Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:3
banner
Názory a postoje

Staňte sa architektom svojho života

Ako si po ukončení vzdelania zariadiť svoj život? Začať podnikať alebo sa zamestnať? Je však ukončenie štúdia tá správna chvíľa na zamyslenie, alebo je už neskoro? Na tieto a mnohé ďalšie dôležité otázky odpovedáme na základe vlastných skúseností v tejto video prednáške. 

img
Nino
Pridané: 20.06.2016, 15:52
Reagovať
Pridané: 20.06.2016, 15:52
Reagovať
Sustredenie
Ahoj Vlado,
Rad by som sa ta opytal: ak pracujem 12 hodin za pc, vynecham ranajky, kava, obed lahsii s polievkou ....este vladzem ale potom stratim velmi sustredenost, ponatahujem sa, prejedem sa ale ked sa vratim k praci nejde mi to. Pyta mi telo nejaku energiu. JE to spravny signal? A ak je spravny co by si odporucal?
dakujem Pato
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.06.2016, 23:50
Reagovať
Pridané: 21.06.2016, 23:50
Reagovať
Re: Sustredenie
To bez nejakej hlbsej diskusie neviem takto posudit. Ak travis celych 12h v jednej polohe usedeny, tak by som sa svojmu telu az tak necudoval. Okrem toho hormonalne ani inak to nie je vobec optimalne a vypisujes si pozvanku na buduce komplikacie. Ak uz musis 12h pracovat, skus aspon menit polohy. Aktualne pracujeme na takej stolicke (neseda.com) ktora to umoznuje ale nie je este hotova. A pokial si hladny, tak sa nieco najedz, ale nech je to vyzivne a nie prazdna kaloria.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Nino
Pridané: 22.06.2016, 12:40
Reagovať
Pridané: 22.06.2016, 12:40
Reagovať
Re: Re: Sustredenie
Dakujem za odpoved Vlado. Viem ze to je debata dlhsia. Ano musim tych 12 hod odsediet. Ako som uz cital od teba ze polohy treba menit. Snazim samenit polohy plus prejdem sa v praci ale vzdy pracu vykonava clovek pri stole. No a mam vypozerane oci a telo si pyta nejaku energiu ale nieco rychleho co mi da hned sustredenie som myslel. Dakujem a vsetko dobreho prajem!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 24.03.2016, 09:07
Reagovať
Pridané: 24.03.2016, 09:07
Reagovať
spánek
Zdravím Vlado,
v přednášce jsi mluvil o spánku, odpočinku a jejich možné kompenzaci výživou a tréninkem v případě nabrání určitého deficitu. I přes pravidelný, dostatečný odpočinek, na kterém si zakládám spolu se snahou o celkový balanc výživy, pohybu apod. se občas stává, že přijde únava-deficit. Snažím se vždycky řešit vlastní příčinu, ale přesto bych se rád posunul dále, aby člověk byl zase o něco výkonnější. Mohl bys uvést prosím nějaké možnosti?
Chtěl bych se tě ještě zeptat (mimo téma přednášky), jestli by jsi dokázal nasměrovat na nějaké zdroje, které by řešily problematiku antikoncepce a možnosti při jejím úplném vysazení.
Moc díky a přeju hodně síly a zdraví.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.03.2016, 09:38
Reagovať
Pridané: 30.03.2016, 09:38
Reagovať
Re: spánek
Ahoj, su nejake limity, ktore sa nedaju vykompenzovat uz nicim. Hovorim o unavovom deficite, ktory niekedy treba jednoducho dospat. Vyziva pomaha, umierneny trening (objem vs. intenzita) tiez, ale ako hovorim, vzdy su limity, ktore treba individualne hladat. Ak ide o druhu otazku, tam budes musiet nieco vygooglit, s tym skusenosti nemame osobne. Ak by si nieco zaujimave nasiel, nevahaj sa o nadobudnute poznatky a prakticke skusenosti s nami podelit...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vít
Pridané: 06.04.2016, 13:24
Reagovať
Pridané: 06.04.2016, 13:24
Reagovať
Re: Re: spánek
Děkuju za odpověď Vlado,
souhlasím s tím, že je třeba hledat vlastní indivindi hranice a možnosti a že jsou limity, přes které už není dobré pokračovat. Spíše se mi jednalo o to, jestli by jsi mi věděl poradit (ať ze strany výživy nebo tréninku) nějaký "recept - fintu", jak se v případě, že člověk neodhadl své síly (jeden den např. pracoval velmi mnoho) a v nutnosti, i když už síly nezbývají, potřebuje ještě oddálit dobu, kdy si bude moci odpočinout. Nepoužívám žádné "povzbuzováky" typu Redbull apod. Podobné cesty ani nehledám, pokud nejsou přírodního charakteru a neškodí organizmu a to jen ve velmi-velmi omezeném množství. Přijde mi správné se spoléhat sám na sebe bez jakýkoliv berliček, protože kdybych k nim neměl přístup, co asi potom. =) Nic nemění, že se člověk občas dostane do fáze, kdy by se nějaká taková výjimečná pomoc hodila, aby třeba mohl dokončit co je potřeba a následně si dopřát kvalitní odpočinek. Necelé čtyři roky je součástí mého životního stylu zájem o výživu a vše s ní spojené a z toho asi rok a půl stále lépe funguji na systému částečného hladovění (většinou s dvěma jídly denně). Jít na tréning najedený bych asi už nevydržel. Pokud by případné rady byly i z tohoto soudku, budu rád.
Ohledně druhé odpovědi - pokud nashromáždíme smysluplná data, rád se o ně podělím. Děkuju za odpověď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.04.2016, 21:51
Reagovať
Pridané: 10.04.2016, 21:51
Reagovať
Re: Re: Re: spánek
Hmm ak spravne rozumiem Vite, potrebujes vediet ako nastavit svoje telo este chvilu drzat v silnom sympatickom rezime (nervovej sustavy) aby si urobil nejaku "pracu" a potom si to vynahradil neskor? Ak ano, tak skus Thermofit od Kompavy. Ked sme mavali velmi narocne celodenne vystupenia s nasim kaskaderskym teamom, tak sme to obcas pouzili. Vykon sme sice podali kvalitny aj po dlhom dni, ale ta svalovica bola 2-3 nasobne vacsia (dlhsia regeneracia), ako ked sa to nepouzije...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 11.04.2016, 08:52
Reagovať
Pridané: 11.04.2016, 08:52
Reagovať
Re: Re: Re: Re: spánek
Přesně to jsem myslel Vlado. Děkuju. O výrobku jsem četl a přijde mi jako velice zajímavá alternativa řešení. Jenom malé dopřesnění. Jednalo se mi ještě o jednu oblast únavy a to oblast, kdy není zátěž pracovní fyzického rázu, ale hlavně spíše psychického = sedím a projektuji (povoláním jsem architekt). V tuto chvíli jsem pouze ospalý a potřebuji se "nakopnout", abych dokončil co je třeba a dospal se. Prakticky jsem už tyto situace vymýtil, ale čas od času nastanou a je je třeba překonat s největší soustředěnosti. Funguje Thermofit i na tuto oblast? Z popisu výrobku věřím, že by mohl. Ještě jednou děkuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.04.2016, 09:16
Reagovať
Pridané: 11.04.2016, 09:16
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: spánek
Urcite funguje, no pocas kludu a mentalnej koncentracie si treba naplanovat svoj den tak, aby to respektovalo aj tvoj biorytmus. Napriklad by som sa pokusil urobit to, ze v pracovnej dobe (povedzme 8h?) by som nic nekonzumoval po celu dobu. Pomocou hladu dosiahnes zvysenu schopnost koncentracie a da sa to vylepsit este zopar modalitami. Tak napriklad by som na tvojom mieste radsej nepouzival thermofit, ale naranajkoval sa rano (povedzme vajcia, slanina, sardinky, avokado, zelenina), potom siel do prace, v praci si dal v case hladu (najkor za 5h od ranajok) len silny polievkovy vyvar zo spikovych kosti, pripadne si dal kavu s maslom alebo cas s maslom a potom veceral az po praci doma. Medzi ranajkami a vecerou by mohla byt 10h prestavka (mozno 12h) a tym padom by si mal rezim optimalizovany vzhladom na to, ze sa potrebujes v praci velmi intenzivne fokusovat. Akekolvek jedlo (obzvlast okolo obeda) ti zapne parasympaticky rezim (viac ci menej) a mozno uz vies, kde je aj tvoje "okno" kedy jednoducho aj keby si nejedol, mas mierny utlm mentalnej energie. Ja mam take okno medzi 14:00 a 16:00, kde ak vsetko urobim dobre, tak z pocitu 10 bodovej energie sa dostanem na 9 bodov. Ale len malokedy sa mi podari dostat fyzicky ci intelektualne pod 8 bodov... Drzim palce pri optimalizacii Vite.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 17.04.2016, 15:23
Reagovať
Pridané: 17.04.2016, 15:23
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: spánek
Díky Vlado za výživnou odpověď. V principu se mi jednalo a "berličku" v podobě Thermofitu pro případy, kdy je nutné pracovní povinnosti táhnout přes míru = např. prožil jsi standardní pracovní den a následně musíš neočekávaně pracovat v noci a další následovný den v podobném scénáři. Těmto situacím se snažím maximálně vyhnout, ale potkají mě třeba jednou za půl roku, kdy se tedy přezevše potřebuji soustředit na danou činnost. Zde věřím, že bude Thermofit příjemné použít.
Ohledně denního rozplánování bych se tě rád pouze doptal na detail. Zvykl jsem si nesnídat, protože mám energii ještě od večeře a jím první jídlo (a vlastně jediné) právě kolem 13-14 hod, kdy, jak jsi zmínil zažívám útlum a jídlem ho ještě posiluji (útlum je u mě kolem 13-15. hod). Je tu ještě návaznost a to trénink, který mi začíná kolem 17-18:30. Chodím na něj ze zásady hladový, kdy poslední jídlo je 3-5 hodin před. Takže jím jednu svačinu přes den, která mi vychází, tak akorát jako jídlo po večeři a tak akorát jako před tréninkové jídlo (většinou je to kombinace kysané smetany, kokosového tuku, mandlí a WP). Mohu tě poprosit ještě o nějaký návrh, jak nějakým způsobem odlehčit tělu, aby útlum byl minimální a zároveň jsem měl dostatek energie na tréning (trénuji gymnastiku, bojové sporty, lifting a trochu běh)? Děkuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.04.2016, 06:32
Reagovať
Pridané: 19.04.2016, 06:32
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: spánek
Hmm, mozno by som na tvojom mieste skusil zanalyzovat, ci niekedy zazivas alebo nikdy nezazivas rano pocit hladu. Ak by si zazival, tak mozno by sa v tvojom pripade oplatilo mat ciastocne hladovanie inak rozlozene. Napriklad tak, ze das si neskore ranajky, povedzme o 10:00, potom cely den nic (cize ani na obed ked mas slabsu chvilku) a az potom sa navecerias povedzme o 19:30. Tak by si mal velmi dlhe prestavky medzi jedlami, ktore by boli nahradou za ciastocne hladovanie od vecer po poobedne jedlo. Mozno ti tento rezim bude lepsie vyhovovat vzhladom na to, ze poobede potrebujes udrzat energiu vyladenu na maximum koncentracie, ked si v praci.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 19.04.2016, 07:08
Reagovať
Pridané: 19.04.2016, 07:08
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: spánek
Tuhle variantu jsem zkoušel a byla celkem zajímavá. Jenom mi to nevycházelo časově dohromady s tréninkem. Znamenalo by to nejíst 3-4hod předem něco "většího", ale dát si něco třeba 1hod předem velice lehkého až tekutého. Myslíš, že by to mohl být protein s kefírem nebo samotný protein, vývar z kostí? Zatím jsem měl tu zkušenost, že po těchto lehkých jídlech jsem byl při tréninku takový slabý. =) Děkuju Vlado za rady.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.04.2016, 09:43
Reagovať
Pridané: 21.04.2016, 09:43
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: spánek
Ak sa najes rano, mezi vecerou a ranajkami bude cca 10h pauza a trening ked bude na vecer, tak by to mohlo fungovat. Poobede ak si das nejaky dobry silny vyvar z kosti, pripadne nejaky lahky smoothie (WP alebo Premium Energy +1dl smotany ci kefiru + 2dl vody, mozno avokado) tak by to mohlo byt fajn. Ak si bol na treningu slaby znamena to, ze este musis trochu metabolizmus potrenovat, aby sa vzchopil a bol viac energeticky sebestacny. Energii nosime v zadkoch a bruchach dost, aj ked sme relativne stihli... Ak si ale das napriklad Protein Premium Energy (smoothie alebo s vodou), tak to bude vcelku rozumny metabolicky kompromis...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 22.04.2016, 15:20
Reagovať
Pridané: 22.04.2016, 15:20
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: spánek
Děkuju za inspiraci Vlado. Trénovat je neustále co. =) Ze zkušenosti jsem ale vypozoroval, že tréninky mi vyhovují opravdu na hlad (3-5 hod), kdy podávám nejlepší výkon. Občas trénuji na hlad mezi 12-17 hod. v principu lifting, hiit apod. a nemám zde větší problém. Spíš mi přicházejí nepříjemné pocity, když se mi strava nedostatečně strávila - to zažívám zvláštní pocit utlumení a neschopnost se koncentrovat, třeba na nové prvky (např. gymnastika). Ještě jednou díky a ať se ti vše daří.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem