Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:121
banner
Potraviny a stravovanie

Čo je to glykemická nálož

Glykemický index (GI) je pojem, s ktorým sa u nás na blogu stretávame často. Ale pojem glykemická nálož (GL) je rovnako dôležitý ukazovateľ, pomocou ktorého zistíte koľko sacharidov obsahuje vaša porcia jedla, ktorú idete práve skonzumovať. Prečo sa vám oplatí vedieť o glykemickej náloži niečo viac?

img
MichalM
Pridané: 17.09.2018, 22:03
Reagovať
Pridané: 17.09.2018, 22:03
Reagovať
Bataty
Dobrý deň, na Vašom blogu som čítal že sladké zemiaky sú lepšie sacharidy ako obyčajné biele zemiaky. Aj keď sladký zemiak má viacej sacharidov na 100g. Na internete som všade našiel len že bataty majú nižší glykemický index a glykemickú nálož ale nenašiel som prečo. Vraj je to kvôli škrobom ktoré bataty obsahujú. Ale ja by som rád vedel o aké škroby presne ide a lepšie ktorá štúdia to potvrdzuje alebo aspoň článok možno kniha. Myslím že ste niekde písal že sa fermentujú až v hrubom čreve na mastné kyseliny ale o tom som na internete tiež nevedel nájsť dôkazy na internete. Preto sa pýtam Vás ak máte čas môžete mi poslať nejakú štúdiu čo to dokazuje ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.09.2018, 22:00
Reagovať
Pridané: 23.09.2018, 22:00
Reagovať
Re: Bataty
Uz sme mali na tuto temu diskusiu a nasiel si potrebne studie, ktore hovoria o tom, ako sa v tele travi rozpustna ci nerozpustna vlaknina. Skrob je v oboch zemiakoch rovnaky, ale bataty obsahuju o trochu viac vlakniny. Iny glykemicky index maju vsak horuce a iny (nizsi) konzumovane za studena. Vtedy sa struktura skrobu zmeni na tazsie stravitelnu a preto odporucam zemiaky konzumovat az vychladene. Potom bude jedno o aky druh zemiakov ide. Zemiaky aj bataty su super potravina, len jej mnozstvo a nacasovanie je vecou individualneho poznania, cielov a zdravotneho stavu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marek27297
Pridané: 31.01.2017, 10:43
Reagovať
Pridané: 31.01.2017, 10:43
Reagovať
Kalorie
Ahoj, moja otazka je ci mam pocitat kalorie alebo nie.. Uz som z toho trosku mimo niekde sa pise pocitajte kalorie niekde ze to je stresujuce a zbytocne... Tak mam ich pocitat alebo nie... Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2017, 01:11
Reagovať
Pridané: 01.02.2017, 01:11
Reagovať
Re: Kalorie
Nie je to podstatne, dolezitejsie je aky druh kalorii "cestuje" v tvojom tele, pretoze podla toho sa budu odohravat nasledne fyziologicke reakcie. Ak konzumujes stravu aku odporucame u nas na blogu (a celkovo aj v publikaciach, ci inde), tak budes konzumovat prevahu zdravych tukov, ktore ta prirodzene nastavia na nizkofrekvencne stravovanie, prirodzene vyhladnutie / ciastocne hladovanie... a to cele sposobi, ze metabolizmus sa spomali - co neznamena ze nebude efektivny. Prave naopak, budes lepsia v spalovani vlastnych i prijatych tukov a v pripade, ze neprijmes zo stravy dostatocne mnozstvo kalorii, tak tvoje telo si ich "prijme" zo zasob z tvoho tuku. Ked vsetko bude fungovat ako ma, tak potom aj keby si 2-3 dni nejedla, tak stale budes mat vdaka efektivnemu metabolizmu izokaloricky prijem energie z vlastnych zasob podkozneho tuku, nestratis ani gram svalovej hmoty (to je najdolezitejsie) a budes mat vysoky stupen mentalnej energie.

Ak je tvojim cielom znizovat zasoby podkozneho tuku, tak je vhodne aby si mala mierne nizsi kaloricky prijem a nutila svoje telo si ho prave zabezpecovat z vlastnych zasob podkozneho tuku. Ak budes prijimat nadbytok kalorii, chudnutie bude pravdepodobne problematicke a trvat velmi dlho (nehovorim ze to nebude mozne). Ale to by pri vysoko tukovom stravovani bolo doslova masochisticke, pretoze tuky maju vysoko zasycujuci efekt a teda musela by si jest aj nasilu, co nie je prirodzene ani vhodne. Jest sa ma az vtedy, ak clovek pocituje hlad. Niektore detaily ti pomoze pochopit aj tento clanok:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/moze-byt-pomaly-metabolizmus-zdravsi.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Michaela
Pridané: 07.11.2015, 21:55
Reagovať
Pridané: 07.11.2015, 21:55
Reagovať
zelenina
Dobrý deň, snažím sa schudnúť pár kíl, nemám síce nadváhu ale po estetickej stránke by to chcelo zmenu. Momentálne sa stravujem nizkosacharidovo, čo znamená, že v normálny deň prijímam sacharidy len zo zeleniny, orechov a mliečnych výrobkov...no začala som chodiť 2-3x týždenne chodiť do posilky aby som nabrala svalovú hmotu a jedine pred silovým cvičením si doprajem aj tie horšie sacharidy v množstve asi 100g z ovocia, vločiek, ryže, celozrnnych cestovín alebo strukovín. Viem, že je lepšie trénovať na prázdny žalúdok, ale pre mňa je to zatiaľ nepredstaviteľné, takže cvičiť s poloplnym žalúdkom je pre mňa momentálne menšie zlo ako necvičiť vôbec. Na každý deň si počítam množstvo prijatých bielkovín, sacharidov a tukov, takže mám takmer presný prehľad o tom čo zjem. Ide o to, že som človek ktorý sa potrebuje poriadne najesť, riešim to tým, že jem veľké množstvo zeleniny, aby som držala hlad na uzde. Zeleninu mám odmalička veľmi rada, takže to nie je pre mňa problém a kľudne zjem aj veľkú misu šalátu (zelenina + olivový olej). Keď si započítam zeleninu do kalorických tabuliek tak mi sacharidy vyskočia aj na 100g, pričom odporúčate 1g na kg hmotnosti (mam 65kg a 20% tuku)... takže v podstate aj keď nejem žiadne sacharidy z ryže, zemiakov, sladkosti, chleba, ovocia, tak tu vašu odporúčanú hranicu prekročím. Preto moja otázka znie, či sa zelenina započítava do príjmu sacharidov? ak nie, tak čo mam do tých sacharidov započitať? znamená to potom, že ak nejem prílohy, pečivo ani sladkosti tak mám sacharidy na 0? ešte by ma zaujímalo, či možem zeleninu jesť neobmedzene alebo aj tu plati, že treba s mierou? samozrejme myslím zeleninu ako paradajky, uhorky, paprika, mrkva, brokolica, karfiol, kapusta, kalerab, cuketa...zeleninu s vyssim obsahom cukru (cvikla, hokkaido, sladky zemiak) si davam jedine pred cvicenim.

Ďakujem pekne za odpoveď. :)

PS: chcela by som ešte poďakovať za vašu stránku a za všetky články, ktoré mi otvorili oči a priniesli novy pohlad na zdravu stravu :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.11.2015, 19:38
Reagovať
Pridané: 15.11.2015, 19:38
Reagovať
Re: zelenina
Dobry den Michaela, ak ide o zeleninu, do prijmu ju zapocitavat nemusite (kukuricu, hrach, mrkvu, cuketu, cviklu, sladke zemiaky vsak ano). Otazne je, ako ju pocitate, ci ako celkovu hmotnost na taniery, alebo jej realnu sacharidovu naloz, co nie je to iste. V tychto tabulkach ziskate prehlad co znamena skonzmovat 10g sacharidov z roznych zdrojov:

http://publikacie.vladozlatos.com/10g-tabulky-sacharidy.html

Napriklad 100g ryze je len 30g sacharidov a nie 100g. Okrem toho pre ludi ako si ty neodporucame uplne vynechanie sacharidov z vyzivy, pretoze to moze byt pre metabolizmus az prilis stresujuce a z dlhodobeho horizontu neudrzatelne. My vsak nie sme zastancovia diet, preto do poctu sacharidov (povedzme okolo 50g / den) mozete zarata sacharidy ako su ryza, pseno ci zemiaky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
booxeel
Pridané: 14.05.2015, 21:25
Reagovať
Pridané: 14.05.2015, 21:25
Reagovať
Dospievajuce deti
Zdravím, koľko gramov komplexných sacharidov (chlieb, špaldové cestoviny, zemiaky! odporúčas dieťaťu v rokoch 12-13 môj syn športuje a nemá problém s nadváhou a tiež ho zaujíma zdravá strava tak preto sa pítam, prosím uveď aspoň primerane množstvo viem že sa to presne určiť nedá + (chce si udržať percento tuku ) prosím odpíš mi Ďakujem :)))
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.05.2015, 21:12
Reagovať
Pridané: 17.05.2015, 21:12
Reagovať
Re: Dospievajuce deti
Pokial viem, tuto otazku ste sa pytali uz v inom clanku. Neviem akym sposobom chcete ratat to, kolko vas syn za den skonzumuje jednotlivych zivin. Potrebujete na to napriklad tieto tabulky:

http://publikacie.vladozlatos.com/10g-tabulky-sacharidy.html

Okrem toho nic o nom neviem a nedovolim si povedat kolko presne ich potrebuje, nakolko to nie je na diskusiu cez komentare, ale na analyzu jeho stavu. Orientacne by to mohla byt polovica a menej oproti tradicnym odporucaniam (v jeho veku sa oficialne odporuca 400g sacharidov / den!). Ci to bude akceptovat, ci je na to metabolicky pripraveny / natrenovany, ci to zohladnuje jeho ostatne zdravotne parametre a ine faktory, to uz nie je mozne cez diskusiu skumat ani analyzovat. Vzdy je rozumnejsie aj u deti sa pokusat nastavovat ich od malicka viac na tukovy ako cukrovy metabolizmus, uz ked ste ho kojila a narodil sa, v tomto rezime prosperoval najviac, takze to pre neho nie je nic nove ani neprirodzene. Zvysny chybajuci energeticky prijem je vhodne nahradit cez spravne zostavene a vybrane tuky:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
booxeel
Pridané: 22.05.2015, 21:17
Reagovať
Pridané: 22.05.2015, 21:17
Reagovať
Re: Re: Dospievajuce deti
Ďakujem za odpoveď :) Máte pekné a náučné publikácie a držím prsty aj naďalej ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
NatalaD
Pridané: 08.01.2015, 21:33
Reagovať
Pridané: 08.01.2015, 21:33
Reagovať
Bataty
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo si myslíte o konzumácii batatov v paleo diéte? A či je správne, že namiesto raňajok jem väčšinou len ovocie pri paleo diéte? Môžem v malom množstve používať cukor z kokosových kvetov? Ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.01.2015, 23:55
Reagovať
Pridané: 20.01.2015, 23:55
Reagovať
Re: Bataty
Na ranajky ovocie nie je urcite ani racionalne a uz vobec nie optimalne. Radsej by som vam odporucil Paleo - Ketogenicku vyzivu, ale bez poznania vysich individualnych zvlastnosti, bez diskusie a bez poznania niektorych faktov o vasom tele, si netrufnem odpovedat nic konkretne. Casy vseobecnych a nic nehovoriacich rad uz davno skoncili...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
stevo6
Pridané: 17.12.2014, 12:32
Reagovať
Pridané: 17.12.2014, 12:32
Reagovať
naco je dobre zavadzat novu velicinu
Preco radsej sa nenaucit, kolko ma potravina gramov sacharidov na 100g potraviny. Nejak som nepochopil vyhodu pouzivania veliciny "stupne GL" oproti empirickejsej a standartnej (http://cs.wikipedia.org/wiki/Soustava_SI) "gramy sacharidov na 100g potraviny"
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.01.2015, 10:26
Reagovať
Pridané: 08.01.2015, 10:26
Reagovať
Re: naco je dobre zavadzat novu velicinu
Cokolvek co prispeje danej osobe k lepsiemu usudku a presnejsiemu rozhodnutiu, je dobry postup. Ak to pomaha tebe, mas skvele vysledky (napriklad ja metabolicke), tak preco nie?

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 04.09.2014, 08:17
Reagovať
Pridané: 04.09.2014, 08:17
Reagovať
Ori
Zdravim, co hovorite odporucanie Ori H., ze tuky a sacharidy sa nemaju miesat? (poz. k tomu brzdeniu sacharidov)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:05
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:05
Reagovať
Re: Ori
Je na tom kus pravdy. Plati to najma tak, ze pri vysoko tukovej vyzive je zdratovne rizikove prijimat viac, ako 150g sacharidov za den. Inak je to "miesanie" v poriadku...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Aďka_13
Pridané: 30.06.2014, 13:55
Reagovať
Pridané: 30.06.2014, 13:55
Reagovať
CESTOVINY ÚPLNE BEZ SACHARIDOV !!
AWOJ VLADO !

CHCEM SA SPÝTAŤ, ŽE AKÝ MÁŠ NÁZOR NA "SHIRATAKI CESTOVINY"? Určite si o nich počul, sú vyrábané s konjacovej múky a majú 0g sacharidov,niektorý výrobcovia udávajú 4g sacharidov na 100g, akurát je tam stabilizátor E526, aby sa nepokazili, po opláchnutí a miernej tepelnej úprave sa hneď dajú zjesť, chutia neutrálne, výzorom spipomínajú ryžové rezance :) Je možné, aby mali 0 g sacharidov? Po naštudovaní som sa akurát dočítala, že tá rastlinka"konjac" respl. konjacová múka má okolo 4g sacharidov na 100g, myslíš, že je vhodné konzumovať tieto cestoviny ? Ako je možné, že ich vedia spracovať do takej podoby, keď nemajú sacharidy?Čo ich drží pokope? Ďakujem za odpoveď :)
http://www.shirataki.sk/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 23:04
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:04
Reagovať
Re: CESTOVINY ÚPLNE BEZ SACHARIDOV !!
Ak si prekliknes na ten eshop, najdes tam zlozenie aj nutricnu tabulku, ktora v tom SK texte zahadne chyba. Tam dostanes odpvoede na svoje otazky co ich drzi. Treba ich vo svojej vyzive otestovat, technicke parametre su celkom fajn.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lavega
Pridané: 12.06.2014, 14:37
Reagovať
Pridané: 12.06.2014, 14:37
Reagovať
GI a GL
Perfektný článok, velmi dobre a jednoducho vysvetelné.
DAKUJEME
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
summerlm
Pridané: 26.04.2014, 16:02
Reagovať
Pridané: 26.04.2014, 16:02
Reagovať
mlieko
Ahoj Vlado, už veľmi dlho patrím k vašim čitateľom, vaše znalosti už dlhodobo zavádzam do praxe. Máte môj obdiv, Vaša práca je úžasná. Všimla som si, že odporúčaš mliečne výrobky ako zdroj tukov a bielkovín, no narazila som na jeden článok, ktorý ma zarazil http://www.paleolit.sk/separacia-glykemickej-a-inzulinovej-odozvy-plnotucneho-a-nizkotucneho-mlieka/
Čo si o tom myslíš?:)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.05.2014, 00:09
Reagovať
Pridané: 16.05.2014, 00:09
Reagovať
Re: mlieko
Myslim, ze na tuto temu sa neda urobit jednoznacny zaver, pretoze na opacny efekt sa da najst kopec inych studii, hoci inzulinogenicky vplyv mliecnych vyrobkov len malokto poprie. Plnotucne s vska vzdy zdravsie. Na druhej strane tento vplyv je iny ako u sacharidov ale ta "inakost" je asi aj v povahe individuality cloveka a v tom, ako na vyzivu reaguje. Co je pre jedneho liek, je pre druheho jed...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
katulik
Pridané: 08.11.2013, 01:09
Reagovať
Pridané: 08.11.2013, 01:09
Reagovať
Otázka
Ahoj, chcem sa spýtať, aký máte názor na quinou. V prvom rade je to sacharid, ale obsahuje aj vysoké percento bielkovín ... čo by v mojom prípade (krvná skupina A) mohlo ísť o celkom užitočnú potravinu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.11.2013, 20:54
Reagovať
Pridané: 16.11.2013, 20:54
Reagovať
Re: Otázka
Je to urcite prirodzena forma sacharidu, ktora je lepsia ako psenica a spol. Na druhej strane otazka je vypichnuta z kontextu. K akemu ucelu chces quinou vyuzit? Kedy, s cim dalsim, v akom rezime (celodenne jedene, ciastocne hladovanie, atd)?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
evaeva
Pridané: 26.10.2013, 20:10
Reagovať
Pridané: 26.10.2013, 20:10
Reagovať
chudnutie a zdravie
Ahoj Vladko,
mam 25 rokov, 68 kg a sedavu robotu, priznam sa, ze sa vela nehybem.
Moja otazka je na teba ohladom stravovania.
Zacala som sa stravovat tak, ze jem viac bielkovin. Je to dobre?
Moj jedalnicek pozostava z nizkotocnych tvarohov, cotage cheese, zeleniny, ovocie zriedka,kuracich prs, obcas morcacia sunka a vajicka zriedka, niekedy ovsene vlocky.
Chcem sa opytat, co som na dobrej ceste alebo mi to moze nejako uskodit. Pecivo nejem, iba max jedenkrat za den grahamovy rozok, nejem zemiaky, ryzu, max 2 x za tyzden. 2x do tyzdna 2 kocky 74 % cokolady alebo orechy, hrozienka.Pijem iba vodu.Pred spanim si davam nizkotucny tvaroh. Su vobec nizkotucne potraviny ako tvar a cotage cheese zdrave? Lebo sice obsahuju menej tukov, ale o to viac sacharidov, nejak v tom nemam jasno.
Mam jest nadalej nizkotucne jogurty, tvarohy atd, ak chcem schudnut? Alebo je to zbytocne a radsej si mam dat smotanovy biley jogurt.
Dakujem

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.11.2013, 09:32
Reagovať
Pridané: 06.11.2013, 09:32
Reagovať
Re: chudnutie a zdravie
Ahoj, je dobre ze pises, potrebujes rozhodne usmernit. Zvyseny prijem bielkovin nie je cestou, pretoze akykolvek nadbytok bielkovin, ktory tvoje svaly uz nebudu potrebovat, sa premenia na glukozu. To v konecnom dosledku sposobi rovnake metabolicke zmeny (negativne) ako nadbytocny prijem sacharidov, cize si skoro na tom istom. Preto musis konzumovat najma plnotucne produktu vcitane syrov, masa, vajec a inych potravin, ktore tuky prirodzene obsahuju. Samozrejme vyberaj si TOP kvalitu. Preto nizkotucne potraviny uz nepouzivaj nikdy. Vyhoda zvysenej konzumacie tukov je nezlomna. Okrem toho ze budes menej hladna (nesmies jest ak hladna nie si, bez ohladu na cokolvek), sa ti vdaka tukom rychlejsie optimalizuje hladina dolezitych hormonov v tele, co sa ti zvysenym prijmom bielkovin nepodari. Preto ta prosim, aby si zacala viac venovat casu nasim clankom, pretoze je dolezite, aby si si chybajuce vedomosti dostudovala. Zacni napriklad tymito clankami:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/co-dnes-zjes-zajtra-si-oblecies-prednaska.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/opravte-svoj-zle-fungujuci-metabolizmus.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/otvorte-anabolicke-okna-svojho-zdravia.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/neranajkujte-vlocky-ani-cerealie.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marecko-9
Pridané: 20.09.2013, 19:14
Reagovať
Pridané: 20.09.2013, 19:14
Reagovať
Sacharidy a šport
čauko vladko , chcel som sa ťa spýtať jednu dôležitú vec. Fungujem na tukovom metabolizme + hladovky občas a moja otázka znie , že ked hrávam aktívne futbal a ráno si napríklad dávam kliky , hrazdu a poobede mám zasa tréning niekedy dva aké by malo byť v mojom jedálničku primeraé množstvo a aký typ sacharidov, aby som mal dostatok glykogénu.. často behávam HIIT a silový tréning zaradujem hlavne kruhový a TABATA metodu , vdaka :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.09.2013, 11:09
Reagovať
Pridané: 21.09.2013, 11:09
Reagovať
Re: Sacharidy a šport
Pozri, otazka dostatocneho mnozstva glykogenu v peceni a svaloch je pre telo po skonceni treningu priorita. Cize vobec nemusis prijimat ziadne sacharidy a telo si glykogen vytvori same. Tento mechanizmus sa nazyva glukoneogeneza a na wiki si o tom mozes prestudovat viac. Uplne postaci, ak si das 30 minut pred alebo este lepsie 30 minut po treningu iba protein s vodou (idealne Wellness Protein) a telo si vsetko namiesa same. Prijem sacharidov a presne nastavenie teraz riesim v pripravovanej publikacii ZIVOTOSPRAVA, ktoru uz coskoro dopiseme. V nej sa dozvies dalsie dolezite informacie, ktore potrebujes.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marecko-9
Pridané: 22.09.2013, 08:56
Reagovať
Pridané: 22.09.2013, 08:56
Reagovať
Re: Re: Sacharidy a šport
Jáj tak, no dobre vyskúšam obmedziť tie sacharidy na 2 týždňe v tréningovom pláne a hned ti sem potom napíšem svoje pocity a zmeny.. dúfam že nevadí ked používam med ako sladidlo, lebo inak by som tvaroh a ovos asi dolu krkom nedostal ... a čo sa týka wellness proteínu , už teraz ľutujem že som sa k nemu skôr nedostal, ale zakúpil som Whey Gold Standard 100% ... :) no nevadí, ešte raz veľké dík :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.10.2013, 23:20
Reagovať
Pridané: 03.10.2013, 23:20
Reagovať
Re: Re: Re: Sacharidy a šport
Na dva tyzdne to nestaci, to este ani nezacne poriadne pracovat tukovy metabolizmus, mozno budes mat akurat tak krizu. Ta ta caka urcite vzdy ked obmedzis zdroje energie s cukrov (sacharidov), pretoze metabolizmus je na to navyknuty. Jedna sa o metabolicky trening, ktory je uplne pre telo rovnaky ako fyzicky trening. V kazdom pripade drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
VladoDcA98
Pridané: 26.06.2013, 14:17
Reagovať
Pridané: 26.06.2013, 14:17
Reagovať
Sacharidy
Ahoj vlado, píšeš o 1g sacharidov na deň, neni to nejak málo? vážim 75kg po otčítaní telesného tuku ostáva 65-70g sacharidov, ale ja ich prijmem o dosť viac, napríklad denne mám asi 100g ovsenných a jačmenných vločiek čo je asi 70g sacharidov, keď sa k tomu pridá med ktorý do toho dávam a ďalšie prísady je to ďalších +10 alebo +15.. dovolím si aj ten 1 pomaranč denne čo je ďalších asi 10-15g. dokopy mám už 100ku ale to nerátam príjem z tukových zdrojov ako napríklad mak, orechy, slnečnica ktorých zjem denne aj viac ako 100g čo je ďalších 20g sacharidov.. máme už 120, pokiaľ si chcem dať ovocie navyše dosiahnem kludne 140 čo už je úroveň 2g na 100g, pokiaľ si uvarím šošovicu alebo hrach tak je to aj do 200g na deň čo už sú 3g na 1 kilogram váhy. čo mám zmeniť, prípadne ako sa teda stravovať pretože udržať sacharidy na 70g na deň je pre mňa dosť problém. denne sa venujem priemerne asi 1-1 a pol hodiny workoutu, ďalších 1 a pol hodiny chôdza do lesa na miesto cvičenia čiže tejto aktivite venujem denne asi 3 hodiny. Tukov prijmem okolo 100g +-20-30g a bielkoviny 100-150g na deň (ako kedy)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.07.2013, 18:18
Reagovať
Pridané: 03.07.2013, 18:18
Reagovať
Re: Sacharidy
Ano je to malo. Ak nemas problem s hmotnostou, tak potom je tu dolezita iba volba aky sacharid konzumujes. Nie je jedno, ci zjes rezistentny skrob (napr. zo strukovin, sladkych zemiakov, ci zeleniny) alebo s rychlych sacharidov, z ktorych sa glukoza uvolni velmi rychlo (cestoviny, chlieb, ine). Ak problemy s hmotnostou mas (viac tuku) tak strazenie si objemu sacharidov pre teba ma vyznam.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
VladoDcA98
Pridané: 03.07.2013, 20:24
Reagovať
Pridané: 03.07.2013, 20:24
Reagovať
Re: Re: Sacharidy
Sacharidy príjmam hlavne z ovocia, momentálne čerešne, maliny, ríbezle.. je takéto ovocie vhodné? a v akom množstve by som sa mal asi obmedzovať pretože ja som schopný zjesť aj cez pol kila na raz :) ďalej sú to ovsené vločky, strukoviny, v menšom množstve aj z medu (1KL) či horkej čokolády (1-2 tabličky denne), snažím sa to vždy redukovať slnečnicou orechmi alebo syrom,.. aj tak som však za posledný týždeň po zhodení z 81 na 75 pribral na takmer už 77 po dosiahnutí minima po hladovke a to 74. môže zvýšenie hmotnosti byť zapríčinené aj väčším objemom zdravých jediel? šaláty mäso mliečne výrobky či to ovocie? pretože nejakých významných prešlapov som sa nedopustil až na 1-2 prípady.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.07.2013, 15:48
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 15:48
Reagovať
Re: Re: Re: Sacharidy
Ahoj ano, bobulovite ovocie je fajn, objem radsej nedavaj taky velky, postaci ti aj polovica salky / porcia jeden krat za den. Ak ide o kolisanie hmotnosti, tak uz len traviaci trakt moze mat u teba od ust az po konecnik okolo 8 litrov. Kolisanie moze byt zapricinene desiatkami faktorov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Nikola
Pridané: 04.06.2013, 14:06
Reagovať
Pridané: 04.06.2013, 14:06
Reagovať
chlieb
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo hovoríte na bielkovinový večerný chlieb. http://www.tofako.sk/akcia.html
Väčšinou ho večeriam s taveným syrom a kuracou alebo morčaciou šunkou. Ďakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.06.2013, 20:08
Reagovať
Pridané: 18.06.2013, 20:08
Reagovať
Re: chlieb
Hovorim na to ze NIE. Su tam sojove bielkoviny, co je zas iny problem. Neodporucam, urobte si chlieb zo sladkych zemiakov (batatov), tie obsahuju velke mnozstvo nerozpustnej a rozpustnej vlakniny, ktora nezvysuje GI.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jano
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
odporucane mnozstvo sacharidov
Zdravím, len som sa chcel spýtať na množstvo sacharidov odporúčané prijať počas dňa, športujem a chodím aj na VŠ zameranú na šport, tam nás učia že doporučené množstvo pre športovcov je 6-10g gramov na kg hmotnosti (samozrejme v závislosti na druhu športu a pohlaví). Vy odporúčate 1,5 - 2g na kg pre vytrvalcov čo sa mi zdá dosť málo oproti číslam, ktoré nás učia. Preto by som sa chcel spýtať na radu a poprípade vysvetlenie prečo sa tieto čísla tak líšia? ďakujem =)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.04.2013, 23:16
Reagovať
Pridané: 11.04.2013, 23:16
Reagovať
Re: odporucane mnozstvo sacharidov
To je jednoduche, vysvetlenie mas predsa v tomto clanku o glykemickej nalozi. Verim ze ako vysokoskolakovi ti ho postaci si este raz precitat.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ďuri XXXX
Pridané: 03.04.2013, 21:42
Reagovať
Pridané: 03.04.2013, 21:42
Reagovať
strava
Donedávna som si myslel, že základy o strave viem, teda čo, kedy a približne koľko mám jesť. No po prečítaní týchto článkov som úplne mimo. Neviem vôbec čo kedy ani koľko mám jesť. Som vegetarián. Môj jedálniček vyzerá približne takto. Ranajky: vlocky s original kravskym mliekom alebo ovocie s bielym jogurtom. desiata je rôzna, zväčša dva kúsky celozrnného pečiva. obed" fazula alebo hrach s 2 menšímy zemiakmy alebo celozrnné špagety so syrom. o hodinu neskôr idem cvičiť. jedná sa skôr o silové cvičenie, pričom každý 4. deň chodím behať. po tréningu zväčša si dávam ryžu so zeleninou, cestoviny so zeleninou a najnovšie si robím koktail s ovocia, jedneho vajca, jedneho bieleho jogurtu a pol litra mlieka. pred spaním zvyknem zjesť tvaroh. nechcem riešiť žiadnu chémiu ani prášky ani proteíny proste nič. čistý natural. Môžeš mi prosím ťa povedať, či je to uplne na prd alebo je tam aspoň čosi dobre? Bol som naučený tak, že pred tréningom (hlavne pri rysovacej fáze) jesť jedlá s nizkym GI a po tréningu GI zvýšiť.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.04.2013, 21:56
Reagovať
Pridané: 11.04.2013, 21:56
Reagovať
Re: strava
Staci ak napisem ze je to uplne na prt? By ma inak celkom zaujimalo preco cviciaci chlap je vegetarian a ako si prisiel na to, ze co je chemia a co natural.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
michalchudy3
Pridané: 15.10.2014, 09:35
Reagovať
Pridané: 15.10.2014, 09:35
Reagovať
Re: Re: strava
a mna by zaujimalo preco by nemohol byt?videl si niekedy byka jest mäso, kona?ci jelena?ja nie ale svaly maju riadne. nebude to amynokyselinami skor?nedenaturuje nahodou bielkovina uz pri viac ako 45 stupnoch?takze pri uvareni je tam minimum bielkovin a aj z toho minima si ju telo musi rozlozit na amino aby si zase zlozilo na telo vlastne bielkoviny?a to nehovorim o odpadovych latkach pri rozlozeni zivoc. bielkovin, ktore naopak nevznikaju pri konzumacii surovej stravy obsahujucej kompletne aminokyselinove spektrum. kde vyuzitenost je takmer 100%na rozdiel od masa.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 23:06
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 23:06
Reagovať
Re: Re: Re: strava
Obavam sa, ze viac ako dalej od pravdy to ani nemoze byt. Ale mozno uz mas GIT preoperovany na prezuvavca, mas 7 bachorov a preto fermentacia rastlin ti nerobi problemy. Z evolucie ale vieme, ze akonahle hominidi prisli na to, ako sa dostat ku kvalitnejsim kaloriam (rozumej zivocisnym a to dokonca aj tepelne upravenym), zacal sa im skracovat traviaci trakt a naopak zvacsovat objem mozgu. Dufajme, ze to ale neplati aj naopak (viac chudobnych rastlin, viac travenia, menej kapacity pre mozog)...

PS: http://www.nutraingredients.com/Research/Vitamin-B12-may-protect-against-brain-shrinkage
PPS: http://www.drbass.com/veganrats.html
PPPS: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917888/

A na zaver este specialne len pre teba o tom, ako jelenom ozaj chuti maso:

http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2012/11/deer_eat_meat_herbivores_and_carnivores_are_not_so_clearly_divided.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
duri
Pridané: 17.04.2013, 17:56
Reagovať
Pridané: 17.04.2013, 17:56
Reagovať
Re: Re: strava
v podstate staci. a preco by cviciaci chlap nemohol byt vegetarianom? ako som prisiel na to co je chemia a co natural? tak viem aka zelenina a ake maso sa predava v supermarketoch, ake potraviny sa dovazaju z polska, dokonca z ciny a pod. ale tak napr. pravu divinu neodmietnem...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
duri xxx
Pridané: 03.04.2013, 21:44
Reagovať
Pridané: 03.04.2013, 21:44
Reagovať
Re: strava
chcem riesit velmi vela zeleniny, no zial domacu zeleninu teraz cez zimu nezozeniem. absolutne nemam zaujem o zeleninu typu "tesco".
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
agáta
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
zloženie múky master mix
odtučnená sojová múka,pšeničný lepok,pšeničná vláknina,sojový bielkovinový izolát,lepok,derivát soje.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.03.2013, 22:54
Reagovať
Pridané: 26.03.2013, 22:54
Reagovať
Re: zloženie múky master mix
Spalit, zahodit a nedat ani kralikom. Myslim to naozaj vazne. Konzumacia soje sposobuje zasadne metabolicke zmeny. Ide o vazny zasah do hormonalnej sustavy (zvysuje prevahu estrogenu), co ma fatalne zdravotne nasledky nie len pre zeny, ale aj pre muzov:
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/soja-ako-hlavna-hrdinka-zdravej-vyzivy.html

http://www.amazon.com/The-Anti-Estrogenic-Diet-Estrogenic-Chemicals/dp/155643684X/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1364334865&sr=8-3&keywords=hofmekler
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
agáta
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
múka master mix update
Aký máte názor na múku master mix, update? Je to vhodná alternatíva náhrady bielej múky?Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.03.2013, 22:57
Reagovať
Pridané: 18.03.2013, 22:57
Reagovať
Re: múka master mix update
Neviem ake ma zlozenie master mix update, az potom by som to vedel zhodnotit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
agáta
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
Re: Re: múka master mix update
ešte pridám info k tej master mix múke, že sa má miešať v pomere 1:1 s inou múkou podľa uváženia. Ja som ju už použila s grahamovou,špaldovou a aj ražnou múkou.Som nesmierne rada, že existuje konečne takáto fantastická stránka. Stála som sa závislá a ak nemám času 2-3 dni ju navštíviť, tak sa necítim vo svojej koži. Gratulujem a
fandím!



Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.03.2013, 22:50
Reagovať
Pridané: 25.03.2013, 22:50
Reagovať
Re: Re: Re: múka master mix update
Tesime sa spolu s Vami Agata, co sa tyka zlozenia, nemal som na mysli info z tabulky o hodnotach B-T-S a inych zivin, ale zlozenie, tj ingrediencie z ktorych je muka vyrobena.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
agáta
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
Re: Re: múka master mix update
bielkoviny50,5g,sacharidy:6,1g, z toho cukry:4,8g,z toho škroby:1,3g,tuk:0,8g,vláknina31,3g
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
morelon
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
výživa vytrvalostných športovcov
Ahoj, čítal som množstvo Tvojich článkov. Tvoje názory na výživu sú dosť odlišné od mnohých iných, ako sám hovoríš, zastaralých stravovacích návykov. Pre mňa ako vytrvalostného športovca (cyklistika) sú Tvoje názory na sacharidy prekvapujúce. Chcel by som Ťa podnietiť k napísaniu článku o výžive vytrvalostných športovcov, mňa osobne by to veľmi zaujímalo. Nejaké rady, poprípade príklady stravy pred, počas a po tréningu z Tvojho pohľadu. Ďakujem a prajem veľa šťastia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.01.2013, 15:13
Reagovať
Pridané: 14.01.2013, 15:13
Reagovať
Re: výživa vytrvalostných športovcov
Zdravim Morelon, v tomto clanku ziskas informacie ktore ta zaujimaju:
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-sa-stravovat-pred-a-po-sportovom-vykone.html?answerId=2506
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
NoemiK
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
snížení glykemické zátěže
Dobrý večer,
předem srdečně zdravím a ráda bych se zeptala, snížení glykemické zátěže znamená v praxi snížit velikost porce dané potraviny? Vykládám si to tak dobře, či mě opravíte?
Děkuji za odpověď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.12.2012, 10:11
Reagovať
Pridané: 29.12.2012, 10:11
Reagovať
Re: snížení glykemické zátěže
Ano v podstate si to vysvetlujete spravne, ide tu hlavne o znizenie mnozstva sacharidov v konzumovanom jedlo, aby sa znizila celkova glykemicka zataz. Zatial co zo sacharidov je nutne uberat, z bielkovin a tukov az tak zasadne uberat nemusite, prave naopak - to povedie opat k dalsiemu znizeniu GL.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jakub
Pridané: 26.12.2012, 20:07
Reagovať
Pridané: 26.12.2012, 20:07
Reagovať
GL
Ano super članok !
Len či tomu dobre rozumiem ak ma potravina alebo 1 porcia jedla GL 10 znamená to ze obsahuje 10g sacharidov? Vdaka a zelam šťastný a zdravý nový rok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.12.2012, 10:09
Reagovať
Pridané: 29.12.2012, 10:09
Reagovať
Re: GL
Na tuto otazku presne odpovedat neviem (chcelo by to laboratorium) ale nebude to velmi daleko od pravdy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Martin
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Cool
Dalsi super clanok z tvojej dielne Vlado! Take prave sviatocne obohatenie. A taka jedna offtopic otazka: minule som sa zamyslal, ako vyzeralo vase stedrovecerne menu? Bolo urcite niecim specificke a ja som skusal len tipovat ako ste no nakombinovali, aby to bolo vsetko v poriadku... :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.12.2012, 10:01
Reagovať
Pridané: 29.12.2012, 10:01
Reagovať
Re: Cool
Vdaka Martin, co sa tyka nasho stedrovecerneho menu, nie je to pre nas nijak specialny den ako iny. Moc sviatkom teda "nedavame" a ani sa u nas nijak specialne nevari, pretoze sme skor v kruhu rodiny. Tam sa uz menu pripravuje a ja som napriklad jedol rybie file + trochu morcacieho duseneho masa a zeleninovy salat. Ziadna veda ani triky, ci kombinacie. Den ako iny :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem