Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:145
banner
Potraviny a stravovanie

Hierarchia výživových princípov a evolúcia

Predstavte si, že môže existovať jeden princíp, ktorý je nadradený všetkým ostatným výživovým princípom. Ak dokážete tento princíp úspešne zakomponovať do svojej životosprávy, s vysokou pravdepodobnosťou budete môcť prežiť zdravší, krajší a vitálnejší život. O aký princíp ide?

img
Adrian Rezak
Pridané: 03.01.2018, 11:52
Reagovať
Pridané: 03.01.2018, 11:52
Reagovať
Divina vs paleolit a prirodne narody
Ahoj Vlado.V prvom rade sa ti chcem podakovat za tvoje clanky,ktore maju velku pridavnu hodnotu.Rad by som sa ta ale spytal na par otazok,co ma zaujimaju.Clovek ako dobre vieme bol v minulosti svojou podstatou lovec-zberac.Jeho hlavnym zdrojom potravy boli divoke zvierata,teda divina,potom este ryby,vnutornosti,vajicka,orechy,semiacka,zelenina a nejake to ovocie.Lenze,divina je velmi chudobna na tuky ale bohata na bielkoviny kvoli tomu,ze ma vela pohybu oproti domacim zvieratam,ktore degradoval clovek do stavu,ze maju vela tuku kvoli tomu,ze maju velmi malo pohybu alebo ziadny lebo su zavrete v chlievoch,klietkach.Orechy,semiacka a vajcia nevidim ako casty zdroj obzivy,pretoze vo volnej prirode sa nie vzdy podarilo takyto zdroj najst a aj ked sa nasiel,tak pre celu siroku rodinu to nebolo nejake vyznamne mnozstvo,naproti masu,kde sa zameriavali hlavne na vacsie zvierata a ked sa im podarilo taketo ulovit,mala cela rodina na nejaku dobu vystarane.Ryby uz vidim ako lepsi zdroj tukov,ale ludia co zili a ziju v horach nemali pristup k velkym riekam a vyuzivali pramene a mensie potoky hlavne ako zdroj pitnej vody,nemohli teda ocakavat nejake velke ulovky.V tej dobe sa nechovali domace zvierata nekonzumovali sa mliecne produkty a k avokadu a kokosu tiez mnohi nemali pristup.Tak to je teraz aj s niektorymi prirodnymi narodmi,ktore su zavisle hlavne od lovu divych zvierat.Nevidim ako prirodzene pouzivat vacsie mnozstva olivoveho,kokosoveho oleja,pitie smotany a tak dalej iba kvoli tomu,aby som dohnal tabulkovo svoj denny prijem tukov.Toto ani nasi predkovia nerobili takisto ani niektore tie prirodne narody v sucastosti.Vidim to sam na sebe,ja jedavam hlavne celistve potraviny,cisto iba divinu,ryby,vajicka,orechy,semiacka,zeleninu,ovocie,fermentovane sojove produkty a trosku kvaskoveho chleba.Ked si to dam vsetko dohromady,tak mi vychadza,ze clovek z cias paleolitu a takisto aj niektore prirorodne narody maju ako hlavny zdroj bielkoviny{divina},potom nasleduju tuky{orechy,semiacka,ryby} a v najmensej miere sacharidy.Ako to vidis ty?Ospravedlnujem sa za diakritiku,ale mam anglicku klavesnicu.Vopred ti dakujem za tvoju odpoved a prajem este pekny den.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.01.2018, 19:32
Reagovať
Pridané: 07.01.2018, 19:32
Reagovať
Re: Divina vs paleolit a prirodne narody
Divina je chudobna na tuky? Ak konzumujes zvieracie vnutornosti, bez ohladu na to ci to je alebo nie je divina, vzdy je tam viac ako mnoho tuku. Ak konzumujes nie len maso ale aj kozu, tam mas dalsie uzitocne tuky (medzi kozou a masom je opat tuk). Dravci sa u koristi vzdy vrhnu najprv na vnutornosti, kde je naviac nutricnej hodnoty, aj tukov. Okrem toho volne zijuce zvierata maju excelentny pomer omega-3 tukov v ich tkanivach, co sa o domaco chovanych ziveratach neda povedat. Cize kazda ich bunka obsahuje na membranach dostatok omega-3 tukov, cize o cenne zlozenie je postarane. To ze nasi predkovia to nemali lahke je zname, ale ani nasi blizky predkovia (prababky / dedkovia) nemali odstatocnu obzivu a lacne potraviny, ale tym ze viac hladovali a mali mimoriadne kvalitny biorytmus (svietit sa dalo len svieckami, chodilo sa skoro spat) tak sa nedostatok vo vyzive kompenzoval inymi mechanizmami.

Vzdy mas nieco za nieco a nikdy to nebude optimalne, o tom si netreba robit iluzie. Dnes mas moznosti podstatne viac, ako k sebe pritiahnut kvalitne potraviny, ale v prvom rade musis vediet o sebe co najviac informacii, ktore ti napovedia ktorym smerom sa uberat v otazkach stravovania, pohybu, a pod. Ak sa ti zda, ze prave tvoj pristup je ten optimalny, vedz ze ciest k cielu je vzdy viacero, jedine na co si musis davat pozor je, aby si nepodliehal iluziam a mnohe informacie o genetike ci kvantifikovani svojho zdravia spracoval v tychto clankoch:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nova-pravda-o-cholesterole-a-rizikach.html

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-vam-genetika-pomoze-spoznat-sameho-seba.html

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-a-preco-zacat-s-lowcarb-alebo-keto-stravovanim.html

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/vyberte-si-spravny-zivotny-styl-vzhladom-na-vase-hodnoty-aj-osobnost.html

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/kedy-sa-konci-optimalizacia-zivotneho-stylu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kunc.standa
Pridané: 20.07.2015, 08:18
Reagovať
Pridané: 20.07.2015, 08:18
Reagovať
Důkaz infekčních nemoci ?
Nejprve doplnění - za posledních 20.000 let se nám nezmenšila jen postava ale i mozek - o velikost ping-pongoveho míčku. A teď dotaz - jaké jsou důkazy o infekčních zdravotních problémech lidí v paleolitu ? Toto mně velmi zajímá viz http://blog2.idnes.cz/blog.aspx?c=468262
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.08.2015, 23:12
Reagovať
Pridané: 05.08.2015, 23:12
Reagovať
Re: Důkaz infekčních nemoci ?
Je potrebne ale uviest aj v akej rase doslo k akym zmenam (v porovnanim s cim, vzhladom na co). Bez ohladu na rasovu diskriminaciu, v praci J. Philippe Rushton-a su popisane sirsie suvislosti (od velkosti mozgov v porovnanim s telom, cez fyzicku zdatnost, agresivitu, ine faktory s vyznamnym statistickym rozdielom). Detaily si radsej necham pre seba, lebo je to rovnake tabu, ako: Tabu v socialnych vedach od Petra Bakalara. Na druhu otazku odpovedat nedokazem. Ak k tomu budete mat nejake podrobnejsie informacie, nevahajte sa s nami o ne podelit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
pevnakristina
Pridané: 10.07.2013, 08:24
Reagovať
Pridané: 10.07.2013, 08:24
Reagovať
A
Ahoj Vlado,

prosím ťa, neviem si rady s jednou vecou a celkom dosť ma to trápi.
Snažím sa stravovať dlhodobo podľa tvojho bloku ale neustále mám čudné pocity v žalúdku akoby mi strava bohatá na bielkoviny "nesedela".
Môže to byť tým že som krvná skupina A ktorej sa odporúča sa zameriavať na zeleninu ?
Pretože napríklad taký kokosový olej aj maslo má A v skupine neznášanlivých potravín, ale ja ich konzumujem podla tvojich rád na blogu.
Ani WP mi nerobí dobre, besprostredne po vypití cítim akoby pálivú bolesť v žalúdku.

Ak si nájdeš čas a odpovieš mi tak ti veľmi ďakujem!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.07.2013, 16:39
Reagovať
Pridané: 15.07.2013, 16:39
Reagovať
Re: A
Podla krvnych skupin sa riad iba velmi okrajovo. Vysoky objem masa vsak nesedi nikomu, pretoze pokial to nie je tucne maso, tak hrozi zbytocne vysoka toxicita a hlavne sa nadbytok bielkovin premiena na cukor a clovek zbytocne pribera. Niektore potraviny su strategicka nutnost v tejto dobe (napr. avokado, kokosovy olej a pod.), niektore nie. Ak ide o protein, moze ta palit nejaky mineral alebo mozno stevia. Tazko povedat. Ked sme WP testovali aj mna dost palil, ale vtedy sme ta mali aj selen a chia semiacka. Ak si das WP s mliekom (co nie je sice ideal) tak by to malo prestat. Vyskusaj a daj vediet.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lenka
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
tuk vs. svaly
Musím sa priznať, že sa v poslednom čase dosť strácam v množstve informácii , ktoré sa ku mne dostávajú. Kedysi som fungovala na sacharidovom metabolizme, jedla neskutočne množstvo sladkosti, pečiva, koláčov, cvičila som, ale v podstate som neriešila čo a kedy zjem,napriek tomu som vyzerala dobre. Je mi jasné, že postupom rokov, už si nemôžem dovoliť zjesť všetko, preto som sa snažila zapracovať na výžive. A najmä preto, že som pri cvičení drela a potom som to zabila tým čo som jedla. Preto som skoncovala so spracovanými potravinami a snažím sa kupovať si potraviny čo najlepšej kvality a radšej dám peniaze za skutočné jedlo ako za najnovší iPhone5 ako moji vrstovníci. Zo začiatku som trošku schudla, spevnila telo, očistila ho zvnútra a začala som sa cítiť lepšie, energickejšie a začala som robiť osvetu ohľadom tukovej stravy na úkor sacharidov. Ale niečo sa zlomilo, ja som bola akási zmätená z neustále novo objavujúcich sa informácií, rob to a hento, hento je lepšie a tamto je lepšie, začala som výrazne navyšovať tuky na úkor sacharidov, prestala som jesť vločky na raňajky a radšej som ich vynechávala,začínala desiatou, zaviedla som hladovky a niečo som zrejme neodhadla, lebo v priebehu 3 mesiacov som pribrala 7 kg ! Naviac mi vynecháva môj menštruačný cyklus, čo sa mi nikdy predtým nestalo, preto som absolvovala mnoho vyšetrení a všetko je ok, ale ak ho chcem naštartovať, len pomocou hormonálnych tabletiek. Svoje telo si vážim, preto takúto pliagu do seba pchať nebudem. Pri 55 kg mám 40 kg svalovej hmoty, čo je myslím, že slušné, ale na druhej strane 24% tuku (zatiaľ čo viscerálny 1) čo je neskutočne veľa a vidím to na sebe, rifle sú mi tesnejšie a trápi ma to. Neraz mi to doma povedia, že si všimli, že som pribrala. Čo sa týka vašej filozofie neskutočne vám verím, pretože to dáva naozaj zmysel, ale zdá sa mi, že čím viac toho viem, tým som zmätenejšia, robím viac chýb a posúva ma to nie vpred ale vzad.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
katka
Pridané: 11.02.2016, 13:40
Reagovať
Pridané: 11.02.2016, 13:40
Reagovať
Re: tuk vs. svaly
Mila Lenka, sposob stravovania, o ktorom sa docitame vsetci na tejto stranke, nie je bohuzial urceny pre kazdeho. Podla toho, co opisujes, sa z nedostatku sacharidov tvoje teplo preplo do usporneho rezimu a spomalilo metabolizmus, pretoze si vyrazne zmenila stravu. Zeny funguju inak, ako muzi a to, v akom podnebnom pasme zijeme tiez dost ovplyvnuje, co by sme mali jest a ako by sme mali zit. Skus na internete pohladat nejake studie. Zacni s vynechanim ranajok u zien (hlavne ak si cely predchdzajuci zivot ficala hlavne na karbohydratoch), vyskoci ti studia, ktora hovori o tom, ze zeny, ktore vynechavaju ranajky, maju vyssiu hladinu triglyceridov a po urcitej dobe aj vacsie zasoby visceralneho tuku, ako zeny, ktore ranajkuju do pol hodiny od zobudenia. Potom si urcite nastuduj intermittent fasting a jeho dopad na funkcie stitnej zlazy. Urcite sa dozvies, ze hladovanie vacsine zien nesvedci, pretoze maju evolucne dane jednak vacsie hormonalne zmeny, a to kazdy mesiac (do toho si uz zasiahla, preto nemas menstruaciu), a jednak maju dane, aby ukladali viac tuku v pripade, ze je nejaka potravinova kriza, a to z dovodu zachovania plodnosti (ach, uz zasa ta menstruacia). Vlastne, velmi zjednodusene, so zmenou stravy stracas schopnost rozmnozovat sa, co asi nie je uplne normalne, kedze biologickym cielom cloveka je zachovavat dalsie generacie, vsakze? Takze kludne jedz na ranajky ovsene vlocky ako doposial, a nenechaj sa namotat na to, ze to je zdraviu skodlive. Nie je. Tvoje telo je zvyknute na glukozovy metabolizmus, a zvysenym prijom proteinov a tukov si iba zbytocne poskodzujes metabolizmus.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.02.2016, 00:45
Reagovať
Pridané: 12.02.2016, 00:45
Reagovať
Re: Re: tuk vs. svaly
Mila Katka, informacie na tejto stranke su vhodne pre kazdeho, kto nie je povrchny, nerobi ukvapene zavery a z polovicnou informaciou nejde ihned do obdhodu / telocvicne / za sporak a robi veci nedosledne a nezodpovedne. Asi by bolo vhodne, aby si definovala co znamena "usporny rezim tela / metabolizmu", co znamena vlastne "spomalenie metabolizmu", podla coho sa to da odmerat ci diagnostikovat. Urcite teda mas aj tie studie, ktore hovoria o tom, ze ludia s pomalsou cinnostou stitnej zlazi a s nizsou teplotou tela sa dozivaju najviac rokov (hovori sa tomu efektivnejsi metabolizmus, nie pomalsi, pozri aj vyskumi na najdlhsie zijucich cicavcov na svete). Pises polopravdy zo skusenosti zien, ktore metabolicky poskodene sa vrhli bezhlavo na prvu "zarucenu" informaciu (to je jedno ci neranajkovanie alebo IF) a svoje poskodenie len prehlbili a potom tento problem zvalili na danu stravovaciu zmenu. Robit preto taketo pausalne zavery platne pre vsetkych (napriklad na vsetky zeny) asi nebude ta spravna cesta. A mozes verit tomu, ze ci uz muzske alebo aj zenske telo ma mnoho kompenzacnych mechanizmov, ktorym este nerozumieme naplno a dokaze sa o seba postarat (vcitane plodnosti) aj v situaciach, ktore nie su ani z daleka optimalne a hojne ak ide o ziviny a ich pravidelnost. Ale to by sme nemohli byt uz zdegenerovani po predchadzajucich generaciach a svoje degeneracie prehlbovat nadalej (pozri info o epigenetike).

A nemusis tu sirit ani demagogiu o ranajkovani vlociek a podobne veci. Vsetci vieme ze to nikomu neublizi (tie vlocky), ani na to nezomrie a ja som vlocky ranajkoval 15 rokov kazde rano. Preco som to zmenil uz urcite vies, lebo tento blog mas dosledne prestudovany. Takze vies aj o tom, ako sa da inteligentne pouzivat sacharidy ako svojich sluhov (nie panov) a ako postupovat opatrne pri snahe o metabolicky trening (ziadne skoky a dietne extremy):

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lucia B
Pridané: 29.09.2013, 16:31
Reagovať
Pridané: 29.09.2013, 16:31
Reagovať
Re: tuk vs. svaly
Ahoj, Lenka, ak môžem pridať moju skúsenosť, tak som prežila niečo podobné. Mala som amenoreu a dosť dlho. Vedela som, že je zle, ale potom som sa dostala k nejakej knihe ktorá opisovala príznaky pretrénovanosti a všetky symptómy (aj amenorea) na mňa sedeli, čiže môj problém bol v tom, že som to preháňala s cvičením. Myslím, že aj v minulosti to bolo tak že muži boli viac fyzicky vyťažení, ako ženy. Teda pokiaľ neklame základné deľba práce na fyziologickej úrovni, keď sa oddelili základné ženské (ľahšie) a mužské (náročnejšie, napr. lov) činnosti.. atď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Sonia Malinik
Pridané: 21.08.2013, 12:59
Reagovať
Pridané: 21.08.2013, 12:59
Reagovať
Re: tuk vs. svaly
Ahoj Lenka,

ja som na tom presne tak isto ako ty, navyse som teraz aj tehotna a mam v strave uz uplny zmatok. Citam teda vselijake clanky a kedze mam problemy s klbami... dozvedela som sa, som jedla priliz vela roznych obilnin, co sposobuje nerovnovahu v tele a zatazuje to oblicky a stitnu zlazu.
Treba preto jest aj zdrave tuky, vyhybat sa vsetkym umelym sladidlam, aj zuvackam a cukor tiez nie je velmi prirodny, tiez je to v podstate umelo vytvorene sladidlo.
Snazim sa jest podla delenej stravy, na ranajky jem vacsinou pseno bud so zeleninou alebo s medom ci melasou. Ak ho mam pokrk, tak celozrnnu ryzu. Ak jem ovsenne vlocky, chleba, pohanku, tak o par hodin mam uz nafuknute brucho.
Aby som sa velmi nerozpisovala, kedze toto nie je moja stranka, tak ti odporucam: doma upeceny chleba bez cukru a medu, skorej na slano, napucane mandle, slnecnicu, tekvicove semena, dalej kokosove lupienky a olej, sezamovy a olivovy olej, maslo, pohanku, quinou, basmati ryzu, pseno, 100% ovciu bryndzu, nefermentovane syry, z konzervy iba sardinky max 1x do tyzdna... najlepsie vsetko v bio-kvalite a ak nie si tehotna, nepasterizovane a cerstve mliecne vyrobky okrem mlieka. Odporucam ti knihy od Louise L. Hay. Ma ich 18, skus ich citat podla roku vydania.
Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.09.2013, 20:15
Reagovať
Pridané: 03.09.2013, 20:15
Reagovať
Re: Re: tuk vs. svaly
Ahoj Sonia, vzhladom na to ze mas v strave uplny zmatok i napriek tomu davas odporucania. Ak ide o tvoje ranajky (napr. pseno + med a melasa), tak ta musim upozornit, ze robis zasadnu chybu. Rozdiel medzi tymto tvojim jedlom a nejakou sladkostou zo supermarketu je nulovy. Z fyziologickeho hladiska si sposobis zasadnu hormonalnu nerovnovahu, co bude mat casom velke nasledky (esteticke, zdravotne, hormonalne). Jedine pozitivnu je, ze tvoje ranajky ti dodaju aspon trochu lepsie mikroziviny (vitaminy, mineraly), co je sice plus ale pokial mas rozhadzanu hormonalnu sustavu, tak ziadna vyhra. Nie je tento clanok nahodou i prioritach a principoch? Ak by si vsak zmensila objem psena / ryze a pridala minimalne raz taky objem inteligentnych tukov (maslo, kokos olej, ghee, orechy, semena, kefir, zakvas, cmar) pripadne aj trochu bielkovin (cottage, tvrdy syr a pod), tak by si sa uz blizila k optimalnym ranajkam. Debata je na dlho, treba studovat dostupne clanky u nas na blogu vcitane komentov. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.06.2013, 22:44
Reagovať
Pridané: 05.06.2013, 22:44
Reagovať
Re: tuk vs. svaly
Lenka, rad by som ti pomohol, ale z toho co pises mi nie su jasne ziadne detaily, na ktorych zalezi. Ak si pribrala je jasne, ze robis niekde chybu, dokonca tych chyb mozu byt desiatky. Su len dve moznosti ako to vyriesit. Bud zacnes este viac studovat a svojpomocne si davat svoju zivotospravu doporiadku, alebo si zaplatis cas a vedomosti niekoho, kto ta navedie na spravnu cestu a usetri ta zbytocnych pokusov a omylov. Potom je tu este jedna cesta, na ktorej pracujeme a ktora bude financne prijatelnejsia. Pripravujeme manual na zivotospravu, ktory ti komplexne pomoze vytvorit si svoj idealny rezim dna, pohybovych aktivit a pod. Zatial ti drzime palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
srigi
Pridané: 06.04.2013, 20:15
Reagovať
Pridané: 06.04.2013, 20:15
Reagovať
paleo
Pekny clanok Vlado. To co si tu popisal je v principe paleo dieta, ktora dnes nabera na popularite. Dovol maly pribeh, ktory mozno vysvetluje dnesnu spotrebu sacharidov:

Na zaciatku bol clovek-lovec/zberac. Brazdil krajinu so svojou tlupou a stravoval sa zdravo. Po case sa clovek usadil a zacal sa mnozit v zalozenych osadach. Lenze ludi pribudalo viac ako bolo zdrojov na nakrmenie pomocou masa/tukov/orechov. Architekt vsak na planete pripravil zalozny plan presne pre tento pripad, dosial nevyuzity - sacharidy dostupne pomocou polnohospodarstva. Koniec pribehu.

Nechcem sacharidy nijako obranovat, sam proti nim bojujem (znizujem ich spotrebu), ale zda sa, ze na nasej planete proste nie je priestor uzivit 7G ludi pomocou palea. Aspon monentalne to mozne nie je. Priemyselne spracovana strava je zatial jediny sposob ako tento cely kolotoc udrzat v pohybe. Ostava dufat, ze sa to niekedy zmeni.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.04.2013, 22:18
Reagovať
Pridané: 11.04.2013, 22:18
Reagovať
Re: paleo
Pozri, len v poslednych rokoch ludia zacali vnimat paleo ako nejaku formu stravovania. To je ako s crossfitom. Spojili vsetko fajn funkcne co uz existovalo a nazvali to nejako moderne. Paleo patri do rodiny spravnych vyzivovych zvykov a principov, ktore si este kazdy musi (spolu s inymi) osvojit a prisposobit individualnym zvlastnostiam. Tomu sa venujeme v ramci slova - optimalizacia pri individualnom pristupe. Ak ide o pribeh sacharidov sklamem ta. Sacharidy, soja, gmo ani podobne srandy nie su ziadnou odpovedou na hladujuci svet. Jedine ak odpovedou ktora ma tento svet prespikovat chorobami aby nas to zredukovalo. Komu tento mechanizmus vyhovuje popisovat nebudem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Igor
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
Pridané: 25.03.2013, 15:34
Reagovať
Gary
ahojte, asi pred dvoma dňami sa mi dostalo pred oči taktiež video od Garyho. Myslím že neuškodí pozrieť si ho a ukázať ho každému. (aj Vlado ak študuje rôzne štúdie, tak si môžeť dať na hodinku "klapky" z očí dole)PS: nijak neútočim.
ale ak mám vybrať niečo z tej jeho prednašky: človek nieje v ŽIADNOM prípade mäsožravec, nieje k tomu z anatomického hľadiska v žiadnom smere (trávenie alebo dalšie črty)uspôsobeny. sme 99% bylinožravci.
človek teda v strave nepotrebuje žiadnu živočišnu potravu, dôkazom toho sú vegani, ktorý maju vyše 70 rokov a vyzerajú ako maximalne 50 roční.
Vážne by ma teda zaujímalo čo by na tú prednášku povedal Vlado, ktorý je pre mňa vzorom.
ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.03.2013, 21:38
Reagovať
Pridané: 26.03.2013, 21:38
Reagovať
Re: Gary
Klapky nepklapky, toto nie su argumenty Igor (resp. su davno prekonane). Stale ocakavam spracovany sumar z prednasky. Citaj toto Igor + relevantne vedecke odkazy, potom skus posudit svoj komentar z tohto pohladu, asi ta to dost prekvapi:
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/usetrite-na-zdravej-vyzive-a-neverte-reklame-1.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MichalM
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Re: Re: Gary
Ahoj , rád by som sa tiež vyjadril k tejto téme. Pred tým ako som čítal váš blog som sám skúmal či jesť alebo nejesť mäso. Aj uvedené video som videl ale zaujímali ma skôr vedecké argumenty. Tak som si teda naštudoval čo to z chémie o bielkovinách, plus konzultácie s pár profesormi. O bielkovinách najmä preto, že som všade počul ako sa mäso musí jesť práve kvôli nim. Zistil som pár vecí : 1. uvarením mäsa cca nad 45 °C sa z neho stratia enzými - nesprávna príloha k mäsu pri obede a nastáva únava . 2. Pečením mäsa nad 200 °C sa z neho stratia už aj aminokyseliny . Tým pádom už z tých veľa potrebných biekovýn čo sú v mäse už moc neostalo. Ak teda nemáme nejaké kvalitné bio mäso (kvalitné tuky) tak ma napadá jedna otázka prečo ho vlastne jeme ? Veľmi zaujíma názor človeka ktorý je pre mňa jedným z najväčších vzorov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.05.2013, 16:15
Reagovať
Pridané: 10.05.2013, 16:15
Reagovať
Re: Re: Re: Gary
Michal, je to dobra otazka. Ja osobne konzumujem maso, nie vzdy ho mam v kvalite (bio) aku si predstavujem. Ak mam bio maso, tak si ho vzdy pripravujem na polokrvavo (steak). Neznicim tym cenne tuky, ktore maso ma (omega-3). Standardne kupovane maso tieto benefity neposkytuje a preto jeho konzumaciu malo podporujeme. Lenze na druhej strane je tu velke ALE. Radsej zjem vyprazany rezen, ako pizzu ci cestoviny, pretoze to je daleko vacsi metabolicky preslap pre nase telo ako jest bezcenne maso s cennou zeleninou a tukmi...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MichalM
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Gary
Ďakujem pekne za odpoveď, páči sa mi tá logika ktorú to má. Na základe vaších článkov som zmenil mnoho vo svojom živote aj ked zatial vrámci mojích študentských možností a nikdy som nelutoval. Rešpekt a vďaka . :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Peter
Pridané: 16.03.2013, 17:31
Reagovať
Pridané: 16.03.2013, 17:31
Reagovať
Gary Yourofsky
Ahoj, poznas Gary Yourofskyho? Konkretne jeho video preco nejest maso?http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4 je tam vela hlavne etickych dovov, uvadza ale aj geneticke a podobne, bolo by zaujimave poznat tvoj nazor na jeho prednasku.dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.03.2013, 23:35
Reagovať
Pridané: 18.03.2013, 23:35
Reagovať
Re: Gary Yourofsky
Nie nepoznam. Pokial chces aby som sa k videu vyjadril, musis ho sem spracovat do poznamok, ktore precitam a odpoviem do 3 minut. Na hodinove video sa nemam cas pozerat, to sa budem radsej hrat s Amelkou a nieco cenne jej do zivota odovzdam.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Michal
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
ovocie
citujem "Výhrady však máme najmä k nedostatočnému obsahu zdravých tukov a stále zbytočne veľkému množstvo odporúčaných sacharidov či ovocia." Moja otazka znie : co je to velke mnozstvo ovocia? Denne v priemere bezne zjem ( podla sezony ) 300g hrozna, jablko, 2 banany...resp mas nejaky clanok tykajuci sa ohovim a zeleninou ( surovou ). Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.11.2012, 22:05
Reagovať
Pridané: 07.11.2012, 22:05
Reagovať
Re: ovocie
Ano toto je vela ovocia co zjes za den. Zelenina je (okrem ineho) podstatne dolezitejsia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Katka
Pridané: 22.09.2012, 19:15
Reagovať
Pridané: 22.09.2012, 19:15
Reagovať
vdaka
Dakujem,

obsiahly a vystizny clanok. Priatel zacal traposit s touto dietou - http://www.topdieta.sk/chudnutie/ - takze toto mu dam precitat a snad ho osvieti.

Este raz vdaka, prosim viac podobnych clankov!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.09.2012, 23:10
Reagovať
Pridané: 23.09.2012, 23:10
Reagovať
Re: vdaka
Ach jaj, ze priatela pozdravujeme. Viac clankov je vsade na nasom blogu, verim ze sa vam budu pacit. Aj vas pozdravujeme.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ivan
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Evolucia
DObry den,
Ktore metody veda pouzila pri urceni ze napr. Australophitecus je predok Homo sapiens. Ako vylucila, ze nejde napr. o vyhynuty druh opice? Tato evolucna teoria je totiz starsieho datovania, ked sa este analyza DNA nerobila...
Co sa tyka nazorov o stravovani, pacia sa mi a suhlasimn.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.09.2012, 23:06
Reagovať
Pridané: 23.09.2012, 23:06
Reagovať
Re: Evolucia
Ktore metody vedci pouzili to neviem, ale mnou uvedene studie vobec nie su stare (2009, 2010, 2011) a v nich su dalsie vedecke odkazy, kde tie udaje o metodach urcite najdete. Vela stastia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem