Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:29
banner
Metabolické zdravie

Môže byť pomalý metabolizmus zdravší?

Prečo spomaliť svoj metabolizmus? Aké to bude mať následky na vašu estetiku, vaše zdravie, ekonomiku stravovania alebo dokonca na potravinovú sebestačnosť našej krajiny? Tieto a mnohé ďalšie súvislosti vás minimálne prekvapia. Veď kto z nás v živote nepočul “dobru” radu o tom, ako je “veľmi dôležité” svoj metabolizmus neustále zrýchľovať? 

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 745 slov z 2260 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
xgasparikl1
Pridané: 24.02.2017, 15:52
Reagovať
Pridané: 24.02.2017, 15:52
Reagovať
Otázka
Zdravím Vás Vlado a Tinka.
Som študent na vysokej škole. Moja zvyčajná váha vždy bývala 59 kg. Počas skúškového obdobia som mal o niečo menej, čo bolo spôsobené stresom a nepravidelným stravovaním. Skúšky som úspešne porobil a stres odpadol. Nálada sa zlepšila a za necelé dva mesiace som pribral cca 4 kg. Nieje to u mňa zvykom. No napodiv, cítim sa oveľa lepšie. Som sústredenejší a s novým učivom vôbec nemám problém. Doslova sa mi to sype do hlavy.
No k veci. Stravujem sa pravidelnejšie a zdravo, no váha mi aj tak stúpla. Chcel by som sa Vás preto spýtať, môže náhly nárast váhy ovplyvniť sústredenie a myslenie? Vďaka za odpoveď :) veľa úspechov prajem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.02.2017, 15:27
Reagovať
Pridané: 27.02.2017, 15:27
Reagovať
Re: Otázka
Na to naozaj neviem odpovedat, mozu na to vplyvat rozne okolnosti. Aj ty tvrdis ze sa stravujes pravidelne a zdravo, pricom to vobec nemusi byt pravda vzhladom na tvoje individualne potreby a zvlastnosti (stav metabolizmu, kondicia, objem tuku vs. svalov, biochemicke zdravie, atd). Otazku kladies jednoduchu, ale jednoducha odpoved bez poznania dalsich informacii o tebe sa neda zrealizovat. Jedine co ti mozem odporucit je studovat clanky na nasom blogu (a inde) aby si co najviac znizil informacnu asymetriu a robil co najmenej chyb pri tvorbe manualu na ovladanie svojho tela. Len dodam ze ak by bolo vsetko v poriadku, nemal by si za rok pribrat viac ako 1kg - idealne ale iba svalov, tuk by mal ostat nemenny... (u muzov okolo 10-15% po cely zivot).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tomáš Dokoupil
Pridané: 12.02.2017, 17:45
Reagovať
Pridané: 12.02.2017, 17:45
Reagovať
metabolicky typ
Zdravím Vlado, chtěl bych vás poprosit o radu, již jsem se několikrát pokoušel přejít na tukový metabolismus a když jsem omezil sacharidy a zvýšil tuky začal jsem byt podrážděný, měl jsem nafouklé břicho, větry a nebyla chuť ani energie do tréninku. Potom jsem narazil na chlápka jménem Amen Ra který jí jedno jídlo denně a to veganské, tedy převážně sacharidové. Myslíte si že je možné se takhle nízkofrekvenčně stravovat i na takovém sacharidovém jídle, kdybych byl metabolicky sacharidový typ a tělo by lepe fungovalo na tomhle než na tucích v potravě?
https://www.youtube.com/watch?v=dR1FCJS8DoM
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.02.2017, 23:01
Reagovať
Pridané: 13.02.2017, 23:01
Reagovať
Re: metabolicky typ
Je pravdepodobne, ze ciastocne hladovanie ma vyssi efekt na celkove fungovanie metabolizmu v tomto modele ako cokolvek ine. Ak sa konzumuje jedlo iba jeden krat za den, je to to iste, ako ked sa konzumuju 2-3 ketogenicke v priebehu dna. Zatial co tie ketogenicke iba simuluju efekt hladovania, to hladovanie je realny efekt. Cize na konci dna je teoreticky (?) jedno ake jedlo sa skonzumuje, pretoze 24h pauza od jedla sposobila svoje efekty - ktore su v konecnom dosledku velmi pozitivne i ozdravujuce. Ja osobne nie som zastanca vegetarianstva z viacerych dovodov (tie eticke by som sem vobec neplietol) a mnohe z nich som spracoval v tomto clanku. Klucova a ustredna otazka pre vegetariana / vegana znie: "cim chces nakrmit zem (hlinu) z ktorej maju vyrast tvoje rastlinne potravina?" Ak na tuto otazku nevie odpovedat, ma problem:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-sa-stat-potravinovo-sebestacnou-krajinou.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kristina Staron
Pridané: 08.02.2017, 14:30
Reagovať
Pridané: 08.02.2017, 14:30
Reagovať
otazka
Zdravim zacala som s trenovanim tukoveho metabolizmu
chcrm sa spytat uvadzas prijem bielkovin /sacharidov 1g/1kg telesnej hmotnosti.a tuky by mali prevysovat ako to vyzera v praxi na jedle?
napr po treningu ked sa budem citit hladna zjem dajme tomu mam 60kg tak 60g napr basmati ryze k tomu 60g napr kuracie, hovadzie rada mam stejky a zvysok tuky ale co si k tomu mam dat ako zdravy tuk? takze si dam napr tu basmati ryzu, dajme tomu kuracie masko a salat a co k tomu ako zdravy tuk a hlavne kolko stacinja neviem zo 2 lyzice oliv.oleja alebo tekvicove semiacka alebo je to malo?
dakujem za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2017, 23:19
Reagovať
Pridané: 11.02.2017, 23:19
Reagovať
Re: otazka
Na to viem (aj neviem) odpovedat uplne konkretne. Presne vzorove nutricne vypocty som spracoval s konkretnymi jedlami aj cez software v tomto e-produkte:

https://produkty.vladozlatos.com/metabolicky-protokol.html

Ale bez poznania tvojho celeho kontextu, preco sa pytas a co chces dosiahnut, su dalsie presne odporucania uplne zbytocne. Ak ti nase clanky a vsetky informacie v nich nepostacuju, pokojne sa obrat na mna pre osobnu konzultaciu. Len jedlo riesit vsak nestaci. Je tu aj pohyb, cvicenie, ciastocne hladovanie, zvyky, metabolicke zdravie, mentalne zdravie, vzory a idealy, ciele ci predsavzatia, atd... Ak mas nejaku inu otazku, na ktoru sa da lahsie odpovedat, pripadne nasmerovat ta na dalsie zdroje, pokojne sa pytaj...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kristina Staron
Pridané: 15.02.2017, 16:48
Reagovať
Pridané: 15.02.2017, 16:48
Reagovať
Re: Re: otazka
zakupim si tu knizocku metabolicky protokol:)
a dala by sa aj konzultacia cez skype? nezijem na svk ak ano kolko stoji konzultacia? dakujeeeem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.02.2017, 22:06
Reagovať
Pridané: 15.02.2017, 22:06
Reagovať
Re: Re: Re: otazka
Daju sa aj konzultacie, ale to mi uz potom treba pisat do emailu (vid kontakt sekcia). Dakujem za doveru.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
milos.rybar
Pridané: 02.02.2017, 15:31
Reagovať
Pridané: 02.02.2017, 15:31
Reagovať
Rastlinné proteiny - shake
Vlado, aký je Tvoj názor narastlinné "protein nápoje"? Z hrachu, ryže, konope atď. Má zmysel ich konzumovať? Konzumujem 1 protein nápoj ob-denne ako doplnok k strave, snažím sa bielkoviny dostať do tela normálnymi potravinami - maso, vajcia, tvaroh, syr, cícer, ryby,.....

Má to zmysel zo zdravotného hľadiska? Alebo je to jedno či si dám rastlinný alebo napr. srvátkový protein? Rozdiel v zložení aminokyselín som veľký nenašiel (rastl-živ), a opakujem, protein "nápoj" mám len ako doplnok.

Ďakujem vopred za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2017, 16:31
Reagovať
Pridané: 11.02.2017, 16:31
Reagovať
Re: Rastlinné proteiny - shake
Mozu mat zmysel, mozno niekto kvoli roznym intoleranciam z nich moze benefitovat. Ale napriklad ak ma niekto laktozovu intoleranciu, tak velmi dobre bude znasat hovadzy protein, treba si len vybrat kvalitny. V Protein Premium Energy jeden taky mame, v tomto clanku najdes detaily ako sa vyraba:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-kvalitu-ostatnych-ingrediencii-v-premium-energy-produktoch.html

Ak problemy nemas, tak v pohode ti bude uzitocny aj Wellness Protein. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lucieg.lucieg
Pridané: 01.02.2017, 10:26
Reagovať
Pridané: 01.02.2017, 10:26
Reagovať
Jak je to s orechy a jejich oxidaci?
Ahoj Vlado,

s pritelem se aktualne zamyslime nad tematem orechu, chteli bychom je vice zaclenit do stravy z duvodu jejich pozitivnich prospechu pro telo a prizniveho obsahu tuku. Nachazime ruznorode informace o jejich kvalite a zejmena oxidaci, popr. napadeni plisnemi. Je mi jasne, ze ruzne orechy maji ruzny obsah ruznych typu mastnych kyselin a jejich vzajemnych vazeb a od toho se bude odvijet jejich mira oxidace - vzduch, teplota, svetlo. Je nejake vseobecne pravidlo?

Kupovat vsechny orechy pouze ve slupce ci skorapce a vyloupat tesne pred konzumaci? Ktere orechy se bez skorapky a vyloupane mohou jak a jak dlouho skladovat? Nektere druhy jsou k dostani pouze prazene/blansirovane (nesolene), znamena to, ze jsou jiz vpodstate zoxidovane a tedy rozbite = nekupovat? U kterych orechu je nejvetsi riziko napadeni plisnemi (krome znamych arasidu), a pokud orech nema divnou pachut, je 100 % OK?

Mam jeste dalsi dotaz - cteme knihu Hra o zdravi (autor Tomas Kaspar), je na tema inzulinova rezistence, mechanismy cukroveho metabolismu a vlivu konzumace cukru na telesne pochody, jak je to s tuky atd. Vpodstate identicke informace, ktere jsme jiz nastudovali. Narazili jsme vsak na jeden rozpor, autor pise: "Cholesterol neni problem, pokud zabranime jeho oxidaci. Nasycene tuky nejsou takovym nebezpecim, jak nam zdravotni veda dnes tvrdi. Jsou dokonce zdravi prospesne. Nicmene souhlasim s tim, ze hlavnim zdrojem nasycenych tuku by nemel byt tuk z masa. Z jednoho prosteho duvodu: do zivocisneho tuku se ukladaji toxiny, ktere telo nezvlada vyloucit. Zivocisny tuk je tedy v dnesni dobe koncentrovana zasobarna toxinu. Chcete se postupne otravit? Jezte sadlo. Nas Konstrukter moc dobre vedel, proc nam doporucil nejist tuk zvirat. Navic zivocisny tuk paralyzuje nas imunitni system." Autor take zminuje vhodnost konzumace masa zvirat ciste bylozravych (hovezi, koza, ovce), protoze nekonzumuji vykaly a jina zvirata (jako prasata, drubez, zajic), z nichz toxiny se jim usazuji v tukove tkani, ktera je pak vlasne jedovata.

Pokud pominu velkoseriovou "vyrobu" zvirat (zejmena drubeze a veproveho) a budu konzumovat maso hovezi a lepe v bio kvalite, drubez z domaciho chovu, je stale tento zivocisny tuk spatny? Co tedy sadlo, slanina, maslo, smetana, atd., jez jsou jednim z piliru nizkosacharidove stravy? Bohuzel z financnich duvodu si momentalne nemuzeme dovolit kupovat vsechno maso vyhradne v bio kvalite.

Jaky je Tvuj nazor?

Dekuji za odpoved.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2017, 16:31
Reagovať
Pridané: 11.02.2017, 16:31
Reagovať
Re: Jak je to s orechy a jejich oxidaci?
Ahojte, vseobecne pravidlo neexistuje, ale urcite je narozumnejsie nakupovat orechy s najvyssim obsahom prave mononenasytenych tukov (makadamove, pekanove, para, pistacie, pili orechy). Tie oxiduju najpomalsie a ich tuk je najneutralnejsi a v podstate aj velmi vyzivne. Idealne je kupovat ich prave v tych stankoch, ktore su v obchodnych centrach pri susenom ovoci. Pistacie mozu byt aj prazene a solene, ja ich pouzivam ako nahradu dezertu po vecery. Najma u pistacii (ale aj inych) je vidiet lahko ze su pokazene tak, ze ich prehryznes a stred by mal byt pekny zeleny, mozno zlty, ale nie hnedy. Ale u kazdeho orechu su znamky pokazenia ine a to je mimo rozsah pisania komentov.

Ak ide o cholesterol alebo tuky zivocisneho povodu, tak tie su uplne v poriadku, pokial nepochadzaju z neetickych priemyselnych chovov. Tam moze byt miera rizika zvyseneho objemu toxinov alarmujuca, ale nie u zvierat chovanych etickym a cistym sposobom v prirode. Ak si nemozes kupovat maso, kupuj si 0SK / 0CZ / 0AT alebo ine bio vajicka. Drzim palce, mrknite aj na tento clanok:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-sa-stat-potravinovo-sebestacnou-krajinou.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
aszalai
Pridané: 30.11.2016, 15:55
Reagovať
Pridané: 30.11.2016, 15:55
Reagovať
Skreslené informácie
Ahoj Vlado. Chem sa spítat ze s metodou metflex ci ste uz testovali takych ludi ktory klinicky majú jednoznacné spomaleny metabolizmus ( spomalenie funkcie stítnej zlazi =>poskodeny traviacy trakt=>neefektyvne strebávanie zivyn=>narušená črevná mikroflóra=>dominancia estradiolu v tele atd.). Mislim tu nie len na takych u ktorych je cukrova látková vymena je poskodena a sú obezny. U takychto je jednnoznacné ze vo tvojom "metabolickom skóre" nedosianhnu dobre vysledky.

Bol by som zvedavy ze ked by si dal na metlflex takeho cloveka kto uz je naozaj podziveny a trpy napr. anorexiou co by ukázal metlflex? Samozrejme takyto clovek neni zdravy ani psichicky ale fizicky tiez nie. Podla respiracnych vysledkov najme v klude a v nizsích percentách Vo2 MAX podla teba Metflex by nepodával skreslené informácie? (mám obavy ze by visli také údaje podla ktorych tento jedinec je metabolicky na vysoko trénovanom úrovni).

Dakujem za odpoved.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.12.2016, 08:03
Reagovať
Pridané: 01.12.2016, 08:03
Reagovať
Re: Skreslené informácie
Ahoj Arpi, este nemame tolko dat v aplikacii, aby sme mohli robit statisticky vyznamne zavery o tom, ci nasa aplikacia funguje uplne spravne pre vsetky kategorie ludi (od zdravych, cez sportovcov az po chorych ako pises). Ale treba to chapat ze kazdym dnom nam do systemu pribudaju nove a nove data a prvi spolupracujuci lekari nam su ochotni spristupnovat anonymne data chorych ludi i sportovcov (budovanie cennej databazy).

Cize vzdy ked narazime na nejaku anomaliu (napriklad zle niekto podobny ako popisujes - par pripadov tam uz mame), tak upravujeme metriku hodnotenia (najma SME - skore metabolickej efektivity), aby vysledok bol objektivnejsi. Napriklad v tychto dnoch nastavujeme diskriminacne parametre ktore pomozu znevyhodnit fyzicky velmi slabych jedincov, ktori dosahovali pomerne dobre vysledky (aj ked len kracali). O tychto a dalsich standardoch budem urcite v buducnosti informovat, pretoze aj konzultacie s odbornikmi nam pomahaju system upravovat k lepsiemu. Treba to chapat ze to nie je uzavrety a "hotovy" nastroj ale plasticky ktory zlepsujeme kazdym dnom. Takze kym tam nebudeme mat aspon 1000 roznorodych ludi (teraz mame cca 250) tak to nebudeme vediet uplne presne nastavit pre kazdeho.

Na druhej strane je dobra sprava ta, ze my menime len algoritmi a vzorce, ktore data spracuvaju. Cize ked raz uz mas tieto data u nas, tak "refreshnutim" starych vysledkov sa to cele spracuje nanovo a ty budes mat objektivnejsie vysledky.

Do februara 2017 intenzivne na vsetkych tychto veciach pracujeme, pretoze chceme aplikaciu prezentovat na vyznamnej konferencii metabolickych terapii v USA, kde sa budem mat moznost pozhovarat s top elitou v tejto oblasti a poskytnut im aplikaciu pre ich vyskumy a pracu: http://metabolictherapeuticsconference.com
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tirex987
Pridané: 24.11.2016, 18:50
Reagovať
Pridané: 24.11.2016, 18:50
Reagovať
Caf
Veríš v boha
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
axe00472
Pridané: 10.12.2016, 21:50
Reagovať
Pridané: 10.12.2016, 21:50
Reagovať
Re: Caf
Taky by mě to zajímalo, i když je to mimo téma :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.12.2016, 08:57
Reagovať
Pridané: 13.12.2016, 08:57
Reagovať
Re: Re: Caf
Mozno v tomto clanku najdete odpovede: https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-zacat-svoj-den-a-nastavit-telo-i-mysel-na-top-vykony.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LucieG
Pridané: 22.11.2016, 11:56
Reagovať
Pridané: 22.11.2016, 11:56
Reagovať
Super clanek
Ahoj Vlado,

dekuji za paradni clanek, i ja v nem nasla dalsi potrebne informace. Sirsi pohled na tema tukoveho metabolismu je opravdu velmi dulezity a dal mi dalsi dilky skladacky.

Jiz pul roku spolu s pritelem praktikuji nizkosacharidove stravovani (sacharidy cca kolem 50 g/den a vyhradne v zelenine, ovoci a mlecnych produktech) s dostatecnym prisunem kvalitnich tuku, bilkovin a vyzivnych latek, v kombinaci s castecnym hladovenim (jidlo 1x denne po cca 18 - 20 hodinach hladoveni), silovy trenink nalacno aktualne 3x tydne. Informace a inspiraci cerpame od Tebe a Tveho kolegy Mariana Cerneho. Je to proste uzasne... Psychicka volnost a vykonnost, telo nadupane energii, narust sily a vykonu, zlepseni stavu vlasu, kuze a nehtu, vymizeni potravinovych alergii, navrat vnimani chuti do prirozeneho stavu, jasne rozpoznani signalu tela, ktere potraviny mu prospivaji a ktere ne. 24 hodin denne si sebou nosim svou vlastni spiz, lednicku i kucharku :-) Zacatky byly nelehke, zvladnout sacharidove "abstaky" byla drina, ale po cca mesici se vse ustalilo a nyni uz nezazivam zadne podivne chute a navaly hladu. Pohled na "lakave" (sacharidove a prumyslove zpracovane) zbozi v supermarketech a reklamach se mnou nic nedela, jen obrazky :-) . Tato zivotosprava JE dlouhodobe udrzitelna, nenarocna a v praxi lehce praktikovatelna. Zadne pocitani kalorii a porci, zadna priprava jidla xkrat denne, zadne sledovani casu jidla. Jim, kdyz mam cas a klid, jidlo si vychutnavam a telo si samo rekne, kdy ma dost.

Jedina obrovska prekazka, ktera se musi prekonat, je vase vlastni vnitrni nastaveni. Kde je vule, tam je i cesta. Odmena je velka.

Lucka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Vlado
Pridané: 22.11.2016, 20:52
Reagovať
Pridané: 22.11.2016, 20:52
Reagovať
Re: Super clanek
Dakujeme za postrehy Lucka. Ked budes mat chut pokojne sa nam aj ostatnym citatelkam zver s detailami svojho narocneho obdobia, ale aj s predchadzajucou zivotospravou, stavom kondicie ci estetikou. Je dobre vediet aj to, odkial clovek prisiel, co robil a ako vyzeral pred zmenou a co sa udialo po zmene... Najma u zien sa casto opakuju serie vyhovoriek, ktore naznacuju preco to "nefunguje" ale ako si naznacila, dosahovanie cielov je predovsetkym o zmene osobnosti, ktora dany ciel skutocne moze dosiahnut. Drzime palce pri dalsom napredovani.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lucieg.lucieg
Pridané: 29.12.2016, 10:55
Reagovať
Pridané: 29.12.2016, 10:55
Reagovať
Re: Re: Super clanek
Jeste jednou zdravim Vlado,

na Tvou vyzvu uvadim svuj osobni pribeh a doufam, ze by mohl inspirovat ci pomoci jinym.

Je mi 36 a na jare 2016 jsem presla na nizkosacharidovou stravu kombinovanou s castecnym hladovenim a treninkem. Co me k teto zmene vedlo? Zvedavost, copak to pritel zkousi. Trapila ho nadvaha, chtel zhubnout a dostat pod kontrolu nadmernou konzumaci nevhodnych potravin. Moje hmotnost se cely zivot pohybuje pri vysce 172 cm mezi 54 - 58 kg, nikdy jsem nedietovala ani necvicila. Od narozeni me trapil atopicky ekzem a pozdeji alergie; mivala jsem PMS a bolestivou menstruaci; mirna hypofunkce stitne zlazy (stav dlouhodobe stabilni); posledni roky zhorsena kvalita vlasu, lamave mekke nehty, sucha kuze. Po cely den jsem byvala ospala a zaviraly se mi oci. Jinak jsem se zdravotne citila dobre a netrpela vaznejsimi chorobami. Pred par lety jsem zacala pracovat na osobnostnim rustu, na fyzicke rovine jsem vsak se sebou nedelala nic. Potkala jsem fantastickeho a uvedomeleho cloveka, se kterym spolecne pokracujeme v praci na sobe.

Stejne jako vetsina lidi jsem cely zivot fungovala v cukrovem metabolismu. Mou stravu konzumovanou 4 - 5x denne tvorily zejmena sacharidy: bile pecivo, sladke pecivo, sladkosti, testoviny, ryze, brambory, knedliky, moucna jidla, zahustene omacky, cerealie, bily cukr, prumyslove zpracovane potraviny, margarin atd. Pred zmenou zivotospravy vypadaly me dny takto: snidane - cerealie, chleb s maslem nebo pomazankovym syrem. Dopoledni svacina - banan, nizkotucny jogurt, sladke pecivo. Obed - maso s prilohou, moucna, ryzova a testovinova jidla, sladka jidla. Odpoledni svacina - sladke pecivo, cokolada, oplatky, pufovane vyrobky, ovoce. Vecere - rohlik s maslem a medem, pomazankovym maslem, syrem, vejce. Hodnoceno s odstupem casu, velky hit to nebyl a zeleniny malo. Varila jsem na rostlinnych (= zoxidovanych) olejich ze supermarketu a pod vlivem nizkotucne manie jsem se drzela dal od vseho s vyssim obsahem tuku.

Pritel se dlouhodobe pokousel zhubnout a udrzet si vahu, vyzkousel fitness pristup, diety, ale bez uspechu. Pak si nastudoval informace o principu nizkosacharidove stravy, castecnem hladoveni a treninku; popsal mi, v cem to spociva, proc to chce zkusit, jaky to ma vyznam. V prvni chvili jsem si rekla dobry ulet, to chci zkusit taky. Jenze pak se probudilo ego: Coze, jist jen jednou denne? Prestat snidat a obedvat? Prestat jist pecivo? Prestat jist sladkosti a pochoutky? Nedat si k masu brambory nebo testoviny? A co teda budu jist? Ne! Rekla jsem priteli, ze mozna nekdy v budoucnu zkusim neco z toho, o cem mluvi, ale vsechno rozhodne ne a urcite ne ted, pripada mi to pritazene za vlasy, totalne proti vsemu, co se vsude pise a rika a necitim se na to pripravena. Hledala jsem argumenty, proc to nejde. Cim vic jsme vsak o tematu mluvili, tim min silene mi to pripadalo. Rozebrali jsme jednotlive kroky a mne to zacalo davat smysl. Zacala jsem hledat zpusob, jak to pujde.

A tak, za mesic a pul jsem do toho sla taky. Prvnim krokem bylo posunout snidani: ranni cerealie jsem si vzala do misky a snedla v praci, den ode dne pozdeji. Tim vypadla dopoledni svacina. Cim pozdeji jsem cerealie jedla, tim mensi byla potreba obedvat a cas obeda se tim posunoval. Pritel uz tou dobou zcela presel na novy rezim stravovani (hladoveni a nizkosacharidove hlavni jidlo 1x denne), takze jsem svuj puvodni obed pretransformovala do jidla spolecne s nim. Tim odpadlo dvoji shaneni/vareni. Hlavni jidlo bylo vydatne, vyzivne a chutne, zacala jsem vyrazovat vecerni rohliky, protoze jsem prestala mit chut. 5 jidel jsem tedy zredukovala na 2. Dalsim - velmi obavanym - krokem bylo vysazeni cerealii, byla jsem na nich psychicky zavisla, ale bylo to snadne. Jelikoz jsem sacharidy nahrazovala kvalitnimi tuky, bilkovinami a zeleninou v dostatecnem mnozstvi, me telo nevykazovalo neprijemne fyzicke projevy poklesu sacharidu.

Po tydnu od zapoceti zmeny jsem vsak zacala mit velke problemy psychologickeho razu - zvyk, zazite mentalni nastaveni a sacharidove abstinencni priznaky. Uvedomila jsem si, jak velmi zavisle je me telo na sacharidech. Mozek odmital prijmout zmenu, ze cele roky se jedlo nekolikrat denne v pravidelnou dobu a ted uz najednou ne a ani sacharidova jidla. Od probuzeni do usnuti me stihaly chute - na cokoli. Pritel me musel hlidat, abych neselhala: "Nejez, teprve az se to stabilizuje, muzes si dat treba kousek zeleniny, ale ted absolutne nic, dokud to nemas pod kontrolou, tvuj mozek se musi odnaucit zebrat o jidlo.". Tato nejtezsi faze vyzadovala pevnou vuli a byla provazena nervozitou, podrazdenosti, naladovosti, precitlivelosti. Pro nejtezsi navaly chuti jsem si nosila misku s par kousky zeleniny, ale nebylo treba do ni sahnout, stacilo mi vedomi, ze kdyby horelo, mam ji. Po 4 tydnech jsem prestala verit, ze ty silne chute vubec kdy prejdou, zacinalo me unavovat s nimi denodenne bojovat. O par dni pozdeji se konecne zacaly zmirnovat a byly zvladnutelnejsi, prisly a za chvily zase odesly. A pak uz prichazely mene casteji a mene silne, nyni je jiz vubec nepocituji. Na zacatku byly utrpenim vsudypritomne konzumni reklamy a v supermarketu vune a potraviny, ktere mi driv tolik chutnaly a ted je nesmim jist, nechapala jsem proc, kdyz nemam zadny zdravotni problem a nepotrebuju ani zhubnout. Nyni u me nevyvolavaji zadnou reakci, jsou to jen predmety a obrazky.

S tim souvisi radikalni premena vnimani chuti a vuni. Po vyrazeni nejen sacharidu, ale i umelych, nevyzivnych, prazdnych a mrtvych (prumyslove zabitych) potravin zregenerovaly cichove a chutove bunky do prirozeneho stavu: vnimani cistych chuti bez potreby vyrazne ochucovat. Objevila jsem, jak uzasne chutna syrova zelenina, jak sametove hladke muze byt maslo ci smetana, jak v ustech pohladi poctivy domaci vyvar plny zeleniny, jaka exploze chuti je v setrne vypestovanem jablicku ze sadu. A - bohudiky - jak odporne najednou chutna rohlik, salam plny aditiv, oplatky, zoxidovany repkovy olej... kolik umelych pachuti vsechno obsahuje a jak silne preslazene to je (= zvyseni citlivosti na sladkou chut). Tak odporne, ze jiz nejsem schopna to spolknout. Telo se se mnou naucilo komunikovat prostrednictvim vnimani chuti a vuni - tohle chci a tohle mi nedavej. Prestala jsem jist hromady prazdne hmoty a prirozene se rovnez upravila regulace pocitu hladu, sytosti a uspokojeni - telo rozpozna vyzivove bohatou stravu, byt v mensim mnozstvi nez drive (kvalita versus kvantita) a samo si rekne, kdy ma dost a ceho potrebuje v dane obdobi vic a ceho mene. 24 hodin denne si v sobe nosim svou lednicku, spiz, kucharku i elektrarnu. Jsem nezavisla na psychologicke manipulaci potravinarskych firem, supermarketu a reklam.

Bez ohledu na pocatecni psychicke tezkosti jsem brzy zacala pozorovat pozitivni zmeny:
- od probuzeni cilost a pripravenost plne fungovat psychicky i fyzicky
- napumpovanost energii po cely den, jsem motorova mys :-) a nekdy mam tolik energie, ze i po celodenni aktivite mam pocit, ze bych zvladla jeste slozit tatru uhli :D
- stabilni bdelost a ostrazitost, koncentrace a mysleni; celodenni ospalost a vykyvy vykonu pominuly
- zlepsovani kvality vlasu, zpevneni nehtu, vlacna a hladka kuze
- PMS jiz vubec nemam a menstruace je jen minimalne bolestiva
- stitna zlaza stale stabilni, endokrinolog potvrdil, ze zmenou zivotospravy se neprojevily zadne negativni zmeny v jeji funkci
- po 30 letech zacaly odchazet potravinove alergie: tesne pred zapocetim zmeny jsem ochutnala jablko a dostavila se reakce, mesic (!!!) po zmene jsem ochutnala znova a reakce se nedostavila, dnes jim veci, ktere jsem cely zivot nesmela (atopicky ekzem zatim beze zmeny, pricina neni na fyzicke rovine)
- vlivem cviceni postupne zpevneni celeho tela a rust sily a vykonu, nezavislost vykonu na jidle, cviceni nalacno je prijemne
- svoboda prizpusobovat denni aktivity sobe, ne sebe aktivitam prizpusobenym jidlu - odpadlo shaneni jidla xkrat za den, nejsem nucena jist abych neodpadla, jim v klidu a pohode, jidlo si uzivam
- prohloubil se vztah s partnerem - spolecny cas straveny pripravou a konzumaci jidla, spolecna cesta i cil, vzajemna podpora a motivace
- snizilo se mnozstvi kuchynskeho i telesneho odpadu v nasi domacnosti, a tim zatizeni zivotniho prostredi
- financne beze zmeny - co jsme drive utratili za hromady prazdnych prumyslovych potravin, to nyni zaplatime za mensi mnozstvi kvalitnejsich drazsich surovin

Slozeni nasi stravy: zivocisne tuky a bilkoviny (maso, slanina, vejce, sadlo, maslo, smetana, mleko, kysane mlecne produkty, syry (vse s vysokym obsahem tuku), rostlinne tuky (olivovy olej, kokosovy olej); zelenina, ovoce, orechy, seminka, klicky. Sacharidy prijimame jen v zelenine, mlecnych vyrobcich, ovoci a medu a jejich denni prijem je kolem 50 - 60 g. Podil slozek: bilkoviny a tuky 80 %, sacharidy 20 %.

Nekonzumujeme: nizkotucne potraviny, produkty z psenice (mouka, pecivo, testoviny) ani jinych obilovin, soju, kukurici, cukr, umela sladidla, susene ovoce, potraviny obsahujici jakakoli umela aditiva (konzervanty, stabilizatory, emulgatory, zahustovadla, aromata), ryzi, brambory (s vyjimkou batatu) a skroby.

Provadime domaci mereni slozeni tela bioimpedancni metodou, muj aktualni stav je: vaha 57 kg, tuk 19 - 20 %, voda 59 %, svalova hmota 44 kg, BMI 19,4. Predchozi slozeni tela nemam k dispozici; moje hmotnost se prechodem na novy rezim zvysila o cca 2 - 3 kg, analyzou jsem zjistila, ze neslo o narust v oblasti tuku, ale svalove hmoty, urovne hydratace a kostni hmoty. Dle vypoctu jsem predtim byla na urovni BMI hranicici s podvyzivou, nyni si telo samo prirozene nastavuje slozeni tak, aby se citilo dobre.

Cvicime nekolikrat tydne silovy trenink, HIIT, protahovani, flexibilitu a mobilitu v ruznem rozlozeni. Treninkovy plan prubezne upravujeme dle potreb. Jime 1x denne v podvecer; cca 30 - 60 min. po treninku doplnime protein (cisty syrovatkovy koncentrat bez jakychkoli aditiv, event. ochutime skorici a kakaem, primichame vlakninu (psyllium)) a za dalsi cca hodinu jime sve hlavni jidlo - "vykrm", po nem si v treninkove dny dame dezert v podobe tucneho jogurtu s medem, chia a jinymi seminky, skorici a ovocem. Cely den pijeme hojne cistou vodu a neslazene kvalitni caje.

Jeden den v tydnu mame tzv. cheat day, kdy jime potraviny, ktere jinak ne - pozustatek sacharidovych casu. Ucinili jsme zajimave pozorovani vyvoje inzulinove citlivosti: zpocatku jsme se na tento den tesili cely tyden a celodenni konzumace nyni jiz (bohudiky) zakazanych potravin nas nijak nezatezovala; nase tela zacala postupne reagovat na prisun sacharidu citliveji - plynatost, totalni mentalni mlha az zasek, ospalost, unava, diskomfort v brise, buseni srdce, dusnost, ztrata vnimani chuti sacharidovych potravin, pokles pocitu uspokojeni. Tyto priznaky jsme zpocatku nemeli, nyni se objevuji jiz po snidani. Nebranime se myslence v blizke budoucnosti vyradit cheat day uplne - neprijemne projevy doprovazejici konzumaci sacharidu a prumyslovych potravin zacinaji prevazovat nad prijemnym pozitkem. Setkavame se s nechapavymi pohledy (sacharidoveho) okoli, ale kdo na vlastni pest nezazije tuto transformaci, neuveri, jak mocny efekt ma snizeni mnozstvi sacharidu ve strave a castecne hladoveni.

Zaver: prvnim krokem je zmena nastaveni uvnitr sebe. Druhym krokem je hledani zpusobu, jakym to pujde realizovat. Tretim krokem je vydrzet a nepolevit v tezsich chvilich. Ctvrtym krokem je s vdekem sledovat zmeny. Neni to dalsi nefunkcni rychlodieta, kterych je kolem plno, ktere znasilnuji telo a maji nulovy dlouhodoby efekt, je to zivotni styl, pristup k sobe sama, je to trvale snadno udrzitelny, prirozeny a plne funkcni system k zachovani zdravi a sily. Je nutne investovat cas do nastudovani informaci a pochopit mechanismy, a to pak poslouzi jako osnova k vybudovani vlastniho systemu prizpusobenemu svym potrebam. My mame jasno - uz se nechceme vratit tam, kde jsme predtim byli.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Vlado
Pridané: 29.12.2016, 23:02
Reagovať
Pridané: 29.12.2016, 23:02
Reagovať
Re: Re: Re: Super clanek
Fuh, tak toto bola Lucieg MEGA vycerpavajuca sprava, plna velmi mudrych postrehov, z ktorych mozu nacerpat naozaj mnohi nasi citatelia, predovsetkym citatelky. Tesim sa az kam ste to dotiahli. Pri vasich dalsich optimalizaciach zivotneho stylu tebe aj priatelovi drzim palce...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomikaaaT
Pridané: 29.12.2016, 22:47
Reagovať
Pridané: 29.12.2016, 22:47
Reagovať
Re: Re: Re: Super clanek
Ahoj, velmi pekne zhrnute, mam rovnaky vek, ale naviac 2 deti a velmi malo casu na "slobodnu realizaciu" vo "volnom" case :-) Ale presne ako pises, predtym som len rozmyslal, kedy sa 5x denne najem, teraz je to tak 2x denne, sem tam 3x, akurat ked chcem daco aj odcvicit, tak jedina moznost je stihnut to rano do 6:30 :-( - tak ale je to aspon zarucene nalacno...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lucieg.lucieg
Pridané: 23.11.2016, 09:34
Reagovať
Pridané: 23.11.2016, 09:34
Reagovať
Re: Re: Super clanek
Obdobne jako pani/slecna NaomiK (ktera me vlastne inspirovala k napsani komentare k Tvemu clanku, rekla jsem si super, dalsi zena, ktera takto funguje) se pokusim sepsat svou cestu. Nesmirne by me potesilo, kdyby to pomohlo dalsim zenam (klidne i vahajicim muzum :-)) ). Presne tak, obzvlaste my zeny nejdriv hledame duvod, proc to nejde, nez abychom hledali cestu, jak to pujde. Kdyz nebudeme chtit a neprekoname samy/i sebe, tak to nepujde nikdy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dodo4387
Pridané: 19.11.2016, 16:25
Reagovať
Pridané: 19.11.2016, 16:25
Reagovať
Lean Bulk
Ahoj Vlado!
V prvom rade Ťa musím pochváliť za Tvoju prácu, čo robíš. Fakt klobúk dole!!! Tvoj Blog je plný skvelých odborných článkov, cenných informácii - nazval by som to "encyklopédiou zdravého života ". "Zdravému životnému štýlu" (a všetkému s ním spojenému => teória + prax) sa venujem asi 4 roky. Momentálne asi už 3 mesiace fičím na Tvojom Blogu - za každým tam nájdem kopec kopec cenných informácii - až sa neviem od neho odlepiť ;). Musím zhodnotiť, že takto ucelené a cenné informácie ťažko nájsť na iných stránkach, či v publikáciach - to ma viedlo aj k objednaniu si oboch Tvojich kníh v tlačenej verzii (Životospráva + Metabolický protokol). Našiel som tam informácie, ktoré mi pomohli vyplniť určité medzery v postupoch, ktoré som už aplikoval do praxe.

Zaujímal by ma Tvoj názor (prípadne rada):
Výška 187 cm, Váha: 89 kg, Percento tuku: 8% (celoročne s min. odchýlkami +- 1%), Cieľ: váha 94 kg pri aktuálnom % teles.tuku (lean bulk)
Môj momentálny pomer makronutrientov je 2 g bielkovín/ 1 kg hmotnosti, 2 g tukov / 1 kg hmotnosti, sacharidy: tréningové dni (TĎ) 150 - 200 g, netréningové dni (NTĎ) 50 - 100 g.
Trénujem silové tréningy ( Viacklbové cviky - BenchPress, Drepy, Deathlifty, Zhyby) 4 - 5 krát do týždňa + 2 x do týždňa HIIT. Snažím sa cyklovať kalórie - viac kalórii počas TD (sacharidy večer po tréningu - doplnenie glykogénových zásob), menej kalórii počas regenerácie => priemerovo za celý týždeň prijmem viac kalórii (ako vyžaduje BM) kvôli "naberaniu". Týmto systémom fungujem asi 2 mesiace - podarilo sa mi pribrať 2 kg (z 87 na 89 kg). Čo sa týka potreby sacharidov - dokážem bez nich fungovať počas NTĎ, počas TĎ - hlavne po ťažkom sil.tréningu ich potrebujem doplniť.

Mojim cieľom je:
- Celkovo mať zdravé a hlavne funkčné telo (sila, rýchlosť, kondícia, obratnosť), čiže prejsť na tukový metabolizmus,
- A taktiež určitý svalový objem bez naberania tuku (LeanBulk) - svalový objem z dôvodu účasti na súťaži Men´s Physique - tu vidím trošku rozpor z dôvodu, že tam každý funguje na gluko. metabolizme.


Zaujímal by ma Tvoj názor (prípadne rada) na systém môjho stravovania (snaha prejsť na tuk.metabolizmus) v súvislosti s mojimi cieľmi.

Ďakujem za Tvoj ČAS ;)
Zdraví Ťa Jozef. ;)

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Vlado
Pridané: 20.11.2016, 22:38
Reagovať
Pridané: 20.11.2016, 22:38
Reagovať
Re: Lean Bulk
Ahoj Dodo, teoreticky svoje ciele mozes dosiahnut, ale musel by som o tebe vediet viac veci, vidiet tvoju postavu, ake mas fyziologicke medze, nakolko uz naplnas svoj potencial s tym co robis dnes, pripadne aky mas stupen tukoveho metabolizmu podla vysledku v nasej aplikacii METFLEX:

https://spiro.vladozlatos.com/vyhodnotenie-testu.html

Ak zatial to co robis ti prinasa ocakavany vysledok, tak nie je dovod strategiu menit. Zrejme funguje. Otazne je na ako dlho, pretoze vzdy treba ratat s tym, ze kazdy mame nejake fyziologicke medze ak ide o naberanie svalovej hmoty a pre telo je kazdy sval navyse zbytocna zataz, ktorej sa zbavi pri prvej prilezitosti. Mozno si ta vsak tento sport vybral preto, ze na to jednoducho mas, ale to bez podrobnejsieho skumania cez pisanie si nemam kapacitu vyhodnostit...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nemcik.a
Pridané: 20.11.2016, 04:32
Reagovať
Pridané: 20.11.2016, 04:32
Reagovať
Re: Lean Bulk
NIe každý v Men´s Physique ide na sachroch, skús si na FB nájsť Mgr. Boris Orava. Používa IF a LowCarb stravu (Pravdaže po tréningu si sachre dopĺňa) a má pekné umiestnenia a celkovo výsledky na svetových súťažiach. FB stránku má fakt prešpikovaný informáciami.

Snáď ti to aspoň trochu pomôže ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.11.2016, 22:45
Reagovať
Pridané: 20.11.2016, 22:45
Reagovať
Re: Re: Lean Bulk
Dobry postreh, este som zabudol napisat, ze ak aj sacharidy doplnas, najlepsia volba nie len pocas obdobia tvrdej pripravy su nase inteligentne sacharidy, pozri detaily o Protein Premium Energy produkte:

http://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fitnesska
Pridané: 05.03.2017, 17:37
Reagovať
Pridané: 05.03.2017, 17:37
Reagovať
Re: Re: Re: Lean Bulk
Čítala som v knihe ŽIVOTOSPRÁVA ako si nespomaľovať metabolizmus a zvýšiť funkčnosť štítnej žľazy.Tam si myslím že je doležité neísť na nejakom minimálnom energetickom príjme
Pochopila som správne,že nie je dobré stále stravovanie v čiastočnom hladovaní?
Ak áno ako to praktizujete Vy?Čítala som že čiastočné hladovanie by nemalo trvať dlhšie ako 16-18 hodín čo by potom znamenalo konzumovať prvé jedlo okolo obeda.
Ináč som čítala Váš článok v ktorom Ste spomínali že prvé jedlo máte po 14 hodinách na obed.
A ešte jednu otázočku,či je dobré cvičiť každý deň,hlavne z hľadiska hormonálnej rovnováhy.
Kniha ŽIVOTOSPRÁVA je perfektná a odporúčam ju všetkým,často po nej siahnem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2017, 06:06
Reagovať
Pridané: 07.03.2017, 06:06
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Pojem "spomalovat" metabolizmus som sa pokusal vysvetlit v tomto clanku. To v publikacii Zivotosprava chyba, no netreba sa zlaknut. Dolezita je efektivnost metabolizmu, nie jeho rychlost. My potrebujeme jeho "pomalsiu" verziu (aj ked v knihe som to vtedy takto este nevolal), aby vyuzival tuky, bol stabilny a efektivny v spalovani hlavne tukov. Ak ide o energeticky prijem, to s ciastocnym hladovanim nema v podstate nic spolocne, pokial sa aj napriek prehladovanym hodinam vies udrzat v potrebnom izokalorickom (vyrovnanom) energetickom prijme. Cize mozes ciastocne hladovat aj 18 hodin, no potom mas uz len 6 hodin na to, aby si do seba dostala potrebny objem kalorii. A to sa bez vyzivnych a kvalitnych tukov neda. Ja to napriklad robim takou energetickou "poistou" a to tak, ze niekedy po vecery vypijem este 2dl sladkej 40% smotany, co je cca 800 kcal a 80g tuku extra.

Ak vsak ide o nacasovanie prveho jedla, treba sa naucit pocuvat aj svoje telo. Ak je z nejakeho dovodu silny vlci hlad uz o 12:00, treba to jednoducho akceptovat a nieco sa najest. Nema zmysel telo / mozog / metabolizmus stresovat az prilis, hoci maly stres mu naopak pomoze. A cvicit kazdy den netreba, najma nie intenzivne. Ale hybat sa kazdy den treba, no cvicenie a pohyb nie su jedno a to iste. Napriklad tu su k tomu niektore poznatky (ale clankov je na blogu mnoho):

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-zacat-s-vyzivnym-pohybom.html

Drzim palce pri napredovani...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fitnesska
Pridané: 07.03.2017, 16:20
Reagovať
Pridané: 07.03.2017, 16:20
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a aj za typ sladkej 40%smotany lebo niekedy mám problém za tak krátky čas vtiesnať toľko tuku za tak krásny čas a potom mám problém že zle spím.
Ešte by som sa chcela spýtať na dávkovanie oleja z treščej pečene,pretože tie názory sa roznia.Ron Rosedale odporúča 2PL denne a športovci by mali prijímať viac Omega3 ako ľudia ktorí nešportujú.No na druhej strane veľké dávky nám možu aj uškodiť.
Ty hladuješ menej ako 16-18 hodín?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.03.2017, 13:45
Reagovať
Pridané: 08.03.2017, 13:45
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Ja hladujem v priemere 14-16 hodin takmer uplne kazdy den v tyzdni. Cez vikendy jedavam cca 3x a obcas skusam aj ranajky. Rybi olej konzumujem narazovo, napriklad za jeden tyzden vypijem jednu flasku galvex oleja co predavame a potom zase 2-3 tyzdne nic. Niekde som nasiel informaciu, ze pri spravnom zivotnom style (kde je minimum metabolickeho stresu, ROS, atd) sa na membranach buniek a mitochondrii udrziava omega-3 tuk aj niekolko rokov. Vzhladom na tuto informaciu si preto nemyslim, ze je potrebne uplne non-stop brat o-3 bez prestavky. Treba zaradit urcite aj ine zdroje, nie len tresciu pecen, napriklad krill (ten davame dcerke najcastejsie v tabletach, sama ich pekne pohryzie z radostou a chutia jej), v ustriciach, ale aj rastlinnych zdrojoch (chia, lan).

K zdroju tej informacii (studia, metodika, data) sa vsak neviem spatne dostat, cize ak by nieco niekto nasiel, prosim poslite mi, dakujem a drzim palce pri optimalizacii zivotneho stylu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fitnesska
Pridané: 08.03.2017, 06:03
Reagovať
Pridané: 08.03.2017, 06:03
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Ak sa ešte možem spýtať,aký je Tvoj príjem tukov a energetický príjem na deň v Kcal?
Viem že každý sme iný a tiež nie som zástancom každonenného počítania kalórií,za tie roky počas fitness súťaženia už mám gramáže v hlave,
ale tuky si z času na čas prerátam.Ďakujem veľmi pekne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.03.2017, 13:56
Reagovať
Pridané: 08.03.2017, 13:56
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Moj prijem tukov je malokedy mensi ako 150g / den, skor cez 200g / den. Priblizne prijimam okolo 2500 kcal / den v priemere, ale nefixujem sa na to. Riadim sa podla pocitov a tela. Su dni kedy sa mi zda ze potrebujem viac energie, tak si ju pridam. Su dni kedy energiu z jedla skoro vobec nepotrebujem (aj ked tvrdo trenujem) a vtedy zjem 1 jedlo za den na veceru a som taktiez OK (minimum sacharidov je v jedle vzdy).

Vzhladom na opakovane testovanie mojej metabolickej kondicie (z nasej aplikacie METFLEX kde mam v priemere okolo 45 bodov z 50-tich + VO2MAX okolo 55) viem, ze bez ohladu na to, kolko zjem kalorii, tak chybajuci zvysok si moje telo vie pouzit z vlastnych zasob (tuku), cize "nehladujem" aj ked ciastocne hladujem. Uz od roku zrhuba 2007 mam 70 kilogramov (max. 71 som mal ked mam viac glykogenu vo svaloch), s rovnakym % podkozneho tuku (cca 8-10%) a jedina zmena ktora u mna nastava je vykonnostna. Cize mam viac vykonu na kilogram telesnej hmotnosti v mnohych cinnostiach ktore trenujem. V tych ktore netrenujem to porovnat nedokazem.

Skor ma zaujima, ako sa vzhladom na fitness sutaze, odkial prichadzas, pozeras ty na tieto principy a pristupy. Predpokladam ze su na mile vzdialene tomu, na co si bola zvyknuta. Dari sa tebe aj po prechode na tento typ stravovania upravovat metabolizmus (skor spomalovat - efektivizovat) a dokaze si udrzat aj esteticky standard? Pretoze ak sa ti podari spomalit metabolizmus (co neznamena ze nebude efektivny, skor naopak velmi efektivny najma v spalovani tukov), tak budes mat podstatne menej prace pri udrziavani formy, ktora by ti mohla byt k dispozicii aj po cely rok, nie len pocas sutaze. Tak prezrad...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fitnesska
Pridané: 09.03.2017, 17:08
Reagovať
Pridané: 09.03.2017, 17:08
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Ešte mám jednu skúsenosť ak by tu bol niekto čo sa bojí tukov.Raz po tréningu noh v príprave na súťaž,tréning trval 2 hodiny/viem choré/ som po večeri bola hladná a zjedla som 2/250g mandľové maslá a na druhý deň bol neskutočný pokles tukov./zmerané na IN BODY/.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fitnesska
Pridané: 08.03.2017, 15:14
Reagovať
Pridané: 08.03.2017, 15:14
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
V prvom rade veľmi pekne ďakujem za informácie.Moc mám rada takéto odovzdávanie skúsenosti.

Čo sa tíka fitness ako takého,vždy som bola a budem názoru že je to extrém ktorí likviduje zdravie.Ešte keď som začínala bolo to o niečom inom,ale teraz každá žena sníva o kariére fitnessky a z roka na rok stúpa počet súťažiacich v tomto športe.Som na sociálnej sieti necelé 2 roky a len otváram oči čo niektoré dokážu,buď sa za pár mesiacov z bikiny fitnessky ktorá disponuje minimom svalov stane body fitnesska,ktorá má za 3 mesiace obrovské ramená a širší chrbát ako ktorý koľvek chlap.Alebo vychrtlá baba ktorá nemá žiadne svaly,ide na minime tuku alebo bez tukov,hodinu a pol kardio ráno na lačno+silový tréning,zadok padnutý žiaden tvar.Už ani neviem čo mám na to povedať .Nikdy som nebrala zakázané veci a z tých dovolených to bol proteín,BCAA,glutamín,kreatín a predtrénigovky.
Som neskutočný dríč a milujem fitness a vobec každý šport,som v neustalom pohybe.Vo fitku milujem ťažké tréningy a práve niektoré predtréningovky mi pomohli zvládať ťažšie váhy,ale nebolo to nič zakázané takže to neboli nejaké extrémy,tak napríklad moje milované drepy 80-90 kg úplne hlboké drepy 6sérií/5-6 opakovaní pri výške 158cm 55kg. Bolo to ešte 2 týždne do zadu,ťahala som takto silovo takmer rok.Cvičila som väčšinou 4-krát týždenne.Strava bola 6-krát v týždni low-carb a 1 deň som doplnila komplexne sacharidy.
Som na také stravovanie zvyknutá, už sa tak stravujem 4-rok a prvý rok keď som začínala bolo to práve čiastočne hladovanie,ktoré som zakomponovala v predsúťažnej príprave posledných 6 týždňov a po tých fitness systémoch to zaučinkovalo neskutočne.
Vysadila som predtréningovku,tu by som poprosila Tvoj názor,lebo myslím si že tým že ju užijem a viac vládzem že preťažujem organizmus a mala by som si vystačiť so svojou energiou.
Takmer rok som teraz išla veľmi silovo,cítim sa trochu vyčerpaná,predtréningovku som vysadila,prešla na čiastočné hladovanie a silou som šla dolu,ale nie som zase unavená že by som si potrebovala lahnúť a spať,naopak.Ja v podstate cvičím doobeda,tak možno pre mňa bude lepšie prvé jedlo na obed ktoré je väčšinou po 17-18 hodinách a večer podľa toho či som hladná alebo nie.Ale ako si aj Ty písal,počúvam svoje telíčko a niekedy zjem viac inokedy úplne máličko a stačí mi to.
Ešte mi nedá spomenúť jedného kulturistu,ktorý za deň príjme 7g tuku a už dlhé roky nedrepuje,lebo ho bolia kolená,aj iné kĺby.
Nepíšem to pre to aby som tu niekoho súdila,každý si je zodpovedný sám za seba.
A ako sa hovorí vo všetkom zlom by si mal človek nájsť to dobré a z fitness som si našla to,že som začala spoznávať reakcie mojho telíčka a viac mi záleží na zdraví ako na tom stáť na pódiu kde nepatrím.
Viem že sa telíčko musí adaptovať na zmenu a verím že sa aj sila vráti,možno som len preťažená z ročného silového cvičenia.
Často krát som išla cvičiť chrbát a po 10 minútach zahrievania na kardio stroji som skončila pri stojany s drepmi,lebo svet je pekný zadok-aj zasmiať sa treba.
Takže v low-carb sa stravujem 4 roky,s tým že 7-mi deň som vždy dopĺňala komplexné sacharidy a teraz idem bez nich.Cítim sa super a hlavne sa nezaťažujem jedlom keď niekam idem a to je pre fitnessku TOP,ktorá v začiatkoch jedla každé 3 hodiny,bez tuku s 1/2 ročným vynechaním menštruácie-to hovorí za všetko aký to je šport a s touto poruchou trpia všetky do jednej,alebo len s pár výnimkami.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.03.2017, 17:03
Reagovať
Pridané: 13.03.2017, 17:03
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Dakujeme za tvoje postrehy, velmi si to cenime, ze si sa s nami o ne podelila. Bolo by super vidiet aj tvoje fotografie postavy, ako sa ti dari udrzat system aj pri tomto type stravovania. Tvoja otazka v texte je trochu menej zrozumitelna, prosim keby si mi ju nejako inak sformulovala, aby som na nu mohol odpovedat - ak budem vediet. Drzime palce pri dalsom napredovani...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
fitnesska
Pridané: 13.03.2017, 17:55
Reagovať
Pridané: 13.03.2017, 17:55
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Chcela som sa spýtať na Tvoj názor na predtrénigovky či sú z hľadiska zdravia dobré a či je to pre telíčko dobre keď dvíham ťažšie váhy na ich základe.
Momentálne beriem len macu,zinok a magnezium citrát.Spýtam sa aj na proteín,niekde sa píše že 30 minút po cvičení je vhodný,niekde že nie je vobec potrebný.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.03.2017, 20:31
Reagovať
Pridané: 13.03.2017, 20:31
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Na to sa neda asi striktne odpovedat. Ja pred treningom nekonzumujem dlhe hodiny nic, na lacno sa mi trenuje najlepsie. Ak ma ale niekto problem podavat zatial vykon na lacny zaludok (ci uz silovy alebo vytrvalostny), tak mu odporucam dat si pred treningom Sport Premium Energy (viac na vytrvalostne) alebo Protein Premium Energy (viac pre silove). Su to produkty, ktore sme vyvijali s Kompavou. Magnezium pred treningom asi nie je najvhodnejsie, moze mat vplyv na parasympatikum a teda mierne utlmovat fyzicky vykon. Magnezium si urcite davat az vecer napriklad aj pred spanim. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
fitnesska
Pridané: 15.03.2017, 06:16
Reagovať
Pridané: 15.03.2017, 06:16
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Chcela by som sa ešte spýtať aký máš názor na mliečne výrobky?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.03.2017, 07:08
Reagovať
Pridané: 16.03.2017, 07:08
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bul
Kedysi som ich konzumoval podstatne viac. Teraz ich stale konzumujem a mam na ne aj geneticku vhodnu predispoziciu, ale v mensich mnozstvach, lebo kvalitne mliecne (a vobec zivocisne produkty) su dnes problem. Najcastejsie pouzivam maslo, ghee maslo, kefir, smotanu, bryndzu, tvrde syry, velmi striedmo tvaroh, cottage.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fitnesska
Pridané: 14.03.2017, 06:37
Reagovať
Pridané: 14.03.2017, 06:37
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lean Bulk
Ďakujem veľmi pekne.Magnézium samozrejme beriem až večer,myslela som to všeobecne aké doplnky teraz beriem
Budem fotiť čoskoro,fotky možem poslať,ale ja sa držím celoročne keďže som sa doteraz stravovala 6 dní low-carb a 7 deň som dopĺňala komplexné sacharidy.A pri mojich ťažkých tréningoch som to spálila hravo.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
NoemiK
Pridané: 18.11.2016, 14:55
Reagovať
Pridané: 18.11.2016, 14:55
Reagovať
Poděkování
Dobrý den, děkuji za článek v jeho souvislostech a návaznostech, které mě daly i nový náhled na celou problematiku. Je to takový malý článek do mých životních puzzlíků. Nechala jsem se inspirovat vašemi návody a vím, že s bílkovinami na 1,3-1,4 g na 1 kg ATH, se sacharidy aktuálně kolem 0,5 g na 1 kg ATH a tuky cca 80 procent kalorického příjmu mám pocit obrovské psychické a fyzické svobody a ten pocit za ty počáteční odříkání a snad i trošku drillu opravdu stojí. S vděčností Noemi Kovářová
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(3x)
Vlado
Pridané: 20.11.2016, 22:25
Reagovať
Pridané: 20.11.2016, 22:25
Reagovať
Re: Poděkování
Dakujeme za vyborny postreh Noemi, mozno ked budete mat cas, pokojne sa s ostatnymi podelte aj o svoje pociatocne snahy, neuspechy a ine komplikacie (psychicke, fyzicke, zdravotne). Ono ako sa hovori, najprv sa clovek musi stat takou osobnostou, aby mohol dane ciele dosiahnut...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
NoemiK
Pridané: 20.11.2016, 23:34
Reagovať
Pridané: 20.11.2016, 23:34
Reagovať
Re: Re: Poděkování
Slibuji, že do měsíce a do dne vytvořím určité resumé, ono i pro mě bude důležité si zpětně uvědomit danou cestu, abych si jí uměla správně vážit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomikaaaT
Pridané: 22.12.2016, 15:14
Reagovať
Pridané: 22.12.2016, 15:14
Reagovať
Re: Re: Re: Poděkování
Dobry den, prosim Vas, kedy asi sa Vam podari spisat tie postrehy, ozaj ma velmi zaujimaju, s pozdravom a dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
NoemiK
Pridané: 22.12.2016, 20:20
Reagovať
Pridané: 22.12.2016, 20:20
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Poděkování
Milá Tomika,
nezapomněla jsem - bude Vám to stačit 24/12/16- bohužel jsem ještě v zahraničí a zápasím s každou minutou. děkuji za pochopení všem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
NoemiK
Pridané: 24.12.2016, 15:09
Reagovať
Pridané: 24.12.2016, 15:09
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Poděkování
Před cca 4 roky jsem za začala zlepšovat svoji životosprávu – stanovila jsem si, že pokud budu něco zkoušet, vyzkouším to minimálně 1 měsíc a pak si to ohodnotím, pokud možno realisticky, bez emocí (vím, že 1 měsíc není optimálně dlouhá doba, ale stále lepší než po 1 týdnu prohlásit, že něco nefunguje a střídat životní styly, jako ponožky)
Četla jsem o zdravých snídaních, jež jsem prakticky po mnoho let nepraktikovala a nešly mi , začala jsem v domácím prostředím cvičit a s 30 Day shred od Jillian Michaels jsem viděla výsledky po celé tři měsíce. J emi jasné, že na začátku je každý malý krok velkým krokem dopředu.
Začala jsem s Low –carb stravování ve smyslu nízkofrekvenčního stravování a nešlo mi to . Prakticky to vypadalo low – carb během dne, večer hight – carb, protože jsem měla prostě hlad, ráno jsem měla chuť na sladké, seč k sladkému neinklinuji , dělala jsem prostě klasickou chybu málo tuků. Měla další default v podobě přehnaného množství ořechů. Chvíli mi to trvalo než jsem na to přišla a mohla jsem využít všech výhod tohoto stylu stravování.
Poté jsem si vyzkoušela přerušovaný půst, včetně několika forem Warrior diet včetně striktní Warrior diet či Warrior diet s undereatingem. Zde jsem neměla žádnou psychickou barieru, protože můj partner (již minimálně 15 let) jen velmi zřídka během dne jí, je možno říci nikdy a jen večeří, s vyjímkou nedělí, kdy obědvá a večeří. Ve stylu přerušovného půstu jsem se našla – jednak příklad mého partnera, kdy jsem vždy obdivovala jeho rychlost v jednání, v rozhodování jeho maximální soustředěnost a vlastně jsem ji chtěla i já, navíc při tomto stylu jsem neměla problém si „dopřát“ více tuků, nepopíraje, že velkou roli sehrála i moje zkušenost s nízkofrekvenčním stravování. Jsem plně přesvědčená, že přerušováný půst je celoživotně udržitelný životní a stravovací styl z hlediska fyziologického , fyzického, psychického a vlastně i sociálního.
Před rokem jsem se rozhodla, že bych chtěla nabrat trošku svalů – mám „dorovnanou „skoliozu“ a tam ty záda musí držet svaly a také jsem si povšimla, že mi trošku poklesl „zadeček“- Bylo mi tehdy 41 let a rozhodla jsem si více silově cvičit. Poctivě jsem měla již odcvičené obě DVD od Tiny a měla jsem radost, že Cvič – Chudni Formuj Postavu byl pro mě jednoduchý, odcvičila jsem i i Core ABS – tam jsem musela občas trošku improvizovat , mám trošku kratší ruce – což ovšem není podstatné. Začala jsem cvičit s trenérkou 4x týdně odpoledne a stravovala jsem se ve stylu přerušového hladovění, cvičila jsem vždy nalačno, vlastně to ani jinak mě to nenapadlo a nebyla jsem ani naučená cvičit s plným bříškem. S paní trenérkou jsem jídlo vlastně ani neřešila, s vyjímkou doporučení používat protein. Vím, že jsem jedla cca 1,5 -2 g bílkovin na ATH (včetně potréninkového proteinu, jedla jsem cca 50-70 g sacharidů – nerozlišovala jsem tréninkový a netréninkový den a byla jsem opravdu spokojená a viděla jsem i kulatější ramena atd. Po třech měsících jsem začala cvičit sama a trošku jsem zintenzivnila trénink a začala jsem mít klasické pochybnosti , zda mám dost bílkovin atd. a nechala jsem si vytvořit vysokofrekvenční jídelníček (jedla jsem 7x denně)na bázi low-carb. Jedla jsem hodně bílkovin cca 3 g /kg hmotnosti. Cvičila jsem ráno a měla jsem i předtréninkové jídlo, což mi příliš nevyhovalo, po 14 dnech jsem začala mít i těžkosti s trávením. Měla jsem i hlad, byla jsem i nepříjemná, prostě jsem jsem sledovala hodinky, kdy už se budu moci najíst, resp. skoro potajnu v rychlosti otevřít krabičku a pro dvě mandle jsem byla schopná zabít partnera. Vydržela jsem můj testovací měsíc a vím, že takto jsem se stravovat nechtěla – psychologická závislost na jídle se mi nelíbila(takto zrychlený metabolismus mě neláká, seč jsem měla výsledky) . Vím, že příjem bílkovin bylo možné upravit (jídelníček byl postaven na nabírání, ale prostě jsem zjistila, že vysokofrekvenční jídelníček není pro mě, resp. není dlouhodobě pro mě prakticky udržitelný. Navíc jsem si více prohlubovala problém kolik vlastně těch bílkovin.
Experimentovala jsem dále – vytvořila jsem si vlastní jídelníček- jedla jsem 2x denně( plus potréninkový protein a protein před spaním , bílkoviny jsem upravila na 2g/kg hmotnosti a navýšila jsem sacharidy cca komplexní sacharidy v tréninkový den potréninku cca 1,5g na kg, takže jsem denně konzumovala cca 2,2 g sacharidů na kg, v netréninkové dny jsem konzumovala cca 35 g sacharidů a více tuků(bílkoviny jsem nechávala stejné). Cvičila jsem ráno na lačný žaludek , bohužel sacharidy po tréninku mě hodně utlumovaly a můj pracovní výkon nebyl optimální a navíc měla jsem pocit, že mi prostě chybí tuky. V té době jsem již měla nastudováno poměrně dost infomací o ketogenním stravování , tj. Jeff S. Volek, S. D. Phinney – The Art and Science of Low Carbohydrate living, The Art and science of Low Carbohydrate Performace, Targeted Nutrution Tactics, Patricia Daly – Practical Keto Meal Plans for Endurance Athletes ( – viděla jsem v tom logiku , měla jsem zvědavost to zkusit, ale neměla jsem odvahu, byl tam nějaký strach, navíc jsem vnitřně bojovala s tím, kolik vlastně těch bílkovin sakra potřebuji. „Pomohla mi „ periorální dermatida, kterou jsem dostala a která mi zachvátila během 14 dní polovinu obličeje, nemohla jsem se zarudlé kůže ani dotknout, vadil mi i dotyk vlasů. Z dermatidy (předpokládám způsobené jako reakci na obrovský psychický stres) příliš přijatelných cest není a tak jsem prostě zkusila ketogenní stravování. Zvolnila jsem silový trénink, resp. snížila jsem váhy a začala více dynamičtěji cvičit (cvičila jsem ráno na lačno) . Stáhla jsem sacharidy (ze zeleniny na max 20g denně), bílkoviny jsem držela cca na 1,3 g/1 kg ATH a jedla jsem hodně tuků – stanovila jsem si 200g tuků denně a v realitě jsem jich jedla více. První dny, cca 14 dní jsem okolo poledne měla krátkodobé výpadky stavy alla zombie, padaly mi víčka, ale cítila jsem se dobře, očekávala jsem mnohem větší pokles síly, který nebyl ani příliš markantní a po třech týdnech jsem silově cvičila na předešlé úrovni. Prožila jsem si dva“ nárazy na stěnu“- první hned při prvním tréninku, kdy jsem cvičila opatrně, takže mi to trvalo déle a ten trénink byl dlouhý a narazila jsem. Pak se mi to stalo asi po 14 dnech, kdy jsem po skocích do výšky , vyskakovala na vyvýšenou bednu a měla jsem, ale takový jiný náraz. Třikrát jsem se vydýchala (bylo to na začátku tréninku) a bez problémů docvičila celou cvičební jednotku. Byl to takový příjemný náraz. Co bylo pro mě fascinující začala jsem pociťovat obrovskou , jak to nazvat, mentální nadstavbu, stav nového vědomí – já vím, že to je správně, spousta věcí (obecně) dostávala nové vyjasnění, mám pocit , že reaguji více na bázi logiky. Nejsem člověk, který dělá příliš kompromisy a já nacházím jakýsi vnitřní klid, cítím odůvodnění mých nekompromisů. Je to nepopsatelný a neopakovatelný stav. Ztrácím agresivitu, jsem vyrovnanější a mám pocit volnosti. Nejsem stísněná strachy a i jsem schopna si logicky obhájit proč tak jím a i zdůvodním a nebojím se zdůvodnit, že např. více vajec není škodlivé atd. Zpět od mých subjektivních, ale upřímných pocitů. 24 dne jsem měla obrovskou bolest hlavy a den poté jsem se byla nepoužitelná – měla jsem takovu tu bolest celého těla, ale bez teploty. Neměla jsem vůbec hlad, neměla jsem chuť na žádný tuk, resp. měla jsem pocit , že jsem přetukovaná. Je pravdou, že ten den jsem jedla, až když jsem dostala hlad – kolem 23 hodiny. Od toho dne začala cítit, že již nemám takovou potřebu tuků a tuky jsem již jen odhadovala. První dva měsíce jsem byla opravdu velmi striktní a nejedla jsem ani mléčné výrobky ani ořechy, jedla jsem třikrát denně . Zvýšila jsem příjem mangesia citrate, při tréninku jsem pila vodu s elektrolyty . Vyřadila jsem i protein (ten doposud nepoužívám). V prvních dnech mi sacharidy opravdu chyběly, dokonce se mi jednou v noci zdálo, že jsem splácala kde co sacharidového a pak jsem se v tom snu ujišťovala, že to bych ani v nejhorším krajním případě nesnědla. Jednou se mi zdálo, že jsem je jedla a já jsem se pak ráno děsila, že to byla pravda a budu muset začínat od začátku. Nyní jím 2-3x denně a počítám jen bílkoviny. Pro mě je stanovení množství těžší než sacharidů, do těch vím, že se vejdu. Tuky odcítím. Měla jsem trošku nejen psychický blok k „takovému začátečnímu “ množství tuků,ale ono mě to k takovému množství stejně vedlo. Dále vizuelně jsou porce malé a možná pro někoho nevýhoda – jídlo je pro mě méně sociálním aktem, beru jej nyní více jako prostý zdroj energie a abych se oprostila – že to je „jen pohon“, tak si více snažím vážit a uvědomovat, že mám kvalitní jídlo(mě to tak pomáhalo). Někdy mám bílkovin méně, mám pocit, že je tělo nechce – prostě seč to zní blbě „nějak“ to rozpoznám, ale je to jen o maličko méně, maximálně jsem na 1,5 g/1 kg ATH ( a jen málokdy) , ale to je opravdu maximum (pro mě , v tomto období). Vrátím se k tomu proč – vnitřně jsem cítila, že se k tomuto chci dostat a pak ta kapička – dermatida – po tomto razantním snížení sacharidů se mi dermatida přestala ze dne na den rozšiřovat, poté mě přestala na dotyk dráždit – to trvalo déle a po dvou měsících jsem měla jen na nejhorších místech začervenalé místečka. Ale až nyní po třech měsících mám pleť čistou, jen na dotek ty místa rozpoznám, ale to je do jisté míry vsugerovnáno, že vím, že to místo bylo postiženo. Jako prima bonus mám delší a trošku silnější řasy. Mám pocit, že se mi netvoří zubní kámen či mnohem méně, ale to mi ověří, až dentální hygienista. Nemám pocit, že bych přišla o svaly a ani jsem „nevyhubla“ a cítím se velmi dobře. Nemám v úmyslu se příliš odkládně od tohoto stylu stravování . S díky Noemi Kovářová
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
fitnesska
Pridané: 06.03.2017, 19:46
Reagovať
Pridané: 06.03.2017, 19:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poděkování
Možem sa spýtať koľko krát do týždňa cvičíš a či máš ťažšie váhy alebo nie.
Krásny poučný článok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
NoemiK
Pridané: 07.03.2017, 11:52
Reagovať
Pridané: 07.03.2017, 11:52
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poděkování
Děkuji. Cvičím 4x týdně, výjimečně 5x týdně v tělocvičně - z toho jsou vždy tři tréninky náročné - silové (s vyššími vahami) a jeden je lehčí . Jednou týdně provádím intervaly, kdy se střídá náročná práce na maximum (doplňkový cvik (slouží k před-únavě) + cvik vytrvalostní) s kompletním odpočinkem . Vytrvalostí cvik 45s - 1 min, odpočinek 4-5 min v 6 sériích. Doma provádím krátké strečinky (event. jogu) a cvičím s fitloptou (relaxační a rehabilitační krátká cvičení cca 4 x týdně)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.03.2017, 21:17
Reagovať
Pridané: 06.03.2017, 21:17
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poděkování
Je to rozne, ale tvrde treningy mam zhruba 3x do tyzdna, malych domacich alebo mimo telocvicne mikro-workautov niekolko navyse. Obcas pracujem aj s tazkymi hmotnostami, silova demonstracia tu, ale na techniku sa nepozeraj: https://www.instagram.com/p/BRQ-k3SDqwT/?taken-by=vladozlatos
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem