sa radšej opýtal, čomu by som sa mohol vyvarovať a na čo si dať pozor. Za odpoveď ďakujem :))
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.10.2017, 07:00
Reagovať
Pridané: 04.10.2017, 07:00
Reagovať
Re: Dynamické športy
Lowcarb stravovanie (cize cukry okolo 20-30%) je vhodne pre uplne kohokolvek (keto je okolo 5-10% co uz nie je ozaj vhodne pre kazdeho). Pri lowcarb je dostatocny objem cukrov aj pre dynamicke sporty (nie len pre futbal). Strategia stravovania sa da zvolit rozne, no urcite je vhodne pocas dna sa minimalne vystavovat cukrovej zatazi a viac sacharidy smerovat na vecer. Chce to vsak trochu viac casu, kym sa telo adaptuje. Kym u priemerneho cloveka to moze trvat 3-6 mesiacov, u niektorych ludi to moze byt podstatne dlhsie obdobie, kym sa na to ich metabolizmus adaptuje. Najpomalsie / najtasie to maju ludia ktori svoj metabolizmus v minulosti velmi stresovali (najcastejsie zeny a ich dietne vystrelky). Kvalitu metabolickej kondicie a celkoveho metabolickeho zdravia vieme odmerat na nasej aplikacii METFLEX. Zatial info najdes tu: https://spiro.vladozlatos.com ale coskoro celu aplikaciu presmerujeme na metflex.me

Takze moja odpoved je - ANO, zhruba tak ako to robis je to dlhodobo udrzatelne bez obav. Sam musis citit, ako tvoje telo reaguje a vytvorit si v hlave citlivu "technologiu" ktora ti bude radit ako dalej. To si musi so svojim telom urobit kazdy sam, ja v tvojom tele nezijem a neviem ho ovladat, zato moje telo ano, pretoze som na tom pracoval dlhe roky a pouzival pri tom aj kvantifikacne metody prace (co vies odmerat, vies zlepsit a nepodliehat iluziam).

Okrem toho mam pre teba taku malu radu. Nemusis byt na cukroch vykonnostne vobec zavysli, casom sa urcite prepracujes k excelentnym vykonom (silny tukovy metabolizmus) ale neurobis ziadnu chybu, ked pred tazkym vykonom (tvrdy trening / narocny zapas) si budes davat nas GLYKOGEN. Prestuduj si vsetky detaily okolo tohto nasho produktu, ktoreho recepturu sme vyvijali. Dostat tento rastlinny "glykogen" do tohto produktu vobec nebolo lahke a zatial si malo kto uvedomuje co predavame. Mozes tak ziskat hned dve konkurencne vyhody naraz 1. energeticky sebestacny metabolizmus 2. extra glykogen pre vykon a tvoji spoluhraci sa budu cudovat, ako je mozne, ze tolko vladzes a ze tak rychlo regenerujes:

https://www.bioeshop.sk/produkty/sport-premium-energy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dušky
Pridané: 04.10.2017, 13:50
Reagovať
Pridané: 04.10.2017, 13:50
Reagovať
Re: Re: Dynamické športy
Úplne tomu rozumiem, snažím sa ísť článok po článku takže ďakujem za rýchlu odpoveď :) chystám sa aj na METFLEX a urobiť si testy ako na tom som, no zatiaľ kým je sezóna rozbehnutá, budem musieť počkať na volnejšie dni aby som mohol ísť oddýchnutý. Tých ťažších dní je a aj dlhodobejšie bolo pomerne dosť, takže som už predtým pociťoval veľkú únavu každý deň sa vstávalo ťažšie a ťažšie nepomáhali ani deň-dva voľna po jednom ťažšom tréningu som bol opäť na tom kde som bol predtým. Takže tá nechuť sa stupňovala. Ako som postupne menil stravovanie podľa Vášho blogu tak sa to postupne zlepšovalo. Myslím, že ako prvé čo som spozoroval bola rýchlejšia regenerácia a postupne som sa prestával budiť taký unavený a hlavne moje nohy boli lepšie a pocit z rána oveľa sviežejší :) Glykogén určite vyskúšam, neskôr napíšem čo som pri ňom spozoroval. Ďakujem ešte raz za utvrdenie a rady :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
bruja
Pridané: 26.07.2017, 00:02
Reagovať
Pridané: 26.07.2017, 00:02
Reagovať
Tabuľky
Dobrý deň, už je to pár týždňov, čo som objavila vašu stránku a skutočne je za ňou ohromné množstvo úžasnej práce. Klobúk dole. Keďže celý život neraňajkujem, bolo pre mňa stretnutie s nutričnou specialistku pred istým časom pomerne problémové. Dookola nedodrzatelne rady ako raňajky najneskôr do dvoch hodín od prebudenia, jesť 5xdenne, sacharidy ráno atď.. Subjektívne prvý hlad pociťujem medzi druhou a štvrtou poobede, niekedy až večer okolo šiestej, takže konečne som našla niečo, čo korešponduje s mojim nastavením. To ma privádza k tomu, prečo píšem. Porovnávala som si dnes nastavenie jedálnička s vašimi tabuľkami a nedáva mi to zmysel. V tabuľke LOW-CARB ak 20% je 100g, 30% je 150g, 50% musí byť 250g a nie ako uvádzate 111g. Podobné je to v každom riadku. Rovnako v tabuľke KETOGENICKÝ pomer 20% - 100g, 10% - 50g, 70% - 155g(malo by to logicky byť 350g). Preto sa chcem opýtať, či som niečo zle pochopila, alebo sa mám zorientovať podľa percent, či sa orientovať približnými gramážami, ktoré uvádzate?
Ďakujem za skvelý web ;)
Júlia F.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.07.2017, 09:21
Reagovať
Pridané: 26.07.2017, 09:21
Reagovať
Re: Tabuľky
Dobry den prajem, tesim sa z toho, ze ste nasla dostatocny objem informacii ktore vam napomahaju naucit sa spravne pocuvat svoje telo. Nutricna specialistka neurobila nic zle, len sa vam pokusala nanutit staru dogmu, ktorej nepochybne veri a mozno ju aj sama dodrzuje. Preto nema inu referencnu skusenost o tom, ze nieco ine moze fungovat minimalne rovnako dobre, niekedy aj lepsie. Nakolko som si presiel od svojich 18-tich rokov roznymi experimentmi a rezimami stravovania (vcitane celozivotneho ranajkovania) tak to viem posudit aj zo svojej osobnej skusenosti. Do rovnakeho ciela existuje mnoho ciest a kazda moze byt subjektivne spravna, preto je velmi otazne, aka bola vasa motivacia navstivit nutricnu specialistku. Ked s nou budete najblizsie argumentovat o roznych veciach a javoch, urcite si vy pripadne aj ona nastudujte toto nase prehlasenie o informaciach:

https://www.vladozlatos.com/zacnite-tu.html#coprehlasujemeoinformaciach

K vasej povodnej otazke: vysvetlenie by mohlo byt take, ze 1g sacharidov aj bielkovin obsahuje 4kcal zatial co 1g tukov 9 kcal. Sedia vam uz tieto vypocty teraz? Predpokladam ze ano, no otazne je, ci dokazete tieto cisla previest aj do realnej praxe. V tomto clanku mozno najdete dalsie uzitocne informacie:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-si-vytvorit-optimalny-jedalny-listok-na-mieru.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
bruja
Pridané: 26.07.2017, 13:35
Reagovať
Pridané: 26.07.2017, 13:35
Reagovať
Re: Re: Tabuľky
Ďakujem za expresnú odpoveď :)
Moja motivácia pre návštevu nutričného špecialistu bola choraba(absces v hrdle), pre ktorú som takmer mesiac nemohla jesť a niekolko dní ani piť. Niekolko týždňov v horúčkach a na lôžku sposobilo, ze som ledva chodila a potrebovala som rozumným spôsobom nabrať silu a trochu pribrať. Bola som u nej len dvakrát, pretože mi jej spôsob "nesadol" a dalej som skúšala sama.
Viac-menej s výberom potravín a ich kombináciou nemám problem, skôr sa učím zvládat časovo čo a ako. Som zvyknutá ísť behať povedzme i o desiatej vecer.

Čo sa týka pôvodnej otázky a následných prepočtov, je to pre mňa nová informácia, ďakujem, idem sa v tom viac povŕtať. Mna totiž hlavne zaujimala približná hranica príjmu bielkovín, sacharidy a tuky sú mi jasné :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.07.2017, 13:45
Reagovať
Pridané: 26.07.2017, 13:45
Reagovať
Re: Re: Re: Tabuľky
Rado sa stalo, pokojne sa pytajte aj v inych clankoch, v ktorych najdete dolezite informacie pre vase dalsie rozhodovanie. Nech vas nove informacie nasmeruju na lepsie rozhodnutia a najlepsie vysledky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sampansky
Pridané: 25.07.2017, 13:02
Reagovať
Pridané: 25.07.2017, 13:02
Reagovať
Regenerácia
Dobrý deň,
rád by som sa dozvedel ako funguje regenerácia po výkone. Všeobecne sa tvrdí, že po výkone by sa mal doplniť sacharid, aby sa dočerpal glykogén do svalov - kvôli regenerácii. Predpokladám, že toto "funguje" pri človeku, ktorý si frčí klasicky na báze sacharidov. V prípade metabolicky trénovaného človeka, respektíve praktizujúceho lowcarb, sa nemusí po fyzickej aktivite doplniť glykogén (sacharid), pretože svoje zásoby nevyčerpal? Správne tomu rozumiem? A regenerácia po výkone sa tým nepredlžuje? Čiže v takom prípade stačí minimum sacharidov napr 100g denne a zásoby glykogénu sa držia na vysokej úrovni?

Ďakujem za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.07.2017, 09:07
Reagovať
Pridané: 26.07.2017, 09:07
Reagovať
Re: Regenerácia
Ano, vseobecne je to pravda, bezny clovek fungujuci v "cukrovom" metabolickom rezime, tie sacharidy skutocne potrebuje najma na doplnenie zasob glykogenu. Aj viac ho jeho telo vyuziva, ale aj viac metabolickeho stresu pri spalovani cukru vznikne, cize o to intenzivnejsia je potreba regeneracie. Clovek ktory praktizuje lowcarb alebo keto stravovanie, vsak automaticky nezarucuje vyhody, ktore so zmenou tohto stravovania prichadzaju postupne a hlavne pomaly. Nemusi byt totiz este adaptovany a teda v jeho metabolizme zasadne metabolicke zmeny nenastali. Preto sme vytvorili analyticku aplikaciu METFLEX, ktora vyuziva platformu drahych medicinskych pristrojov, ktore su urcene na spiroergometricke vysetrenia. Vdaka analyze metabolickej trenovanosti a odpovede metabolizmu na zataz vieme urcite, nakolko je jedinec uz adaptovany a vieme si to porovnat aj s minulymi testami (trend, posun). Kedze existuje v nasej aplikacii METFLEX az 50 stupnove hodnotenie metabolizmu, tak az jedinci s vysledkami nad cca 35 bodov sa daju povazovat za metabolicky trenovanych. Podla toho sa ich telo sprava aj pri fyzickej zatazi. Lenze je rozdiel realizovat fyzicku aktivitu na ktoru je jedinec adaptovany a ine ak nie je, ale to uz zachadzam do hlbsich detailov. Okrem toho komentujete clanok, v ktorom jasne popisujem co 100g sacharidov moze znamenat pre 50kg zenu a co pre 100kg chlapa. Ak pozname vysledok v METFLEX aplikacii, dokazeme stravovanie prisposobovat individualnym zvlastnostiam a hlavne aktualnemu stavu metabolizmu. Z prvych vyskumov vieme, ze priemerny zdravy jedinec sa za 3 mesiace optimalneho lowcarb stravovania dokaze na bodovej skale METFLEX posunut o cca 5 bodov. V kazdom pripade pripajam este link na informacie o aplikacii METFLEX:

https://spiro.vladozlatos.com/o-aplikacii-met/flex.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sampansky
Pridané: 27.07.2017, 07:38
Reagovať
Pridané: 27.07.2017, 07:38
Reagovať
Re: Re: Regenerácia
Ďakujem za odpoveď. Ešte ma k tomuto napadá jedna vec. Ak teda prechádzam na lowcarb stravovanie, má to ísť pomaly, čo dával logiku. Mám po výkone ešte dávať sacharidy, aby sa glykogén doplnil, či je lepšie aj tieto sacharidy obmedziť aj za cenu pomalšej regenerácie? Tu treba ešte povedať, že nie som žiadny veľký aktívny športovec. Nepotrebujem teda nejakú expresne rýchlu regeneráciu, ktorá by ma limitovala.
No a už dám pokoj na chvíľu a idem ďalej študovať :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.07.2017, 12:07
Reagovať
Pridané: 27.07.2017, 12:07
Reagovať
Re: Re: Re: Regenerácia
Netreba mi davat pokoj, neobtazuje ma to, inak by som to nerobil po cele tie roky. Na otazku by som odpovedal tak, ze podla mna pred ani po vykone nie je potrebne sacharidy pridavat. Radsej ich pridajte pocas dna (napr. na veceru), ale nech si telo uz zvyka ze na treningu a po nom sa ma postarat o seba energeticky "samo". Obzvlast ak nie ste profi sportovec, ktory by o nieco zasadne prisiel.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tirex987
Pridané: 05.07.2017, 10:16
Reagovať
Pridané: 05.07.2017, 10:16
Reagovať
Cav vlado
Ako odmerať obsah ketonov a glukózy v krvi? kúpil som diaphan prečítal som si návod urobil som to poďľa neho ale žiadny papierik nezmenil svoju farbu ako obsah ketonov v krvi meriaš ty ? Používaš nejaký ketomer alebo glukomer a jaký používaš ?lebo bi si chcel nejaký kúpiť ale neviem aký. A ak som v ketoze mal bi som mať 5 a viac molov alebo ak . A koľko medu bi som mal zjesť raz do týždňa cez cheating day aby som zostal v ketoze alebo lepšie povedať sacharidov a cez teplé počasie bi som mal zjesť viac sacharidov nie? A ešte majú sa jesť tuky cez cheating day keď mám zýšený príjem sacharidov. Vopred ďakujem za odpoveď a za tvoj čas
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.07.2017, 15:09
Reagovať
Pridané: 06.07.2017, 15:09
Reagovať
Re: Cav vlado
Ahoj, musis si kupit glukomer, ja pouzivam znacky Freestyle Optium, je urceny aj na glukozove aj ketonove pruzky. Ja som si to davno pred rokmi kupoval od tejto firmy, ktora ma aj prislusenstvo (napr tie keto pruzky):

http://www.timed.sk/produkty/zdravotnicke-pomockypre-diabetikov
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert.kacalka
Pridané: 16.01.2018, 11:35
Reagovať
Pridané: 16.01.2018, 11:35
Reagovať
Re: Re: Cav vlado
Vlado, kedy je najlepšie merať ketóny? ráno na lačno alebo ako? Ďakujem za info.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.01.2018, 13:09
Reagovať
Pridané: 16.01.2018, 13:09
Reagovať
Re: Re: Re: Cav vlado
Na lacno v roznych casoch, aj 2-3h po jedle, podla toho co ches sledovat a preco je to pre teba dolezite.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomaskijovsky
Pridané: 28.06.2017, 14:38
Reagovať
Pridané: 28.06.2017, 14:38
Reagovať
Crossfit
Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať, ktorý spôsob stravovania (keto alebo low-carb) odporúčate ľuďom, ktorí pravidelne trénujú Crossfit. Jedná sa o kombináciu silovo vytrvalostných cvičení (vzpieranie, aeróbne cvičenia, gymnastika). Ale to Vám asi nemusím vysvetľovať.
Ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.06.2017, 15:15
Reagovať
Pridané: 28.06.2017, 15:15
Reagovať
Re: Crossfit
To ako u vsetkych, aj u vas zalezi od toho, v akom stave je metabolizmus dnes, co sa bez spiroergometrickeho testovania a vyhodnotenia dat na METFLEX aplikacii nezaobide. Cize cim viac je jedinec metabolicky negramotny (cize jeho vykon ze zavysli od prijmu externej energie, nedokaze trenovat o hlade, atd), tym vacsie kompromisy musi robit. Vo vseobecnosti crossfit komunita sa stravuje paleo, co je zrhuba 30-40% cukrov (sacharidov, prevazne zo zdrojov ako su ryza, sladke zemiaky a pod) ale domnievam sa, ze bez problemov aj lowcarb stravovanie (cukry pod 30%) by ste zvladali aj pri horsej metabolickej trenovanosti. Pri prvych tyzdnoch by to bolo trochu narocne na treningu s energiou, ale vieme to osetrit specialnym skrobom, ktoreho recepturu sme vyvijali my:

https://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html

pozitivny ovplyvnuje jemnu motoriku ktora ku koncu treningu prirodzene klesa, cim sa zvysuje riziko zranenia, viac popisujem v textoch o tom ako skrob funguje, preco je to dobre, ako to pomaha aj v dlhodobom horizonte a tento druh skrobu (velmi inteligentneho a bezpecneho sacharidu) je potom mozne zaratavat aj do celkoveho energetickeho prijmu (v ramci tych 30 a menej % energie zo sacharidov)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
peter.roncik
Pridané: 22.06.2017, 12:47
Reagovať
Pridané: 22.06.2017, 12:47
Reagovať
Prechod z Keto na Low-carb
Ahoj Vlado,
pred tyzdnom som zacal s keto dietou, pricom denny prijem sacharidov obmedzujem vylucne len na stopove mnozstva obsiahnute v zelenine (predtym som prijimal cca 150 gramov). Mnoho narocne sportujucich ludi odporuca isty cas zotrvat v ketogennom stravovani (kvoli adaptacii na tukovy metabolizmus a vyuzivanie ketonov ako palivo) a potom nasledne zvysit prijem sacharidov na nieco v style low carb diety, nad cim som uvazoval aj ja kvoli tomu, ze sa venujem posilnovaniu. Chcem sa opytat ako su vo vseobecnosti vyuzivane sacharidy, ktore prijme clovek s tukovym metabolizmom (napr ako ty)? Akym sposobom ich telo vie pouzit, ked ono uz je zvyknute fungovat na baze ketonov a nie na glykogene? Ma teda to tvrdenie s low carb dietou zmysel?

Mam este dve viacmenej prakticke otazocky. 1) V pripade, ze po silovom treningu som zvyknuty uzivat BCAA, su vhodne aj v ketogennej diete? (Udajne valin je glykemicky posobiaca aminokyselina) 2.) V keto diete sa casto odporucaju semienka a orechy, ale na obale napr. takych slnecnicovych semienok sa udava takmer 20g sacharidov na 100 gramov semiacok. Arasidove maslo to iste. Nejak si to odporuje, co myslis?
Vdaka
Peto
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.06.2017, 07:51
Reagovať
Pridané: 24.06.2017, 07:51
Reagovať
Re: Prechod z Keto na Low-carb
Ahoj, zakial je to len tyzden co experimentujes, urcite zvol primerane a postupne tempo. Nemas sa kam ponahlat, teda pokial to neberies ako nejaku dietu, ktoru ukoncis coskoro. Preto som za postupnu zmenu stravovania, nie skokovu a skokovu pre metabolizmus a mozog. Mozno si vsak mlady a zdravy a teda pre tvoje telo nebude predstavovat ani toto problem. Ak sa tvoje telo do pol roka adaptuje (skor vyrazny metabolicka zmena nenastane) tak budes vyuzivat aj glykogen, ale nie tak masivne ako pred tym. Da sa to kvantifikovat na spiroergometrii a nasej aplikacii METFLEX. Cize ak teraz zacinas pouzivat masivne sacharidy ako primarne palivo (anaerobne) napriklad od 13 km rychlosti a 140 pulz, tak ked budes adaptovany tento jav nastane napriklad od 16km rychlosti behu a pulze napr 160.

Cize tu nejde o to ze tvoje telo glykogen prestane pouzivat, ale ho bude setrit na narocnejsie momenty, ale pouzit ho musi vzdy, pretoze na tvorbe ATP sa podielaju 3 energeticke systemy, len kazdy inym pomerom a o tom rozhoduje nastavenie metabolizmu.

BCAA podla mnozstva a ako u koho, dtto semiacka alebo ine potraviny. Sam si musis vediet nastavit rezim stravovania vcitane objemu toho co chces skonzumovat (glykemicka naloz / jedlo), ak teda vies preco to mas konzumovat a co od danej potraviny ocakavas. Dopln svoje poznatky aj v tomto clanku:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Martin Iľaš
Pridané: 21.06.2017, 10:15
Reagovať
Pridané: 21.06.2017, 10:15
Reagovať
Kulturistika - tukový metabolizmus.
Ahojte. Volám sa Martin. Mám 22 rokov.
Som Vladovým nadšencom už skoro 3 roky. Kedysi som behával stredne trate. Snažil som sa čo najviac fungovať na tukovom metabolizme.
S behom som postupne prestal. Dal som trocha športovú pauzu.

Pred 4 mesiacmi som sa rozhodol že začnem cvičiť kulturistiku. Ale v režime tukového metabolizmu.
Pracujem v 3-smennej prevádzke, a práca je fyzická + trénujem aj 4 krát týždenne, postupne budem viac.

Tukový metabolizmus mi poskytuje slobodu od jedla. Pocit stabilnej energie. Lepšiu náladu. Žiadne výkyvy alebo úpadky.
Oveľa lepšie znášam zmeny režimu kvôli smennosti v práci. ( delené na týždne - ranne, poobedné, nočné)

Cvičenie: silovým cvičením dávam svalom impulz hypertrofovať. Pred tréningom si dávam kávu a kokosový olej. Neskutočný pocit energie a koncentrovanej mysle..
Po tréningu protein. Sacharidy ani nedávam. Beriem ešte kreatín kvôli jeho schopnosti pomáhať regenerácií.

Strava: vôbec skoro si nemenežujem. Jem kedy som hladný. Jedlo mam vždy po ruke. Do firemnej jedálne nechodím.
Jedávam: mäso, vajcia, maslo, oleje, orechy, mandle, zeleninu, smotanu (30 percentnú), horká čokoláda.
Suplementujem protein po tréningu a ešte raz do dňa medzi jedlami (20 g mi stačí), a kreatín
Minerály, vitamíny

Výhody: Málo sacharidov = hladina inzulínu v norme
bunky citlivejšie na leptín
neblokuje sa zvýšením inzulínom vylučovanie rastového hormónu + čiastočné hladovanie zvyšuje jeho hladiny
koncentrovanejšia myseľ
dobrá nálada (stálejší pocit energie)
nezávislosť od jedla
tukovým metabolizmom šetrím zásoby cukrov, tým pádom neriskujem katabolizmus proteinov - z metabolického hľadiska.
Schopnosť tela metabolizovať tuky, v akejkoľvek úrovni záťaže, šetrí cukry. A najprv musí telo prísť o cukry aby rozkladalo proteíny.
To sa deje len u metab. neflexibilných a silne závislých od cukrov. Stratia zásoby cukru a telo hneď hľadá náhradu v bielkovinách.

Nevýhody: nebudete hneď vyzerať ako Hulk :D
a ešte vyhľadávam

Všetko na sebe testujem. Prispôsobujem. Skúmam. Skúšam. Individuálnosť tu je, ale všetci máme rovnakú biológiu.
Najdôležitejšie je byť šťastný z toho čo robím.
Ja sa cítim oveľa lepšie a zdravšie.
Robiť to naplno. Výsledky prídu.

Všetci vo fitku riešia, kedy čo ako jesť, s čím, ako urobené, koľko gramov, či som už pribral, potreba nabrať čo najrýchlejšie....aj ja som to riešil.
Ale teraz je to úplne o niečom inom.
Som mladý a objavujem. Som zvedavý čo to prinesie.

Povzbudzujem všetkých byť odvážnymi, a vydať sa za hranice komfortu.
Skratky neexistujú.

Martin Iľaš.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.06.2017, 23:37
Reagovať
Pridané: 21.06.2017, 23:37
Reagovať
Re: Kulturistika - tukový metabolizmus.
Dakujem za tvoje postrehy Martin, kedze pises ze kulturistike sa zatial venujes relativne kratko, tak urobme podobne zavery az za par mesiacov / rokov, ked aj tvoja forma bude reprezentativna a nejaky tvoj kulturisticky kolega sa ta bude pytat, ze ako to do pekla robis, ze ti to vsetko ide tak lahko (aj naberanie, aj celorocne udrzanie formy, atd)... v kazdom pripade ti drzime palce, aby si mal vzdy dost dovodov na to, ze sa chces posuvat dalej a si otvoreny novym veciam...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukas
Pridané: 19.06.2017, 08:46
Reagovať
Pridané: 19.06.2017, 08:46
Reagovať
Podplatení lovci šarlatánov
Zaujali ma Vaše blogy, ale písať o lovcoch šarlatánov, že sú podplatení je to isté ako keby niekto o Vás písal, že to čo robíte je len pre to, aby ste z ľudí vyťahovali peniaze.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.06.2017, 17:49
Reagovať
Pridané: 19.06.2017, 17:49
Reagovať
Re: Podplatení lovci šarlatánov
Vzdy je dobre vediet, odkial chodia ludom peniaze na ucet (zdroj). My sa v tomto pokusame byt transparentni, vcitane toho, ako pracujeme s informaciami, ako robime zavery (povodne zdroje), aka je nasa filozofia, ake su nase zivotne postoje. Dalej verejne prezentujeme ako zijeme, ake vysledky nam nasa zivotosprava prinasa a teda kazdy si moze sam za seba urobit zaver o tom, ci sme alebo nie sme doverihodne osobnosti. My zijeme a existujeme preto, ze ludia si ziadaju nase sluzby i produkty. Napokon vytvarame ich najprv pre seba a uzitok z toho maju aj ini. Za to dostavame prirodzene zaplatene (poslanie). Nikto nepracuje zadarmo a ucelom podnikania je riesit problemy druhych, takze druhi nam davaju peniaze nie pre nase dodovy, ale pre ich vlastne dovody (sebectvo). Ale ak su vam sympaticky ini experti a ich vysledky, nevahajte navstevovat ich stranky, inspirovat sa ich obsahom ci odporucaniami. V tomto je to na vas. Mozete sa inspirovat aj tym, ako pracujeme s informaciami:

https://www.vladozlatos.com/zacnite-tu.html#coprehlasujemeoinformaciach

nech sa vam dari
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukas
Pridané: 19.06.2017, 19:37
Reagovať
Pridané: 19.06.2017, 19:37
Reagovať
Re: Re: Podplatení lovci šarlatánov
Nechapte ma zle. Chcel som len ukazat, ze nesuhlasim ako pisete o lovcoch sarlatanov. Napisali ste o nich, ze su podplateni, co robia prave sarlatani, ktori nemaju dobre argumenty a takymto sposobom zabijaju akukolvek diskusiu. Ako citatel Vasich blogov by som skor uvital diskusiu s touto skupinou ako osocovanie. Pritom myslienka zacala dobre, suhlasim, ze potrebujeme lovcov excelentnosti, ale tym slovnym spojenim "podplateni lovci sarlatanov" ste ma sklamali.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.06.2017, 03:54
Reagovať
Pridané: 20.06.2017, 03:54
Reagovať
Re: Re: Re: Podplatení lovci šarlatánov
Samozrejme mozem im krivdit a nie su podplateni. Ak sa to preukaze, slovo "podplateni" jednoducho zmazem a verejne sa ospravedlnim. V kazdom pripade rada pre vas: bolo by rozumne, keby ste boli trochu pozornejsi a viac si vsimali co sa deje okolo vas. Hned priamo pod vasim komentom mam dlhosiahli komunikaciu s jednim z lovcov sarlatanom, panom Dr. Kamilom Knorovskym.

Mohli ste si usetrit moralizovanie a citove vylevy o sklamani a sam sa presvedcit o tom, ako sa da relativne konstruktivne, vecne, miestami aj provokacne viest diskusia s ludmi, ktori maju iny nazor. Preto ak nemate ziadnu otazku k teme clanku, alebo nemate zaujem studovat poznatky, ktorych tvorenim som stravit desiatky hodin a vy ich mozete citat zadarmo, tak prosim nasmerujte svoju energiu inym - pre vas hodnotnejsim smerom. Prijemny den prajem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
niko_6
Pridané: 18.06.2017, 17:27
Reagovať
Pridané: 18.06.2017, 17:27
Reagovať
CHO
A co ludia ktory dokazu aj pri vysokych sacharidoch 300-400g+ na den chudnut , taky co maju geneticku predispoziciu s dobrou inzulinovou senzitivitou a ich telo aj pri sacharidoch 60% + dokaze brat energiu aj z tukov ? ked telo dokaze brat z tukov aj pri 400g sacharidoch znamena to ze nema ziadny nabeh na cukrovku nie ? ...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.06.2017, 17:40
Reagovať
Pridané: 19.06.2017, 17:40
Reagovať
Re: CHO
Otazne je, ako vieme ze maju dobru inzulinovu senzitivitu (jednak odmerat a v porovnani s kym?) a potom ako vieme, ze vedia spalovat aj zasoby energie z tukov? Pocas spanku ked nic nekonzumuju urcite, ale cez den?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
algri33
Pridané: 08.06.2017, 15:24
Reagovať
Pridané: 08.06.2017, 15:24
Reagovať
Strava
Dobrý deň, po prečítaní veľa ďalších článkov by som sa chcela opýtať jednu otázku, na ktorú nikde neviem nájsť odpoveď.
Čo sa stane, ak začneme konzumovať zdravé tuky vo väčšom množstve, ale neznížime počet sacharidov - ponecháme napr. prílohy (zemiaky, ryža, chlieb) v množstve cca 150-200 gramov denne? Pochopila som to tak, že telo bude prednostne spaľovať sacharidy - glukózu, lebo nemôže ostať v krvi - alebo ju uloží do tukov - lenže my sme chudí tak predpokladám že všetko hned spaľujeme. Ale čo sa stane s tými skonzumovanými tukmi - tie sa nespália po sacharidoch za nejaký čas? Bude telo čakať na dalšiu hoci malú dávku sacharidov? Resp. má vôbec zmysel pridávať tie tuky, ak neznížime počet sacharidov na 50 gramov denne? Lebo zrejme nemože byť strava súčasne aj bohatá na tuky aj ,,zdravé" sacharidy...No zasa trochu nerozumiem tomu, prečo keď sú pre telo najlepším palivom ketóny (tuk), je schopné spaľovať glukózu..
A čo teda robiť v prípade že človek potrebuje pribrať tuk (nie len svaly) lebo takmer žiadny na tele nemá? Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.06.2017, 09:08
Reagovať
Pridané: 10.06.2017, 09:08
Reagovať
Re: Strava
Je otazne aka je vasa telesna hmotnost a ake % z celkoveho objemu prijatych kalorii tvoria sacharidy pri 150-200g. Nadbytocne prijate sacharidy sa cez de novo lipogenezu premenia na tuky, podla druhu skonzumovanych tukov v kombinacii s glukozou (na ktoru sa mnoho sacharidov premeni) si sposobite inzulinovu rezistenciu, mozno aj leptinovu, to bude viest k nezdravemu priberaniu (ak nie na zasobach podkozneho tuku, tak urcite aj viscelarneho) co nakoniec moze vies v kratkodobom horizonte k silnemu cukrovemu metabolizmu (to by az tak nevadilo) ale v dlhodobom horizonte k metabolickemu syndromu, prediabetu / diabetu II, alebo inym degeneracnym zmenam. Vyberte si, bud radsej konzumujte vysokosacharidovu stravu (povedzme nejak zdravie naformulovanu s mensim mnozstvo velmi kvalitnych zivocisnych tukov) alebo naopak vysokotukovu a nizkosacharidovu stravu s maximom kvalitnych tukov (podla nasich clankov a epublikacii). Je to bud, alebo ale nie nieco medzi tym.

Ak ide o ten vas problem priberania, to bude nejaka iluzia z neznalosti. Pochybujem ze mate nefyziologicke mnozstvo podkoznehu tuku, to sa vyskytuje iba u zien s poruchom prijmu potravy (anorexia, bulimia), ktore vyzeraju nezdravo chudo (ako sparatka). Neexistuje clovek ktory nema takmer ziadne zasoby tuku. Aj ten najchudsi maratonec ma na sebe 3-4-5kg tuku ktore su zdrojom napr 36.000 kcal (pri 4kg tuku), co je energia na 12 maratonov a 504km bez najedenia (technicky). Ak tak skutocne vyzerate (ako anemicka / bulimicka), mate problem psychickeho povodu a to je potrebne riesit s odbornikmi. Ak tak nevyzerate, tak potom nemate problem s priberanim tuku (ten viac nepotrebujete), ale s priberanim zdravo fungujucej a funkcnej svalovej hmoty. A to je uz vec zivotneho stylu, formy cvicenia, priorit, atd. Mozno vas zatial nikto este nemeral pomocou kalipera ktorym je mozne zistit aj hormonalne najcitlivejsie miesta na tele zeny (najvacsia koncentracia tuku) alebo skutocne kvalitnej bioimpedancie (aspon 6 kontaktnych ploch), ktora je relativne presnejsia. Potom by ste mali presne udaje o tom, kolko mate na sebe % tuku, kolko je to kg a mohli sa dalej zamerat na priority (naberanie svalov). Skuste studovat tu:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-zdravo-pribrat-na-hmotnosti.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-zacat-s-vyzivnym-pohybom.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-budovat-pohybove-zaklady-workshop.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/myslienky-o-vyzivnom-pohybe-na-instagrame.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Soňa
Pridané: 09.06.2017, 09:38
Reagovať
Pridané: 09.06.2017, 09:38
Reagovať
Re: Strava
Já bych řekla, že pokud opravdu tělo bude během dne dostávat sacharidy, v žádném případě nepojede na ketony, ale bude záviset na glukoze a nutnosti jíst pravidelně 5 x denně, aby se vyhlo hypoglykemii. Navíc 150-200 g sacharidů je celkem dost, zde by vycházel již režim s nižším obsahem tuků. Takže ke zvážení je varianta, zda si dát sacharidy jen večer a od noci do večeře jet na tuky klasicky s bílkovinoua hromadou zeleniny? Otázka, zda metabolismus nedostává více zabrat. Ženy obecně mají citlivější trávení, kdy tuky a více masa tělo nezvládá dobře. Takže přechod na keto musí být velmi, velmi pozvolný. Já s tím bojuji již měsíce, jsem spokojená s tím, že nemám chuť na sladké, odpadly svačiny, ale nedávám tolik tuků. Je mi těžko. Nejspíše keto stravování někomu nemusí vůbec sednout a bude muset jet na glukoze celý život, ale samozřejmě je zbytečnost 50-60% sacharidů denně, s 30% se dá vystači. Dle mého názoru se i časem doporučení WHO změní a poměr sacharidů se upraví směrem k nižšímu procentu. Zejména, když tělo nemá dost pohybu a silového tréningu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.06.2017, 23:20
Reagovať
Pridané: 11.06.2017, 23:20
Reagovať
Re: Re: Strava
V otazkach prijmu tukov u zien treba otvorit diskusiu o tom, ake tuky dana zena konzumuje a ci nie je vhodnejsie spektrum tukov vymenit za ine, aby sa tazoba nedostavovala. Optimalny pomer SAFA, MUFA a PUFA tukov sa vzdy da vyskladat z roznych potravin, ktore nemusia sposobovat uz spominane komplikacie. Tu je vsak na mieste experimentovat a hladat pre seba najvhodnejsie spektrum potravin, ktore clovek bude pouzivat pravidelne ked uz pride na to co mu vlastne sedi a co nie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
algri33
Pridané: 09.06.2017, 22:12
Reagovať
Pridané: 09.06.2017, 22:12
Reagovať
Re: Re: Strava
Dakujem za reakciu...mne napriklad staci jest 3 krat do dna, hoci niesom v ketoze, asi to je tym ze si davam trošku sacharidov s tukmi a zeleninou cize ten vzostup a pokles cukru v krvi nie je taky prudky... no a prave to, ze ak si clovek da na ranajky hoci trochu chleba - uz bude spalovat glukozu.. potom bude telo čakať kým príde dalšia davka sacharidov a bude unavene, lebo ich je malo a tuky spalovat nebude (co sa s nimi teda stane?).. tak vlastne neviem aky zmysel ma nizkosacharidova strava, ci to nieje paradoxne este horsie, lebo toho ,,paliva" je menej a potom je clovek unaveny a nevladze, lebo je aj tak na glukoze ktorej je malo. Preto som pochopila ze bud musi byt ketoza alebo uz potom sacharidy tak ,,bežne" ako všetci - možno zdravsie - celozrnne atd... No a ketoza sa nam nedari, snazim sa minimum sacharidov plus tuky, zelenina, no nejak neviem co to spravi v tele, citala som, asi tu http://www.svobodavockovani.cz/news/na-jake-palivo-jedete-medunka-10-2015/ ze spalovanie glukozy je skodlive pre organizmus, tak som nervozna a neviem co robit.. :( a vsade okolo ludia v pohode jedia klasicke ranajky chlieb, bagety, na obed knedliky,na veceru zas chlieb a nic neriesia... :-/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.06.2017, 09:30
Reagovať
Pridané: 10.06.2017, 09:30
Reagovať
Re: Re: Re: Strava
Na rovnaku otazku som uz odpovedal v inok tvojom komente (co sa stane). Navrhujem aby si pred tym, ako vlozis nejaky koment, si prestudovala vacsi objem clankov, ktore venujeme tejto problematike (ako to v tele funguje) aby si chapala sirsim suvislostiam a nepytala sa malo kvalitne otazky, na ktore nepotrebujes dostavat odpovede. Potrebujes sa najprv zorientovat, porozumies zakladom, prestudovat si aj otazky druhych ludi a moje odpovede na ne a az potom sa opytat velmi dobru otazku. A na to treba cas, ktory nestracas, je to investicia do seba a do svojho tela, v ktorom musis prezit cely zivot. Tuto domacu ulohu za teba nik neurobi a verim, ze nase poznatky na tejto web stranke ti pomozu. Teda ak si das tu namahu a budes ich studovat dosledne. To co riesia a robia druhi nechaj na nich, oni podla toho aj zvacsa vyzeraju...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
katarina.garafo
Pridané: 14.05.2017, 01:01
Reagovať
Pridané: 14.05.2017, 01:01
Reagovať
Keto vs. proteinova dieta
Ahoj Vlado, prosim ta o radu aj ja. Velmi ma zaujala ketogenna dieta, a to hlavne kvoli moznosti dostat sa do stavu ketozy, potom planujem pomaly pridavat sacharidy, ale viac menej uz existovat v tomto low carb rezime a len obcasne zhresit(ak budem mat pevnu volu, ale nejak zacat musim). Do stavu ketozy sa vsak clovek dostane vyraznym obmedzenim sacharidov (na tom sa zhodnu vsetci), ale takisto treba obmedzit aj bielkoviny ( pri vysokom prijme bielkovin sa telo zase dostane von zo stavu ketozy, aspon take info som nasla). Moja hlavna otazka znie: ako je mozne ze firmy ako KetoDiet, KetoSlim a mnoho inych robi KETO a pritom produkuje mnozstvo vysokoPROTEINOVYCH vyrobkov? Dostane sa pri nich telo do ketozy alebo sa "len" schudne? Mam si pri ketodiete sledovat aj bielkoviny (lebo to zase dost limituje jedalnicek, ked si chcem varit sama). Mne ide o to zmenit aj moj metabolizmus na tukovy. Dakujem krasne za odpoved. Inak tvoje stranky poznam len kratko, ale uz teraz vidim ze pises velmi zaujimavo, tak trochu z ineho uhla pohladu - a to je fajn, treba sa pytat, spochybnovat "autority".
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.05.2017, 12:26
Reagovať
Pridané: 15.05.2017, 12:26
Reagovať
Re: Keto vs. proteinova dieta
Vysoky podiel bielkovin v jednom jedle nie je problem, problem je celkovy objem bielkovin za cely den, cize vsetky ktore skonzumujes spolu. Po dalsie nie je bielkovina ako bielkovina, niektore zasadne ovplyvnuju glykemiu aj ked ich je malo, niektore vobec. Lenze to je uz dost individualna zalezitost pretoze kazdy reaguje na rozne potraviny roznym sposobom, ktory sa da jednoducho odmerat (pruzky, krv, monitor). Aj to ci si v ketoze alebo nie, si mozes tymito pristrojmi a keto pruzkami odmerat, no to je uz financne narocnejsie. Ale nie je podstatne, ci teraz si v miernej alebo hlbokej ketoze, podstatne je to, aku celkovu metabolicku zmenu vo svojom tele sposobis, o tom pojednavam viac v tomto clanku:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html

A tiez je podstatne aby si telo (metabolizmus) nestresovala prilis a netlacila na pilu tak, ze potom za par tyzdnov s tym skoncujes, lebo sa ti nedarilo a necitila si sa dobre. V tomto smere pomalsie dalej zajdes a preto prisposobuj svoje stravovanie (najma prijem sacharidov) aktualnej metabolickej efektivite ktoru si mozes odmerat napriklad cez spiroergometricky test, viac info tu:

https://spiro.vladozlatos.com/centra.html
https://spiro.vladozlatos.com/metodika-testovania.html
https://spiro.vladozlatos.com/vyhodnotenie-testu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomekk151515
Pridané: 30.04.2017, 19:10
Reagovať
Pridané: 30.04.2017, 19:10
Reagovať
SPIRO
Ahoj Vlado chcem sa opýtať bude veľký rozdiel v hodnotách keď absolvujem spiroergometrické vyšetrenie na bicykli a môj šporť je orientovaný na futbal a beh? lebo som obvolal všetky kliniky v bb kraji a len na jednej je pás ale tam mi povedali že robia len zvlášť ergometriu a spirometriu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.04.2017, 21:15
Reagovať
Pridané: 30.04.2017, 21:15
Reagovať
Re: SPIRO
Ahoj, moze byt tvoj vysledok mierne horsi, nakolko rychlejsie sa ti zacne tvorit laktat a teda podstatne skor "prepnes" do anaerobneho pasma, pretoze nie si na tento typ pohybovej cinnosti adaptovany. To by vsak nevadilo, aj aj v buducnosti budes netrenovat na bicykli a otestujes sa povedzme o 3 mesiace za rovnakych podmienok. Posun v metabolickej kondicii bude objektivny.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomekk151515
Pridané: 30.04.2017, 21:41
Reagovať
Pridané: 30.04.2017, 21:41
Reagovať
Re: Re: SPIRO
A nevieš či nahodou doktor Sylvestr z BB nemá pristroj ktorý je kompatibilný s METFLEX, lebo on ponuka spiroergometriu aj na páse ale v zozname centrier nie je
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.05.2017, 06:15
Reagovať
Pridané: 01.05.2017, 06:15
Reagovať
Re: Re: Re: SPIRO
Zeby som mu mal zavolat namiesto teba? :) Ak v zozname nie je, tak asi masinu kompatibilnu s METFLEX nema.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
zuz
Pridané: 27.04.2017, 11:28
Reagovať
Pridané: 27.04.2017, 11:28
Reagovať
Protein premium energy na keto strave
Mily Vlado, zaujimalo by ma, ci je Protein premium energy vhodny pre ketogennej strave , ci sa tych 14 gramov sacharidov, ktore obsahuje 1 davka rata do prijmu sacharidov alebo nie?
Dakujem za odpoved a dakujem za clanok :)

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.04.2017, 09:07
Reagovať
Pridané: 28.04.2017, 09:07
Reagovať
Re: Protein premium energy na keto strave
Ahoj Zuzana, ano tento skrob je velmi vhodny pri lowcarb alebo keto stravovani. Ale ratat ho do prijmu musis. Nie je to vsak obycajny sacharid - je to skrob ktory sa uvolnuje pomaly a ma obrovsku molekularnu hmotnost (500.000 - 700.000 g/mol) cim sa podoba na ludsky glykogen. Nema takmer ziadny dopad na glykemiu ani inzulin a viac podrobnosti si o nom mozes nastudovat tu:

http://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html

Je to jeden z najbezpecnejsich a najfunkcnejsich sacharidov na svete. Uplatnenie ma velmi siroke (lieky, suplementy, funkcne potraviny, napoje), len ta cena je strasne vysoka (zatial). Vyvinul sa povodne pre ludi s chorobou GSD:

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycogen_storage_disease

Viac podrobnosti mam v clankoch:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-vlastnosti-inteligentneho-skrobu-superstarch.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-spravne-pouzivat-produkty-premium-energy.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/spoznajte-premiovy-produkt-ktory-zvysi-kvalitu-vasho-zivota.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/schudnutie-vdaka-inteligentnym-sacharidom.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-kvalitu-ostatnych-ingrediencii-v-premium-energy-produktoch.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
zuz
Pridané: 04.05.2017, 21:34
Reagovať
Pridané: 04.05.2017, 21:34
Reagovať
Re: Re: Protein premium energy na keto strave
Vdaka Vlado za odpoved, tento vyrobok uzivam a som s nim velmi spokojna, jednak zasyti a jednak ma velmi prijemnu chut.
Chcem sa ta opytat, ci ten skrob, ktory obsahuje Protein Preium Energy mozeme zaradit medzi "rezistentne skroby"? vid clanok tu:
https://cs.medlicker.com/1224-rezistentni-skrob

A zaujimala by ma este jedna vec. V knihe The art and science of Low carbohydrate performance som na strane 55 citala, ze ak chcem fungovat na Low carb, mala by som mat prijem sacharidov bud na urovni minimalne 150 gramov kvoli tomu, ze tolko potrebuje na svoje fungovanie nas mozog alebo potom pod 50 gramov, aby som bola v keto zone a mozog mal energiu z ketonov. Ze ak mam napr. 100 gramov, tak moj mozog nebude mat dost energie na fungovanie a potom ma telo len dve moznosti:
- palit protein (co chapem ako moje svalove zasoby)
- raz za cas mat sacharidove orgie kvoli nedostatku sacharidov.

Zaujimal by ma preto tvoj nazor, ako riesit tuto dilemu. Ak teda low carb, tak nie menej ako 150 gramov alebo potom uz radsej keto?
Vdaka za odpoved, pekny vecer
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.05.2017, 07:43
Reagovať
Pridané: 05.05.2017, 07:43
Reagovať
Re: Re: Re: Protein premium energy na keto strave
Nie je to rezistentny skrob Zuzana, o jeho vlastnostiach pisem podrobne v clanku. On sa kompletne rozlozi uz v tenkom creve ale velmi pomaly, nie naraz. Preto neovplyvnuje glykemiu, resp. len minimalne a zanedbatelne.

Kniha od Voleka je relativne stara, vtedy sa to nespecifikovalo blizsie ani poznatky neboli tak daleko. Ak si pozorne citala tento clanok, tak chapes, ze pre 100kg muza je 150g sacharidov ina davka ako pre 50kg zenu. Cize udaj o potrebach mozgu je velmi vseobecny a lisi sa od jedinca k jedincovi a od metabolickej trenovanosti. Cim viac si metabolicky trenovana, tym menej potrebujes pre metabolizmus mozgu glukozu. A v urcitom bode postaci aj glukoneogeneza ktora ti nijako neuberie zo svalov, takze sa bat nemusis. Ak vsak konzumujes tento skrob, cely problem mozeme zo stola dat prec, cize sa o to viac starat nemusis.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
giulianka
Pridané: 26.04.2017, 10:28
Reagovať
Pridané: 26.04.2017, 10:28
Reagovať
jedinci proti prúdu...
Velka vdaka za vase clanky a skumanie info a zdrojov.. ocenujem pribeh maminky ktora zlepsila diagnozu svojej dcere s keto stravovanim. Klobuk dolu!
presne pol roka sa pohybujem v kruhu diabetikov prveho typu a niektori z nich tiez konecne prinasaju osvetu v tomto smere pretoze dia lekari zial nic o tomto stravovani nevedia.. ani dokonca o dr. Bernstainovi, ktory ma dm1 a sam to na sebe odskusal a uz ma 90rokov a zdravie.. dcera dostala z nemocky rozpis sacharidov, nikdy predtym ich denne tolko nejedla ako zdrava mam pocit.. a to ma byt diéta pre diabetika a pritom nam inzulin nefunguje dobre a glykemia lieta. Silno verim, ze aj vdaka vasmu clanku a dalsiemu samostudiu najdem odvahu prejst s dcerou na lowcarb dietu. Nepochybujem o tom, ze bude prinosom.
Je vtipne ze v utorok na prednaske uznavanej vyzivovej poradkyne o dia stravovani tam zazneli od nas otazky v tomto smere a hned to oznacila ako nebezpecne lebo ktony a ketoacidoza.. uznavany dia lekar s 30r praxou sa jej pytal na Bernstainovu dietu lebo ze jeho dvaja mladi pacienti prisli so skvelymi vysledkami a chcel od nej vediet viac.. Takze ked vidim v realite a vsetci slepo posluchame doktorov ktori nevedia a dietna sestra zasa nevie alebo len co povie WHO... mrzi ma aj predosly hejtersky prispevok lekara. Vsetko by som to ospravedlnila, ze tito ludia su tak pohlteni pracou ze im neostava cas a energia na dalsie samostudium a nove poznatky.. som vdacna, ze su ludia ktori to doplnia.. vy, Dusan Plichta a aj mnohi individualisti, ktori si zistuju a skusaju, ci im to funguje a potom siria dalej.
Dakujem este raz za tento clanok. Bol dost rozhodujuci v mojom zvazovani lowcarb stravovania pre dia dceru.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.04.2017, 11:04
Reagovať
Pridané: 26.04.2017, 11:04
Reagovať
Re: jedinci proti prúdu...
Dakujem za postrehy Giuliana, ja vam drzim palce, aby ste vyhrala boj nad informacnou asymetriou, ktora ako jedina vam stoji v ceste pred tym, ako dosiahnete uspokojive alebo nadpriemerne vysledky s vasou dcerkou. Verim ze uvedene zdroje a studie vas dobre nasmeruju a najdete aj dobreho lekara, ktory vam pomoze kvantifikovat a bezpecne aplikovat nadobudnute poznatky.

Ak by ste takeho nasla, velmi rad vam pomozem pred vasim lekarom odkonzultovat navrhy na zmeny stravovania, ktore on schvali / zmeni / doplni tak, aby to vyhovovalo aktualnemu zdravotnemu stavu vasej dcerky. V nasej krajine chyba podobny system, kde by fungoval vztah lekar - vyzivar - pacient nakolko uz vieme, ze stravovanie moze mat silny terapeuticky ucinok. Uz viac to co vkladame do ust (najma v podobnych pripadoch ako ste vy) nemozeme povazovat za obycajne jedlo, ale za liek (castokrat ucinnejsie ako kombinacia 5-6-tich skutocnych liekov).

Drzim vam palce a ked najdete vhodneho lekara a budete potrebovat sa poradit, pokojne zavolajte. Mozno jedneho dna budeme moct o vas napisat podobny clanok, v ktorom objektivne zhodnotime vas stav (aj za pomoci vasho lekara) a ten pomoze stovkam rodicom, ktori maju rovnaky problem ako mate vy...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Dusan Plichta
Pridané: 26.04.2017, 09:31
Reagovať
Pridané: 26.04.2017, 09:31
Reagovať
Zdielanie skusenosti / podakovanie
Zdravim vsetkych fanusikov tohto blogu.
S Vladom sa poznam uz nejaky ten rok a asi rovnako ako mnohych z vas ma fascinuju moznosti ludskeho potencialu.

Do mapy naho optimalneho vykonu samozrejme nevstupuje len zivotosprava, ale na druhej strane je to jeden z najdolezitejsich faktorov, pretoze ja naozaj verim, ze telo programuje mysel a ked raz nie je energia, tak nebudu ani napady.
Perfektne to podla mna vystihol v poslednom podcaste Tony Robins, kde zdoraznil:

1. Najprv musi byt clovek v energickom pozitivnom nastaveni
2. Potom vidi lepsie realitu sveta a miliony prilezitosti
3. Finalne si definuje spravne ciele a vymysli A ckovu strategiu . Namiesto priemernych cielov prezitia a C strategie.

Kazdopadne zdielam moje skusenosti s Low Carb a Keto, pre inspiraciu, pre kriticke myslenie a co najlepsiu aplikaciu do zivota.

1. Zivotosprava by mala byt v sulade s vasimi cielmi

Z tohto pohladu si podla mna usetrite zbytocne natahovanie a spekulovanie nad tym, ze ci ma pravdu Zlatos, alebo Low - Fat opozicia, alebo vas lekar.
Ak si spravne nastavite motivaciu, tak jednoducho hladate najlepsiu formu pre vasu individualitu tak aby ste jedli chutne a aby ste sa citili skvelo.

Ciele kojacej matky su naozaj uplne ine ako ciele ambiciozneho podnikatela milujuceho sportove vyzvy.
Na druhej strane, spolocnym cielom asi kazdeho cloveka je pevne zdravie, silna imunita a eliminacia zapalov.

Mojim ciel pre ktory optimalizujem vyzivu je vysoky mentalny vykon, zivotna energia- motivacia a lepsia schopnost reakcie na stresory.
Zaroven vsak milujem dobre jedlo a rad varim a nie som ochutny obetovať faktor zážitku z jedla.


2. Keto nie je vhodne pre kazdeho?

Casta odpoved skeptikov...
Otazkou su podla mna opat ciele...Ci naozaj potrebujete riesit insulinovu citlivost, ci potrebujete terapeuticky riesit a adresovat konkretny probem...
Alebo chcete len eliminovat potrebu jest 3-4 kat denne a maximalizovat vasu produktivitu.

Z pohladu bezneho zivota a povedzme to, ze zdraveho cloveka to podla mna nie je porebne, hlavne ak chcete jest rozne tipy jedal a na oslave si dat aj nejaky ten dezert.

Skor by som vsak adresoval kriticku otazku a to, ze kolko sacharidv naozaj pre moj zivotny styl a ciele naozaj potrebujem.
Opat sa mi paci pristup Charlesa Poliquina, ktory jasne tvrdi, ze sacharidy si treba zasluzit.

Z tohto pohladu a vlastnych experimentov mam velmi podobme skusenosti ako Michal Krajčik.
Preto mi najviac vyhovuje pristup Cyklickej Ketozy, alebo aj TKD - Targeted Keto, kedy clovek cielene hladuje, alebo eliminuje sacharidy pre želaný efekt a cieľ. V mojom prípade je to trening metabolickej flexibility.
Poto ked mam ist do vykonu na vikend, alebo ze preteky tak zacnem pridavat spravne sacharidy a citim istu "superkompenziaciu" a subjektivne mam poct, ze po vycerpani glykogenu mi vie organizmus prepnut na tuky.
Pri natrenovanej tepovej frekvencii so tak schopny pekne bezat , ci bicyklovat dost v pohode.

Prakticky do zivota som tak zaujal usudok, ze LOW-CARB a TKD je najlepšia forma pre mentálny výkon a elimináciu hladu
(Ja si takto čiastočne hladujem a pomáham si kávou s maslom a MCT. Zatiaľ som nenašiel produktívnejšie raňajky)

Rozumný a individuálny pomer sacharidy - protein - tuky sú najlepšou formou pre šport, víkendy a udržateľnosť, keď si chcem užiť gastronómiu. :-)

Keď sa to však dokopy zráta, tak aplikujem 80/20, aby som dával telu kvalitné zdroje Low - Carb potravín.

V tomto zmysle chcem len povzbudi't všetkých, ktorý ešte bojujú so strachom ísť proti konvencii, aby si to vyskúšali na mini experimente a vyhodnotili si progres.
Vidíme však z komentov, že u väčšiny ľudí je práve LOW - CARB výborná cesta k energetickej stabilite.

Ešte by som možno poukázal na dôležitosť poznania vlastnýcj intolerancií a alergií, ktoré tiež mnoho ľudí zanedbáva.ci z ide o lepok, laktozu, caseín, alebo histamín ako hlavné problémy.

3. Realita Slovenska

Paci sa mi ako Vlado pise, ze sa netreba porovnavat s nim!
Tu je podla mna jeden z hlavnych problemov, ktoremu celime na slovensku, ze vascina ludi sa porovnava.
Jedina cesta pre stastie a naplneny zivot je porovnavat sa len sam zo sebou...
Inspirovat sa, mysliet kriticky a realizovat si vlastne kontrolovane experimenty...po pripade sa poadit s viacerymi odbornikmi, ktorym doverujete a vytvorit si vlastny usudok.

A tu j dalsi problem kde na Slovensku zlyhavame.
Ked zacnete robit nieco mimo priemer alebo konvencie akceptovanej spolocnostou tak vas hned maju za extremistu.
Asi to poznate, ze ked zacnete Low Carb stravovanie a odmietnete na rodinnom obede prilohu, tak hned vsetci riesia, ze aku dietu drzite a podobne.
Vy im vysvetlite, ze proste pre vas je to tak lepsie a produktivnejsie..No aj tak to skonci tym, ze vas budu presviecat, ze ved vsetko s mierou, ved nasi dedovia sa tak stravovali a zdravy boli a podobne.
Budu vas presviecat o tom, ze este nie su EVIDENCE BASED DOKAZY a ze si ublizite.
Ak si sa vak porovnate meratelne Biomarkeri, percento tuku a vase vykony voci kritikom, tak sa ich pravda stava zrazu velmi relativnou.

Na kupalisku v lete pozorujete co sa vokol vas deje a opat len zistite, ze vacsina slovenska jjedno hovori a druhe robi. vsetci chcu byt zdravi a stihly, no argemnt, ze raz za cas ma hranolky nezabiju vitazi.
(Nechcem sa hrat na dokonaleho aj ja obcas podlahnem, no budujem v sebe uvedomelost, kriticky priznam, ze za to zaplatim dan a snazim sa to kompenzovat cvicenim, alebo inym pozitivnym navykom.)

Tak som sa prepracoval k najdolezitejsiemu faktooru, ktory niekto nazyva nastavenie mysle, iny uvedomelosť.
Uvedomelosť toho, čo do tela dávam, čo nakupujem, akú sptrebu podporujem, koľko jedla naozaj potrebujem a koľkým len tak plytvám.

A tu si myslím, že je najväčší priestor pre zlepšenie reality Slovenska, aby sme sa priblížili ku kvalite života vo Švajčiarsku, či rakúsku, ktoré zvykneme ospevovať.
Zlepšujem svoju uvedomelosť a či si už doprajete nejaký sacharid, tak vďaka uvedomelosti a poznaniu verím, že si človek vyberie dobre , skombinuje to vhodne a dodá telu zdravú energiu.
Kto chce budovať uvedomelosť cez vegetariánstvo, aj to je možnosť, iný môže zase prispievať k uvedomelosti poctivým chovom dobytka, ďalši publikáciou svojej cesty poznania.

4. K lekarom
Problem je v systeme nie v ludoch. Mame tu spickovych lkarov a odbornikov. Sam by som mal v ich pozicii strach vystupit z konvencie, no na druhej strane už vidíme prvé príklady ako napríklad garantka Paleo centra doktorka Smiskova, že to vôbec nemusí byť radikalne vyclenenie sa. Ako Vlado studujem tiez vela zahranicnych zdrojov, rovnake problemu su pri inovacii a novych pristupoch v celom svete. Vzdy budu minimalne 2 protichdne tabory, kde ma kazdy svoju pravdu. Ti najlepsi podla mna hladaju priestor na spolupracu a zabezpecenie realnej zmeny navykov a zivotneho stylu pre zdravie.
buducnost vidim pozitivne, osobne stretam totiz cim dalej tym viac lekarov, ktory otvorene uznaju, ze namali vyzivu dorazne prejdenu, ze nemaju cas pri svojej specializacii a rieseni sa tomu venovat a ze by sami radi podchytili aktualne poznatky do prehladnej konkretnej komunikacie voci pacientom.

Na margo toho, co kto robi pre peniaze suhlasim z vladovym komentom a priklanam sa k tomu, ze podnikanie a zakony trhu rozhodnu.
Aj lekar, ktory ide robit sukromne (napriklad zubar) musi makat a robit svoju robotu spickovo, lebo o jeho zivote rozhoduju pacienti.
Rovnako je na tom maly producent potravin, podnikatel, predajca, ktory aby prezil dlhodobo, tak musi dodavat hodnotu.

Vyzera to tak, ze tento blog prezil uz nejaky ten rok, ba myslim si ze myslienky sa pozitivne siria aj dalej.

PODAKOVANIE

Na zaver mojho slohoveho komentu sa ti Vlado chcem podakovat za to ze si lidrom a pionierom inovacie a prinasas na slovensko kus uvedomelosti.
Mne osobne tvoje inspiracie a podnety vyrazne pomohli pri realizacii mojho potencialu.
Obdivujem aj tvoju odvahu, ktora je potrebna vo svete vyzivy a zivotospravy ako jednej z najcitlivejsich tem v spolocnosti.

Ludom ktory ta poznaju len z blogu a internet odporucam osobne sretnutie, ucast na evente,
lebo tak si budu moct vytvorit este realnejsi usudok a aj ked s tebou nesuhlasia, tak uvidia, ze si otvoreny diskusii a hladaniu rieseni.

Na internete mame totiz vela majstrov sveta, ktory vsak v realite funguju inak a skutek utek.
Dakujem teda, ze tvoje projekty su pozitivnym dokazom hladania rieseni a za mna osobn môžem len potvrdiť, že fungujú.

P.S: Vopred sa ospravedlnujem za gramatiku a mozne preklepy
P.S2: Uprimnost k sebe samemu...A teda, že aj keď viem, že Keto je super zdravé až terapeutické, tak som prijal rozhodnutie, že možno aj zomriem skôr, ale niektoré gastro zážitky si neodpostim :-)
Hlavne však s radosťou, uvedomelosťou a bez výčitiek






Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(6x)
Vlado
Pridané: 26.04.2017, 10:54
Reagovať
Pridané: 26.04.2017, 10:54
Reagovať
Re: Zdielanie skusenosti / podakovanie
Ja naopak dakujem tebe Dusan, za verejne podakovanie ale aj za tvoje postrehy, ktore oceni nie jeden student a citatel, ktory sa vyberie na cestu hladania lepsej verzie sameho seba. A ako vieme, ta lepsia verzia nie je ciel, ale cesta. Rovnako ako zdrave, funkcne, krasne a vykonne telo nie je ciel, ale iba nastroj pre nasu dalsiu sebarealizaciu, ktora ma byt osozna pre druhych...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kamilknorovsky
Pridané: 25.04.2017, 05:37
Reagovať
Pridané: 25.04.2017, 05:37
Reagovať
Žasnem
Úplne žasnem kam Vás vaše ego dohnalo pán Zlatoš :D ,že sám seba dokážete superponovať nad lekárov na základe pár štúdii, ktoré si nekriticky prečítate a doplníte si ich do svojho videnia sveta /cez peniaze/ bez toho aby ste zhodnotil faktory proti...

https://zapiskynutriholicky.wordpress.com/2017/04/23/ketogenna-dieta-ako-mizerny-zlepsovak-vo-vasom-zivote/
http://rationalwiki.org/wiki/Low-carb_diet
https://blogs.scientificamerican.com/mind-guest-blog/the-fat-fueled-brain-unnatural-or-advantageous/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marianbronis
Pridané: 17.10.2017, 13:17
Reagovať
Pridané: 17.10.2017, 13:17
Reagovať
Re: Žasnem
200 kanadských lekárov a ich otvorený list na obhajobu nízkosacharidovej stravy...
http://www.huffingtonpost.ca/evelyne-bourdua-roy/low-carb-high-fat-is-what-we-physicians-eat-you-should-too_a_23232610/
Low-Carb, High-Fat Is What We Physicians Eat. You Should, Too
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Vlado
Pridané: 18.10.2017, 11:40
Reagovať
Pridané: 18.10.2017, 11:40
Reagovať
Re: Re: Žasnem
Tsunami dokazov o zdravotnych benefitoch lowcarb alebo keto stravovania tu uz bola davno a teraz sa ta vlna len neustale zvacsuje. Problematika je vsak komplikovana a jeden spravny navod na optimalny zivotny styl (a zdravie) neexistuje. Potrebujeme aj cukry ale nie v takom mnozstve ako sa myslelo a tych 20-30% je bohato postacujuce uplne pre kazdeho (aj vrcholoveho vytrvalostneho sportovca). Myslim si, ze cesta, ako si najst spravny zivotny styl (vcitane optimalneho zdravia) je bud:

A. pockat, kym nam to umoznia pokrocile technologie, ktore o nas budu zbierat dostatocny objem dat o nasom tele. Ci uz premenlivych i nepremenlivych od genetiky, cez zdravie traviacej sustavy (gut biome), metabolicke zdravie, biochemiu a aktualne zmeny v roznych parametroch (glukoza, inzulin, ketony, ine), az po fyzicku kondiciu. A zaroven budu nam schopne pomocou umelej inteligencie (AI) a algoritmov poskytovat take sugescie na dalsie kroky, ktore nas budu neustale udrziavat v "norme" / rovnovahe (ktora bude aj tak individualne stanovena pre kazdeho zvlast vzhladom na big-data) = priechodne asi skor pre geekov?

B. vytvorit si vlastnu mentalnu i fyzicku "technologiu" (stoji to vela casu, usilia, penazi, pokusov, omylov, studia), ktora nas nauci citlivo pracovat so svojim telom, naucit sa mu rozumiet, pocuvat ho, spravne si veci interpretovat bez iluzii (co je zial bez dat nemozne), spravne mysliet a zit naplnujuci zivot bez autopilota. To je pre vacsinu ludi v modernej spolocnosti asi (?) nerealne. Obzvlast ak tu mame medialny balast a verejne ohlupovanie na kazdom kroku.

Aby som vsak uplne grafomansky neodbacal, aktualne pripravujem clanok o cholesterole, LDL subfrakciach, hypercholesterolémii, normochlesterolémii, lipoproteínovom profile a inych zaujimavostiach. Odprezentujem moj aktualny zdravotny stav a cardiovaskularne riziko (po 7 rokoch keto stravovania) a clanok podopriem studiami a vysledkami vedeckych vyskumov prof. MUDr. Stanislava Oravca, CSc. Bude to zaujimave citanie, asi aj dost provokacne vzhladom na dnesnu WHO agendu, tazeniu proti saturovanym tukom, atd...

Preto sa uz vobec necudujem, ked lekari na celom svete zacinaju lowcarb / keto obhajovat a pouzivat vo svojej praxi. Rad by som s takymi lekarmi aj u nas na SK/CZ odborne spolupracoval v ramci ich praxe a konzultacne vypomohol s praktickymi detailami o problematike. Pochybujem, ze sa tak stane skor ako za 5-10 rokov...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marianbronis
Pridané: 18.10.2017, 12:23
Reagovať
Pridané: 18.10.2017, 12:23
Reagovať
Re: Re: Re: Žasnem
Ďakujem za reakciu.
Odkazom na kanadských lekárov som chcel predovšetkým reagovať na p.Kamila a jeho:"...sám seba dokážete superponovať nad lekárov".
Argumentovať tým,že nemáte lekárske vzdelanie má síce nejakú logiku,ale ako píšu v tom odkaze LEKÁRI:
We are thousands of doctors across the country and around the world who have adopted this way of eating for ourselves and our families, for health and well-being reasons.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
marianbronis
Pridané: 17.10.2017, 14:41
Reagovať
Pridané: 17.10.2017, 14:41
Reagovať
Re: Re: Žasnem
Ospravedlňujem sa : správne má byť: 80 kanadských lekárov
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
miraklemeister
Pridané: 25.04.2017, 20:05
Reagovať
Pridané: 25.04.2017, 20:05
Reagovať
Re: Žasnem
Ja som lekárka a názory Zlatošovcov veľmi uznávam. Robia veci inak,idú do hĺbky v mnohom. Veľa informácií, ku ktorým dospeli na základe vlastných mnohoročných skúseností a výskumov za svoje peniaze, nám dávajú úplne zadarmo cez svoj blog.
Snažím sa ich inšpiratívne rady využívať,chcem mať totiž vždy dosť energie na všetko čo ma napĺňa a baví a tam patrí aj moje povolanie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(3x)
Vlado
Pridané: 25.04.2017, 08:38
Reagovať
Pridané: 25.04.2017, 08:38
Reagovať
Re: Žasnem
Dakujem za postrehy Kamil. V clanku kazdy nezaujaty clovek jasne pochopi ako som to myslel: ze lekari su dostatocne inteligentni na to, aby sami posudili, co im (ne)dava logiku a zmysel. Hore uvedene znalosti som si nevymyslel (hoci mam bohate osobne skusenosti). Pokojne mozete adresovat nedostatky vo vedeckom poznani listami vydavatelstvam, ktori studie vydali. Tych zhruba 140 listov mi urcite preposlite. Berte si priklad aj z vasho kolegu doc. Viktora Bielika, ktory na studiu FASTER Jeffa Voleka napisal list editorialovi. Aj ked bol neuspesny, dal si o trochu viac zalezat. Ak vsak mate problem s mojou osobnostou (a nie so smerom, ktory reprezentujem) tak mi svoje namietky mozete pokojne adresovat osobne, telefonicky alebo v sukromnej korespondencii.

Preto pochybujem, ze by vas a vasu WHO druzinu mohlo nieco presvedcit o vhodnosti tohto zivotneho stylu. Ja si mozem dovolit zmenit svoj nazor - nie som zan plateny ziadnou externou organizaciou. Platia nas nasi studenti a ludia, ktori sami rozhodnu o nasej sposobilosti tym, ako im do zivota prinasame hodnotu. Na podnikani je krasne to, ze vasi potencialni zakaznici su sebecki, kazdy je motivovani ziskat nieco za menej alebo zadarmo, su netrpezlivi, kazdy si preveruje ceny u konkurencie, kazdy ma svoj vlastny patent na rozum a za svoje tazko zarobene peniaze (v ktorych je mnoho emocnej energie) si 5x rozmysli co nakupi. Vam do zivota nic neprinasame, takze trhove mechanizmy zabezpecia prirodzenu rovnovahu (ferovost) a rozhodnu o tom, kto sa tu udrzi a kto z hry vypadne. A tak to ma byt. Takze nasa jedina istota ktoru mame, je robit nasu pracu nezvycajne dobre. Mali by ste to vyskusat pan Kamil Knorovsky, je to skutocny test ohnom reality. Potom na taketo veci uz nebudete mat cas, vasa tvrda realita to sama zariadi. Na zaver dodam, ze vam uniklo este toto nase prehlasenie o poskytovanych informaciah. Nech sa dari.

https://www.vladozlatos.com/zacnite-tu.html#coprehlasujemeoinformaciach
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(2x)
kamilknorovsky
Pridané: 25.04.2017, 17:53
Reagovať
Pridané: 25.04.2017, 17:53
Reagovať
Re: Re: Žasnem
Vážený pán Zlatoš. Každý človek, ktorý pozná aspoň trošku Vašu prácu, názory a postoje od stravy, cez pohyb až po okrajové veci, ako očkovanie, vie, že máte o lekároch, ehm, nazvyme to "vlastnú mienku", takže toto lýškanie si na účet lekárov môžte nechať pre seba alebo do svojich klubov pre svojich zverencov a pod. Nemusím písať všetkým, ktorí písali članky o keto. Stačí mi, keď si pozriem výsledky meta-analýz, ktoré o keto diete hovoria jasne, nie je to nič extra, je to extrémne náročné, pre niektoré diagnozy to benefity má, pre vačšinu ľudí však nie, a pre niektoré dg je to nebezpečné. Mňa presvedčia fakty, nemám absolútny problém s menením názorov, je to základ moje práce. Na Vašom mieste by som bol veľmi opatrný s tvrdeniami kto ma platí... Mňa platí štát za mesačnú prácu + 6-9 služieb mesačne. Narozdiel od Vás sa mi príjem nemení na základe toho čo tvrdím, alebo netvrdím. Proste pracujem ako bežný človek. Zatiaľ čo Vy máte jasný konflikt záujmov, keďže sám vytvárate poblém, dezinformujte, a následne ponúkate riešenie. Máte rôzne kurzy, produkty, a neviem čo všetko, takže čím viac robíte niečo, čo Vám nahná zákazníkov, tým lepšie pre Vás. No a v dnešnej dobe je byť "anti-mainstream" je IN, takže ako dobrý obchodník viete, že tadiaľ to ide cesta. O rovnako Vás prosím, aby ste sa nevyjadroval k práci, ktorú robím, pretože v porovnaní so mnou ste prd v hurikáne :). Nepotrebujem zavádzať a dezinformovať verejnosť a následne ponúkať riešenia aby som si zarobil. Mám stret s realitou na takej úrovni, ktorú by ste s istotou Vy nezvládol. A vaše prehlásenie mi vôbec neuniklo, ved nejako sa pred vezením musíte brániť, ináč by Vaši klienti, ktorí končia na interných a ortopedických klinikách trošku pozmenili Vašu, trestno-právnu, realitu.

Neviem, či by som si trúfol spomínať vôbec lekára, ktorý verí v také nezmysli ako "vyhladovať rakovinu", čo je už dávno vyvrátený blud, len preto, že na potkanoch mu vyšli nejaké pokusy... http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/starving-cancer-pseudoscientific-nonsense/ ,https://sciencebasedmedicine.org/ketogenic-diets-for-cancer-hype-versus-science/ . Ale budte v pohode, nenesiete predsa zodpovednosť, len dávate rady...

Každopádne, byť Vaším klientom, som zhrozený z toho, že ste vlastne podnikateľ a nie odborník v odbore.


Želám všetko dobré a pevné zdravie.

BTW už sa Vám v CZ na serioznych dietetologických prednáškach a kongresoch prestali vysmievať?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.04.2017, 11:22
Reagovať
Pridané: 28.04.2017, 11:22
Reagovať
Re: Re: Re: Žasnem
Najprv si ujasnime to, ako to v sukromnom sektore funguje pan Knorovsky. Podnikanie nefunguje ako statny sektor, kde za statne peniaze danovych poplatnikov vystudujete, pridelia vam miesto a tiez zakaznikov (alebo pacientov). V sukromnom sektore musite byt najprv niekto, koho stoji za to sa opytat na radi, ako sa nieco naucil, musite byt vzorom. Potom sa tento dopyt stane pravidelny natolko, ze to jedinca sameho presvedci o tom, ze asi je v niecom iny - lepsi ako ostatni a teda mu zacne davat zmysel sluzby, servis ci produkty poskytovat oficialne (podnikat som zacal v roku 2006, prax som zbieral dlhe roky pred tym).

Cize postup je taky, ze najprv sa stanete pseudo-odbornikom, ktoreho s dopytom kontaktuje stale vacsi pocet ludi. Musite dorucovat vysledky a ocakavania, za ktore vas ludia platia, inak neprezijete. Potom zacnete zistovat co vsetko este neviete (je toho vzdy dost a vzdy bude), musite sa vzhladom na narast ludi neustale dovzdelavat aby ste boli schopni na diverzitu otazok a problemov odpovedat / reagovat, ponukat riesenia za ktore su ludia ochotni platit. A tak sa stavate postupne aj realnym odbornikom. Inak vasa existencia nema zmysel pre nikoho a nik vas nepotrebuje. A az potom za X rokov praxe sa z vas mozno raz (?) stane aj podnikatel, ktory sa vie natolko obracat, ze ho zakony podnikania neprevalcuju (fyzicky, dusevne, casovo, inak). A az potom ako jeden z tisica mozno uspejete a zacne vas sledovat vacsi pocet ludi.

Tolko na uvod k teme podnikatel vs. odbornik.

Teraz vecne k vasim podnetom pan Knorovsky. Sice vas koment bol miestami aj slusne formulovany, dam vam este jednu sancu na vecnu a konstruktivnu odpoved, ktora niekam povediet. Ak sa vam ju nepodari formulovat presvedcivo, ucet na tejto web stranke vam zablokujem. Ste u mna “doma” a preto urcujem pravidla diskusie. Moje postrehy k vasim podnetom:

1. Cim ste znamy vy u ludi ktori vas poznaju a maju o vas svoju mienku.
Mnohi nasi citatelia a studenti samozrejme netusia, kto ste. Ja sa o vas taktiez nezaujimam, nemam preco. Z mne dostupnych zdrojov som sa o vas ale dozvedel, ze ste nechvalne znama Pro-Big-Pharma osobnost (resp. troll), ktora je zablokovana, zabanovana, alebo na black-listoch skoro vsetkych socialnych skupin alebo web stranok, ktore sa venuju alternativnemu pohladu mimo medicinskeho mainstreamu. Odkial beriete tolko casu na tieto aktivity, ked ste zodpovedny lekar? Na mojom osobnom Facebook ucte ste zablokovany uz davno za svoje spravanie, na tejto webovej stranke budete pravdepodobne tiez. Mylia sa moje zdroje o vasom posobeni na internete?

2. Chybajuca vecnost.
Vo vasich komentoch sa nijak vecne nevyjadrujete k uvedenym studiam, ich metodike, nedostatkom, nicomu. Len vseobecne konstatujete. Ktore vsetky meta-analyzy ste si precitali? Kto ich napisal a ako sa data filtrovali? Kto rozhodol ze vybrane studie mali uz v zaklade sprane nastavenu metodiku? Vymenujte ich vsetky a presne citujte, dajte si zalezat, ja som si dal. Tento clanok som pisal okolo 20 hodin (mimo studia zdrojov), vy svoj koment mozno 5 minut. Vase vyjadrenia su hmliste na to, ako scitany sa tvarite. Nepredpokladam preto, ze ste si otvorili hoci aspon jeden hore uvedeny link na povodne zdroje ci studie, na ktore sa podla vas nekriticky odvolavam. Mozno ste si nanajvys pozreli obrazok WHO o obezite a pasaz o lekaroch. Okrem toho sam musite dobre vediet, ako to vo vede funguje. Odporucam vam tuto publikaciu, prave je v zlave, urcite vas to potesi:

http://www.megaknihy.sk/romany-beletria/240477-smrtiace-lieky-a-organizovany-zlocin.html

3. Cisto statne zamestnanie?
Velka cast lekarov je plateba zo statu (cize o nas, podnikatelov, danovych poplatnikov). Otazne je, ci ekonomicky je tento chlebodarca pre vas zaujimavy? Mozete dokazat, ze na vase ucty sa nikdy nedostali peniaze od nejakej BIG Pharma spolocnosti? Mozete preukazat ze ste nikdy ziadnu pozornost neobdrzali, ziadne vyrobky, ziadne pomocky s ich reklamou, naturalie, reklamne predmety, preplatenu ucast na kongrese ci inom podujati?

4. Lekari nie su ziadna jednoliata alebo jednonazorova skupina ludi.
O niektorych mozem mat “vlastnu mienku” co to neznamena, ze tu nie su mnohi dalsi lekari, ktorych si vazim, ctim a uznavam. Najviac si ctim a vazim tych lekarov, ktori v mene svojej prisahy prejavuju zaujem o nove uhly pohladu, nove poznatky a hlavne - synergicku spolupracu nie kvoli sebe alebo mne, ale kvoli pacientom, na ktorych im zalezi. S ktorymi odbornikmi na vyzivu alebo pohyb spolupracujete, aby ste zvysili kvalitu zivota ludi, na ktorych vam zalezi? Alebo si myslite, ze ziadneho partnera na spolupracu nepotrebujete, lebo vsetko viete najlepsie sam?

5. Niet nad vlastnu skusenost.
Asi vsetci ludia ktori ziju v nasej krajine, drvivu vacsinu zivota prezili na vysokosacharidovej strave. Vcitane mna. Viac ako 2/3 svojho zivota som sa stravoval vysoko sacharidovo, ranajkoval som vlocky, cerealie a to som aj v tych casoch uz bol trochu znamy pseudo-odbornik na vyzivu. Takze poznam referencne skusenosti z oboch smerov - osobnu skusenost mi nevezme nik. Proti overitelnym a overenym faktom je teda zbytocne argumentovat. Ja mam svoj zdravotny stav (od stavu zubov kedysi a dnes, cez biochemiu, spiroergometriu, kondiciu a dalsie parametre) velmi dobre zdokumentovany. Ake su vase osobne skusenosti s tymto vyzivovym smerom? Ake zdravotne a ine zaznamy o sebe vediete a porovnavate ich v case? Ak to spravne chapem ziadne a teda to posudzujete len na zaklade nejakych hmlistych teoretickych poznatkov, ktore vam sice davaju zmysel, ale nemate ich na vlastnej kozi nijak overene. Ak sa mylim, budte vecny prosim.

6. Poukazovanie na pravdu vs vlastnenie pravdy.
Pan Knorovsky, vase posobenie uz aj na tejto web stranke ma nadych toho, ze vy patrite medzi ludi, ktori maju z nejakeho dovodu pravo posudzovat co je a co nie je spravne. Potom vy musite byt ta PRAVDA, lebo inak si to neviem vysvetlit. Aj ked uz nieco publikujeme, len na nieco poukazujeme, co automaticky neznamena, ze to je alebo nie je pravdive - je to neutralne, len to ma nadych nasej interpretacie, ktora moze byt chybna, co ale nemeni podstatu povodneho zdroja. Ked na mesiac poukazuje vas prst znamena to, ze vas prst je ten mesiac? To iste plati na poznatky, skusenosti alebo vedomosti, ktore publikujeme na nasej web stranke. Prehlasenie o nami publikovanych informaciach ste si mali moznost prestudovat, ale pre istotu davam do pozornosti body 1.1, 1.2, 1.4, 1.7:

https://www.vladozlatos.com/zacnite-tu.html#coprehlasujemeoinformaciach

7. Kto vytvoril problem?
Problem s existenciou civilizacnych chorob, nadvahou, obezitou ci pohybobou negramotnostou som nevytvoril ja pan Knorovsky. Ja situaciu riesim, som produktom tejto spolocnosti, ktora si ma ziada a to netvrdim ja, to tvrdia nasi platiaci studenti. Ludia kvoli tomu za nami chodia ale to neznamena, ze ja sa povysujem nad lekarov, alebo sa na nejakeho hram. Nerobim to ani som sa o to nikdy nepokusal. Hladam skor sposoby a riesenia, ako s lekarmi ako medziclanok spolupracovat, spolupracu objektivne kvantifikovat, aby to opat nebolo len sarlatanstvo. Ono tych sarlatanov nestaci len lovit. Je potrebne navrhovat riesenia a hladat cestu spoluprace. Ako vy objektivne meriate zlepsenia svojich pacientov, aby ste nepodliehal iluziam? Vase ani moje ego tu nie je podstatne, doleziti su ludia, ktorym to ma pomoct. Ocakavam ze nam predlozite vlastne navody ako problemy riesite vy, nie len na ne poukazujete a snazite sa tu svoju dolezitost dokazat tym, ze niekoho nekompetentneho “lovite”, osocujete, ohovarate, vysmievate sa. Okrem toho je verejne zname ake su povodne zameri tzv. lovcov sarlatanov:

http://www.slobodavockovani.sk/news/kto-su-ti-tak-zvani-lovci-sarlatanov/

8. Medialny trening a psychologia.
Pan Knorovsky, zostavujete tieto odpovede sam, alebo sa pravidelne chodite radit s nejakym teamom odbornikov, ktori vam pomahaju zostavovat tie najvhodnejsie postupy a formy komunikacie pre verejne znevazovanie a zhadzovanie “protivnikov”? Urcite budete so mnou suhlasit, ze s dusevnou menejcennostou sa da aj inak “bojovat”. Napriklad sebarealizaciou a tym, ako ukazete druhym inspiraciu a vlastny priklad. O tom co kto robi zle, sa nemusite vobec zmienovat, staci ukazat alternativu, ktoru si zvolia vzdy iba ti ludia, s ktorymi to bude dostatocne rezonovat. Ucelovo manipulovat verejnou mienkou nie je viac potrebne. Napriek tomu si o vas nemyslim ze ste zly clovek, ziaden clovek vo svojej podstate nie je zly, to ani nie je mozne - vsetci sme jedno.

9. Mudrost a odbornici.
V mojej praxi sa bezne opakuje jav, ze vzdy ked narazim na velmi dobreho odbornika, tak mi povie ze cim viac vie, tym menej si je isty, tym viac sa hlada a o to menej robi jasne zavery alebo niekoho posudzuje. Znakom skutocneho odbornika je, ze sa nieco pyta a to aj opakovane dlho pred tym, ako vyhlasi nejaky zaver alebo stanovisko. Prax vsak musime vykonavat vsetci s tym co mame a nikdy nie horsie ako najlepsie vieme. Preto su perfekcionisti klamari alebo velmi neuzitocni ludia. Jedine to co sa da odmerat, sa da zlepsovat a az potom nasledne objektivizovat. Vy s kvantifikaciou efektu tohto zivotneho stylu nemate ziadnu skusenosti, preto sa cudujem ake zavery dokazete vyviest z minima informacii, ktorymi disponujete (len na zaklade teorie ktoru si ani nemate ako overit - lebo o to nemate zaujem).

10. Vedome dezinformovanie?
Ak si myslite ze niekoho dezinformujem, musite to exaktne dokazat. Kde presne, co presne a preco je dana vec dezinformaciou? Vzhladom na co a v porovnani s cim? Chcete mi povedat, ze je to dezinformacia vedoma a umyselna, vyslovene zo zistnym ucelom? To je uz dost zavazne tvrdenie (vcitane vasho dalsieho ohovarania, vysmievania, osocovania) a asi viete, ze podla obcianskeho zakonnika v tych najzavaznejsich pripadoch moze byt vase spravanie posudene aj ako tresny cin.

11. Urazanie = neschopnost argumentovat.
Namiesto toho, aby ste vecne, konstruktivne a konkretne argumentovali bez emocii a ega, radsej ste sa vybrali cestou vysmievania, urazania, znevazovania. Viete o tom ze je to znamka neschopnosti seriozne argumentovat a nedostatku vecnych argumentov?

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/vytvorme-si-zrucnosti-pre-vedenie-kulturneho-sporu.html

12. Trestno-pravna zodpovednost.
To je pre mna velmi zaujimavy postreh. Ak predavate dlato, kladivo a navod, ako tieto nastroje pouzivat spravne, ste zodpovedny za to, ze si niekto tymto dlatom odsekne prst alebo ze vytesa z kamena strasne skaredu sochu? Ako v momente predaja chcete osetrit, ze dana osoba nebude postupovat povrchne, nedbalo, nezodpovedne?
Pan Knorovsky kolko ste v ramci svojej praxe urobili chyb vy? Naozaj ziadnu? Skutocne? Ak ano, aku trestno-pravnu zodpovednost ste ako lekar na seba prevzali? Boli ste sediet vo vazeni, dostali ste nejaku pokutu, platili odskodne / bolestne? Vyhodili vas z prace a museli ste si najst ine statne zamestnanie? Zhorsilo to vas odborny kredit alebo platovu triedu? Ako ste prevzali hmotnou zodpovednost za vami sposobene skody? A boli ste skutocne zodpovedny iba vy, alebo len ciastocne alebo v kombinacii s dalsimi tazko oddelitelnymi faktoromi? Mozete verejne prehlasit, ze nikdy ste ziadnu chybu neurobili? Alebo verejne pred nami vymenujete vsetky svoje chyby za ktore ste realne zaplatili podla vasej trestno-pravnej logiky?

13. Jedna vec tu nesedi.
Ak vieme, ze jedna z najcastejsich pricin umrtia je lekarska starostlivost alebo nasledky nespravnej aplikacie liekov od lekarov, preco potom nerobite najprv poriadky v systeme lekarskej starostlivosti? Preco sa nezaoberate radsej tym, ako vytvorit kriteria a standardy na hodnotenie spravnych postupov lekarov a mechanizmami na ich kontrolu? Preco netvorite normy, ako sa ma zdravotny stav vybraneho pacienta zlepsovat, ako ma vyzerat trend vybranych zdravotnych parametrov pri takej ci onakej intervencii? Preco neexistuju kriteria, podla ktorych sa nesmie pridavat stale dalsi a dalsi liek ale naopak standardy a trendy, podla ktorych sa lieky budu pacientovy uberat, pretoze jeho zdravotny stav sa objektivne zlepsuje? Pretoze pokial v tom poriadok neurobia taki ludia ako ste vy, potom sa to nemoze volat zdravotnictvo, ale chorobnictvo ktore nas objektivne zabija vo velkom:

http://health.usnews.com/health-news/patient-advice/articles/2016-09-27/the-danger-in-taking-prescribed-medications

Takze vas fokus na ludi ako som ja, vyzivarov, trenerov a inych, ktorych ludia vyhladavaju preto, aby riesili svoje problemy (mnohokrat spojene aj s hore uvedenymi faktormi), je mrhanie energie a strata casu. Ja som mala seda miska v porovnani s pharma lobbistami a ich vplyvom, aky maju na nasu spolocnosti. Bojujte na spravnych frontoch a poriadky robte najprv vo svojich kruhoch pan Knorovsky. Tam mate viac zodpovednej prace.

Ale neviem ci ma pan Knorovsky zmysel, aby sme o tom takto diskutovali verejne, pretoze si myslim, ze diskusia nebude nikam viest. Vy nemate zaujem osobne diskutovat v zaujme zlepsenia veci, pretoze vam to z nejakeho dovodu takto vyhovuje. Preto na hore uvedene otazky nie je potrebne ani odpovedat. Nech sa vam dari vykonavat svoje povolanie zodpovedne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(2x)
kamilknorovsky
Pridané: 02.05.2017, 09:44
Reagovať
Pridané: 02.05.2017, 09:44
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Žasnem
Vážený pán Zlatoš
Na úvod začnem postrehom... Trpíte grafomániou, veľmi veľa píšete, aj vo svojích článkoch, a pointa každého odseku by sa natom dala skresať na jednu – dve vety.

Budem sa vyjadrovať po Vaších odsekoch:
1) Vyštudoval som za štátne peniaze, knihy som si hradil sám – bolo by zato slušné auto. Miesto mi nepridelili, vydrel som si ho tým, že som 3 roky trávil voľný čas , napr letné prázdniny na operačných sáloch, rovnako tak noci atď.
2) Nepotrebujem vysvetľovať princíp trhovej ekonomiky. Pointa je, nie ste odborník, ste podnikateľ – viac zákazníkov = väčší príjem = konflikt záujmov v tvrdeniach. Idete potom, čo ľudí berie, nie potom čo je apriori z vedeckých poznatkov správne, resp. dokázané ako fakt. Koniec diskusie, tak to proste je. Nechápete to Vy, ani Plichta, neviem ako Vám to už vysvetliť. Nemôžete to pochopiť, pretože žijete z toho, že to nechápete. Ale ja si nemyslím, že ste hlúpy človek, takže to proste viete.
3) Ja dávam rady ľuďom, a nikto mi zato neplatí a verte, že pacienti vám zavolajú aj o pol 4 ráno.
4) Odkedy je pro-big-farma troll ochotný vystupovať v diskusiách pod svojím menom. Asi sme mentálne na inej úrovni, kedže ja napíšem čo chcem za pár minút. Pracovný čas mam od 7:00 do 15:00 takže mám dosť času si tu a tam dačo pozrieť a odpísať. Možno mám jemne cynický tón v hlase, ale aspon neargumentujem ad hominem narozdiel od Vás. Moja osoba, rovnako ako Vaša, nijako neovplyvňuje to, očom sa bavíme. Neviem na základe čoho ste potom prišli nato, že som nezodpovedný lekár. Len preto, že Vám venujem 10 minút? ale c´mon
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372809 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10881264 https://www.deepdyve.com/lp/elsevier/sudden-cardiac-death-in-association-with-the-ketogenic-diet-WK63iPSt2S https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15329077 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11575609 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23651522 - pacienti a ketodiete schudli o 0,9 viac ako íní, úplný zázrak dieta Neviem či ste nepochopili celý čas očo sa jedná. V skratke, nikto nikdy nepovedal, že keto je total bullshit, resp. že dieta vačšiny slovákov je super. Ide len oto, že to nie je žiaden zázrak ako to s Plichtom propagujete. Propagujete s tým veľa iných vecí, robíte z toho všeliek a staviate to do superponovanej pozície nad všetko iné a to z Vás robí šarlatánov – podnikateľov.
6) Človek ako Vy, ktorý vyžaduje vecnosť hádam nebude argumentovať popular pseudo science bullshit knihami
7) Myslel som si fakt, že ste relatívne inteligentný človek, ale argumentovať BIGFARMA paranojou som od Vás naozaj nečakal. Áno dostal som od firmy vstupy na kongresy, pretože si nemôžem takúto formu vzdelávania dovoliť sám, nie som výživový poradca. Rovnako som dostal perá, usb kľúče a pod. Aby som si mohol dovoliť hypotekú a pod musím slúžiť 9 nočných mesačne. Myslíte, že by som musel toľko slúžiť keby ma platili firmy? Nepreháňate to trošku? To si myslíte, že ste taký výnimočný, že Vás sám od seba nemôže nikto kritizovať a musí tam byť tretia strana. To už zaváňa poruchou osobnosti. BTW za kongresy musia lekári na svk odvádzať potom 20% daň , ako jediní na svete.
Ja sa výžive prímarne nevenujem, takže nemám s kým spolupracovať. Vrámci chudnutia pri terapii degeneratívnych ochorení chrbtice spolupracujem s kvalifikovanými dietologmi, nie samozvanými výživovými poradcami a fitnes trénermi ale s fyzioterapeutmi. Nie každý iný uhol pohľadu je správny, len preto, že je iný. A ani počet sympatizantov nerobí z názoru fakt. Je si ctím fakty a mením názory podľa nich.
9) Osobná skúsenosť je nulový dôkaz. Prvá vec, ktorú je potrebné si uvedomiť je ,že osobná skúsenosť predstavuje nulový alebo minimálny dôkaz niečoho v medicíne a vede. Je zaťažená mnohými chybami úsudku, logického myslenia a pozorovania. Osobná skúsenosť ako taká je vždy na malom, neobjektívnom a nič nevypovedajúcom počte pozorovaných javov. Skúsenosť na jednom alebo piatich prípadoch vám v žiadnom prípade neposkytne štatisticky signifikantné výsledky. Nepostačuje na to, aby sme objektívne mohli tvrdiť, že hladovka zničí nádor, nehľadiac na biologicky-medicínsku absurdnosť. Ďalej je osobná skúsenosť zaťažená tzv. chybou pozorovateľa. Pohľad na svet môže byť skreslený našim osobným pohľadom, zmyslami, interpretáciou a rozumom. V zásade vzniká priestor na logické chyby. Napríklad klam kauzality a korelácie alebo časovej následnosti (Post hoc ergo propter hoc). To, že niečo po niečom nasleduje ešte neznamená, že je to aj kauzálne prepojené. Dobrým príkladom sú práve tieto príbehy kde pacient po alternatívnej liečbe tvrdí, že sa vyliečil vďaka nej, pritom ignoruje podanú onkologickú liečbu alebo operáciu predtým a efekt prisúdi alternatívnej liečbe. Rovnako je to aj s koreláciou. Len pre príklad, súčasný vzostup populácie bocianov a viac narodených detí spolu asi kauzálne súvisieť nebude, a preto súčasný výskyt dvoch javov ešte nemusí nutne znamenať kauzálne prepojenie.
10) Ďalšiu chybu v logike, ktorou disponujete, je neustále kladenie otázok, že akú mám ja osobnú skúsenosť. Prečo by som mal mať osobnú skúsenosť, aby som Vás mohol kritizovať. Potrebuje kardiolog dostať infarkt aby ho mohol liečiť? Alebo musí gynekologička mať aspon 3 deti aby mohla radiť. Je to logicky totálne absurdný argument z Vašej strany.
11) Poukazovanie na pravdu vs vlastnenie pravdy. Ja nevlastním patent na pravdu, a ak máte v sebe trošku sebakritiky a pozriete si vlastné články okom nezaujatého diváka, neviem koho by si ten divák vybral ako za „ukazovača“ pravdy.
12) Na lovcoch šarlatánov, kde máme stále podrobne ozdrojované tvrdenia, si myslím, že neosočujeme, len poukazujeme na zavádzanie. Ak máte s niečim problém, kľudne vytiahnite odsek, článok a postnite svoj pohľad na svet. Mimochodom, fakt som nečakal, že budete argumentovať článkom skrachovaného informatika, ktorý ťaha antivax hnutie na slovenku. Inač, dali ste už zaočkovať deti? Osýpky sa vďaka antivax blížia a je to už len otázkou času kedy bude epidémia vdaka biomatkám a spol...
13) Ten odsek: 8. Medialny trening a psychologia, vôbec som nepochopil, čo ste tým myslel ale ok : D
14) Nikde som nepísal, že som požral všetku múdrosť sveta, čím viac sa učím, tym menej viem ale zas na druhej strane, vy nie ste žiaden výkvet komplikovaných prác, takže aj maturita z biologie a chémie ľudom postačí, aby pochopili, že nie všetko je tak ako píšete.
15) K mojej praxy a chýbam. Vy napíšte, že Vaše rady nie sú lekárske odporúčanie a bla bla bla a ste krytý... Na mňa stačí podnet na úrad a už sú problémy. Tak sa láskavo neporovnávajte ani náhodou, ďakujem za pochopenie. Každý lekár robí chyby, kto povie, že nie, tak klame, ale to neznamená, že sa nedajú vyriešiť so šťastným koncom. Môj odbor robí pár 10tok ľudí na slovenku, takže asi toľko ich je, koľký si môžu skonštatovať, že som niekde urobil chybu. Vy medzi nich nepatríte a ani nikdy nebudete. Ale čo sa týka toho odseku, fanúšikovia Vám potľapkajú po ramene ako ste ma sundal... PadumTS
16) 13. Jedna vec tu nesedi.
Ak vieme, ze jedna z najcastejsich pricin umrtia je lekarska starostlivost alebo nasledky nespravnej aplikacie liekov od lekarov, - Chcem presnú štatistiku, relavantný zdroj, hocičo, pretože toto je dosť silné tvrdenie a podľa Vaších vyšších zdrojov pri iných tvrdeniach, mám mierny pocit, že je postavené na vode...
17) Posledný odsek, také kritéria dávno existuju - https://en.wikipedia.org/wiki/Response_Evaluation_Criteria_in_Solid_Tumors napr pre solídne nádorové ochorenia. Doštudujte si to.
18) Na záver, ja si myslím, že fitnes tréneri a výživoví poradcovia sú potrebný, trh ich potrebuje a dopyt je solídny. Ale to neznamená, že nemajú mať zodpovednosť, že sa nemajú držať faktov, že nemajú zavádzať za účelom zisku a že nepotrebujú regulácie. A čo to máte s Plichtom stále za obsesie osobne diskutovať. Vy ste z BA pokial viem, ja žijem v PO a pracujem v KE, nemám čas ani na rodinu, určite nebudem strácať čas osobnými diskusiami s Vami keď viem, že Vy názor nezmeníte, kedže súčasný názor Vám zaružuje živobytie...
Všetko dobré a veľa zdravia prajem Vám aj Vašej rodine.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.05.2017, 12:41
Reagovať
Pridané: 02.05.2017, 12:41
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Žasnem
Vdaka za dalsie postrehy pan Knorovsky. Beriem spat toho trolla. To asi nebudete a hoci ste stale velmi zaujaty, tak vas koment je relativne slusny (rozhodne lepsi ako tie prve) a miestami aj trochu vecny. S tym postrehom grafomana mozno mate pravdu, pokusim sa byt tentokrat strucnejsi.

Nie kazdy nam fandi za to co prezentujeme. Ja si nazory kvoli popularite nemenim. O takuto duchaprazdnu pozornost nestojim. Na rozdiel od vas ja som si nazorovou zmenou uz presiel (aj niekolko krat), vy este nie. To s tym ci clovek je alebo nie je podnikatel, nema nic spolocne. Mozno vas to caka podobne ako mna, pretoze aj ja som bol v tabore nazorov, v akom sa nachadzate dnes vy. Ozdrojovany je aj tento clanok tisickami faktov (ale s mojou ciastocnou interpretaciou) a tie ste si zatial dosledne nenastudovali kvoli zaujatosti. Nie je cas. Onalepkovali ste ich rovnako ako mna aby to znizilo vase kongnitivne usilie "spravne" sa rozhodovat a robit nad vecami aj javmi rychle zavery a nestracat cas. Ja som si zdroje z oboch stran prestudoval a za tie peniaze i cas by som si kupil vytuzene BMW, ale radsej mam KIA. Na rozdiel od vas som spoznal a aplikoval fakty z oboch stran. Kvantifikovane vysledky nie len moje mi hovoria jasnou recou. Vy ste zatial prestudoval a aplikoval iba jednu nazorovu stranu, cim su vase postrehy teoreticke a jednostranne. Rozdielnosti medzi kauzalitou a korelaciou velmi dobre chapem. Viac ako dobre ju chape urcite aj prominentny vedec a profesor Tim Noakes, ktoreho pribeh transformacie medzi nazorovymi tabormi bol velkym sokom pre cely odborny svet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Noakes

Cize ci som alebo nie som vykvet komplikovany prac, ci mam dost fanusikov alebo nemam, to vobec nie je podstatne. Ja si poznatky necucam z prsta, ani vy nie. Ten kto studuje a chce sa posuvat vpred, nemoze byt trapny a ignorovat nove poznatky, ktorych sa v kazdom obore rocne vytvoria statisice. Pokial za tu ignoraciu nie je niekto plateny. Nik vam vsak vase nazory ci interpretacie neberie (mate na ne pravo, ja tiez) a ako vidite, konto vam neblokujem, lebo verim ze nasa nazorova nezhoda bola uzitocna pre vsetkych.

A hoci uvadzate, ze sa vyzive nevenujete otazne je, preco potom vedieme tuto diskusiu. Ak by som sa zacal superponovat nad lekarov a ich praktiky + robil si na tom svoje podnikatelske aktivity (nahradou lekarskej starostlivosti), potom ma pokojne mozete za sarlatana vyhlasit. To vsak nerobim a bol by som hlupak. Prave naopak hladam synergiu v spolupraci, pretoze tam kde moje kompetenecie koncia, zacinaju kompetencie lekara a ja v nich nemam co hladat (ziaden vyzivovy poradca, dietolog ci trener). Preto spolupraca je nevyhnutna. Jeden nemoze vediet vsetko a vzdy je dobre poradit sa s niekym, kto ma bohate skusenosti z daneho oboru.

A preto vam pan doktor Knorovsky ponukam spolupracu. Mate zaujem? Zvladne to vase ego? (pardon za provokaciu)

Pomozete aj mne prevziat za pracu s ludmi vacsiu zodpovednost, pretoze mi to nie je lahostajne. Ak by som hladal rychle cesty zbohatnutia, verte mi, ze by som ich uz davnou pouzival a netrapil sa poctivostou, poslanim ci moralkou. Ak pracujem s clovekom ktory ma zdravotne problemy, vzdy vsetko musim osetrit formulkou: "poradte sa o tom s lekarom", namiesto formulky: "odporucame poradit sa priamo s MUDr. Kamilom Knorovskym, specialistom na YYY, na cisle XXX, tam a tam. A vzdialenosti v 21. storoci nie su problem, na to mame telefony, skype, ine mechanizmy. Preto s vami nepotrebujem o nicom vykecavat, ale synergicky spolupracovat aby z toho mali prospech ti druhi ludia. Nastavit si system, rozlozit kompetencie, urobit vo veciach poriadok a fungovat.

A na zaver: ja sa na vas pan Knorovsky nehnevam ani na nikoho, kto ma verejne osocuje, ohovara alebo sa ma snazi zdiskreditovat. Beriem to ako prirodzenu sucast toho, ze niekto robi veci inak. Kazdy inteligentny clovek vsak vie, ze do jedneho ciela vedu viacere cesty. Nech vam i rodine zdravie sluzi.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Soňa
Pridané: 24.04.2017, 09:46
Reagovať
Pridané: 24.04.2017, 09:46
Reagovať
doporučený denní příjem kJ
Dobrý den, chtěla bych si ujasnit, jak stanovit denní dávku energie pro neaktivní a více obézní lidi. Je zde velmi dobře vystětleno, jak stanovit množství sacharidů a bílkovin (odečtu tuk od hmotnoisti a vyjde mi ATH a dále dle Vašeho doporučení vypočítat množství S a B), tuky se dopučítají do doporučeného denního příjmu..a sem směřuje můj dotaz. Jde mi o to, že když vezmeme v potaz obezniho člověka, který nemá žádný pohyb, má sedavé zaměstnání, je to muž s množstvím tuku přes 30%. Bazál při věku 40 let, výšce řekněme 186 cm a váze 120 kg je cca 9000 jK. Opravdu v případě, že nehodlá sportovat je pro hubnutí optimální zachovat denní příjem energie alespoň tolik kolik je jeho bazál, tedy 9000 kJ? U aktivnějších lidí s tím nemám problém, ale u takto obézních, kde nadváhu tvoří zejména útrobní tuk..není žádoucí při téměř nulové aktivitě a realitně klidnému životnímu stylu bez stresů v zaměstnání doporučený denní příjem snížit pod bazál? Děkuji:)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.04.2017, 09:30
Reagovať
Pridané: 28.04.2017, 09:30
Reagovať
Re: doporučený denní příjem kJ
Na to existuju tabulky pre stanovenie BMR alebo RMR (zadajte v slovencine alebo EN: BMR kalkulacka). Otazne skor je, preco obezny clovek vobec nema pohyb - na to by som sa pytal ako prve. Ak ma niekto obezitu, 30% tuku je malo, to ma aj priemerna zena na ulici, ktora az tak tucne - obezne nevyzera. Po dalsie preco nevyuzivat vlastne zasoby energie? Napriklad tak, ze bude mat teoreticky hypokaloricky prijem (menej ako potrebuje) a zvysok si v case ciastocneho hladovania osoba doplni z vlastnych naakumulovanych zasob. Cim dlhsie budu pauzy medzi jedlami (5-10 hodin) a napriklad od vecere 20:00 tento clovek najblizsie bude jest az o 14:00 (dovtedy voda), tak to bude pre neho prospesne. Samozrejme, nie takto od zaciatku hned hladovat, ale postupne a pozvolne sa k tomu priblizovat, ak to zdravotny stav umozni:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ciastocne-hladovanie-na-co-je-dobre-a-ako-s-nim-zacat.html

Ak ma niekto 120 kg, a povedzme 40% tuku, tak ma na sebe 48kg tuku = 432.000 kcal. To je energia na 123 maratonov = 5184 km velmi rychleho behu bez najedenia (samozrejme teoreticky). Takato osoba ma v sebe dostatok energie, aby prezila 3/4 roka uplne bez jedla ak vieme, ze priemerny denny prijem je cca 2000 kcal. Netvrdim ze to odporucam, len ilustrujem ako sa pozriet na tento problem. Odporucam zato dalsie clanky na blogu studovat aby sa informacna asymetria pri rieseni tohto problemu zmiernila.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Soňa
Pridané: 28.04.2017, 11:23
Reagovať
Pridané: 28.04.2017, 11:23
Reagovať
Re: Re: doporučený denní příjem kJ
Dobrý den, děkuj iza reakci. Šlo mi o to, zda opravdu vyjít z doporučené energie BMR a nebo jít postupně níž, protože u obézních lidí bez sportu je opravdu příjem denní energie zbytečně vysoký a nemají šanci lehce zhazovat, byď by se metabolismus přepnul tuky. Je právě třeba dobře stanovit, kolik energie jejich tělo denně potřebuje a nedávat více, spíše méně, at si tělo bere i ze zásob. K tomu je vhodné logicky posouvat dobu mezi jídly. Proto, když se stanoví BMR a rozdělila by se energie do 2-3 jídel, je to opravdu hodně tuku, které se i těžko sní, je třeba s tím pracovat postupně a i za cenu celkového mešího energetického příjmu. Bavíme se zde samozřejmě o situaci, když je člověk zastabilizovaný na menší příjem sacharidů a tělo je již přeplé na tuky. Proto si právě myslím, že není třeba tolik kalorií denně, jak je to u sacharidových stravovacích modelů. Dodržením BMR při nepatrném pohybu je dle mého ideální pro ty, co nechtějí hubnout a mají dobré % tuku. Pro ty co chtějí hubnout se dá jít trošku níže a jak vy píšete, posouvat čas mezi jídly, popřípadě jist jen 2x denně.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.04.2017, 11:30
Reagovať
Pridané: 28.04.2017, 11:30
Reagovať
Re: Re: Re: doporučený denní příjem kJ
Ano v pripade nadvahy a obezity je vzdy rozumne mat hypokaloricky prijem, povedzme 20-30-40% menej ako by bola norma. Tento objem kalorii rozdeleny do 2 maximalne 3 jedal. Na druhej strane kazdesusto vlozene do ust musi mat velku kvalitu, ziadne nekvalitne potraviny alebo suplementy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Miro
Pridané: 23.04.2017, 19:44
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 19:44
Reagovať
Low Carb
Ahoj Vlado, chvalim Tvoju zasluznu pracu a to, ze som sa Tebou pred cca 1,5 rokom inspiroval hodnotim ako to najlepsie rozhodnutie co som v suvislosti so stravou spravil a tuto "osvetu" a myslienky Tvoje a este Martina Chudeho a teda este aj Dusana Plychtu sirim dalej :-). Ta nezavislost na jedle, ziadne vypadky energie, uprava hmotnosti, ziadne choroby ( dokonca aj triglyceridy mi v ramci preventivky klesli na spodnu hranicu )... to stoji za to. Chvilu ma mrzelo, ze som prisiel o svoje "cukrove" ego svaly z posilovne, ale podarilo sa mi na gymnastickych kruhoch vybudovat aj ked mensie, ale trvacnejsie o ktore sa nemusim bat, ze pridem, ked sa kazde 2 hodiny nenajem a po 20 rokoch opat vidim aj svoje brusne svaly :-) . Dokonca teraz na tejto strave zvladnem uz aj cyklistiku vo vysokych tepovych frekvenciach cca 3 a viac hodin. S tym som mal potiaze, ale pomohol Tvoj inteligentny sacharid :-). Ale suhlasim, ze doktori u nas nie su na toto este pripraveny aj mne odporucali so zvysenym cholesterolom, aby som to riesil, aj ked pomery v ramci cholesterolov boli vyborne.
Diky Vlado a rob dalej co robis, robis to dobre :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(2x)
Vlado
Pridané: 25.04.2017, 12:31
Reagovať
Pridané: 25.04.2017, 12:31
Reagovať
Re: Low Carb
Dakujem za tvoje postrehy Miro, verim ze ostatne vyhody ti vykompenzovali stratu cukrovych svalov. Pre uvedene drobne komplikacie sme vyvojali Premiove produkty s Kompavou, aby sa to narocne obdobie dalo preklenut. V kazdom pripade ak rad cvicievas aj na kruhoch, tak mam pre teba malu inspiraciu:

https://www.youtube.com/watch?v=6j976f8r_n0

Nech sa ti dari napredovat.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
tirex987
Pridané: 23.04.2017, 14:13
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 14:13
Reagovať
Čo keď
Čo keď Som na keto stravování a na lowcarb a raz v týždni pravidelne mám raz cheating day a zjem tam 500g medu zničí to môju schopnosť
Použivať ketony ako zdroj energie ? Alebo nie?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Košičan87
Pridané: 11.09.2017, 23:28
Reagovať
Pridané: 11.09.2017, 23:28
Reagovať
Re: Čo keď
500g medu v jednom dni ???... To mi pride realnejsie zjest 50 (pätdesiat) gramov hov.... 500g medu za den.... Kto uz moze mat tamu potrebu ak nie mimozemstan? :D... Ani nevies ako ti to uskodi.... To 500g sacharidov z psenicnej muky (pecivo, cesroviny) ti uskodi menej ako 500g medu... Glykemicka naloz nak sv*na... Ci to zmiesas s 500g masla alebo so 100g skorice? Zly napad celkovo... Radsej zjedz kopu naklicenych a uvarenych obilnych klickov (ryza je asi najviac sacharidova) a dodaj tuk...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.04.2017, 23:00
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 23:00
Reagovať
Re: Čo keď
V ten den urcite, ale ak si zdravy, nemas nadvahu, si vykonnostny ci vrcholovy sportovec, taky cheat day moze byt pre teba uzitocny. Ak nie, myslim ze az 500g / den je uplne zbytocne. Potrva to 2-3 dni, kym sa spat vratis po cheat days do spravneho metabolickeho "rozpolozenia".
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
annameszarosova
Pridané: 23.04.2017, 18:13
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 18:13
Reagovať
Re: Čo keď
Ahoj, no ja pripravujem ketodietu dcere 7 rokov. Moj skromny nazor z praxe : Ak zjes 500g medu, vyhodis sa z ketozy , telo zacne v tom okamihu pouzivat cukry ako zdroj energie. Najrychlejsie je sa dostat spat do ketozy opat hladovanim ale urcite schopnost organizmu fungovat na ketonoch nestratis. Len sa budes musiet opat do ketozy dostat....A ked to budes robit na tyzdennej baze, tak tyzdenne budes musiet podstupit proces nastavenia ketozy...
Mam skusenost, ze sa ti bude vracat castejsie chut na sladke....
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ketrin11
Pridané: 21.04.2017, 22:25
Reagovať
Pridané: 21.04.2017, 22:25
Reagovať
Dojcenie a low carb/ keto stravovanie
Ahoj Vlado. Rada by som zacala s low carb stravovanim no v sucasnosti stale dojcim 17mesacnu dceru (asi 3 az 5x za den). Je low carb stravovanie pri dlhodobom dojceni bezpecne aj pre matku a dieta? Sportujem 2x (obcas 3x) tyzdenne - plavam zhruba 45-50minut 2x za tyzden. A dalsia otazka je ohladne konzumacie gramov sacharidov alebo bielkovin - napr 100g za den - je to myslene tak ze sa napriklad odvazi 100g uvarenych cestovin a tie sa rataju na cely den? Bielkoviny - napr odvazim 100g masa na den/ alebo vajcia atd - aby to vyslo na tych 100g za den? Alebo do sacharidov ratam aj zeleninu? Inak zaujimave je ze som jeden cas presla na low carb a je fakt ze som vydrzala len velmi kratko (8 dni) ale tak dobre (fyzicky aj psychicky) som sa este necitila. Som si dobre vedoma ze mam silny cukrovy metabolizmus ktory by som rada zmenila). Po tych kratkych 8 dnoch som dostala nadchu a vratila som sa k predchadzajucemu stylu stravovania (presne ako si pisal v clanku - oslabena imunita - telo sa s takouto radikalnou zmenou nevysporiadalo). Dakujem vopred za odpoved a informativne clanky ktore nam prinasate.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
danasovad
Pridané: 22.04.2017, 20:36
Reagovať
Pridané: 22.04.2017, 20:36
Reagovať
Re: Dojcenie a low carb/ keto stravovanie
100g cestovín alebo mäsa, alebo zeleniny si najdite v tabuľke nutričných hodnôt potravín a tam sa dozviete, koľko to má gramov sacharidov a podľa toho sa riaďte, ale ja by som na vašom mieste, keď dojčíte tieto veci neriešila....teraz jedzte, čo vám vaše telo káže...ešte budete mať množstvo rokov na to, aby ste sa spôsobom nízkosacharidovým stravovali...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.04.2017, 09:29
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 09:29
Reagovať
Re: Re: Dojcenie a low carb/ keto stravovanie
Ketrin suhlasim s Danou, ze jednoducho v tomto obdobi zivota je nezmyselne zacinat s novym vyzivovym smerom, ak doteraz tvoje telo bolo zvyknute na nieco ine. Najhorsie co sa ti moze stat je, ze prestanes kojit, lebo nebudes moct. To pre tvoje dietatko nebude vhodne, koj tolko, kolko mozes a je ti prijemne. Pre dieta je to uplne iny start do zivota.

Tym vsak nechcem povedat, ze si nemas davat pozor na to co skonzumujes. Prave naopak. Ci to uz bude v pomere lowcarb alebo paleo, alebo inom, je nevyhnutne, aby vsetko co vlozis do ust, malo najvyssiu kvalitu, pretoze ty nekrmis len seba, ale nepriamo aj dietatko. A hoci je tvoje telo inteligentne a vzdy zariadi, aby v tvojom mlieku bolo co najviac nutricnej hodnoty, moze sa to diat aj na ukor tvojho zdravia a imunity. Kojenie ta nutricne "vykradne" - mineraly, vitaminy a vsetky dolezite latky z tvojho tela pojdu do mlieka - a to moze podlomit tvoje zdravie. Preto sa stravuj dosledne a ked prestanes prirodzene kojit, zacni sa zaoberat optimalizaciou svojho stravovania tymto smerom, aby si vyladila aj svoje metabolicke zdravie, svoju estetiku a vsetko to, po com tuzis. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tomas
Pridané: 21.04.2017, 21:45
Reagovať
Pridané: 21.04.2017, 21:45
Reagovať
strava za den
Ahoj Vlado, ako som aj vcera pocuval webinar co si zjedol za cely den, ale aj ked vidavam Tvoje vecere na Instagrame, cudujem sa, ako Ti tolko moze denne stacit - najma ked mas urcite vacsi vydaj ako ja. Mam 184cm, 71kg, cvicim kazde rano doma max 45', denne nachodim rychlou chodzou 1h, inak v praci sedim na zadku. Doobeda mam napr. 400g biely jogurt so vselijakymi orechami a kokosom, makom a chia, pripadne chleba s maslom a zeleninou, na obed kvalitne maso so zeleninou a na veceru zase domaci vyvar so zeleninou, potom 3 vajcia, cele avokado, nejaka zelenina a chleba s vela maslom k tomu a som stale dost hladny ... Tak niekedy vypijem este 100ml sladkej smotany. Jedavam vzdy len 3x za den a vzdy len ked som hladny. Kde je chyba, resp. co robim zle, lebo tie moje denne davky su mozno aj 2x vacsie ako to co som pocul/cital od Teba a urcite su to vsetko kvalitne potraviny. Vopred dakujem pekne za odpoved, Tomas
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.04.2017, 09:21
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 09:21
Reagovať
Re: strava za den
Ale v com presne vidis problem? Ja problem nevidim, resp. neviem ake su tvoje ciele, popisujes len to co robis ty a porovnavas to so mnou. Ja som uz specificky pripad a mnou sa nemusis riadit - resp. ani nemozes. Jednoducho mam iny stupen metabolickej kondicie, i fyzickej a aj keby som tyzden nejedol, moj kaloricky prijem bude v "norme". Cize mam natolko silnu metabolicku kondiciu, ze okamzite viem pocas dna cerpat potrebne kalorie z vlastneho tuku (dokoran otvorene dvere na tukovom metabolizme) a teda som v normokalorickom prijme.

To iste plati ak zjem za den menej jedla, zvysok si telo spotrebuje z tuku. A hoci na sebe nemam mnoho tuku (cca 9-10% = cca 6-7kg tuku, tak to sa rovna 63.000 kcal zasobnej energie. Len pre predstavu, na jeden maraton by som minul menej ako 3500 kcal, cize teoreticky mam energiu v sebe na 18 maratonov, co sa rovna dojazd bez "natankovania" 756 kilometrov rychleho behu.

Uz asi chapes ako to myslim, hoci tieto vypocty su len teoreticke. Ilustroval som tym vsak to, ze vsetci mame na sebe extremne mnozstvo tukovej energie, ktoru sa neucime vyuzivat vo svoj prospech (v nasom uceni ano). A to plati najma pre ludi s nadvahou a obezitou. Ak si metabolicky zdravy, tak sa tvoje telo o teba energeticky postara ci uz jes tolko co potrebujes, alebo nie. To je to, co volame funkcne, zdrave a vitalne telo, ktore je pre teba nastrojom (pri praci, v zivote) a nie cielom (ako vo fitness priemysle). A zo zdravotneho hladiska je vzdy zdravsie jest menej ale kvalitne, ako vela a nekvalitne. Mozno som ti to vysvetlil uz trochu zrozumitelnejsie, daj vediet.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
TomaS
Pridané: 23.04.2017, 17:48
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 17:48
Reagovať
Re: Re: strava za den
Dakujem za odpoved. No moj "problem" vidim akurat v tom zjedenom mnozstve a to dost kvalitnej stravy a pocit nasytenia aj tak vacsinou nepride :-)

Ja podla takeho nemeckeho stroja mam vraj 8,2 % tuku v tele (5,8kg), Ano tieto prepocty z Tvojich clankov, podcastov a prednasok poznam.

Este taka konkretnejsia otazka: kefir, olej z trestej pecene pozivas asi kazdy den a avokado tiez ?

Dakujem a nech sa dari !
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.04.2017, 23:01
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 23:01
Reagovať
Re: Re: Re: strava za den
Aj ked za den skonzumujes 150 a viac gramov tuku? Ano vsetko spomenute pouzivam pravidelne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marecko82
Pridané: 21.04.2017, 09:36
Reagovať
Pridané: 21.04.2017, 09:36
Reagovať
Denne mnozstvo bielkovin
Ahoj Vlado,
dakujem pekne za vsetky tieto informacie. Tvoj web sledujem uz dlhsie. Pri tomto clanku mi neide do hlavy, ako si vypocital, ze 60 kg zena (denny prijem cca 2000 kcal) by mala prijat 100g bielkovin/den, kedze prijem bielkovin by podla inych clankov (napr https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html) mal byt 1g - 1,5g na 1kg "aktivnej hmoty" (= celkova vaha - vaha tuku).
T.j.: celkova vaha (60 kg) - vaha tuku v tele (v idealnom pripade 15%) => 51g az 76g bielkovin / den;
V pripade 25% tuku => 45g az 68g bielkovin / den.
Dakujem za vysvetlenie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.04.2017, 09:13
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 09:13
Reagovať
Re: Denne mnozstvo bielkovin
Je dobre ze to adresujes.
Uvedene tabulky v tomto clanku rozdelenia prijmu na 2000 kcal a makronutriendov (70,10,20) predsa nezohladnuju ziadne individualne zvlastnosti. Demonstrujem touto tabulkou ze lowcarb / keto je nieco ine pri 2000 kcal a ine pri 3500. Ten pomer makrozivin na strane bielkovin ci sacharidov nie je striktny, no je nevyhnutne ked niekto zacina, aby mal tuky prijate aspon nad 50% z celkoveho energetickeho prijmu. Ak vypoctami niekto zistis, ze aj pri pomere T-70, S-10 a B-20% ma niekto nadmiernu bielkovin (vid tvoj vypocet), tak musi 5 a viac % ubrat z bielkovin a pridat tie gramy v prospech tukov.

V praxi vsak len malo kto nieco taketo dosledne zvladne aplikovat a dosiahnut do uplne presnych cisiel. Stale vsak plati, ze 1g bielkovin na 1kg ATH (aktivnej telesnej hmoty) plati - dokonca aj pre sacharidy pri keto stravovani. Ak niekto maka velmi tvrdo, tak mozno 1,5g bielkovin / 1kg ATH. Cize tuky su do poctu hned potom, ako si urobi clovek domacu ulohu, napriklad:

- som zena mam 30 rokov, 50kg a 20% tuku, slabu fyzicku kondiciu
- pravdepodobne mi postaci aj 1500 vyzivnych kcal, aj ked zacnem viac trenovat (chcem 15% tuku)
- tuku na tele = 10kg = 40kg ATH
- bielkoviny 1g / 1kg ATH = 40g / den = 160kcal
- sacharidy radsej 2g / 1kg ATH (lebo slabsia metabolicka gramotnost) = 80g / den = 320kcal (neskor mozno postaci aj 1g)
- ostalo 1020 kcal pre tuky = 113g zdraveho tuku / den
- pomer makrozivin teraz po presnejsej individualnej optimalizacii: 68% tuky, 11% bielkoviny, 21% sacharidy

Daj vediet ci je to uz jasnejsie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
marecko82
Pridané: 23.04.2017, 13:17
Reagovať
Pridané: 23.04.2017, 13:17
Reagovať
Re: Re: Denne mnozstvo bielkovin
Dakujem za odpoved. Tak nejak zhruba som to chapal (urcit si kaloricky vydaj na den -> mnozstvo bielkovin vhodne pre mna na zaklade ATH -> mnozstvo sacharidov na zaklade odhadovanej metabolickej kondicie a cielov -> a potom zvysok su uz tuky), len na zaklade niecoho som si myslel, ze tie tabulky v clanku su ku konkretnej zene.
Z vyssie spomenuteho mi zase vznikaju 2 otazky:
1) ako si urcit kaloricky vydaj a ci ho denne prisposobovat podla zvyseneho vydaju energie (napr trening 600 kcal kazdy druhy den) alebo si urcit odhadovany priemerny vydaj aj s treningmi a to zhruba dodrziavat kazdy den (strava s rovnakou vyzivovou hodnotou bezohladu na denny "extra" vydaj
2) co sa tyka tukov, tak ak som dosledne studoval tvoj blog, tak by tam mal byt pomer 55% MUFA, 37% SAFA a 28% PUFA (v ramci toho pozor na omega 3-6-9). Ak je to tak, tak ja osobne mam dost problem dostat na tanier (v mojom konkretnom pripade 55g) MUFA tuky v pestrej forme (menit ich zdroj), kedze to je vacsinou olivovy olej, avokado, orechy. Su moje vedomosti v tomto smere spravne, alebo ten pomer tukov nemusim az tak riesit?
3) z otazky 2 mi este vyplynula dalsia - niektore stravovacie smery kladu doraz na to, aby sa nemiesali viacere druhy bielkovin vramci jefneho jedla (napr vajcia a sunka, orechy k syrom - ako je to v niektorych tvojich receptoch. Mas v tomto smere nejake vedomosti? Malo by to byt kvoli tomu, ze potom telo nevie dostat z tych zmiesanych prijatych bielkovin taku hodnotu, ako keby prijalo len jeden druh v jednom jedle (napr obed).
Ospraveflnujem sa za dlhy prispevok a vopred dakujem zo odpovede.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.04.2017, 09:19
Reagovať
Pridané: 28.04.2017, 09:19
Reagovať
Re: Re: Re: Denne mnozstvo bielkovin
Kolko kilogramov by musela mat zena, ktora skonzumuje 3500kcal / den? :) V kazdom pripade:

1. na to neexistuje jednoznacna odpoved, existuju rozne tabulky a formulare aj na webe kde si to mozes vyklikat (BMR, RMR atd). Ale telo nie je matematika, aj ked je dobre o tychto cislach nieco vediet a este lepsie si to aj zaznameravat / kvantifikovat. Existuje tu ale seria otazok, na ktore odpovede zatial nenajdes, ako napriklad kolko energie moze tvoje telo ziskat z vlastneho podkozneho tuku ked prave nic nejes a hladiny inzulinu mas nizke. Mas tvorbu ketonov v peceni z mastnych kyselin (z tvojho tuku) priratat do celkoveho energetickeho prijmu? Ak nie preco, ak ano preco?

2. V tejto publikacii som to adresoval presnejsie podla aktualnejsich poznatkov: https://produkty.vladozlatos.com/sluzba-jedalny-listok-na-mieru.html
a takto to v praxi u seba riesim ja: https://www.instagram.com/p/BRcsjvQDb4_/

3. jedine na co si treba davat skutocne pozor, aby v jednom jedle nebolo skombinovanych mnoho sacharidov (alebo cukrov) a saturovanych tukov. Ako oni prisli na to, ze telo zmiesane druhy bielkovin nevie prijat, sa musis opytat ich. Ako to odmerali, ako si to overovali, na zaklade coho prisli k tym zaverom, atd. Ked nieco budes mat, podel sa. Pokial si pamatam, miesanie druhov bielkovin je prospesnejsie preto, lebo kazda ma ine amino spektrum a tieto spektra sa pekne mozu doplnat. To musia vo velkom riesit vegani a mozno aj vegetariani. A vyziva sliepok sa tak dizajnuje, aby znaska bola optimalizovana. Tam to maju prepracovane...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marecko82
Pridané: 02.05.2017, 22:09
Reagovať
Pridané: 02.05.2017, 22:09
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Denne mnozstvo bielkovin
2) publikaciu som si uz zabezpecil, studujem :)
4) co sa tyka tukov, tak jeden z tvojich pouzivanych je Slahacka 40% deluxe Kunin. Konecne sa mi ju podarilo kupit, no som trochu prekvapeny, ze je upravena metodou UHT. Myslel som, ze preferujes "jemnejsie" metody (ako napr pasterizacia), ktore su "priatelskejsie" ku kulturam v mliecnych vyrobkoch. Mne osobne sa zda vhodnejsie pozivat radsej pasterizovanu 33% smotanu (napr Sabi, Tami) s nejakymi kulturami, ako 40% UHT s dlhou trvanlivostou. Ved kcal (mnozstvo tukov) viem dobehnut pri miernom zvyseni skonzumovaneho objemu.
Prosim vysvetli mi tvoje kriteria vyberu (hodnotenia kvality) v tomto konkretnom pripade. Alebo aj vseobecne.
Dakujem ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.05.2017, 22:48
Reagovať
Pridané: 02.05.2017, 22:48
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Denne mnozstvo bielkovin
Ak potrebujes kulturu, slahacku (smotanu) na to nepouzivaj, mozno tak kyslu smotanu a hlavne bryndzu alebo kefir. U tejto smotany mi ide najma o vysoky obsah tuku, ale samozrejme aj 33% je dost a je jasne, ze cim ta smotana bude smerom k "domacej" a cistej produkcii, tym lepsie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marecko82
Pridané: 24.04.2017, 10:26
Reagovať
Pridané: 24.04.2017, 10:26
Reagovať
Re: Re: Re: Denne mnozstvo bielkovin
*oprava* - v mojom konkretnom pripade je to cca 100g tukov MUFA.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juriss
Pridané: 20.04.2017, 16:37
Reagovať
Pridané: 20.04.2017, 16:37
Reagovať
farba moču
Vlado cau, chcem sa ta opytat, co ta priviedlo k tomu zmenit nazor ohladom farby moču (v starych clankoch si prezentoval, ze svetla az priezracna moč je viac OK nez zlta). Je to len kvoli tomu riziku vylucovania sodika? Moj pitny rezim sa totiz po zacati low carb stravovania (2,5 roka dozadu) drasticky zmenil. Vypijem toho za den fakt vela, ale nie ze by som sa nasilu nadajal aby som splnil nejaku normu, ale u mna sa vyvinul fakt silny zmysel pre smad, hlavne ked pocas dna hladujem. Rano sa budim totalne vyschnuty, to dam hned aj pol litra, do treningu este vypijem tak liter mozno viac, cez trening dalsi polliter, potom proteiny s vodou 2x0,5 litra - to uz su minimalne 3 litre:D Priznaky, ktore spominas v suvislosti s nedostatkom sodika, sa u mna ale neobjavuju. Otazka je na zaciatku prispevku, plus - myslis, ze riziko nedostatku sodika je vaznejsie ako riziko dehydratacie?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.04.2017, 00:01
Reagovať
Pridané: 21.04.2017, 00:01
Reagovať
Re: farba moču
Ak mas pocit silneho smadu, tak by som to akceptoval. Je dolezite naucit sa pocuvat svoje telo. S podobnymi prejavmi "vyschnutia" som sa este nestretol. Cez diskusiu by bolo asi zaujimave skumat, preco je to tak. Mozno prostredie a kvalita vzduchu, ktore dychas kde spis maju nejaky takyto ucinok. Skoro pol litra vody rano ako prve vypijem aj ja, ale zvysok dna sa riadim uz len smadom a niekedy je zaujimave sledovat, ze energia neklesa aj ked je pitneho rezimu naozaj malo. Na treningu vsak pocitujem smad uz viac, cize to akceptujem, obzvlast ak su treningy intenzivne. Domnievam sa (moj nazor) ze riziko nedostatku sodika bude pre LOWCARB / KETO cloveka viac problemovy stav, ako dehydratacia, ku ktorej sa dopracuje naozaj malo kto v nasom biotope.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef
Pridané: 21.04.2017, 09:28
Reagovať
Pridané: 21.04.2017, 09:28
Reagovať
Re: Re: farba moču
Tato tema zaujima aj mna, kedze som v ramci optimalizovania mojho zivotneho stylu zacal pit len filtrovanu sungitovu vodu a zvykol som si "luhat" vodu priemerne kazdu pol hodinu a za den vypijem aj viac ako 4 litre (na 68 kiloveho chlapa pomerne dost).

Vies mi prosim ta odporucit nejake zdroje (studie / pocasty / knihy), ktore ta presvedcili o prezentovani tohto nazoru? Rad sa poucim. Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.04.2017, 12:12
Reagovať
Pridané: 22.04.2017, 12:12
Reagovať
Re: Re: Re: farba moču
Filtrovanu vodu pijem aj ja. V clanku netvrdim, ze pit sa nema dostatocne. Tvrdim ze netreba to pushovat nadmieru, ako som bol aj ja zvyknuty. Ten kto dostane po prechode na lowcarb / keto zapchu, je to jasnym dokazom ze ma malo soli a jedna z dalsich pricin aj zbytocne predimenzovany pitny rezim. Ja som zacal s tymto vyzivovym smerom uz pred 6-7 rokmi a za ten cas som postrehol ze stale menej a menej tekutin potrebujem a vecer si davam pozor na extra prijem soli, ale zapchu nemavam nikdy, ta suvisi aj s dalsimi faktormi (mikroflora, atd).

Nazori od lowcab expertov sa zacinaju na to zjednocovat, pozri prace Erik Westman, Jeff Volek, verejne to v podcastov casto adresuje Dave Asprey, atd. Zakladom je pit vtedy ked si smadny, a tiez jest vtedy ked si hladny. Na tvoju hmotnost je 4L / den uplne zbytocne, obzvlast v zime. V lete by si si mal vediet vystacit aj pri treningoch do 3L / den. Ale to je vecou experimentovania a prace s "vodnym hospodarstvom" tvojho tela a na to studovat nepotrebujes nikoho, iba svoje telo. Hoci je jasne, ze informacnou asymetriou by si tiez nemal trpiet...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juriss
Pridané: 20.04.2017, 16:41
Reagovať
Pridané: 20.04.2017, 16:41
Reagovať
Re: farba moču
***proteiny s vodou 2x0,25 litra*** aby počty sedeli:D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirina
Pridané: 20.04.2017, 10:55
Reagovať
Pridané: 20.04.2017, 10:55
Reagovať
Ako ďalej...
Zaujímavý článok, len ako ďalej? Kde začať, keď chcem začať s keto stravovaním? Mám v tom zmatok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.04.2017, 23:29
Reagovať
Pridané: 20.04.2017, 23:29
Reagovať
Re: Ako ďalej...
Priznam sa ze vobec netusim, ako je tato otazka myslena. V ktorej casti clanku to nie je velmi jasne napisane? V kazdom pripade ste urcite postrehla ze v clanku je aj konkretny typ na vzorovy jedalny listok, ktory mozete zacat nasledovat:

https://produkty.vladozlatos.com/sluzba-jedalny-listok-na-mieru.html

Dajte prosim vediet, ci je toto ta odpoved, ktoru ste mali na mysli. Ak nie, tak skusme dalsie kolo. Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ihivka
Pridané: 20.04.2017, 09:05
Reagovať
Pridané: 20.04.2017, 09:05
Reagovať
dáva to zmysel :)
Ďakujem veľmi pekne za tento a aj iné kvalitné články. Ja som o keto stravovaní počula asi pred rokom od môjho syna, ktorý má neuveriteľnú vôľu po zlepšení a "ide si svoje" aj proti prúdu... Dlho mi trvalo vôbec prijať nejaké nové poznatky, pretože boli absolútnym vyvrátením doterajších mojich "právd" :) Vo februari tohto roka som reálne začala s postupnou zmenou životosprávy a môžem potvrdiť mnohé pozitíva. Zachutili mi aj krátke intenzívne tréningy a obľúbila som si nepriestrelnú kávu. Učím sa komunikovať so svojim telom a oveľa viac si vyberám potraviny do domácnosti. Mám zásoby tuku na prežitie viacerých životov, ale po veľmi dlhej dobe zažívam stavy, že ma neovláda chuť na sladké... Myslím si, že táto zmena životosprávy zasiahne nielen môj metabolizmus, ale aj zmýšľanie o sebe a mnohých aspektoch môjho života. :)
Ďakujem za inšpiratívne myšlienky a želám veľa otvorených myslí :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.04.2017, 23:52
Reagovať
Pridané: 20.04.2017, 23:52
Reagovať
Re: dáva to zmysel :)
Rado sa stalo. Z toho co pisete je uz citit, ze sa stavate takou osobnostou, ktora ma sancu na uspech a moze vlastnit zdrave, pekne aj vitalne telo. Davam vam do pozornosti, ze aj tento nas event vas bude mozno zaujimat:

https://www.ovladnisvojetelo.sk
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fitnesska
Pridané: 20.12.2017, 09:00
Reagovať
Pridané: 20.12.2017, 09:00
Reagovať
Re: Re: dáva to zmysel :)
Ja by som sa chcela spýtať ako to je s cvičením na lačno,pretože som sa stretla s názorom že cvičenie na lačno len vtedy ak idem cvičiť do hodiny po zobudení.
Ja vstávam o 6.00 a o 7.00 si dám proteín s 1PL rybieho oleja z treščej pečene,tréning mám okolo 11.00......okolo 13.00 proteín po tréningu a okolo 16.00 prvé jedlo.

Taktiež sa chcem spýtať či denná dávka rybieho oleja z treščej pečene može byť 1PL alebo je to veľa?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.12.2017, 13:03
Reagovať
Pridané: 20.12.2017, 13:03
Reagovať
Re: Re: Re: dáva to zmysel :)
Cvicenie na lacno je kedykolvek vhodne. Ci po 5 hodinovom alebo 16 hodinovom okne. Len cim dlhsie bude ciastocne hladovanie, tym narocnejsi moze byt zo zaciatku trening na zdroje energie. Lenze ludske telo je metabolciky velmi adaptabilne a prisposobi sa. Samozrejme ludia s velmi silnym cukrovym metabolizmom (cukroholici), sa budu adaptovat pomalsie a s horsimi subjektivnymi pocitmi. Dokonca je mozne ocakavat aj nedokoncenie vykonu alebo silnejsi katabolizmus (stratu svalov - predovsetkym vsak metabolicky nepotrebnych svalov). V tomto clanku v sekcii vyzivove ciele popisujem na co by ste sa v optimalizacii svojho zivotneh stylu mohla chciet zamerat:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/kedy-sa-konci-optimalizacia-zivotneho-stylu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem