Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:8
banner
Rodičia a tehotenstvo

Ako vychovávať deti do 10 rokov?

V tomto podcaste som zhrnul základné poznatky, ktoré nadobúdame vďaka výchove našej dcérky Amelky od jej narodenia. Otváram témy kojenia, stravovania, otužovania, hýbania sa, hrania sa, vzdelávania, prejavov lásky, disciplíny či emočného zdravia. Ale nevyhýbam sa ani kontroverzným témam týkajúcich sa nahoty či toho, prečo by ste mali byť práve vy prvá osoba, ktorá svojmu dieťaťu povie prvé poznatky o sexe. V podcaste prezrádzame praktické skúsenosti či konkrétne situácie z našej rodičovskej praxe a odporúčame vypočuť aj tým z vás, ktorí ešte deti nemáte. Prečo, to pochopíte až na záver podcastu.

img
Dungeo
Pridané: 13.11.2019, 22:32
Reagovať
Pridané: 13.11.2019, 22:32
Reagovať
Veda o sexe
Velmi zaujimave myslienky, nad mnohymi z nich som uz rozmyslal a som rad, ze tebe aj v praxi funguju - napriklad o tom, ze nenutit deti do jedenia alebo vedome a s laskou na nich zakricat, ciastocne aj o tej nahote a hovoreni s detmi o sexe. Vdaka Vlado za tento podcast :) Je vidno, ze svoje dieta mate skutocne a uprimne radi a snazite sa mu dat to najlepsie, co dokazete a zaroven pracujete aj na sebe, aby ste mu mohli dat viac, co je velmi vzacna vec :)

Co sa tyka toho posledneho bodu - jedna z najlepsich knih, co som na tuto temu cital, sa vola Radostna zvest o sexe a manzelstve (autor Christopher West). Hned na uvod napisem, ze je to vlastne zhrnutie katolickej nauky o ludskej sexualite, presnejsie tzv. Teologie tela od papeza JPII. Viem, ze nemas vztah k nabozenstvu (resp. k tomu, co si pod tymto pojmom vacsina ludi predstavi), ale aj napriek tomu by som ti odporucal si ju precitat a zamysliet sa nad tym mozno aj z tohto pohladu. Myslim, ze keby viac ludi poznalo komplexny pohlad cirkvi na sex, zbavili by sa predsudkov o tom, ze krestanstvo uci, ze sex je hriesny a podobne nezmysly. V podstate sa v mnohom zhoduje presne s tym, co si hovoril v poslednom bode (o vedomom a laskyplnom milovani). Mne osobne tato kniha velmi pomohla vidiet veci z nadhladu a pochopit, preco cirkev uci to, co uci. Z mojho pohladu si myslim, ze presne toto je ta veda o sexe, o ktorej hovoris a ktora je klucom k zdravemu plodeniu deti a tym padom aj k zdravej spolocnosti. Nemusis s tym suhlasit, mozno ti na knihe (ak sa rozhodnes ju citat) bude vadit "nabozensky" jazyk, ale v ramci rozsirovania obzorov by som ti ju naozaj odporucal :)

Este raz vdaka za hodnotne rady o vychove, drzim palce v jej pokracovani a vo vsetkom, co ako rodina robite :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2019, 18:45
Reagovať
Pridané: 18.11.2019, 18:45
Reagovať
Re: Veda o sexe
Dakuje za tip na knihu, poznacil som si to. Drzim palce pri napredovani nie len vo vychove dietata.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Anastas
Pridané: 04.11.2019, 12:48
Reagovať
Pridané: 04.11.2019, 12:48
Reagovať
Nabozenstvo
Ahoj Vlado,

Pacia sa mi tvoje vsetky myslienky/body ,sice niektore inak pojimam(nahota,pohlavny styk),najviac z nich sa mi paci vela lasky prejavovat roznymi sposobmi,pritvrdit/zvysit hlas ked si to situacia naozaj vyzaduje ale s laskou ako si spomenul, a este jednu kriticku myslienku ktoru casto vidim - prilisne ochranovanie dietata a kontrola nad nim, alebo druhy extrem nedostatok tvrdej ruky(muzskej) do konca puberty dietata co sposobuje casto nenormalne rozhodovanie v roznych castia zivota...

Rad by som vedel, ci si sa dostal aj k teme nabozenstvo a ak ano akym sposobom, ako to Amelka prijala, ako si jej to vysvetlil...

Ad honorem Dei gloriam.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.11.2019, 13:57
Reagovať
Pridané: 04.11.2019, 13:57
Reagovať
Re: Nabozenstvo
Temu nabozenstva nejako specialne neotvarame, lebo k tomu nemam vztah nakolko aj svoje poslanie vnimam nenabozensky a nepoliticky. I napriek tomu "verim" a tu je priklad mojej modlidby k vdacnosti tu: https://www.instagram.com/p/B0eLr-kodsB/. Amelke hovorim ked tak pribeh o tom, ako si nas sama v nebicku vybrala ako rodicov, cize si nas jej dusicka vybrala na dalsiu zivotnu cestu aby zazila s nami presne tie podnety (dobre aj zle) ake k svojmu dusevnemu napredovaniu potrebuje. Zaroven jej casto hovorim, ze napriek tomu ze sa o nu s laskou starame, ze nam nepatri, nie je nas majetok, s cim suvisi aj pohlad na disciplinu. Ta je do velkej miery skreslena pohladom dospelej osoby, ktora vidi v prvom rade seba. Prikladam pekne a zorzumitelne myslienky aj k tejto teme: https://www.instagram.com/p/B4L0EdEFy0R/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Anastas
Pridané: 04.11.2019, 14:31
Reagovať
Pridané: 04.11.2019, 14:31
Reagovať
Re: Re: Nabozenstvo
rozumiem ze beres svoje poslanie nenabozensky a nepoliticky. Dovol mi sa ta ale spytat na tri otazky? Opytal si sa niekedy svojej Amelky, co rozumie pod slovickom laska? Co by si odpovedal keby sa ta opytala Amelka - kto je, co je Boh? a preco ta ucitel/ka je zla na mna aj ked som nic neurobila zle?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.11.2019, 17:27
Reagovať
Pridané: 04.11.2019, 17:27
Reagovať
Re: Re: Re: Nabozenstvo
Vzhladom na to, aky mame s dcerkou vztah, tak som si isty, ze to zvladnem s prehladom aj s ohladom na jej vek a mieru chapania.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem