Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:8
banner
Životospráva a zvyky

Odmerajte efektivitu svojho metabolizmu

Metabolická flexibilita, metabolická realita, tukový metabolizmus alebo skóre metabolickej efektivity nie sú len abstraktné pojmy. Sú to metabolické javy, ktoré majú presný obsah a dokonca sú aj odmerateľné. A ako asi viete len to, čo sa dá odmerať, sa dá aj zlepšovať. Poznáte svoju metabolickú realitu?

img
Marek Dobias
Pridané: 21.05.2017, 08:44
Reagovať
Pridané: 21.05.2017, 08:44
Reagovať
Spiroergometria
Ahoj Vlado,
v prvom rade by som sa ti chcel podakovat za pracu, clanky, cinnosti, ktore robis. Myslim si, ze to urcite ma zmysel a vo vela veciach som sa nechal inspirovat a poucit...verim ze rovnako ako mnoho inych.

Pisem Ti z viacerych dovodov:
1) v prvom rade by som ta chcel poziadat o radu ako postupovat ked chcem zmenit udaj, ktory som chybne zadal do aplikacie MET/FLEX.
zadal som krvny skupinu B-, ale v skutocnosti mam B+. Neviem to editovat, tak sa pytam.

2) komentar k mojej spiroergometrii - bezal som prvy krat na pase a urcite som mal respekt voci tomu zariadeniu. To je myslim, si jeden z dovodov, preco som test ukocil pod mojim maximom. Aj ked druha vec je, ze kondicne som uz tiez nevladal. Mohol by som Ta poprosit komentovat moje vysledky spiroergometrie (S-M-E) z tvojho pohladu, prosim? S-M-E som mal 32.

3) ako som spomenul vyssie, myslim, si ze kvoli tomu, ze som nedosiahol svoje maximum, tak preto som sa nedostal na hodnotu 1.0 RER, pocas zataze. Moze toto byt dovod?

4) viscelarny tuk - namerali mi hodnotu 5, okomentovali ako mierne zvysena hodnota, nie vsak problem. Mozes mi prosim poradit ako je najlepsie zreduvat viscelarny tuk?

5) zacal som si sledovat nutricne hodnoty toho co zjem. Pre ulahcenie som si spravil pomocku v exceli, kedze som nenasiel vhodnu existujucu aplikaciu a ja nepoznam nikoho, kto by vedel takuto aplikaciu spravit. Mozno sa ti to moze zdat uzitocne...predstavujem si to tak ze apka bude ako databazu pouzivat info z "google nutrition"...

Vopred dakujem za odpoved!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.05.2017, 09:22
Reagovať
Pridané: 22.05.2017, 09:22
Reagovať
Re: Spiroergometria
Ahoj, dakujem za podnety a odpovedam:

1. zatial sa to neda editovat, bude to mozne v 2.0 verzii, na ktorej uz 2 roky pracujeme, zatial to mozes zmenit len tak, ze si to vyplnis a vygenerujes nanovo
2. fyzicke maximum nie je podstatne, pretoze my sledujeme metabolicke maximum, ktore nastava podstatne skor, tvoj aktualny vysledok nie je potrebne teraz nijako specialne hodnotit, dolezite bude ked tam o 3-4 mesiace vlozis dalsi svoj vysledok a budes sa mat s cim porovnat
3. ak metabolizmus funguje na tukoch, RER 1.0 nemusi nastat vobec (co nevadi), az vo faze zotavenia, kedy je tiez metodicky vhodne zbierat data (5 min po a to tiez porovnavat v buducnosti)
4. je 50 levelov, ty mas 5 a pristroje, ktore to meraju nie su presne, musel by si absolvovat meranie na citlivejsich pristrojoch ako napr. Viscan, ktore pochybujem ze niekde maju len tak (na SPU katedra vyzivy ludi v NR urcite)
5. taka apka je uzitocna, ale urcite nejake podobne existuju, je to vsak ciastocne zbytocne, pretoze ty potrebujes vediet aj sirsi kontext a presnejsie to, ako toto jedlo na teba aj vplyvalo... v buducnosti planujem urobit projekt, kde na 2-3 tyzdne bude mat clovek pozicany nonstop glukozovy monitor a do aplikacie bude zapisovat co zjedol, co robil, atd... cize na konci dna budes mat celodennu krivku ako vyzera tvoja hladina glukozy, hladina ketonov, mozno zvladneme sledovat aj CRP a inzulin a jedla s nutricnou hodnotou, ktore danu reakciu v tvojom tele (ne)sposobili... ale to az niekedy neskor, ked dokoncim aktualne projekty a zintegrujem ich do systemu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Marek Dobias
Pridané: 22.05.2017, 21:41
Reagovať
Pridané: 22.05.2017, 21:41
Reagovať
Re: Re: Spiroergometria
Dakujem za cas a odpoved!
Nech sa dari!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tillmannova
Pridané: 20.07.2016, 10:03
Reagovať
Pridané: 20.07.2016, 10:03
Reagovať
Export dat z přístroje Ganshorn
Včera absolvovala dcera vyšetření v Kroměříži (Lunacor s.r.o.), ale paní doktorka nevěděla, jak soubor vyexportovat. Nemůžete, prosím, poradit, kam se to .xls zapisuje? Výsledky nám prozatím vytiskla, ale pokud bude vědět jak, ráda nám je pošle. Moc děkuji.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tillmannova
Pridané: 01.08.2016, 19:28
Reagovať
Pridané: 01.08.2016, 19:28
Reagovať
Re: Export dat z přístroje Ganshorn
Tak už to zvládla :-)).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
r.gaspar
Pridané: 08.07.2016, 16:47
Reagovať
Pridané: 08.07.2016, 16:47
Reagovať
spiro metflex
Zdravím dnes som v ZA absolvoval testy a pokúšam sa ich nahodiť aj cez web aplikaciu a keď dokončím a požiadam o výsledky vyskočia my tvoje výsledky Vlado. Až na konci kde je suhrn udajov tak tam su moje udaje ale vysledky nevidim svoje. Kde robím chybu? Dakujem. Vyhodnotili sme to sice spolu v Za ale chcel som sa ešte zopar vecí opýtať aj teba Vlado ked sa mrkneš na tie moje vysledky priebežne. Dakujem za info.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.07.2016, 00:05
Reagovať
Pridané: 13.07.2016, 00:05
Reagovať
Re: spiro metflex
Analyzovali sme tvoj problem, ale zistili sme, ze si realne vkladal moje osobne excel data na vyhodnotenie, ktore si si stiahol z tejto sekcie:

https://spiro.vladozlatos.com/verzie-platformy.html

cize je potrebne, aby si vlozil svoj vlastny excel dokument ktory si dostal v centre a tento moj pre istotu zmazal z pocitaca. Ja som aj v tejto sekcii zmenil excel subor na PDF, aby niekto uz neurobil podobnu chybu. Takto vyzeraju moje povodne surove data po novom v PDF:

https://spiro.vladozlatos.com/project/files/pages/2389/1.spiro-vz-do-maxima-lacno.pdf

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
r.gaspar
Pridané: 13.07.2016, 17:29
Reagovať
Pridané: 13.07.2016, 17:29
Reagovať
Re: Re: spiro metflex
Super, ďakujem, už je to ok. Medzitým ako si mi odpovedal tak som si trocha naštudoval čo som sa chcel opýtať ale aj napriek tomu položím tu otázku. Teda trocha som sám zo seba sklamaný lebo som čakal, že sa budem pohybovať na začiatku zelenej zóny/určite lepšie ako mám 25/50/. Ale zistil som, že to vôbec nič neznamená keď človek nie je závislý od sacharidov a iba som si myslel že mám tukový metabolizmus. Test mi ukázal naozaj veľa ale hlavne že musím aj trénovať nie len "super" strava. 1-2 slabé tréningy týždenne je žalostne málo asi. Je možné, že výsledky sú slabé pre ne-trénovanie?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.07.2016, 07:30
Reagovať
Pridané: 15.07.2016, 07:30
Reagovať
Re: Re: Re: spiro metflex
Z toho si nic nerob. Ano aj trening a dalsie faktory na to vplyvaju, nic v tele nefunguje izolovane. Zavislost na sacharidoch je len jedna cast puzzle skladacky, potom nasleduje ciastocne hladovanie, optimalizacia prijmu bielkovin (aby ich nebolo mnoho), treningy na hlad (ak su kratsie ako 120 min), otuzovanie a tak dalej. Takze ano, vysledky su slabe AJ kvoli netrenovaniu, ale aj kvoli dalsim veciam. My mame v systeme uz dost dat, ktore nam poukazuju akym smerom sa musi vyhodnocovanie S-M-E (skore metabolickej efektivity) upravit tak, aby bolo este objektivnejsie, preto tam budu vo vzorcoch zmeny. To znamena, ze vysledky budes mat po refresnuti linku o 1 tyzden este slabsie, ale o to objektivnejsie. To ta vsak nema odradit od napredovania...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
r.gaspar
Pridané: 26.07.2016, 15:07
Reagovať
Pridané: 26.07.2016, 15:07
Reagovať
Re: Re: Re: Re: spiro metflex
Vlado , ak ste už refresli vzorce tak mne to hodilo presne také výsledky ako som predpokladal pred testom. Tak ako som písal čakal som, že sa budem pohybovať na začiatku zelenej zóny a teda výsledok po vašich úpravách mám 36/50 /pred 25/50/čo je presne podla mojich očakávaní. Prosím ak si toto prečítaš a mrkneš na to len mi potvrď či je to ok alebo či nenastala chyba u vás. Aby som nebol zbytočne spokojný. Keďže presne ako si mi odpísal všetko u mňa sedí na 90% okrem toho, že málo trénujem. To by ma utvrdilo, že to robím dobre ale tréningy som si už pridal. Ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.07.2016, 07:39
Reagovať
Pridané: 27.07.2016, 07:39
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: spiro metflex
Ahoj, prave pozeram tvoje data, podla mna su velmi dobre. Este tam mame chybu na odladenie v prvom stlpci tej dolezitej vysledkej tabulky (Pri % v priebehu zaťaženia​), ale tieto udaje nijako nezasahuju do vypoctu tvojho skora metabolickej efektivity (S-M-E). Tvoj test podla parametrov vyzera ze si ho absolvoval do submaxima (nie uplneho maxima) ale to je v poriadku. Na zistenie tvojej metabolickej kondicie je test dostatocne relevantny a ma vypovednu hodnotu. Este planujeme zaradit tam aj 3 stupnove hodnotenie metabolizmu:

1. stupen: adaptacia tukoveho metabolizmu v pokoji (cca po par tyzdnoch vyzivovej zmeny)
2. stupen: adaptacia tukoveho metabolizmu v miernej intenzite (mozne az po niekolkych mesiacoch)
3. stupen: adaptacia tukoveho metabolizmu az do submaxima (mozne az po niekolkych rokoch)

Ty si niekde medzi 2 a 3 stupnom, co je uz kvalitny a dostatocny vysledok. Aktualne ziskavame od prvych lekarov a centier aj prve anonymne data pre komplexnejsiu statistiku, kde mame skupiny ludi ako diabetici, hobby ci vrcholovi sportovci atd. Pridame tam neskor aj ich statistiku pre porovnanie, aby sa clovek vedel porovnat a posudit mieru vlastneho rizika nastavenia metabolizmu... (cim horsi vysledok v SME, tym vacsie riziko na metabolicke ochorenia v buducnosti). A uz niet pochyb, ze rakovina, diabetes, obezita ci neurodegeneracne ochorenia (cize tie na ktore najcastejsie umierame) su metabolickeho povodu:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html

Este nas caka vela prace, ale zaklady sme uz postavili.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
paska.martin
Pridané: 21.06.2016, 19:07
Reagovať
Pridané: 21.06.2016, 19:07
Reagovať
metflex
Dnes som absolvoval spiroergometriu v metflex Žilina a neskôr si aj vyhodnotil údaj v aplikácii. Je to super spracované. Jedinečná záležitosť !
v metflex mi však neodmerali aerobný prah, tak som kolónku v dotazníku vynechal. Takisto údaje o glukóze a ketónoch. Dokáže absencia týchto údajov skresliť výsledky ? SME mi vyšlo takisto ako tebe Vlado 44/50. Čo sa mi nezdá, lebo mám dosť podkožného tuku, ale zas idem 4 týždeň na nízkosacharidovej strave (okolo 100g denne) a pravidelne intervalovo športujem. Díky
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.06.2016, 23:34
Reagovať
Pridané: 22.06.2016, 23:34
Reagovať
Re: metflex
Ahoj Martin, dik za postrehy. Ak mi posles na email link z tvojho testu, mozem sa na to pozriet. Cim viac ludi si vyhodnocuje spiroergometriu cez aplikaciu, tym nachadzame extremnejsie pripady a podla toho postupne upravujem vzorce a algoritmi, ktore na pozadi definuju celkove hodnotenia, ale aj tie ostatne. Ak ide o dotaznikove udaje, tie nemaju na hodnotenie S-M-E (skore metabolickej efektivity) ziaden vplyv. Ak si uploadol aj tvoje fotografie, tak budem z toho vediet dost vycitat. Na druhej strane nie je vylucene, ze si metabolicky velmi zdravy, rychlo prisposobivy a teda tvoj vysledok je naozaj realny, aj ked estetika este nestihla "dobehnut" za stavom metabolickej kondicie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
paska.martin
Pridané: 24.06.2016, 14:41
Reagovať
Pridané: 24.06.2016, 14:41
Reagovať
Re: Re: metflex
Poslal som ti to na email. DIky
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.06.2016, 14:13
Reagovať
Pridané: 25.06.2016, 14:13
Reagovať
Re: Re: Re: metflex
Su tam nejake drobnosti, pre ktore nam vzorce este nefunguju najoptimalnejsie, ale ladime to. Nic to vsak nemeni na tom, ze mas naozaj slusnu metabolicku odpoved. Po uprave vzorcov mozno nebudes mat 44 bodov (mozno ani ja), ale budes urcite patrit medzi tych co maju zatial najsilnejsi tukovy metabolizmus, co sa na appke otestovali…

Ja som absolvoval dalsi test v Ziline v stredu, podarilo sa mi urobit novy rekord v maximalnej oxidacii tukov (MFO v gramoch / min) z povodnych 2.1g / min na 2.4g / min. Na vyladovani aplikacie a jej funkcii, zobrazovani, vzorcoch a algoritmoch pracujeme aj nadalej. Priebezne sa ozyvaju aj prvi specialisti, ktori davaju na aplikaciu svoje postrehy, ktore postupne zapracovavame. Priebezne o tom budeme vsetkych informovat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
dan.kafka
Pridané: 13.06.2016, 13:55
Reagovať
Pridané: 13.06.2016, 13:55
Reagovať
Spiroergometrie
Zdravím,
na mapce nevidím centra v České republice. Je nějaké ve Východních Čechách, ideálně v Hradci Králové?

Děkuji.

(Mimochodem pěkná a velmi inspirativní přednáška v Praze 23.4. Již po tak krátké době cítím pozitivní změny.)

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2016, 14:27
Reagovať
Pridané: 13.06.2016, 14:27
Reagovať
Re: Spiroergometrie
Dakujem pekne, v sekcii centra chybaju este nahodene ceske miesta, kde maju tento pristroj:

https://spiro.vladozlatos.com/centra.html

Postupne to tam pridame coskoro, zatial pripajam zoznam aspon takto:

1. Česká  republika-Ministerstvo vnitra     Praha
2. Krajská nemocnice T. Bati, a. s. Zlín
3. Lázně Teplice nad Bečvou a.s.   Teplice nad Bečvou
4. Fakultní nemocnice Olomouc    Olomouc
5. Vítkovická  nemocnice a.s.          Ostrava
6. Krajská nemocnice T. Bati, a. s. Zlín
7. Vojenská nemocnice Brno          Brno
8. MUDr. Ziegelbauer        Brno
9. Nemocnice Jihlava          Jihlava
10. Nemocnice s poliklinikou Havířov            Havířov
11. FN u Sv.Anny v Brně      Brno
12. Masarykova univerzita v Brně   Brno
13. Fakultní nemocnice Brno             Brno
14. Centrum sportu Ministerstva vnitra       Praha
15. Lunacor s.r.o.    Kroměříž
16. Institut sportovního lékařství a.s.            Praha
17. Univerzita Karlova v Praze          Praha
18. Středomoravská nemocniční a.s.             Prostějov
19. Nemocnice Valaš.Meziříčí a.s.   Valašské Meziříčí
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tom
Pridané: 11.06.2016, 22:43
Reagovať
Pridané: 11.06.2016, 22:43
Reagovať
www.metabolicka-flexibilita.cz
Předně bych chtěl poděkovat za možnost využití aplikace MET/FLEX a vyhodnocení svého Spiroergometrického testu, který jsem v březnu absolvoval v MET FLEX Centru v Žilině.

S metabolickou flexibilitou experimentuji již několik měsíců a tomu odpovídá i můj výsledek, který potvrzuje přesně to, o čem přednáší a píše nejen Vlado na svých webech.

Mému osobnímu experimentu s metabolickou flexibilitou je věnován tento web:

www.metabolicka-flexibilita.cz
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.06.2016, 22:34
Reagovať
Pridané: 12.06.2016, 22:34
Reagovať
Re: www.metabolicka-flexibilita.cz
Pekne si to spracoval Tome, drzim palce pri dalsom napredovani. Podel sa o svoj vysledok aj o dalsie mesiace...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tom
Pridané: 13.06.2016, 10:33
Reagovať
Pridané: 13.06.2016, 10:33
Reagovať
Re: Re: www.metabolicka-flexibilita.cz
Vlado, díky !
Dále na projektu pracuji :-). Jak jsi sám řekl, tak změny se začnou projevovat až tak za několik měsíců, a proto je potřeba vydržet. Sám jsem na začátku někdy pochyboval, zda je to správná cesta. Proto ostatním čtenářům doporučuji vydržet delší dobu a výsledek se začne dostavovat. Zkratky v čase zde neexistují . Průběžně na blog (www.metabolicka-flexibilita.cz) budu doplňovat novinky spojené s metabolickou flexibilitou. Také budu rád za nové postřehy a komentáře.

Jinak když jsem znovu koukal na výstup z aplikace MET/FLEX, tak se osobně domnívám, že má adaptace na tukový režim je také daná mým dlouhodobým charakterem tréninku, protože převážně jsem v aerobní zóně a tělo se naučilo v tomto režimu fungovat na tucích. Cítím však, že změna složení stravy zaměřená na LOWCARB však posunula dál hranice využití tuků. Zajímavé bude další vyšetření a jeho výstup po dalším půl roce, které plánuji na září/říjen letošního roku.

Osobně jsem zvědavý na celkové statistiky z MET/FLEX aplikace až nasbíráte více vložený dat od lidí.

Držím palce.

Tomáš
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem