Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:11
banner
Rodičia a tehotenstvo

Čo pre školáka nie len na desiatu?

Určite patríte k rodičom, ktorým záleží na stravovaní svojho dieťaťa. Ale čo na miestach ako škola, kde stravovanie nemáte úplne pod kontrolou? Vo všeobecnosti je stravovanie detí zlé a ešte horšie. Nie len v škole, ale aj doma. Ak deti prichádzajú hladné zo školy nie je to vždy len o tom, že obed bol práve nevyhovujúci. Občas býva vyhovujúci, ale deti sú aj tak hladné, prečo? 

img
marusiatko33
Pridané: 02.07.2019, 13:55
Reagovať
Pridané: 02.07.2019, 13:55
Reagovať
Strava bábätka
Pekný a povzbudivý článok. Zaujímalo by ma však, ako je to so stravou úplne malých detí (mám ročného chlapca) a elimináciou sacharidov. Ide o vek, kedy máme stravu ešte úplne pod kontrolou a malý mi zje všetko čo mu dám (žiadny problém so zeleninou). Všade sa dočítam, že v prípade malých detí to funguje inak ako u dospelých a že nízky príjem sacharidov je pre ne vyslovene nebezpečný. Niektoré matky ma idú ukameňovať, že sa snažím sacharidy eliminovať resp., že ich nahrádzam skôr kvalitnejšími sacharidmi (" chudákovi ani rohlík nedám do ruky"). Po tom všetkom si vravím, či naozaj nerobím niečo zle. Nie som odborník na výživu, len pristupujem k strave malého tak, ako ku svojej - dávam prednosť potravinám s nejakou výživovú hodnotou.
K tejto téme je strašne málo popísané, skôr nachádzam emotívne články jedného alebo druhého tábora, nič praktického.. Vo všeobecnosti sa uvádza, že ideálny príjem sacharidov u detí je 50 - 60 % energetického príjmu. Zaujímalo by ma, ako ste k tejto otázke pristupovali Vy. Eliminovať sacharidy oproti uvedenému % alebo ich len nahrádzať kvalitnými ? Vopred veľmi pekne ďakujem..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.07.2019, 11:06
Reagovať
Pridané: 03.07.2019, 11:06
Reagovať
Re: Strava bábätka
Nerozumiem co presne znamena "nizky prijem sacharidov u deti", rovnako ako tomu, co znamena ze je to "vyslovene nebezpecne". V porovnani s cim / vzhladom na co? Sacharidy nie su ziadna esencialna makrozivina, ktora by obsahovala vyznamne mnozstvo cohokolvek (vitaminy, mineraly, vlaknina). Ak vase dieta papa poctive potraviny zivocisneho i rastlinneho povodu, mate minimalny dovod na obavy. Nakolko ale kazdy koho stretnem (alebo vy) velmi "dobre" vie co je to zdrave stravovanie a je "expert" na zdravy zivotny styl, tak nema zmysel to velmi rozoberat. Vy si musite sama obhajit preco robite veci tak ako robite, v tomto vam nik nepomoze. Bud rozumiete sama sebe a svojmu telu a teda viete ako vyzera cesta k objektivnemu (rozumej odmeranemu) zdraviu bez iluzii, alebo nie a zatial to hladate, ako 99% populacie okolo vas. Je to na vas, aby ste zvladli psycho-emocionalnu rovhovahu aj v tedy, ked vas niekto chce "ukamenovat", obzvlast ak jeho obezne dieta cuca vytuzeny rohlik. Podla WHO a inych tzv autorit (vcitane noriem pre skolske stravovanie) je odporucanie nad 50% cukrov "spravne" ale ja nie som toho nazoru. Aj preto na nasom blogu najdete zopar clankov k teme stravovania deti, mame k tomu aj epublikaciu a vlastny program stravovania ktory uz viac ako 2 roky pouziva sukromna mateska skola s 1 stupnom zakladnej skoly v Nitre so 130 detmi. Tento program este nemame na 100% dokonceny, preto ho nekomunikujeme ale budeme. Pripajam uzitocne linky:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/zdrava-dojcenska-vyziva-pre-dieta.html

https://produkty.vladozlatos.com/zdrave-stravovanie-pre-deti.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
monikiri
Pridané: 23.10.2018, 17:56
Reagovať
Pridané: 23.10.2018, 17:56
Reagovať
Skvely clanok
Vyborny clanok. Ja mam take nervy na školské jedalne ale co uz narobim. Inak ja som vymyslela system, ze robime s dcerinej spolužiačky mamou desiaty na striedačku. 1 den obom dievcatam ja, druhy den ona. Lebo nasa 8rocna jej vkuse vyjedala desiatu a ine nechcela. Teraz maju rovnake a tesia sa na to. A ja mam kazdy druhy den pokoj :) mozem vstat neskor. Nakrajam zeleninu na pasiky, po vikende prilozim domaci kolac, inak jogurty alebo domaci pribinacik, spaldovy kvaskovy chlieb a natierky - vajickova, mrkvova, spenatova, fazulova..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.10.2018, 06:45
Reagovať
Pridané: 24.10.2018, 06:45
Reagovať
Re: Skvely clanok
To je super napad, takto si vypomahat. Drzim palce aby stravovanie bolo pre obe dievcata nie len chutne ale aj funckne a oni mali z toho nesmierny uzitok v buducnosti (zdravie, krasa, spokojnost)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eric
Pridané: 22.10.2018, 09:36
Reagovať
Pridané: 22.10.2018, 09:36
Reagovať
Druha strana pohladu
Tak ja dam zas nieco z druhej strany :) Kym dcera nezacala chodit do jasli, tak zvladla cokolvek co sme jej navarili, bola to cista radost. No postupne preberala zvyky spoluziakov z jasli a skolky, ze polievky sa nejedia, akykolvek syr, zelenina, vajcia, privarky, jednoducho cokolvek. Nepomohlo ani dohovaranie, ani pritlacenie, dokonca ani hlad :) Jednoducho ma svoj "jedalnicek" a na tom fici uz roky. Uz je tretiacka na ZS a z tych veci, co su hore vymenovane ako priklady by sa mozno dotkla maximalne cisla 5. A vody samozrejme. Inak absolutne nic. Na desiatu nosi DENNE rozok so salamou, a to nesmie byt iny ako biely a ina salama ako Nitran. A to mame aj kvasok a chlieb/rozky sme uz piekli asi 20 druhov. A ani "zle" priklady doma nema, kedze ja zjem kila zeneiny denne a zdravu stravu mam nie ako povinnost, ale sucast zivota. Zato ona je schopna zit z jednej misky cerealnych kakaovych lodiciek v mlieku (jediny sposob ako do nej dostat mlieko) cely den. Jedine co som rad, ze jej chuti kefir, to zas prezmenu takmer nestiham vyrabat, lebo vypije kazdy vecer tak 0,5 litra :) Podotykam, ze je stihla, vyspela, ziva (nie hyper), sportu ma dost a je cely rok zdrava (klop klop klop) :) Vzdy ked si spomeniem, co vsetko by mohla jest na desiatu, ci obed, alebo veceru, chyti ma taka mensia nostalgia, ale potom si uvedomim, ze som uz skusil vsetko. Nutit ju nebudem. Uvidime co druha (4 r). Zatial v pohode zrube cele avokado aj varene vajcia. Dokonca aj z mojich zarabanych veceri mi rada ujeda, takze tam to vyzera, ze bude lepsie :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.10.2018, 18:30
Reagovať
Pridané: 22.10.2018, 18:30
Reagovať
Re: Druha strana pohladu
Nuz, ako zmenit spravanie svojich deti v otazkach stravovania, na to musia prist samotny rodicia a nik iny im s tym nepomoze. Z dlhodobeho hladiska jej hrozi podvyziva, poruchy prijmu potravin (anorexia, bulima) a preto by som zistoval, kvoli comu ma s novymi / pestrymi / hodnotnymi potravinami take zasadne problemy. Nieco sa v jej postojoch / spravani muselo zmenit a treba to zistit. Ak si opat spoji zdrave jedlo s jej okruhmi zaujmu / motivaciami, nebude mat s tym problem... nic ine ako vytrvalost a vela pevnych nervov zelat neviem...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
sid161
Pridané: 22.10.2018, 06:04
Reagovať
Pridané: 22.10.2018, 06:04
Reagovať
kefir
prosím jak je to s mnozstvim sacharidu v doma vyrobenem kefiru ze syroveho tucneho mleka? Je jejich obsah stejny jako v mlece? tzn 3,3g na 100 ml ? ..nebo zalezi na dobe fermentace? dekuji
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.10.2018, 18:27
Reagovať
Pridané: 22.10.2018, 18:27
Reagovať
Re: kefir
200ml kefiru obsahuje cca 10g sacharidov, lenze na obsah sacharidov by som sa v tomto pripade superpotraviny nepozeral, nakolko benefity kefiru su nezamenitelne... pekne je to spracovane napriklad tu:

https://www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mihalova.zuzana
Pridané: 22.10.2018, 00:46
Reagovať
Pridané: 22.10.2018, 00:46
Reagovať
v skolke
Velmi podobne riesim stravu u svojho syna, ale do skolky. Skrz niektore potravinove intolerancie ma vlastnu stravu, pripravujem teda denne aj desiatu, obed a olovrant. Pre niekoho nepochopitelne, pre mna samozrejmost, ze kalkulujem s tym, co mu na dane jedlo dat, aby to nebolo ako niekedy v skolkarskom jedalnicku, ze obed skoricove osie hniezda, desiata a olovrant chlieb s niecim. K tomu doladujem ranajky aj veceru (vecera casto to, co na obed, pre jednoduchost).. ano, cisty blazon podla niektorych :-D
Miesto klasickeho chleba davam bud domaci bezlepkovy kvaskovy chlebik alebo napriklad upecene platky batatu ako sendvic. Alebo natierku plnim do papriky, kapie.. a vsade, kde sa da, napcham zeleninu.. este aj do bananovych lievancov :-D alebo urobim spiziky, kde napicham na striedacku prepelicie vajicka, nejaku zeleninu (paprika, uhorka..) a par kuskov skvarkov.. syn sa ide zblaznit od radosti a ostatni sa cuduju, ze ako to, ze mu dam skvarky, ked mi tak zalezi na zdravej strave.. :-D
Vymyslat rozne variaci ma bavi, len keby toho casu bolo viac na ich pripravu :-) nezdravostiam sa, zial, nevyhnem, kedze okolie ma velky vplyv, ale takto sa citim aspon trochu pokojnejsie, ze robim, co sa da. Verim, ze nas je takych viac :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.10.2018, 18:24
Reagovať
Pridané: 22.10.2018, 18:24
Reagovať
Re: v skolke
Urcite nie si blazon Zuzana, si zodpovedna matka, ktora ma zaujem a dba na detaily, na ktorych zalezi. Tvoje dieta to sice nemusi docenovat dnes (ani okolie) ale jeho zdravie je cennejsie ako to, co si niekto pomysli a za X rokov aj zabudne. Verim ze nas program, na ktorom pracujeme a uspesne ho uz skoro rok testujeme v Nitre na sukromnej skole jedneho dna bude mozne rozsirit aj do tvojho okolia. Co ty vies, mozno aj za tvojej pomoci :) ...drzim palce pri optimalnom stravovani teba i dietata...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem