Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:24
banner
Potraviny a stravovanie

Dávajte si pozor na GMO - Martin Chudý

Nasledovný človek mi osobne za roky 2006 až 2011 položil azda najviac otázok na svete. Verím, že aj vďaka tomu sa za posledné roky z neho stal skutočný odborník, ktorý svojimi poznatkami pomáha ďalším ľuďom. Kto je Martin Chudý a čomu sa venuje vám prezradíme v našom interview.

img
LubomirG
Pridané: 10.10.2013, 15:06
Reagovať
Pridané: 10.10.2013, 15:06
Reagovať
GMO
Tiez som proti GMO potravinam. Dnes som nasiel zaujimavy clanok, mozno bude niekoho zaujimat a suvisi so zdravym zivotnym stylom.
Odkaz:
http://svobodnenoviny.eu/exkluzivni-a-sokujici-rozhovor-s-byvalym-reditelem-farmaceuticke-firmy-o-tomjak-se-chovaji-k-lidem/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.10.2013, 22:41
Reagovať
Pridané: 10.10.2013, 22:41
Reagovať
Re: GMO
Dakujeme za clanok doma mame obe jeho nedavne publikacie, citanie rozhodne odporucam nie len z clanku.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 10.10.2013, 15:21
Reagovať
Pridané: 10.10.2013, 15:21
Reagovať
Re: GMO
Prikladam odkaz na video:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/117225-virapen-farmacie-je-byznys-jako-kazdy-jiny/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.10.2013, 22:58
Reagovať
Pridané: 10.10.2013, 22:58
Reagovať
Re: Re: GMO
Fakt sila, ze ceska televizia bola ochotna nieco take odvysielat. Klobuk dolu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Juraj
Pridané: 12.08.2013, 23:28
Reagovať
Pridané: 12.08.2013, 23:28
Reagovať
Kukurica
Zaujimalo by ma ako je na tom kukurica? Je na tom podobne ako zemiaky?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jaro Preiss
Pridané: 13.08.2013, 22:31
Reagovať
Pridané: 13.08.2013, 22:31
Reagovať
Re: Kukurica
je to velmi podobne, kukurica je takisto ako zemiak skrobovy sacharid = vysoky glykemicky index. Obsah sacharidov je dokonca o nieco vyssi ako u zemiakov
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jaro Preiss
Pridané: 11.08.2013, 21:55
Reagovať
Pridané: 11.08.2013, 21:55
Reagovať
Ketoza
Ahoj Vlado, Martin,
v poslednom case som sa zacal zaujimat o ketozu a citat rozne clanky z ktorych som sa dozvedel dost, ale stale si nie som urcitymi vecami uplne isty a chcel by som vediet vas nazor, popripade skusenosti, kedze nechcem robit zbytocne chyby.
Moja prva otazka spociva v tom kolko gramov glukozy je maximum ktore moze clovek prijat za den, aby sa dostal a udrzal v ketoze. Videl som viacero rozdielnych udajov, od nie viac ako 100g, cez maximalne 80g az po menej ako 50 g. Viete mi poradit ktora hodnota je s urcitostou spravna, lebo to rozpatie je celkom znacne
Druha otazka je ohladom typu sacharidov, ktore sa do celkoveho prijmu pocitaju. Ak tomu spravne rozumiem, zelenina nie, ale urcite vsetky skrobovite sacharidy (obilniny, zemiaky, ryza atd..), nie som si uplne isty strukovinami, ale povedal by som ze tiez, ovocie takisto. Mozte mi to prosim potvrdit? Takisto si nie som isty mliecnymi vyrobkami, i ked logicky by som povedal ze ano, kedze laktoza je jednoduchy sacharid a telo ho pravdepodobne tiez premeni na glukozu. Znamena to ze ak denne vypijem 1 liter nepasterizovaneho kozieho mlieka, kde je okolo 40 g laktozy, tak uz mi ostava iba 10 g aby som dosiahol limit, ak to je 50 g denne? Cize jeden maly kefir a hotovo?
Tretia otazka je ohladom prijmu proteinov. Ak sa nemylim, vseobecne je odporucane prijimat okolo 2 g proteinu na kilo aktivnej telesnej hmotnosti denne, aj Vlado odporuca vysoky prijem proteinu, ale ked som cital clanky Dr, Rosedala, on odporuca iba okolo 1 g proteinov, u aktivnych sportovcov trosku viac, ale rozhodne nejest prilist vela, kedze proteiny sa telo tiez kovenrtuje na glukozu aj ich clvoek prijme viac ako ich v tom momente dokaze vyuzit, samozrejme s urcitymi stratami pri premene, takze t nie je 1:1. Rad by som vedel vas nazor aj na tuto problematiku
Ospravedlnujem sa za dlhy prispevok a vopred dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.08.2013, 23:16
Reagovať
Pridané: 12.08.2013, 23:16
Reagovať
Re: Ketoza
Ahoj, rozpatie prijmu sacharidov sa neda jednoznacne urcit a rozdiel medzi 50g a 100g sacharidov je v asi 2 krajcoch chleba alebo 2 kopcekoch ryze. To nie je velky rozdiel. Ak si precitas clanok o glykemickej nalozi tak zistis, ake ma hodnoty zelenina ci ovocie. Napriklad cerveny melon ma na 100g len asi 5g cukrov. Do prijmu sacharidov by si mohol zapocitavaj aj strukoviny, hoci tie obsahuju velmi vhodnu formu sacharidov (zvacsa v rozpustnej a nerozpustnej vlaknine), ktora ma uplne inym metabolicky vplyv (skor stabilizuje hladinu cukru), podobne ako sladke zemiaky (bataty), topinambur, quiona a ine vlaknite sacharidy. Urcite ich vsak do poctu rataj ale neprehanaj to s tym. Netreba byt s tym ratanim az taky uzkoprsi, pretoze aj orechy predsa obsahuju sacharidy vo vlaknitej podobe. Laktoza je nieco ine, ta by sa mala ratat, ale liter mlieka ti je na co? Okrem toho fermentovane produkty maju velmi nizky obsah laktozy, pretoze su krmnou podov pre bakterie, ktore z mlieka kefir urobili. Takze jeden velky kefir za den bez problemov. V poslednej otazke bude pravda niekde uprostred. Prijem bielkovin nad 1.5g /1kg bude pravdepodobne uz moc rizikovy presne s ohladom na glukoneogenezu, cize cyklus, ktory by sa postaral o premenu aminokyselin na pyruat a potom glukozu / glykogen. Prave sme svedkami velmi zaujimavych informacii, ktore k nam prichadzaju z novych vedeckych poznatkov a od renomovanych expertov, ktori nam ich interpretuju. Myslim vsak, ze ak sa dostanes pod prijem 100g sacharidov / den, budes urcite na dobrej ceste.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jaro Preiss
Pridané: 13.08.2013, 11:33
Reagovať
Pridané: 13.08.2013, 11:33
Reagovať
Re: Re: Ketoza
Ahoj Vlado,
dakujem za odpoved.
Ten clanok som si precital ako jeden z prvych kedze to bola prave tvoja stranka ktora ma naviedla na spravnu cestu, za co ti velmi dakujem:)
Co sa tyka rozdielu medzi 50 a 100 g sacharidov, urcite to nie je velky rozdiel pre bezne sa stravujuceho cloveka, ale percentualne je to rozdiel 100 % a pre cloveka snaziaceho sa dostat do ketozy to moze byt rozdiel medzi uspechom a neuspechom v tomto cieli.
Ja osobne momentalne nejem ani zrnko ziadnej obilniny ani nic z obilia vyrobene, ani zrnko ryze, zemiaky, voec ziadny cukor, ci uz v ovoci alebo spravovane potraviny, cize moj jediny potencionalny prijem sacharidov moze byt z orechov, semien, munga ktore si naklicujem a mliecnych vyrobkov a tu som si nebol uplne isty do akej miery to moze ovplyvnit fakt ci sa mi podari dostat do ketozy alebo nie. Dokonca aj korenovu zeleninu ci kalerab som obmedzil na minimum, kedze obsahuju viac sacharidov.
A nedavno som sa docital ze prijem sacharidov pre dosiahnutie ketozy by nemal prekrocit dokonca 20 g denne.
http://ketopia.com/tips-for-starting-your-ketogenic-diet/
Co sa tyka tvojej otazky, na co mi je liter mlieka denne, je to preto, lebo som presiel na surovu stravu a nejem maso v ziadnej forme. Ako nahradu som zvolil vylucne nepasterizovane kozie mlieko (z mojho overeneho zdraja) a mliecne vyrobky z nepasterizovaneho mlieka, preferujem ovcie a kozie. Samozrejme, s vynimkou kefiru, ktory dostanem v obchode takmer vylucne z pasterizovaneho. Co ma potesilo ze aj Ori Hofmekler povazuje tuto formu lacto - vegetarianstva za velmi vhodnu a dokonca mlicne produkty nadraduje nad ostatne zdroje zivocisnych bielkovin ako vajcia, maso atd..(vajcia si obcas dam). A nepasterizovane mlieko a hlavne kozie ma dokazatelne velmi priaznivy vplyv na organizmus z viacerych dovodov.
Nehovorim ze to musi byt najvhodnejsia cesta pre kazdeho ani ze ja osobne uz maso nabudem nikdy jest ,ale je to moj osobny experiment a musim povedat ze zatial sa citim velmi dobre a maso mi vobec nechyba. Nesmiem ale zabudnut ze ako dalsi zdroj bielkovin uzivam wellness protein za ktory ti tiez dakujem:)
Na zaver sa ta chcem opytat, vidis ty osobne nejake riziko nahrady masa za nepasterizovane, hlavne kozie mlieko a mliecne vyrobky (bryndza, tvaroh, syry)?
Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.08.2013, 21:38
Reagovať
Pridané: 20.08.2013, 21:38
Reagovať
Re: Re: Re: Ketoza
Ahoj, dakujem za inteligentnu debatu. Ak si chces byt isty, ci tvoj metabolizmus pracuje efektivne na tuky (ketony), tak si zakup glukomer, ktory meria aj ketony. Z kvapky krvi tak zistis presne, ako si na tom a ci treba ubrat zo sacharidov, alebo mozno aj z bielkovin, pretoze nadmerny prijem bielkovin sa premiena na glukozu. Hodnoty ketolatok v tvojej krvi by sa mali pohybovat nad 0.6 mmol/l co uz znaci, ze tvoj metabolizmus pracuje s tukmi. Ak by si mal hodnoty vyssie, lepsie pre teba.

Chapem tvoj vyber ohladom masa. Ja sa domnievam (a suhlasim s Orim) ze lakto-ovo-vegetariani su velmi vhodny smer (to "ovo" znamena ze su dovolene aj vajcia). Ano mliecne produkty (najma srvatka) maju najvysiu biologicku hodnotu, vyssiu ako maso i vajcia. Vajcia su v tomto smere zlaty standard. Ja sa domnievam, ze mozes velmi dobre fungovat aj bez masa. Ja osobne maso vnimam ako pridanu hodnotu vo vyzive cloveka, v prvom rade vsak podporujem BIO produkty (maso i vajcia), komercne produkty nepodporujem a neuznavam. Takze drzim ti palce a ked budes ma glukomer a ziskas o svojom tele nejake poznatky (vysku ketonov), podel sa s nami ake mas hodnoty pri akych prijmoch sacharidov. Nech sa ti dari.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jaro Preiss
Pridané: 23.08.2013, 22:56
Reagovať
Pridané: 23.08.2013, 22:56
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Ketoza
Ahoj Vlado,
dakujem za odpoved. Urcite si budem musiet zakupit ten glukomer aj s moznostou merania ketonov, lebo ako som sa dalej vrtal v problematike, je to trosku zlozitejsie ako som myslel a nemozem sa iba spoliehat na pocit alebo odhad, ale musim presne vediet ako na tom som. Myslim ze tento moj pokus o nejaky cas odlozim, kedze chcem este nazbierat nejake vedomosti pred tym nez sa do toho pustim, aby som predisiel neuspechu pripadne inym komplikciam. Ako som pochopil, dostat sa do ketozy je naozaj tazke a vyzera to ze na urcity cas 4 - 8 tyzdnom budem musiet obmedzit dost aj orechy a mliecne vyrobky, cize budem musiet zaradit znova nejake maso a viac vajcia. Po tom ako sa clovek dostane do ketozy, moze postupne trocha navysovat spotrebu sacharidov, cize znova viac prejdem na mlieko a orechy. Nasiel som jednu slovensku stranku zaoberajucu sa paleo vyzivou a celkom podrobne tam opisuju aj nutricnu ketozu, mozem poslat link len neviem ci je to v poriadku sem uverejnovat odkazy na cudzie stranky?:)
Mam wste jednu otazku, k inej problematike. Docital som sa tam ze dokonca aj vsetky semena obsahuju velke mnozstva fytatov, ktore su v podstate antinutricne faktory zabranujuce vstrebavaniu urcitych zivin. Zatial som bol viac menej v tom ze toto je prblem hlavne soje a do urcitej miery ostatnych strukovin, pri ktorych sa to do urcitej miery da odstranit namocenim a varenim. Soju samozrejme nejem vobec, obcas si dam tempeh alebo natto. Takisto moje vedomosti mi hovoria ze fytatov sa da zbavit naklicovanim. Len si nie som uplne isty ako je to potom u semiem, ked si chcem dat lanove semena, pomoze mi ked si ich iba namocim na urcitu dobu. Momentalne si ich iba rozmixujem v mixeri, lebo viem ze cele iba prejdu traviacim traktom, ale mal by som ich este aj namacat, pomoze to?
Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.09.2013, 22:00
Reagovať
Pridané: 03.09.2013, 22:00
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Ketoza
Ahoj, no budem ti drzat palce, pokojne posli aj zaujmave linky, tiez si rad nieco precitam. Uz aj na SR sa daju najst skveli odbornici tak preco nie? Ak ide o fytaty, ano je to pravda, mozes si pomoct najma namacanim ci naklicovanim. Urcite najdes na internete dalsie zaujimave info, hladaj najma v EN jazyku.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lola
Pridané: 28.07.2013, 15:01
Reagovať
Pridané: 28.07.2013, 15:01
Reagovať
paleo
Ahoj Vlado, ak to spravne chapem, ty preferujes paleo styl stravovania?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.07.2013, 15:53
Reagovať
Pridané: 30.07.2013, 15:53
Reagovať
Re: paleo
Ahoj Petra, nie chapes to nespravne. Ja preferujem aj mliecne vyrobky, konzumujem trochu vlaknitych sacharidov, relativne vysoke percento tukov (okolo 40-50%) a dost casto realizujem ciastocne hladovanie. Moj styl stravovania sa urcite skor blizi k stylu aky presadzuje Ron Rosedale a Ori Hofmekler (warrior diet). Nakolko sme individualny, zmeny si musi vyhodnocovat a optimalizovat kazdy sam.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 25.07.2013, 12:39
Reagovať
Pridané: 25.07.2013, 12:39
Reagovať
Experiment
Ešte by ma zaujímal Martinov a Vladov názor na nasledujúcu vec: možno ste zaregistrovali "experiment" Radovana Gergeľa, ktorý popísal vo svojom blogu http://radovangergel.blog.sme.sk/c/333012/5-x-5-menej-tuku-viac-svalov.html. Zaujala ma na tom celom jedna vec. V prvej fáze chlapík cvičil bez zmeny jedálnička. Za cca 3 mesiace schudol 4 kg (išiel z 93 na 89 kg). Pokiaľ ide o percento tuku, znížilo sa o 4,5 %. Ak som to pochopil správne, v absolútnych číslach to znamená, že stratil 4,8 kg tuku, a teda celý úbytok hmotnosti sa dá pripísať tuku, svaly chudnutie zasiahlo len minimálne. Po úprave stravy (predpokladám, že spočívalo v nejakej low carb verzii s vysokým obsahom tukov a bielkovín) zhodil behom 3,5 mesiaca ďalších 8 kíl. Úbytok tuku však už bol len 3,5 %, v absolútnom vyjadrení 4 kg. Zvyšok, t.j. 4 kg, zrejme muselo ísť dole zo svalov. Chápem to správne alebo mi niečo podstatné uniklo? Ak je moja úvaha správna, otázka znie: čím si vysvetľujete taký značný úbytok svalovej hmoty v druhej fáze? Ak som sa niekde v prepočtoch sekol, akoby som nič nenapísal.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RADY ACTIVE
Pridané: 30.07.2013, 18:34
Reagovať
Pridané: 30.07.2013, 18:34
Reagovať
Re: Experiment
Ahoj Peter, pýtaš sa síce na Martinov a Vladov názor, ale snáď nebude vadiť keď sa vyjadrím aj ja (diky Vlado za avízo:). Tvoja úvaha je správna. V tomto mojom experimente na danej osobe došlo počas prvých 3 mesiacov k stavu, ktorý si môže želať hádam každý tréner. Stratili sme značné percento tuku (4,5%) a dokonca sme nabrali aj čistú svalovú hmotu (presnejšie cca 1 kg čo ukázali výpočty) - áno nie je to žiaden extrém, ale treba vziať do úvahy fakt, že tuková "hmota" šla rapídne dole. A chudnúť a zároveň naberať svalovú hmotu je naozaj dosť problematické. Pozor, nebola to žiadna "kulturistická objemová fáza" kde sa buduje síce svalová hmota no ide to ruka v ruke (česť výnimkám) s rapídnym nárastom tej tukovej s následnou drastickou predsúťažnou "rysovačkou". Bežný jav. V druhej fáze, po zmene jedálnička (a tréningu) došlo bohužiaľ aj k strate svalovej hmoty. Ako som ale písal na konci článku, všetky čísla, analýzu situácie a hlavne moje zhrnutie (aj pochybenie) uvediem v druhom diely. Ďakujem. RADY ACTIVE
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 24.07.2013, 16:35
Reagovať
Pridané: 24.07.2013, 16:35
Reagovať
ketogenicka strava, lusteniny
Zdravim,

jinak se to neda rict - jako vzdy pekny a vyzivny clanek. Rad bych se zeptal ke ketogenicke strave. Ktere sacharidy jsou mysleny ve zminovanem mnozstvi 30-50g/ den? Jsou to pouze vysokokoncentrovane nebo i nizkokoncentrovane sacharidy obsane v zelenine ...? Rad bych se zeptal jeste na jednu vec, nemohu si na ni stale odpovedet. Kdy a jak je vhodne (kombinace) konzumovat lusteniny? Moc diky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.07.2013, 15:06
Reagovať
Pridané: 30.07.2013, 15:06
Reagovať
Re: ketogenicka strava, lusteniny
Ja by som do tohto objemu ratal iba vysokokoncentrovane sacharidy (iny zdroj ako zelenina), ale na druhej strane je tu skupina vysoko vlaknitych sacharidov, ktore obsahuju rozpustne a nerozpustne formy vlakniny (sladke zemiaky, topinambur, quinoa, strukoviny, dusena zelenina...), ktore uz treba do tohto objemu ratat, ale oni maju podla novsich studii naopak velmi pozitivny vplyv na glykemiu (stabilizuju hladiny inzulinu).

Ak ide o tvoju otazku, strukoviny by som kombinoval podla objemu. Ak ich konzumujes mnoho, tak radsej iba so zeleninou a s rozumnym objemom zdravych tukov (avokado, maslo, ghee, orechy, semená, trochu oleje), pripadne s vajickom. Klucovy je vsak aj tak experiment, cez ktory musis zistit, ktora kombinacia a objem je pre teba pripustna a nesposobuje zbytocne nafukovanie. U strukovin vsak treba ratat s tym, ze obsahuju aj dost sacharidov, nie len vlakniny a bielkovin.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tom
Pridané: 17.07.2013, 19:56
Reagovať
Pridané: 17.07.2013, 19:56
Reagovať
Teleráno
Aby som nezabudol. V teleráne ste boli opäť raz super. :) Len by to chcelo dať vedieť nejak dopredu že tam budete. Stále mi to pripomína mamina :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.07.2013, 21:58
Reagovať
Pridané: 17.07.2013, 21:58
Reagovať
Re: Teleráno
Dakujeme Tomas, teraz budeme v telerane dalsich 7 pondelkov, takze by si nas uz mal zastihnut. Casy v ktorych budeme na obraze su o 6:45 a 7:45 (aspon zatial). Kazdy vstup okolo 3 minut.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Juraj
Pridané: 16.07.2013, 23:52
Reagovať
Pridané: 16.07.2013, 23:52
Reagovať
Kalerab
Ahoj z pdf Glikema rôznych potravin je na str 82 kalerab a z grafu som vičital ze zvyšuje GI najvyšie v 45 minute po konzumacii na 122.4 čo je prediabetes...
No neviem Kalerab jem dosť často uz aj zo zvyku... Takže podľa toho by som ho nemal jesť? Ani nwm ma nejake pozitivum?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Chaserpb
Pridané: 17.07.2013, 15:19
Reagovať
Pridané: 17.07.2013, 15:19
Reagovať
Re: Kalerab
Dobrý deň,
ten kaleráb mal asi 0,5 kg, takže skoro 30 g sacharidov, preto zvýšená odpoveď. V správnej kombinácií (s tukmi a bielkovinami) je odpoveď nižšia. Kaleráb je určite zdravý a bezpečný. Pokojne si ho dajte, ale ideálne si k tomu dajte hrsť orechov
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Janciy
Pridané: 16.07.2013, 21:22
Reagovať
Pridané: 16.07.2013, 21:22
Reagovať
GMO
Zdravím
Taktiež fandím. A dúfam, že sa podarí nájsť čas na spustenie stránky o problematike GMO, ktorá nám otvorí viac oči.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Silvia
Pridané: 15.07.2013, 20:23
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 20:23
Reagovať
kukurica
Zdravím :) Chcela by som sa spýtať na Váš názor, či je relatívne bezpečné konzumovať napr. kukuričnú krupicu (samozrejme upravenú, aby nemala vysoký GI), ak je na obale uvedený slovenský výrobca. Vďaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.07.2013, 23:31
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 23:31
Reagovať
Re: kukurica
Kukuricna krupica nema az take vysoke GI. Rozhoduje vsak mnozstvo (GL), dalsie ingrediencie a ich vzajomny pomer. Cize ak budete presnejsia, tak aj moja odpoved bude jednoznacnejsia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.07.2013, 23:34
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 23:34
Reagovať
Re: Re: kukurica
Opravujem sa, kukuricna krupica (polenta) ma stredny az vysoky GI (okolo 70).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Silvia
Pridané: 16.07.2013, 12:48
Reagovať
Pridané: 16.07.2013, 12:48
Reagovať
Re: Re: Re: kukurica
Ďakujem za odpoveď. Asi som sa zle vyjadrila, nemala som na mysli hľadisko glykemického indexu, ale či je táto kukuričná krupica bezpečná z hľadiska GMO potravín, keďže sa veľké množstvo kukurice je dnes GMO. Teda, či je podľa Vás vhodné kupovať takýto produkt aj napriek tomu, že pochádza od slovenského výrobcu alebo je tu už riziko, že aj naša kukurica je GMO. ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Chaserpb
Pridané: 17.07.2013, 15:14
Reagovať
Pridané: 17.07.2013, 15:14
Reagovať
Re: Re: Re: Re: kukurica
Dobrý deň,
čo sa týka krupice, nemala by byť GMO. Avšak každoročne sa testuje asi 200-300 potravín ako sójové výrobky, kukuričné výrobky, ryža či ľan, na prítomnosť GM zložiek. V roku 2011 nič nenašli, ale roky predtým našli vždy pár potravín (3-8) s nelegálnym obsahom GM zložiek. Keďže sa testuje len málo potravín, ťažko odhadnúť skutočný výskyt. Viac nájdete vo Výročných správach SVSSR, alebo sledujte Rapid alert system - http://www.svps.sk/potraviny/rapidalert_info.asp

Pekný deň prajem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 11.07.2013, 14:06
Reagovať
Pridané: 11.07.2013, 14:06
Reagovať
Tuky
Rád by som prispel svojou skúsenosťou so zvýšeným príjmom zdravých tukov (v mojom prípade predovšetkým orechov (kešu, vlašské, arašidy, mandle), semien (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sezamové, konopné), avokád a olejov (olivový, ľanový)). Od začiatku roka som začal vo zvýšenej miere konzumovať tuky (do tej doby som ako hlavné zdroje tuku používal olivový olej, tvrdé syry, výnimočne orechy a semená, žil som hlavne z chleba, zemiakov, ryže, mliečnych výrobkov, veľa zeleniny a ovocia). Dopredu uvediem, že som v dobe, o ktorej hovorím, prakticky nevyprážal, nefritoval ani nepoužíval iný spôsob prípravy jedál, ktorým by sa na ne nabaľoval ďalší tuk, nepil som alkohol a nefajčil som, nejedol som syry, maslo ani vajcia. Zvýšený príjem tukov vyzeral plus mínus takto nejako: na raňajky avokádo + dve lyžice olivového oleja, na desiatu hrsť orechov a hrsť semien, olovrant arašidové maslo dve až tri lyžičky + hrsť orechov, večer polievková lyžica ľanového oleja. Postupne som začínal mať stále väčšie problémy s nafukovaním a so stolicou (začal sa v nej objavovať olejový film), ale snažil som sa to pripisovať iným potravinám. Napadla ma napríklad alergia na lepok, takže som na dva týždne úplne vysadil akékoľvek potraviny, ktoré by ho obsahovali (žiadne zlepšenie). Po zhruba troch mesiacoch takéhoto stravovania som raz večer (tuším koncom marca) dostal záchvat (ukrutné bolesti brucha, nutkanie na zvracanie). Nasledovalo niekoľko dní diéty a všetko zas bolo ok. Toto sa zopakovalo ešte dvakrát v pomerne krátkych intervaloch so slabšou intenzitou, kým som si uvedomil, že šlo o záchvaty pankreasu (pri poslednom som behom dvoch dní schudol tri kilá). Šiel som na ultrazvuk, ktorý moje podozrenie potvrdil. Dopracoval som sa k chronickej pankreatitíde. Od tej doby sú moje dávky zdravých tukov na úrovni dvoch lyžíc olivového oleja denne, cca 15 g orechov + tuk, ktorý je obsiahnutý v potravinách ako ryža, chlieb, strukoviny; viac mi telo nedovolí, odsledované a otestované. Zostali mi teda sacharidy a bielkoviny. Za tri mesiace som nepozoroval žiadne výrazné zníženie svojej výkonnosti, ale samozrejme ani jej zvýšenie. Robím zhruba rovnaké pokroky ako dovtedy. Nepribral som ani gram, ani som sa nedokázal vrátiť na pôvodnú váhu spred záchvatov, to je ale skôr spôsobené zhoršenou funkciou pankreasu (inak cvičím prakticky len silovo). Netrápi ma však stolica, nafukovanie ani nič podobného. Čo som tým chcel vlastne povedať: zvýšený príjem tukov som začal praktikovať hlavne v súvislosti s jeho inzerovaním Vladom Zlatošom, Martinom Chudým (v slovenskom prostredí). Zo svojej vlastnej skúsenosti (aj keď viem, že veda nie je o skúsenosti jedného človeka) si dovolím povedať, že to nie je cesta pre každého. V žiadnom prípade nechcem spochybňovať význam tukov vo výžive, sú naozaj nesmierne dôležité, založiť si však stravovanie primárne na nich, nemusí skončiť pre každého dobre. Pre istotu to ešte raz zdôrazním: nikoho od ničoho neodhováram, len upozorňujem na možné riziká (človeka by totiž nenapadlo, že pankreas sa dá zničiť aj inak ako každodenným požieraním jedla pripraveného na prepraženom tuku prípadne nadmerným popíjaním alkoholu). Howgh!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
petra1111
Pridané: 22.07.2013, 00:33
Reagovať
Pridané: 22.07.2013, 00:33
Reagovať
Re: Tuky
Chcem poprosit Petra z 11.7.2013, aby sa mi ozval na : petra744@centrum.sk
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Chaserpb
Pridané: 17.07.2013, 15:29
Reagovať
Pridané: 17.07.2013, 15:29
Reagovať
Re: Tuky
Peter, máš veľmi zaujímavú skúsenosť, o ktorej by som sa rád dozvedel viac. Ak chceš, napíš mi na mail zdravie@martinchudy.sk. Veľa podstatného ti už zodpovedala Daniela Pusztaiová, takže nemá zmysel ďalej rozoberať antinutrienty či metabolickú typológiu. Každopádne sú ľudia, ktorí majú vyššiu citlivosť na inzulín a pokiaľ im zostane, určité sacharidy pre nich nemusia byť taký problém. Väčšina však taká nie je. Tiež tvoj problém neboli tuky, ale zapálený pankreas. Keď ho dáš dokopy, tuky budú pre teba pravdepodobne bezproblémové. Zápaly stoja za mnohými ochoreniami, od cukrovky cez rakovinu a treba sa ich zbaviť, pretože ti vyčerpajú nadobličky. Zaujímali by ma tvoje hodnoty kortizolu napríklad. Pre liečbu zápalov je vhodný aj tzv. grounding alebo earthing. Naštuduj si o tom. Každopádne potrebuješ vyliečiť zápal, čo môže trvať niekoľko mesiacov. Pre tvoje zdravie je to do budúcna dosť podstatné.

Maj sa zatiaľ :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 25.07.2013, 11:35
Reagovať
Pridané: 25.07.2013, 11:35
Reagovať
Re: Re: Tuky
Zrejme máš pravdu. Problémy s pankreasom som mohol mať už dlhšiu dobu predtým (nedá sa povedať, že by moje trávenie v posledných rokoch bolo úplne ideálne; mal som dobré ale aj niekoľko horších období), akurát sa tým zvýšeným príjmom tukov naplno prejavili. Teraz som výrazne obmedzil tuky a varím len z prvosurovín. Keď som robil posledný rodinný nákup v Tescu, uvedomil som si, že tam pre seba už v podstate nič nenakupujem (ovocie a zeleninu nepočítam), všetko potrebné nakúpim v zdravej výžive a v lete na trhu. Toto sa mi zatiaľ osvedčilo. Pokiaľ ide o grounding/earthing, musím sa priznať, že tomu príliš neverím, hovorím o tom "vedeckom" zdôvodnení s elektrónmi. Zároveň však musím povedať, že sa subjektívne cítim oveľa lepšie pri priamom kontakte tela so zemou (tzn. bez topánok a ponožiek), takže na tom niečo byť môže.:)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
vartik
Pridané: 18.07.2013, 16:36
Reagovať
Pridané: 18.07.2013, 16:36
Reagovať
Re: Re: Tuky
Cau Martin, hladina kortizolu sa da merat len niekde u lekara alebo sa da kupit nejaka sada na domace testovanie?Nejak sa mi to nedari vygooglit...Dik
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Chaserpb
Pridané: 21.07.2013, 16:52
Reagovať
Pridané: 21.07.2013, 16:52
Reagovať
Re: Re: Re: Tuky
Ahoj. Dá sa zmerať aj doma, budem to raz dufam predavat na svojej stránke. Steroidné hormony by sa mali merat zo slin, z krvi to nie je velmi smerodajne. Testy najdes na http://www.hormonstress.de/hormontest/stress-test/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
daniela
Pridané: 15.07.2013, 10:46
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 10:46
Reagovať
Re: Tuky
Peter, na tvojom príspevku je sympatické, že na základe svojej nie najlepšej skúsenosti automaticky nezatracuješ všetko, o čom sa na tejto stránke píše. Prvé čo ma zaujalo - vymenúvaš zdravé tuky, ktoré si jedol výlučne rastlinného pôvodu. Tie, čo sa nachádzajú v orechoch a semenách sú bohužiaľ v dosť ,,nevhodnom balení". Všetky živiny sú v semenách aj v orechoch zabezpečené pred strávením kyselinou fytovou. Je to poistka rastlín, aby v prírode nebola zvieratami zjedená celá budúca generácia. Kyselina fytová sa dá zrušiť namáčaním a fermentáciou. Dve hrste surových orechov za deň sú pre niekoho na strávenie priveľa. Ja s tým mám problém a z toho dôvodu veľkú časť mojich tukov tvorí maslo, smotana a masť. Ešte nedávno som sa stravovala podobne ako ty pred svojou nedávnou tukovou skúsenosťou - nízkotučne, bezvaječne, sacharidovo - zeleninovo, ovocno. Aj keď som jedla kvalitné a doma pripravené jedlá, bola som fyzická aj mentálna troska. Na základe informácií aj z tejto stránky som sa na jeseň minulého roku rozhodla svoju stravu zmeniť. Ale predtým som sa snažila o sebe dozvedieť čo najviac - som krvná skupina 0 a na základe testu metabolickej typológie bielkovinový typ (viac o metabolickej typológii sa dá nájsť na internete). Informácie, ktoré tu poskytuje Vlado sú mimoriadne cenné, ale hlavne predstavujú všeobecný rámec, v ktorom by sa stravovanie malo všeobecne pohybovať. Ty si ale na základe znalosti samého seba musíš vybrať, čo vyhovuje len a len tebe a namiešať si svoju osobnú palivovú zmes pre svoje telo. Ja napríklad na základe pozorovaní viem, že moje telo momentálne nevie stráviť obilniny, takže žiadne vločky ani krupica na raňajky nehrozia, hoci pre niekoho to sú prospešné jedlá. Obdobne je to s ostatnými koncentrovanými sacharidmi. Takisto viem, že ako bielkovinový typ potrebujem prevahu živočíšnych tukov, takže rastlinné tuky jem len na doplnenie. A to všetko sa každý deň mení, pretože aj moje telo je každý deň iné. Niektoré potraviny jem niekedy každý deň a potom ich ďalšie dva týždne nepotrebujem. V zime som sa nevedela dojesť mäsa a slaniny, teraz mi skoro vôbec nejde na chuť a dávam prednosť maslu a vajciam. Na druhej strane sú okolo mňa ľudia, ktorý takisto znížili príjem sacharidov, ale zvládnu väčšie množstvo ako ja, tuky majú prevažne rastlinné a tiež sa cítia dobre. Naši predkovia v tomto podnebí využívali všetky zdroje aj rastlinné aj živočíšne, nie však naraz ale podľa toho, čo bolo v danej chvíli a v ročnom období k dispozícii. Ich telo bolo zvyknuté na prirodzené striedanie období s určitým typom stravy. Si jedinečný a preto potrebuješ jedinečnú kombináciu. Jedným zo spôsobov ako to zistiť, je jesť potraviny jednotlivo alebo v jednoduchých kombináciách, aby si vedel určiť po čom sa cítiš zle a čo ti robí dobre.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.07.2013, 16:46
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 16:46
Reagovať
Re: Re: Tuky
Dakujem Daniela, ze si takto pekne odpovedala Petrovi na jeho problem v komente. Namacanie orechov i obilnin je velmi dolezite, asi je nacase o tom napisa nejaky clanok. Zvysit si objem tukov na ukor omega-3 nie je spravna cesta tak, ako to Peter urobil, preto je dolezite hladat aj dalsie zdroje a experimentovat co telu vyhovuje a co nie. Neda sa najst optimalna zivotosprava po vyskusani jednej zmeny, ale ani za 100-vky zmien. Preto nikto nebude mat dostatok informacii na rozhodovanie ani dostatok praktickych poznatkov co je pre jeho telo uplne najlepsie. Vsetko sa meni v case. Mozeme sa vsak o to pokusat a kazdy den vylepsovat svoju aktualnu verziu sameho seba. Na tejto zivotnej ceste vam drzime palce a nevzdavajte sa.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 24.08.2013, 13:05
Reagovať
Pridané: 24.08.2013, 13:05
Reagovať
Re: Re: Re: Tuky
Dobry den, treba namacat aj mandle v supke?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.09.2013, 22:04
Reagovať
Pridané: 03.09.2013, 22:04
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Tuky
Ja osobne namacam aj mandle v supke a odporucam to.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lola
Pridané: 14.07.2013, 09:11
Reagovať
Pridané: 14.07.2013, 09:11
Reagovať
Re: Tuky
ja mam bohuzial podobnu skusenost a neviem, co s tym, teda: dva a pol mesiaca sa stravujem podla vladovych rad - vylucila som sacharidy a ficim na zdravych tukoch a bielkovinach (kokosovy olej, orechy, ryby, dobre mäso, fermentovane mliecne produkty, no a sama zelenina, velmi vela zeleniny, ovocia mininalne kvoli fruktoze). telo vsak dost protestuje, ani efekt schudnutia sa prilisne nedostavil, v poslednom case som skor este pribrala. to, ze je jem velmi vela zeleniny, ma dost nafukuje, a po cely den mam potom pocit "velkeho brucha", a niekedy to clovek v tych crevach proste citi.stolica je v tomto pripade skor nekonzistna. tejto zmene stravovania pripisujem aj uplne dohukanie menstruacneho cyklu - odkedy sa takto stravujem(od zaciatku maja), menstruaciu som nedostala. zacinam silno uvazovat nad tym, ze sa vratim aj k sacharidom, aspon k casti, pretoze naozaj, necitim sa z toho dobre. vlado odpovedz nam tu prosim, uz som videla aj pod inymi clankami reakcie na sa vylucenie sacharidov,a myslim, ze viacero z nas je uz z toho bezradnych.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.07.2013, 10:02
Reagovať
Pridané: 14.07.2013, 10:02
Reagovať
Re: Re: Tuky
Jana zial presne v tomto spociva riziko upravovania si jedalneho listka na vlastnu past. Vzdy hrozi ze nieco prehliadnes, zabudnes, nepochopis, zle si intepretujes, ale aj v tom spociva caro sebapoznania. Teraz netvrdim, ze vsetci si musia u mna alebo u niekoho ineho kto komplexne vyzive rozumie vypracovavat jedalnicek ale pochop, ze z toho co pises sa neda zistit kde robis chybu. Nemas ziadne sacharidy? A preco ved to nie je nutne, potrebujes mnozstvo optimalizovat a vybrat bezpecne druhy sacharidov - uz si skusala sladke zemiaky? Pribrala si? Co si vazila, svaly ci tuky? Cvicis? Ako cvicis, ako casto a kolko? Ake tuky si zvysila? Omega-6? Tak to je dost velky problem. Ak ta nafukuje musis zeleninu tepelne upravit, nie jest stale listovu. Vidis, je to o sebapozorovani a vyhodnocovani toho co sa deje s tvojim telom. Okrem toho v clankoch sa na mnohych miestach dozvies, ze kym sa ti telo adaptuje na tukovy metabolizmus, tak protestuje nie len telo ale hlavne mozog, s cim suvisia zle pocity i nalady. Treba si uvedomit, ze na zaklade precitania par clankov zdravu vyzivu nevytvoris. Kazdy je uplne iny a potrebuje ine zasahy do zivotospravy. Okrem toho zdrava vyziva nnexistuje. Zdrave je len to, co je optimalne. Optimalnu zivotospravu si cez precitanie par clankov neurobis, to zabera roky (nie ledva 2 mesiace od maja). Pomocou nasho blogu svoju vyzivu a zivotospravu dokazes urobit aspon trochu lepsou - racionalnejsou, ale optimalnu ju za teba urobim len ja alebo ty sama cez dlhorocne studium a pokus + omyl, alebo mozno nejaky iny odbornik, ktoremu budes doverovat. Viac o tom si mozes precitat aj TU:

http://www.vladozlatos.com/filozofia/o-blogu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jacob
Pridané: 14.07.2013, 10:31
Reagovať
Pridané: 14.07.2013, 10:31
Reagovať
Re: Re: Re: Tuky
Pridám svoj názor - podobné problémy s nafukovaním a nevoľnosťami som mal aj ja, po preskúmaní určitých materiálov a kníh som vyskúšal trochu inú variantu nízkosacharidovej stravy - pridal som tuk. Pomer vychádzal okolo 1:2 (bielkovina k tukom) a efekt bol prakticky okamžitý - žiadne problémy pri trávení a všetkým, čo je stým spojené. V mojom prípade sú to tuky živočíšne, masť, maslo, vaječné žĺtka plus doplnok tvorí rybí tuk a kokosový olej.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.07.2013, 23:05
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 23:05
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Tuky
Pokojne mozes Jacob pridat aj avokado, len ti prospeje. Ak ide o nafukovanie, tak je prirodzene, ze ak je niecoho prilis mnoho, tak to uz nesplna svoj pozitivny ucinok. To plati aj pre zeleninu, pretoze nie je pravda, ze cim jej zjem viac, tym lepsie pre zdravie. Prave v tom je to caro optimalizovania svojej zivotospravy cestou pokus - omyl. Kto tuto cestu nema chut absolvovat niekolko rokov kym sa mu to podari (niekedy aj nepodari), ten si necha poradit. Sebapoznanie je vsak na nezaplatenie, tak vam vsetkym drzime v tom palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tom
Pridané: 16.07.2013, 00:27
Reagovať
Pridané: 16.07.2013, 00:27
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Tuky
Ja mám napríklad na sebe odskúšané práve to, že pri konzumácii sacharidov ma dosť nafukuje. Ak sacharidy nejem je všetko ok. Len mám sem tam trochu pocit "prázdnoty" aj keď sa najem. Zistil som na sebe že sacharidy ma dosť ako keby naplnia a potom sa cítim ako keby som zjedol betón. Pričom ten pocit prázdnoty (keď jem len zeleninu mäso a tuky) je iný. Príjemnejší. Po obede som viac čulí . Škoda len že neviem prísť na chuť avokádu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.07.2013, 21:31
Reagovať
Pridané: 17.07.2013, 21:31
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tuky
Mozno to avokado nie je zrele? Mne osobne chuti velmi, dokonca aj mala Amelka sa ho uz velmi dozaduje, naucili sme ju ho konzumovat. Ak si ho pridas do salatov, tak pocit nasytenia ti stupne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marcel
Pridané: 13.07.2013, 16:08
Reagovať
Pridané: 13.07.2013, 16:08
Reagovať
Re: Tuky
Keby si mal zdravý pankreas, tak toto by sa ti stať nemalo ...

Pankreas si preťažoval stravou predtým ako aj píšeš - "žil som hlavne z chleba, zemiakov".

Ja si myslím že ti nestíhal spracovávať tuk žlčník, ten vytvára žlč potrebnú na trávenie tukov - "problémy s nafukovaním a so stolicou (začal sa v nej objavovať olejový film)".
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
OPRAVA
Pridané: 13.07.2013, 17:26
Reagovať
Pridané: 13.07.2013, 17:26
Reagovať
Re: Re: Tuky
žlč samozrejme produkuje pečeň, zlčník je len dávkuje - aj oslabená pečeň
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lucynka
Pridané: 11.07.2013, 21:35
Reagovať
Pridané: 11.07.2013, 21:35
Reagovať
Re: Tuky
A kde v jedalnicku je zelenina? Kde je tam obrovska misa zeleniny kazdy den? A co bielkoviny? Hm... nepaci sa mi to. Velmi jednotvarne.
K clanku: Tesim sa z Martinovych uspechov. Iniciativa kje to, co robi ludi uspesnych! :) A chvalim ochotu autora clanku dat do pozornosti mladeho cloveka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 12.07.2013, 07:48
Reagovať
Pridané: 12.07.2013, 07:48
Reagovať
Re: Re: Tuky
Pre tých, ktorí majú problémy s čítaním: Kristepane, ja som zjedol za deň nie jednu, ale tri misy zeleniny (nie, zemiaky za zeleninu nepovažujem;-) a zhruba rovnako ovocia. Myslel som, že stačí napísať veľa ovocia a zeleniny.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
rastislas12
Pridané: 12.07.2013, 09:07
Reagovať
Pridané: 12.07.2013, 09:07
Reagovať
Re: Re: Re: Tuky
Mozem sa opytat aky problem si mal so stolicou??? Zapcha?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Peterík
Pridané: 10.07.2013, 23:26
Reagovať
Pridané: 10.07.2013, 23:26
Reagovať
podpora
neskrývane fandím a držím palce Martinovi
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem