Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:3
banner
Firemné zdravie

Prečo riešiť biohacking až vtedy, keď ho nepotrebuješ?

Čo je to biohacking? A ako znejú kľúčové otázky s ním spojené? Začať či nezačať a sústrediť sa skôr na dôležitejšie veci? V tomto článku si povieme o tom, ako niektoré činnosti môžu viesť v krátkom čase k dobrým výsledkom ale v dlhodobom horizonte spôsobujú výsledky zlé. Zároveň si zadefinujeme základy, ktoré ak zvládneš v praxi, biohacking bude príjemná čerešnička na torte.

img
jose.pisar
Pridané: 15.01.2019, 14:36
Reagovať
Pridané: 15.01.2019, 14:36
Reagovať
Káva tabak cukor
Ahojte. Po pár mesiacoch sa vraciam "do akcie". Pojem biohacker mi moc nehovorí ale z toho čo som pochopil je to externá náhrada látok, ktoré si naše telo dokáže vytvoriť samo (samozrejme neuplne vysvetlenie - nema pre mna zmysel to viac rozmazavat) co pre mna ma zmysel je osobna skusenost. Mozno by sa tento prispevok hodil aj inde, ale pre tuto chvilu ho dam sem:
Pred necelym rokom som zacal funkcne trenovat, znizovat sacharidy a pod. ALE vypil som priemerne 3 vcelku silne kavy denne (samozrejme to prinasalo vysledky aj pri treningu) a vyfajcil cca krabicku cigariet denne. Prechod na lowcarb ciastocne hladovky sa samozrejme podaril - s podporou tabaku a kavy. Aj silny som bol ako vôl - na moje pomery a relativne kratke casove obdobie. Je uplne jasne ze uz islo o dost vysoky stupen zavislosti na kofeine a nikotine. Pred vyše mesiacom som vypustil kávu a zažil som si dost silne abstinenčné príznaky, pred dvomi týždňami som prestal fajčiť a zažil som ešte silnejšie abstinenčné príznaky. Tieto látky mi dovolovali byť niekym iným ako skutočne som - resp. Dovolovali hrat sa na niekoho ineho a verit tomu.
Pravda je ale taka ze sme akí sme a nikdy to inak nebude ci s biohackingom alebo bez. Pre mna je pravda o mne samom velmi dolezita. Prichadza s nou sloboda a zmierenie rovnovaha - neprecenovat sa a ani sa nepodcenovat atd.
Prakticky zastavam filozofiu nenaročnosti, prostoty, prirodzenosti - nemusim robit nic aby som hladoval - proste nejem a telo si z toho samo vyťaží benefity, nemusím robiť nič aby som bol v chlade- proste sa menej oblečiem alebo nezohrejem vodu, nemusim robit nic aby som nevypil kavu, proste si ju nekupim a neuvarim tak aj s cigaretami. A nasa ludska bytost je stavana do sytuacie kedy si musi vystačiť s jej vlastnou prirodzenosťou a to je pre mňa dobre. To čo ale pri všetkom spraviť predsa musím je neustále budovať svoje sebapoznanie, zapájanie vôle, uvedomovanie si motivácie a dôležitosti/správnosti svojich rozhodnutí. Lebo napchať do seba niečo je to najlahšie, ale psychycky ustáť naše vnútorné procesy - pri získavaní otužilosti, hladovke, pri prechadzaní si mentalnou hmlou a roznymi inymi "neprijemnymi" stavmi, to už také jednoduché byt nemusí.
Opäť Veľké ĎAKUJEM Vladovi - nie ani tak za ten alebo onen článok, ale za prácu rozosievača dobrých semienok :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.01.2019, 12:07
Reagovať
Pridané: 16.01.2019, 12:07
Reagovať
Re: Káva tabak cukor
Wow, vies co? Tvoja najcennejsia cast komentu znie takto: "Tieto látky mi dovolovali byť niekym iným ako skutočne som - resp. Dovolovali hrat sa na niekoho ineho a verit tomu". Presne takemuto sebaklamu sa pokusam vyhybat aj ja a poukazat na to aj tym ostatnym, ktori su na to pripraveni. Je pravda ze si nie sme rovni a z toho treba vychadzat, ked sa zacneme s niekym porovnavat. Ano, niekto ma lepsie zvladnutu zivotospracu, niekto horsie a teda aj vysledky su ine. Ale tam kde niekto zacina s nadvahou (napriklad v sile), tak niekto iny sa k takym parametrom sily nedopracuje ani za cely zivot treningu nech uz je akolkolvek zdravy a fyzicky trenovany. Preto z mojho pohladu ma najvacsiu cenu SEBAPOZNANIE, vediet co s istotou o sebe viem ze je PRAVDA. Tato pravda sa neda vycitat v ziadnych knihach ani studiach, je dostupna kazdemu z nas a predsa ju malokto objavi.

Tymto clankom som ale nechcel nijak hanit biohacking. Jeho definicia je len hrozne siroka a biohacker moze byt prakticky hocikto aj moja babka co si da turka s MCT ale na ostatne kasle ale aj ten, kto spoznava objektivne fakty o svojom tele (metabolizmus, biochemia, fyzicky zdatnost, % tuku, ine data). Ak su obaja biohackeri, tak jeden z nich je vedomejsi / skusenejsi / blizsi k svojej pravde a to treba tiez zacat rozlisovat a vytvorit na to standardy. Ak chce niekto byt data-drive-optimista, musi celit aktualnej pravde lebo ta je predpokladom pre spravne dalsie rozhodnutia.

Ja teda dakujem tebe za tuto fantasticku a poucnu sebareflexiu, tesim sa na nejake osobne stretnutie na prednaskach, workshopoch, inde.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jose.pisar
Pridané: 19.01.2019, 14:15
Reagovať
Pridané: 19.01.2019, 14:15
Reagovať
Re: Re: Káva tabak cukor
:) páči sa mi ako si sa uvolnil a otvoril. Často v tvojich článkoch cítim cielené usmerňovanie myšlienok motivačným a zdôrazňovacím spôsobom - niečo na spôsob "koučingu" . Samozrejme je to veľmi dobrá schopnosť a podľa mňa ju používaš excelentne. No v tomto komente mám pocit, ze si ostal vo väčšine čisto sám sebou bez extra hladania vhodnych slov a ovplyvnovania toho ako to z teba ide. Stale si zachovavas tu detsku radost a zapal pre objavovanie, dobrodruzstvo prehlbovanie a sebazdokonalovanie. Nemusim vobec pisat aky obrovsky vplyv to ma na ludi, a hlavne na ludi ktory su viac otvorení vníamaniu - tak ako sa napchavanie cukrom prejavuje znizovanim citlivosti receptorov pracujucich s inzulinom, tak sa napchavanie myšlienkovým odpadom prejavuje znížením citlivosti na vnímanie životných sytuácií v ich hĺbky - sme povrchní. Toto je veľmi dôležitý aspekt - že prestať jesť cukor nám pomôže stať sa vedomejšími, a byť vedomejšími nám pomôže prestať jesť cukor - aplikovatelné na akekolvek ine sytuacie - mysel, telo, duša...
Rád sa niekedy stretnem. Nie však ani tak za účelom edukačným ale skôr priateľsky ak tl niekedy víde. Možno sa podarí vymeniť pár myšlienok vzájomne sa podporiť v dosahovaní cieľov, alebo zasiať semienko nejakej spolupráce. Kto vie?...
Držím palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.01.2019, 10:50
Reagovať
Pridané: 22.01.2019, 10:50
Reagovať
Re: Re: Re: Káva tabak cukor
Diky Jose za postrehy, cenim si ich. Najcastejsie sa neformalne zhovaram s ludmi v Skill Laboch, kde travim dost casu vo vecernych hodinach ci uz v BA alebo NR.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dusan Plichta
Pridané: 15.12.2018, 07:50
Reagovať
Pridané: 15.12.2018, 07:50
Reagovať
Co je vlastne definicia a podstata Biohackingu?
Zdravim Pani,

Dakujem za otvorenie temy biohackingu, kde moze mat na vec kazdy iny pohlad.
Ja by som sa len vratil k definicii a tomu, ze tato definicia Vlado nicim neodporuje tomu co tvrdis a aj ked to vizera na prvy pohlad cool, tak ked ides do hlbky, tak biohacking v podstate uci, ze skratky neexistuju a ze zacni od zakladov .

Zakladna definicia: Biohacking ako system pre optimalizaciu vnutorneho a vonkajsieho prostredia, ktore vplyva na nas organizmus.
System and actions to change the environment outside of you and inside of you so you have full control of your biology, to allow you to upgrade your body, mind, and your life.

Dalsie definicie:
Do-it-yourself biology, biotechnological social movement in which individuals and small organizations study biology using the same methods as traditional research institutions
Grinder (biohacking), people that alter their own bodies by implanting do-it-yourself cybernetic devices
Self-experimentation in medicine
Nutrigenomics, using nutrition to hack/take control of the human biology
Quantified self, measuring various biomarkers and behaviors to try to optimize health

Tak ako vo vsetkom, tak aj v Biohackingu su rozne levels. Urcote treba zacat od zakladov...
A potom zalezi na tom, comu clovek veri a ci ho bavi ist na adekvatnu hranu a experimentovat s vlastnym potencialom.

Na zaver len priamo poviem, ze ked sa oprieme o definiciu, tak si Vlado jeden z Top biohackerov Slovenska. Zaujimave ako sa v clanku vyhrocujes voci Biohackingu a sam ho robis. Chapem, to ale tak, ze chces skor poukazat na to, ze treba konat naozaj systematicky a od zakladov a nie ako je trendom sucasnej doby, preskenovat instagram, pozriet par cool videos a prezentovat sa ako majster Hacker.

Dalsie veci ku ktorym by bolo dobre diskutovat pre lepsi kontext su rozne techniky adaptacia a podobne. Ked totiz napises, ze co riesite mentalnu hmlu a zavislost, ze hladujte a vsetko bude oki..tak si uznas ze ano aj nie...Vela ludom to sposobi extra stres a to co volas barlicky ja mozem nazvaj funkcne nastroje. Preco pri cviceni pouzivas pomocky rozne ...Su to barlicky ? Alebo funkcne natroje k progresu a lepsej adaptacii.

Potom akekolvek jedlo, napoj moze byt medicine, ale aj jed, alebo aj zavislost. Ja ti mozem dat rovnaky argument, ci nie si zavysli na pohybe...
Ja asi som a priznam si to...beriem to ako tu lepsiu zavislost. Rovnako si kludne uznam, ze asi jedina vec na ktorej som asi trosku zavisly je kava. Uznavam vsak mieru a kazdy ma invididualny trashold.
Viem vsak z vlastnej genetiky , testov a pozorovania, ze 2 kavy denne mi spravia viac dobra ako zla...

Tu je potom filozoficka otazka, ze kde je pravda a co mi lepsie sluzi...Ja som zatial dospel k tomu, ze nemam dovod oberat sa o pozitivnu hodnotu 2 oblubenych kav denne, asi ako ty nemas dovod oberat sa o pozitivnu hodnotu svojho denneho workoutu. :-)

Vidime takto, ze vzdy ide o kontext a tu by som videl trend Biohackingu a to, ze sa to vo svete siri a segment rastie ako pozitivny vyvoj. Ano mozno to Vlado nieje super natural presne podla tvojich kriterii, ale otazkou je impact a mame tu jasne data a vysledky svetove,. Self Quantified movement a ludia co si daju nalepku Biohacker sa naozaj zlepsuju a maju svoje zdravie viac menej pod kontrolou.

Moj usudok na zaver je teda taky, ze ano Vlado obdivujem ta ako super natural hero, co dokaze raz denne jest a ma v malicku zvladnuty movement a tukovy metabolizmus. Ja vsak nechcem dat tolko obety a casu takemu vysledku a vyzera to, ze su aj ine cesty a nemusim hladovat tolko a jest len raz -dvakrat do dna ...
A ze so strategiami Biohackingu dokazem mat myslim, ze dost dobry tukovy metabolizmus, krvne testy a podobne.
A to, ze mozno zomriem o 10 rokov skor ako ty ? Mozno, ale trufam si na 100 vku a to mi aj celkom staci :-) Alebo mozno nie, lebo keby som siel na to z mojho pohladu tak drzne ako ty , tak sa stresovo odpalim. A kedze mam nastudovane tvoje clanky tak myslim, ze stym suhlasis, kedy cim dalej tym viac zdoraznujes adekvatnu individualnu adaptaciu postupny trening tela, metabolizmu, mysle a novych navykov.

Ber to ale v dobrom a som si trosku aj podpichol kolega :-) Vsetko vsak pre tvoj feedback, co ti ludia mozno priamo nepovedia a vnimaju to rovnako ako to tu pisem.
Celkovo som vsak presvedcenuy, ze minimalne 80% ludi co to tu precita, si aj tak uvedomuje, ze aky obrovky priestor je v zlepsovani zakladov a ze nase dotahovacky o Biohackingu su ako pises takou ceresnickou.

Tolko moje myslienky v sobotu skoro rano po "biohackerskej" ladovej spche, predychani sa, pretiahnuti kosti podla tvojich odporucanych cvikkov a rannej kave s maslom a mct. :-) ...a kocke faajnej cokolady 90% so sekanymi kakaovymi bobami pre podporu serotoninu :-)

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.12.2018, 08:29
Reagovať
Pridané: 15.12.2018, 08:29
Reagovať
Re: Co je vlastne definicia a podstata Biohackingu?
Cau Duky, o akej vzorke ludi sa tu bavime, ktorej nazor reprezentujes? Ja len dufam ze maju aspon take vysledky ako ty. Neboj, ja vam kavu nikam neberiem, pokojne si ju pite aj nadalej, ale ked ju ja nepijem mozem byt vobec biohackerom? :) Mozno definicia biohackingu by si zasluzila dobru slovensku verziu, ktory by jasne specifikovala pokial biohacking siaha a pokial nie. Alebo podla coho sa daju rozlisit efekty ktore sposobuje jednoznacne biohacking a co z toho by nastalo aj tak bez biohackerskych postupov.

Mozno by som ale zacal protiotazkou, ze co su hlavne klucove body tohto clanku podla teba, na ktore som chcel poukazat? Na kavu to nebolo :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dusan Plichta
Pridané: 17.12.2018, 08:07
Reagovať
Pridané: 17.12.2018, 08:07
Reagovať
Re: Re: Co je vlastne definicia a podstata Biohackingu?
Vlado suhlasim
1. Definicia by sa zisla a planujem to spracovat aj do pripravovanej knihy, kde by som chcel priblizit biohacking verejnosti
2. Su rozne stupne , rozne nastroje, niektore uzitocne, nieketore nie a zaroven na zaklade dat individualne vhodne/nevhodne. (napriklad aj ta kava, kde sensitivnych z toho vyslaha...)
3. Ja som rovno napisal, ze si podla mna jeden z top Biohackerov a pritom vidis, ani kavu nepijes :-)
4. Z clanku som si myslim zobral jasne posolstvo s ktorym plne suhlasim. First things first , alebo ze focus on fundamentals a nehladaj zazraky v novych technologiach, ci zazracnych specialitkach, ked si v zaklade rozbity.
5. Finalny feedback co chcem reprezentovat, ze z clanku a jazyka tohto blogu sa stavias podla do trosku vyhrotenej roviny v zmysle, ze tak to ma byt a nie inak...Pritom osobne je s tebou debata ina a ano povies a drzis si svoj nazor , ale respektujes aj ine formy a cesty. Takze asi len tolko z mojej subjektivnej percepcie ...
Ale ved uz nech napisu dalsi citatelia...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.12.2018, 15:38
Reagovať
Pridané: 17.12.2018, 15:38
Reagovať
Re: Re: Re: Co je vlastne definicia a podstata Biohackingu?
Cau Duky, davam do plena na zamyslenie:
1+2. definicia by mohla jasne urcit, kto biohacker je a kto nieje
3. vidis, ani som o tom nevedel a tiez som nemal potrebu sa tak volat aby to bolo viac cool, slovo hacker mi vsak evokuje skratky a docasne riesenia
4+5. Z nadpisu a z vety v uvode clanku by pozorny citatel mal zistit co respektujem a co nie, citujem:

"A práve Michalov článok ma podnietil napísať tento článok a priblížiť môj pohľad na tému biohackovania. Či sa s ním stotožníte, je už na vás, pretože vždy existuje viacero správnych pohľadov na jednu a tú istú vec. Ideme na to."
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem