Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:1
banner
Životospráva a zvyky

Pripravujte spolu s nami publikáciu Životospráva 1.5

Prešlo 29 mesiacov a je načase, aby sme aktualizovali našu dôležitú publikáciu Životospráva 1.0. Radi by sme tak urobili ale v spolupráci s vami. Aký veľký rozsah úprav si žiada táto naša stará publikácia? Ako chceme jej obsah rozšíriť a ako sa do toho môžete zapojiť aj vy?

img
ales.luksa1963
Pridané: 24.10.2016, 19:12
Reagovať
Pridané: 24.10.2016, 19:12
Reagovať
Životospráva
Dobrý den. V publikaci Životosprava 1.0 v části výživové protokoly při treninku B2 je uvedeno mimo jiné i toto: 30 min po treninku protein min60% s vodou,dále v 60 i v 90 minut po treninku.To je celkem 180% v době od 30 do 90 minut po treninku.Chápu to dobře? Děkuji za odpověď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.10.2016, 13:42
Reagovať
Pridané: 25.10.2016, 13:42
Reagovať
Re: Životospráva
Spravne by sa to malo chapat ze minimalne 6%-tny protein trena pouzit (alebo Wellness Protein pripadne Protein Premium Energy) a ti, ktori potrebuju nahanat svalovy objem a maju na to dostatocny casovy i financny rozpocet, si tento protein mozu dat po velmi tazkom treningu v 30-tej, 60-tej a 90-tej minute s vodou. Potom by nasledovala az kvalitna vecera.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ales185
Pridané: 25.10.2016, 16:39
Reagovať
Pridané: 25.10.2016, 16:39
Reagovať
Re: Re: Životospráva
Děkuji za odpověď. Teď už tomu rozumím.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ivankaa
Pridané: 29.08.2016, 07:07
Reagovať
Pridané: 29.08.2016, 07:07
Reagovať
Životospráva pre ženy
Zdravim :) Mozno by bolo fajn rozobrat v dalsich publikaciach ci clankoch, ako maju postupovat zvlast zeny pri ketogennom stravovani, ciastocnom hladovani, trenovani atd. V poslednej dobe som o tom pocula viac, ze sa niektore informacie a postupy neodporucaju pre zeny, ale odporuca sa mozno nieco ine a sama zistujem, ze v tom bude zrejme pravda, lebo aj mne osobne mi niektore odporucania nevyhovuju alebo ich mozno neviem spravne pouzit, napr. pri stresovom obdobi, pocas menstruacie atd.
Dakujem :) I.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.08.2016, 07:32
Reagovať
Pridané: 29.08.2016, 07:32
Reagovať
Re: Životospráva pre ženy
Na nieco podobne sme uz mysleli, v tomto clanku su podrobnosti a priame skusenosti zeny z pouzivania nami navrhovanych postupov. Klucove slova pre zeny v tomto pripade su: postupnost, primeranost a neponahlanie sa:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/najlepsi-jedalny-listok-na-mieru-cez-software.html
https://produkty.vladozlatos.com/metabolicky-protokol.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 24.07.2016, 14:52
Reagovať
Pridané: 24.07.2016, 14:52
Reagovať
životospráva
Zdravím...môj príbeh. Zhruba pred dvoma rokmi som začala experimentovať so stravou s cieľom znížiť podkožný tuk. Prerušované hladovanie, zníženie sacharidov, mesiac som skúšala aj ketogénnu diétu, zakúpila som si publikáciu, poctivo som všetko dodržiavala, ale zakrátko som začala pozorovať negatívne účinky na zdravie. Hlavným problémom bola úplná strata menštruácie. Navyše, vôbec som nechudla. Po cca roku moja trpezlivosť došla a rozhodla som sa nerobiť blbosti a vrátiť sa k zdravému rozumu. Mesiac po zvýšení sacharidov v strave sa mi vrátila menštruácia, cítim sa oveľa lepšie. Vyberám si kvalitné potraviny, nejem jednoduché cukry, ale sacharidov sa už nebojím. Raňajkujem ovsené kaše, k obedu si kľudne dám prílohu a nijako negatívne ma to neovplyvňuje. Hmotnosť sa mi mierne zvýšila (cca 2kg), ale vplyvom silového tréningu a stúpla mi aj výkonnosť (pred tréningom sa sacharidmi nenakopávam), zvýšila som si maximálky. Prečítala som si odvtedy pár článkov o nízkosacharidovej strave, ketogénnej diéte, prerušovanom hladovaní, atď. z iných zdrojov, kde upozorňovali, že pre ženy tento spôsob stravovania nie je najvhodnejší, pretože môže dôjsť k spomínaným problémom. Škoda, že som o tom pred zakúpením drahej publikácie nevedela. Teraz mi je úplne nanič. Ľutujem tie peniaze, ale zaplatila som sa svoju hlúposť. Týmto chcem upozorniť aj iné ženy na možné riziká. Ženský organizmus je veľmi citlivý na hormonálne zmeny a treba si dávať veľký pozor.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.07.2016, 10:03
Reagovať
Pridané: 25.07.2016, 10:03
Reagovať
Re: životospráva
Dakujeme za vase postrehy Ludka22. Mate zdokumentovany cely priebeh vasho nizkosacharidoveho alebo ketogenickeho stravovania? Radi ho posudime ci bol pre vas optimalny a spravny. Neviem o tom, ze by ste sa s nami o nejakych nejasnostiach radila. Mnoho ludi trpi iluziami o tom, ze ked najdu nejaky vyzivovy styl, tak tym sa to skonci a oni problem vyriesia. Toto nie su diety, toto je zivotny styl a podobnych postrehov na internete najdete naozaj dost. Preco? Pretoze ludia radi prenechavaju zodpovednost za svoje poskodene zdravie z predchadzajucich diet na nove diety a ked tie nezafunguju alebo nieco sa pokazi, tak sa maju na co vyhovarat.

Je toto aj vas pripad? Boli ste pred "vstupom" do tohto stravovania / zivotneho stylu perfektne zdrava a teda tento styl vam sposobil uvedene komplikacie? Mate to dostatocne zdokumentovane - toto tvrdenie? Viete nieco tvrdite verejne a je potrebne byt velmi konkretny pri podobnych tvrdeniach. Nie jeden rok konzultujeme osobne s ludmi ich problemy a nie jeden rok citame komenty. Tradicna situacia podobnych zien ako ste vy vyzera asi nasledovne (netvrdim ze sa to tyka aj priamo vas zatial):

"...Vyzerala som skvelo vtedy a vtedy a s tymto stavom porovnavam svoju dnesnu realitu. Vobec ale nevadi, ze ten skvely stav bol natolko poskodzujuci a metabolicky znasileny, ze som za to zaplatila svoju dan aj s urokami. Teraz sa mi nedari, hladam vsemozne skratky a riesenia (cize opat len dalsie poskodenia). Potom natrafim na X riesenie, vyskusam, samozrejme ihned nefunguje, tak sa stazujem a celu tarchu svojich nedostatkov a negativnych dosledkov nasmerujem prave na toto riesenie. Nevadi ze som ho neuchopila spravne inteligenciou, nepreniesla tieto poznatky do praxe spravne, nedala si namahu nastudovat si dosledne vsetky suvislosti i odkazy. Ale stazovat sa viem, tak sa o to podelim s ostatnymi..."

Takze mila Ludka, nevahajte nam poslat na email dosledne zdokumentovany vas zdravotny stav, fotodokmentaciu pred aj potom, priebeh vasho stravovania aj jeho dlzku, stav kondicie i metabolizmu (mame na to odporucane nastroje - su bezplatne) a my vam radi a bezplatne zhodnotime. Opytam sa ale pre istotu priamo Ludka: dufam ze nie ste plateny troll, ktory svojim mienkotvornym povrchnym nazorom sa pokusa vykonavat pracu, za ktoru je plateny? Verim ze nie a teda poslete potrebne podklady na posudenie a nepatrite k hore uvedenym osobam, ktore svoj zivot ziju povrchne a nezodpovedne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 27.07.2016, 14:14
Reagovať
Pridané: 27.07.2016, 14:14
Reagovať
Re: Re: životospráva
Začnem od konca...nie, nikto mi neplatí a ani nechcem vedome škodiť, len som sa chcela podeliť so svojou skúsenosťou. Nemám doma laboratórium, nemám prístup k moderným prístrojom, nerobila som si žiadne denníky, poznámky a ani nič podobné, takže zdokumentovať priebeh sa mi asi nepodarí a tým pádom nemám ani žiadne dôkazy. Nie som skúšač diét. Športujem už dlho a odvtedy riešim, ako sa stravovať, aby strava podporila moje snaženie v športe. Samozrejme, že som na začiatku urobila množstvo chýb, navyše v čase pred 15 rokmi nebol ešte internet samozrejmosťou, tak som sa držala všeobecnými odporúčaniami pre športovcov - základ stravy komplexné sacharidy, potom bielkoviny a málo tukov. Asi pred troma - štyrmi rokmi som začala s vysokointenzívnymi cvičeniami. A tu začali prvé pokusy so znižovaním sacharidov, čo bolo zo začiatku dosť náročné. o nejaký ten rok neskôr mi jeden tréner odporučil vyskúšať jesť podľa svojej krvnej skupiny a vyskúšať IF. Tak som si túto tému začala študovať na internete a tak som našla Vašu stránku a začala študovať články. Bola som do toho úplne zažratá, dajú sa nájsť aj moje otázky a komentáre v minulosti, tie otázky boli dosť hlúpe, uznávam :) sacharidy som postupne znižovala, váha trochu klesla ale tuku na bruchu som sa nevedela zbaviť a kedže som v tom čase zvykla trénovať skutočne neskoro, tak som si sacharidy pridala do prvého ranného dňa a vrátila sa k raňajkám. Potom som bola celý deň na bielkovinách a tukoch a ďalšie sacharidy som mala až tesne po tréningu, väčšinou rýchly sacharid na doplnenie glykogénu vo svaloch. Výkonnosť šla prudko hore, ale aj váha stúpla. Tak som sa vyľakala zakúpila si životosprávu a začala postupovať podľa odporúčaní. Množstvo sacharidov som opäť znížila, stratila som výkonnosť, menštruáciu, len tuk nie. Tak som sacharidy vyškrtla úplne. Až som si jedného dňa povedala dosť a pomaly ich začala znovu pridávať do jedla. Zvýšením množstva sacharidov sa mi vrátila menštruácia, to je hlavné. Stále sa snažím jesť zdravo, vyberám si domáce produkty, varím a pečiem si sama, mám aj Vašu knihu Tradičné dezerty a sacharidy obmedzujem hlavne vo večerných hodinách, inak sa im nevyhýbam. Neviem, čo ešte by som k tomu napísala. Som obyčajný človek, ktorý nemá žiadne vzdelanie v tomto obore, experimentovala som, určite som urobila aj kopu chýb, nebojím sa to priznať a nevyhováram sa na nič. Tým, čo som napísala, som chcela len upozorniť, že aj takéto niečo sa môže stať, lebo bežný človek má po prečítaní Vašich článkov pocit, že nízkosacharidová strava vyrieši všetko a je vhodná úplne pre každého, len treba postupovať podľa "pravidiel" a byť trpezlivý.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.08.2016, 13:33
Reagovať
Pridané: 02.08.2016, 13:33
Reagovať
Re: Re: Re: životospráva
Dakujem za objasnenie, to sa trochu cudujem tym postupom, pretoze v publikacii su presne instrukcie, ako sacharidy postupne a pomaly znizovat, nie narazovo alebo uplne. Kde bolo napisane ze mas sacharidy uplne vyskrtnut? Okrem toho mnohe clanky tu na blogu su len upravenie znenie vybranych casti v publikacii, ktora je mimochodom stale velmi aktualna. Je pravda ze zopar veci by sa tam dalo zmenit a upravit, ale v zaklade pre vacsinu z vas (cize aj teba) su postupy aktualne a vhodne nasledovania este na velmi dlho.

Ale ako pisem, nasledovania, kde najprv je potrebne text pochopit, preniest do praxe a vytvorit si na jeho zaklade zivotny styl, nie nejake dietne nahananie sa za kockami na bruchu. Na to, aby si toto zvladla, nemusis byt ziaden expert ale to tiez znamena, ze by si ako expert nemala robit zavery, ako si to urobila tu pred tym, pretoze ako sama vidis, nielen ze si sa odporucani nedrzala, ale zatial si ich ani prakticky nezvladla. Ale dovolim si tvrdit, ze to dokazes zvladnut ty a mnohi dalsi.

V tento piatok (5.8.2016) bude u nas na podcaste rozhovor s Radom Cabukom (ex-kulturistom), ktory velmi dobre popisal mnohe svoje nepochopenia na ceste za tymto zivotnym stylom. Myslim, ze by to mohlo byt pre teba inspirujuce. Podcast si budes moct v piatok vypocut tu:

https://itunes.apple.com/sk/podcast/zlatos-family-podcast/id1118024041

Navod ako si podcast stiahnut do svojho zariadenia tu:

https://www.vladozlatos.com/novinky/hlavne-spravy/spustili-sme-zlatos-family-podcast.html

Takze drzim ti palce aby si svoju cestu optimalneho stravovania nasla aj pre seba, aby vysledky boli trvalejsie a hlavne ocakavania triezejsie, pretoze je pravidlom, ze to co si zelas, len malokedy dosiahnes v casovom ramci, v ktorom si si to predsavzala. Viac k teme odporucam aktualny clanok:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ján Sivák
Pridané: 05.03.2016, 18:14
Reagovať
Pridané: 05.03.2016, 18:14
Reagovať
Nie odborný komentár, ale postrehy čo u mňa funguje.
Nie som odborník na životosprávu ale považujem sa za „skúseného užívateľa“ informácií z tohto súdka. A to aj informácií z tejto publikácie. Pre predstavu, Ja pred 17timi mesiacmi a Ja dnes. 106kg vs. 82kg. 33%tuku vs. 18%tuku. Ruffierov test 10 vs. asi tak 7,5. Vysoký cholesterol, kyselina močová, pálenie záhy a potreba riešiť liekmi vs. žiadne problémy a bez liekov.
Moje postrehy k tomu čo som ja zmenil a boli to dobré zmeny:
1. Rozdiel medzi „konvenčným“ a týmto spôsobom stravovania a motivácia pre iných.
Pri „konvenčnej“ diéte bol môj deň o žrádle. Kedy a aké raňajky, desiata, obed... Hlavne na čas, hlavne nebyť hladný. Napr. o 10.30h pracujem vonku v teréne a stres „Už pred ½ hodinou som mal jesť“ Stres a flustrácia z nedodržiavania stravovacích podmienok. Dnes sa najem, keď mám hlad a aj to nestresujem že to musí byť hneď . Proste keď sa bude dať. A hlavne milujem večerné papkanie.
2. Do kategórie Vedomá myseľ.
Začal som používať kaloricketabulky.cz, taktiež športtester a pod. Merať, vážiť, počítať. Zo začiatku obťažujúce a zdĺhavé. Oponenti tvrdili, že to je nepresné, neúčinné a pod. Dnes to už robím rýchlo a automaticky. A hlavne sa mi hodnoty, princípy a predstavy o tom čo so sebou a pre seba robím dostali do mozgu tak, že ich viem veľmi presne odhadnúť aj bez tabuliek a prístrojov.
3. Môj poznatok k cvičeniu, športovaniu, tréningu, alebo akokoľvek to nazveme.
Cvičil som tak ako som sa dočítal, že je najvhodnejšie. Presný plán, čo, kedy, koľko. Jeden deň mi plán prekazila práca, druhý deň rodina, alebo proste nechuť robiť to čo som mal naplánované. Nastala frustrácia z nedodržiavania plánu a následne odkladanie a rušenie tréningov. Dnes kašlem na to čo je NAJlepšie, NAJefektívnejšie, robím to na čo mám práve chuť, hlavne aby som sa hýbal. Mám stanovených iba pár pravidiel aby som si neblížil. Napr. HIIT max 3x do týždňa a ak dva dni po sebe tak iný typ cvikov. Ak silový tréning dva dni po sebe, ta nie rovnaké svalové partie a pod. Paradoxne mám pocit, že stále viac dodržiavam to čo si naplánujem a zmeny na poslednú chvíľu robievam len občas.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2016, 23:46
Reagovať
Pridané: 07.03.2016, 23:46
Reagovať
Re: Nie odborný komentár, ale postrehy čo u mňa funguje.
Pakne dakujeme Jan, aj ked neuvadzate co dalsie by ste potrebovali na svoj posun, ak ide o pokracovanie v publikacii, tak si cenime, ze ste sa s nami podelil o svoje postrehy v zmenenej zivotosprave vdaka nasej publikacii 1.0. Drzim palce pri dalsom napredovani.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem