Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:167
banner
Nadváha a obezita

Sú hormóny odpoveď na nadváhu a obezitu?

Na scéne vedeckých objavov sa našiel faktor, ktorý odhaľuje pravidla správania sa nášho metabolizmu. Tento faktor určuje to, aké množstvo podkožného tuku bude mať naše telo, aká bude naša fyzická kondícia a dokonca aj biologický vek. Ako tento faktor využiť vo svoj prospech?

img
marek.hubert8
Pridané: 10.08.2018, 13:38
Reagovať
Pridané: 10.08.2018, 13:38
Reagovať
Ukladanie tuku
Ahoj Vlado,
mám takúto otázku. Keďže nie je kalória ako kalória a po konzumácii cukru/tuku telo inak odpovedá (hormonálne, metabolicky), tak je rozdiel kam sa tuk uloží? Inak sa opýtam, ak zjem nadmerné množstvo cukru, premení sa na tuk a ten sa uloží do inej časti tela (boky, brucho...) ako keď zjem nadmerné množstvo tuku? Alebo je to jedno?

Neviem prečo, ale doteraz som mal takú predstavu (neviem kde som k nej prišiel :-D ), že priberenie po sacharidoch je hlavne do brucha, bokov ale priberanie po tukoch je nejak rovnomernejšie po celom tele. A možno je moja otázka proste jedna veľká blbosť :D

Samozrejme priberanie ako také nie je v poridaku tak či tak a najlepšie je formovať postavu svalmi. Len mi to tak vŕta v hlave
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.08.2018, 07:34
Reagovať
Pridané: 14.08.2018, 07:34
Reagovať
Re: Ukladanie tuku
Nadmerne mnozstvo tuku nie je mozne skonzumovat, clovek by musel byt masochysta. Jedina cesta ako to urobit - a potravinarsky priemysel to vie - skombinovat tuk (idealne rastlinny) spolu velkym mnozstvom tuku. Potom ano, skonzumujes aj nadmerne mnozstvo aj tuku. Ale nie prirodzeneho a nie v prirodzenej kombinacii (taka v prirode neexistuje). Okrem toho je kombinacia tuk+cukor pre mozog velmi navykova aj uspokojiva, takze realne hrozy ze na dany druh potraviny / jedla si vytvoris silny navyk. Potom metabolicky stres ktory vznikne je uz ten, ktory sa o priberanie postara. Kde sa ale bude tuk ukladat, na to s istotou odpovedat neviem. Pozorujem skor to, ze ludia maju velmi rozdielne indexy postav (proporcie), rozne dlzky trupu, koncatin, hrubky kostry / klbov a pozorovanie mi naznacuje, ze ludia s podobnou postavou podobnym sposobom aj priberaju.

U stihlich muzov (viac ektomorfnych) je to ten typ zachodoveho pavuka (tenke ruky nohy skoro bez tuku, velke brucho). Moje pozorovania su na dlhsiu debatu (mozno aj podcast).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zlad
Pridané: 29.10.2014, 18:23
Reagovať
Pridané: 29.10.2014, 18:23
Reagovať
Bazální metabolismus
Ahoj Vlado,

díky za opět perfektní článek! :)

Měl bych otázku ohledně bazálního metabolismu. Je pravda, že pokud zkonzumujeme méně kalorií než je hodnota bazálního metabolismu, tělo zpomalí metabolismus a nebude pracovat správně? Řekl bych, že občas během částečného hladovění párkrát do týdne to nevadí, nicméně chronický příjem pod hodnoty bazálu není zdraví prospěšný, je to tak? Já osobně zkouším praktikovat 1-2x týdně koncept EatStopEat, kdy 16-24h nepřijímám žádné kalorie a pak naváži normální jídlem, ne řízeným přejídáním (je pro mě nejméně stresový a stres je bohužel dost ovlivňující faktor pokud člověk chce snížit procento tuku). Měl bych si tedy dávat velký pozor, abych přijmul alespoň tolik kalorií, abych jimi pokryl hodnotu bazálu nebo stačí jen sledovat signály těla (hormonů hladu a nasycení)? Díky za odpověď a přeji hodně štěstí! Kuba
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 21:58
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 21:58
Reagovať
Re: Bazální metabolismus
Ahoj Zlad, toto je zatial na diskusiu a z poznatkov ktore mame neviem urobit k tomu definitivny zaver. Z mojich osobnych skusenosti som zistil, ze ani dlhodobejsi nizsi prijem kalorii vobec nespomaluje metabolizmu (pozri vysledok mojej pokojovej nepriamej kalorimetrie) a tym padom sa skor priklanam, ze to nemusi vadit. Je vsak mozne, ze ak nie si tukovo adaptovany, ze by to mohlo viest k spomaleniu metabolizmu. Ci by to vsak bolo zavazne a ci by to vobec bolo na skodu (ono to spomalenie moze znamenat aj zefektivnenie), tak na to zatial odpovedat uplne neviem. Citaj viac tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
hattaaa
Pridané: 24.07.2014, 09:34
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 09:34
Reagovať
Kafčo
Ahoj Vlado, díky za super články, díky tobě sem dostal svůj brutálně rozšířený egzem pod kontrolu a misto něho jsem získal břicho jako skála, jsem ti velice vděčný za članky! Rád bych se tě zeptal zda máš nějakou konrétní informaci o tom kolik cukru/sacharidu mi naruší částečné hladovění? Jde mi o to že přes den nic nejím ale vypiju 3 kávy s mlikem (8g laktozy, 6g tuků, 4g bilkovin) a to ne nárazově, ale posrkávám je přes den, 1 kávu piju třeba i tři hodiny, kazím si tím hormonální rovnováhu nebo je nějaké "zanedbatelné" množství? Nebo třeba kolik z tří kafe mám zaměnit za čaje ktere dokazu vypit i bez cukru/mlika? Děkuji a přeju hezký den!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:40
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:40
Reagovať
Re: Kafčo
Ahoj Robin, pravdepodobne davka 10g / porcia bude este v poriadku, ale to si vies overit aj tak, ze si budes raz za cas merat hladinu cukru v krvi cez glukomer. Aspon sa nieco zaujimave o svojom tele dozvies (napriklad ako reaguje na dane potraviny)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Petja7
Pridané: 16.07.2014, 23:36
Reagovať
Pridané: 16.07.2014, 23:36
Reagovať
Hormony nasytenia
Ahoj, chcela by som sa spytat na nieco co mi neni uplne jasne...trosku si v tom clanku protirecis. Nie som si ista teraz ktore z toho je spravne. Pises ze:“Keďže nesprávnym stravovaním (vysoký príjem sacharidov) sa zvyšuje neustála produkcia hormónov nasýtenia (najmä inzulínu), vznikajú rôzne metabolické komplikácie a hlavná z nich je tá, že telo prestáva hormóny nasýtenia počúvať”.
“musíte do svojej životosprávy začleniť tieto tri základné pravidlá”:
1. Konzumovať jedlá ktoré zvyšujú produkciu hormónov nasýtenia (bielkoviny, zeleniny a tuky)
2. Vyhýbať sa konzumácií jedál, ktoré zvyšujú produkciu hormónov hladu (sacharidy)
Produkciu hormónov nasýtenia najviac provokujú bielkoviny . Oveľa viac ako tuky alebo sacharidy. Je teda dobre produkciu hormonov nasytenia zvysovat alebo nie? V druhej casti pises ze treba jest bielkoviny ktore produkciu hormonov nasytenia zvysuju ale na zaciatku pises ze to je zle. Vopred dakujem za tvoju odpoved. Inak super clanky :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 23:15
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 23:15
Reagovať
Re: Hormony nasytenia
Ahoj Peta, dik za koment. Ja by som navrhol, aby si sa na problematiku pozrela este aj cez ine clanky, aby si zbytocne nemala pomotanu hlavu. Hormony potrebujes mat v rovnovahe, problem nastava ak mas rezistenciu na leptin a inzulin - cize dva najdolezitejsie hormony v tele. Napriklad tieto clanky by ta mohli lepsie usmernit:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/vytvorte-si-manual-na-ovladanie-svojho-tela.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/prednaska-o-lepsej-verzii-sameho-seba.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
palden
Pridané: 19.01.2014, 14:02
Reagovať
Pridané: 19.01.2014, 14:02
Reagovať
hormóny
Ahoj Vlado, prosím ťa, nerozumiem úplne tomu mechanizmu hormóny hladu vs nasýtenia. Napr. hovoríš že príliš veľká konzumácia sacharidov sposobuje zníženú citlivosť na hornóny nasýtenia (inzulín, leptín) a telo zvyšuje ich vylučovanie, následne však odporúčaš zvýšiť príjem tukov a bielkovín, pretože zvyšujú tvorbu zase hormónov nasýtenia. Vieš ma prosím ťa odkázať ešte na nejaký iný článok kde by som tomu lepšie porozumel. ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 14:00
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 14:00
Reagovať
Re: hormóny
Ahoj, malo by to byt ze: "bielkoviny a tuky zvysuju citlivost na hormony nasytenia. Skus prestudovat aj tieto dalsie clanky:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/otvorte-anabolicke-okna-svojho-zdravia.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/preco-ist-trenovat-s-prazdnym-zaludkom.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
barca.ambrozyov
Pridané: 30.10.2013, 07:14
Reagovať
Pridané: 30.10.2013, 07:14
Reagovať
hlad
Ahoj,neviem si poradit s jednou situaciou.(mam nadvahu,chudnem)Este stale mam velky apetit a casto mavam chut na slane.Na sladke ani nie.Slane jedla som mala rada vzdy sle ta chut,ktora ma prepadne teraz je taka intenzivna...Tak isto mam casto chut na bielkovinov jedla ak maso,vajcia,syry...priton kazdy den ziem jedno. vajce,jogurt/smotanu/tvaroh+nejaky syr a niekedy aj maso,(kuracie vobec,najviac bravcoveho a obcas domace baranie alebo hovadzie)-nejem ho kazdy den,aj ked by som nemala nic proti:).Kedze ta chut ns slane alebo bielkovinove jedla je obrovska,vzdy si nieco dam ale mam pocit ze to je pre zenu privela bielkovin,ake moze mat nasledky prebytok bielkovin?niekedy ma dostane chut na plesnive syry hlavne s modrou plesnou,uplne ich milujem a dokazem naraz ziest aj 200g(co asi nieje ok) lenze aj ked si dam to po com tuzim,stale sa citim ze mi nieco chyba.Dam si orechy a je to bez ucinku.Niekedy mavam taje stavy intenzivnej chute na jedlo,ze sa racej najem zdravych tukov ako orechy,daky syr,pripadne aj slaninka lenze popucim toho asi tolko,ako stary pupkaty traktorista:D xD ked sa snazim tie chute odignorovat,nakoniec ma to ajtak dobehne a spucim toho este viac.Myslis ze ma to po urcitom case prejde pri kazdodennom cviceni a 1-2 ciastocnych hladovkach za ttyzden?Som uz s toho zufala
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.11.2013, 09:48
Reagovať
Pridané: 06.11.2013, 09:48
Reagovať
Re: hlad
Ahoj Barbora, nemusis byt zufala, je to prirodzeny vyvoj tvojej metabolickej zmeny. Tvoja chut na slane sa da odburat jedine cez zvyseny prijem zdravych tukov. Ake to su? Avokado, kokosovy olej, maslo, kysla smotana, plnotucne mliecne vyrobky, ale aj slanina je OK! Zvyseny prijem bielkovin sposobi to, ze co tvoje svaly nepouziju na regeneraciu (kondiciu mas zatial slabu a svalov malo), tak sa premeni na glukozu, co je nedobre pri tvojej situacii. S konzumaciou bielkovin a sacharidov to nemozes prehanat (mozno 1g /kg aktivnej svalovej hmoty / den) ale MUSIS to prehanat prave s prijmom tukov. Ina cesta pre teba neexistuje a musis zabudnut na to, co si o tukoch pocula. Cize ked "popucis" celu slaninu s avokadom, len dobre pre teba. Aspon nebudes aj polovicu dna hladna a jednu vec musis dodrziavat vzdy. Jest mozes len vtedy, ak si hladna, nikdy nie len tak, pretoze nastal cas. Ak nie si hladna, nejes nic. Po dalsie musis sa zacat sama seba pytat, v akom stave je tvoja kondicia. Tvoja postava bude vyzerat len natolko dobre, nakolko budes silna, rychla alebo dynamicka (kombinacia sily a rychlosti). Ak chces menej podkozneho tuku, musis podavat viac vykonu. Ako na to, si precitaj napriklad v tomto clanku a nezabudni si precitat aj dalsich asi 100 na nasom blogu. Nech sa ti najviac dari:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-spravne-cvicit-intervalovy-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Iveta67
Pridané: 24.07.2014, 08:52
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 08:52
Reagovať
Re: Re: hlad
Dobry den...snazim sa stravovat podla Vasich istrukcii, skoro cely den nemam pocit hladu ale obcas sa citim slaba a malatna..s nizkym tlakom...a pri vacsej zatazi mi je slabo..je to v poriadku ze nemusim skoro cely den jest ?? dakujem za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:38
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:38
Reagovať
Re: Re: Re: hlad
Nie je to urcite v poriadku Iveta, uvedene stavy vam napovedaju ze sa o svoje telo nestarate adekvatne, tu su sirsie suvislosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
barca.ambrozyov
Pridané: 11.11.2013, 07:41
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 07:41
Reagovať
Re: Re: hlad
Dakujem za rady,okamzite zacnem na sebe pracovat :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 16:53
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 16:53
Reagovať
Re: Re: Re: hlad
Drzime pri tom palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
barca.ambrozyov
Pridané: 11.11.2013, 07:41
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 07:41
Reagovať
Re: Re: hlad
Dakujem za rady,okamzite zacnem na sebe pracovat :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
barca.ambrozyov
Pridané: 11.11.2013, 07:41
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 07:41
Reagovať
Re: Re: hlad
Dakujem za rady,okamzite zacnem na sebe pracovat :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
daniella
Pridané: 08.08.2013, 01:00
Reagovať
Pridané: 08.08.2013, 01:00
Reagovať
hormony
Ahoj, mám v podstate podobný problém , až na to, že moje chute pred začatím cyklu sú veľmi špecifické...raz mám neovládateľnú chuť na mäso, inokedy vyslovene na tučné syry, inokedy zas na čokoládu (sladké mi nijako nechýba, ale kvalitnú čokoládu si občas doprajem).Ešte by som dodala, že už viac ako rok sa stravujem (snažím sa) podľa tvojích rád(a pred tým som takéto chute nepociťovala), a tiež radíš počúvať svoje telo...preto som trochu zmätená.....mám ho v tomto počúvať, alebo nie???
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.03.2013, 08:15
Reagovať
Pridané: 18.03.2013, 08:15
Reagovať
Re: hormony
Telo a jeho potreby sa neustale menia. Ak mas chut na maso a syry, pravdepodobne ti chybaju bielkoviny alebo mozno aj nejake mikronutrendy (mineraly ako zeleno a ine) ktore sa v tychto potravinach nachadzaju. Hoci sa stravujes podla nasich informacii neznamena to, ze sa ti podarilo ich zakomponovat do zivotospravy optimalne. Mozem sa vsak mylit ale najst optimalny vyzivovy styl pre seba vzhladom na individualne zvlastnosti je mala alchymia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
daniella
Pridané: 08.08.2013, 01:00
Reagovať
Pridané: 08.08.2013, 01:00
Reagovať
Re: Re: hormony
Môžem sa teda spokojne riadiť svojimi chuťami a len si ustrážiť množstvo, kedže môže ísť o látky, ktoré môjmu telu momentálne chýbajú?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.03.2013, 23:50
Reagovať
Pridané: 18.03.2013, 23:50
Reagovať
Re: Re: Re: hormony
Mozes to skusit, len interpretacia niekedy moze byt zradna: "nieco prave potrebujem... uz viem cokolada..."
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Pavel
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
cukry vs. cukry
Rad by som sa spytal, ze ci treba obmedzovat aj cukry prijate s ovocia. Nakolko sa posledne mesiace zaujimam a skusam 100% surovu stravu, tak som sa docital aj ze to moze mat zly dopad na zuby alebo opak ketozy?? je jednym pripadom teda prilis velky prijem cukrov. Taktiez ako aktivny sportovec (cca. 20 hod tyzdenne) som vela cital o rozlozeni surovej stravy 80-10-10.. velmi rad by som pocul Vas nazor nakolko si velmi vazim Vase clanky a prispevky a taktiez si myslim ze potravinarsky priemysel s medicinou priamo suvisia - ludia su lenivi a neochotny namiesto liekov jest zeleninu a ovocie co je moj nazor ze moze vyliecit vsetko. Taktiez som vela studoval o lieceni vodou, kde rano na lacno vypijete pol az liter vody a dalsiu hodinu nic nekonzumujete co vela ludi oznacuje ako prirodny boj proti astme a inym ochoreniam. Vopred Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.03.2013, 09:42
Reagovať
Pridané: 05.03.2013, 09:42
Reagovať
Re: cukry vs. cukry
Pavel urcite cukri z ovocia (najma fruktozu) je vhodne obmedzovat a pokial to chcete s konzumacou ovocia "prehanat" zvolte radsej bobulovite ovocie (napr. cucoriedky). Ak ide o surovu stravu, nechcem vam brat iluzie, ale z evolucie ludstva je jasne, ze jeden z najpozitivnejsich bodov zlomu bola situacia, kedy clovek vedome ovladol ohen (pred 1.6 mil rokov) a pripravoval si jedlo tepelnou upravou. Je vsak dolezite uvedomit si rozdiel medzi teplene upravenymi prvopotravinami (maso, vajcia, zelenina) a technologicky spracovanymi potravinami (cestoviny, chlieb, ine). Asi dnes alebo zajtra zavesim novy clanok s nazvom: "Ktoré spracované potraviny môžu byť užitočné (3)" ktory vysvetli viac.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
stclaus
Pridané: 22.08.2013, 12:47
Reagovať
Pridané: 22.08.2013, 12:47
Reagovať
tuky vs cukry
Zdravim Vas pani ;)

takisto ako aj vy snazim sa najst cestu k sebe a k sposobu stravovania ktory by mi vyhovoval ;)

chcem sa podelit o moje skusenosti. 8. tyzden sa stravujem podla principov 80/10/10 s tym ze som nan presiel z vecera do rana. pre mna to nebolo nic tazke lebo maso a mliecne vyrobky som jedol sporadicky takze uz len stacilo vysadit priemyselne spracovane potraviny na cele s mucnymi vyrobkami.

doterajsie postrehy mam nasledovne:

- podstata stravovania je v prijme ovocia a zeleniny v pomere cca 2:1.

- mam ovela viac energie. niekedy mi staci spat len 5-6 hodin. predtym som spaval 8-9 s tym ze som vstal nevyspaty + casto som potreboval poobednajsie zdriemnutie :D

- mam chut ovela viac cvicit a nie som pritom unaveny a regeneracia sa podstatne skratila. pri cviceni mam pocit ze svaly naberaju efektivnejsie viac sily..

- podkozny tuk sa podstatne zmensil. nie ze by som ho mal predtym vela asi tak 7% (podla merani pomocou pristroja co robia poulicny konzultanti zdravia pre nejaku nemenovanu firmu - samozrejme beriem to s rezervou a nie ako smerodajny udaj) - som vysoky a stihly (188/68). takze teraz to je este menej. svaly som nikdy nemal take vyrysovane ako teraz a ta zmena trvala velmi kratko..

- ked sa v noci zobudim casto mam vela kreativnych napadov takisto aj pocas dna. a k tomu vela motivacie a energie na ich realizaciu. take nieco si u seba nepamatam..


Vlado, prosim Ta o nazor na tento priebeh. nakolko v podstate to co hlasas ty si so stravovanim 80/10/10 uplne odporuje. no oba systemy hovoria o podobnych pozitivnych vplyvoch na ludske telo. paradoxne je ze co bolo spomenute v tvojich clankoch ohladne pozitiv (napr opravte-svoj-zle-fungujuci-metabolizmus.html) pasuje aj na mna no pritom fungujem na sacharidoch z ovocia a nie na tukoch. ako je to mozne?

dalej by som sa Ta chcel opytat ako to je s GL. vypocet mi je jasny. no v tabulkach sa uvadzaju hodnoty na porciu (zvacsa 100g suroviny) ale clovek malokedy konzumuje len 100g davku. mam pocit ze tie cisla su potom skreslene lebo aj ked nejaka potravina ma nizky GL ale zje sa jej viac tak automaticky aj GL bude vyssi (200g = 2xGL) a nezriedka sa potom presiahne hranica 20 bodov ktora sa povazuje uz za vysoku. dalej je tam este inzulinovy index (II) a teda aj potraviny ktore cukor neobsahuju mozu vyvolat nepriaznivu inzulinovu reakciu - ako napr maso. a teda podla tychto tabuliek a vypoctov mi pride nerealne ze niekto dokaze udrzat tieto hodnoty GL a II v prijatelne nizkych hodnotach pocas celeho dna/zivota. alebo sa mylim? ;)

tolko moje skusenosti. Vlado, zaujima ma Tvoj nazor. co ked robim nieco zle ani o tom neviem? ale taky plny energie som hadam este nebol ;) samozrejme je tu aj moznost vyskusat si na par mesiacov stravu obsahujucu prevahu tukov a minimum sacharidov a porovnat si to.

vopred dakujem za odpoved a prajem prijemny den :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.09.2013, 21:52
Reagovať
Pridané: 03.09.2013, 21:52
Reagovať
Re: tuky vs cukry
Janko, je tazko urcit z toho co pises aku velku chybu robis. Neviem nic o tvojej postave a dalsich individualnych faktoroch, popis vysky a hmotnosti nestaci. Na druhej strane predpokladam, ze tvoje telo zaziva ocistnu regeneraciu, pretoze konzumujes malo chemicky zatazenych potravin, takze pecenka sa detoxikuje. Mozno mas aj mensi energeticky prijem, co opat vedie k dalsim docasnym vyhodam. Lenze z dlhodobeho hladiska to moze viest k spomaleniu metabolizmu (nizsi set-point), znizeniu fukcie stitnej zlazy a dalsim hormonalnym zhorseniam. Nakolko je vsak tvoja otazka velmi komplexna a zabralo by mi odpovedanie na vsetko mnoho casu (caka ma dalsich 50 komentov), tak ti odpovedam len na to co uvazim za vhodne. Studuj dalsie clanky na nasom blogu a pokial mas namet na nejaky clanok, tak opat napis. Ja v tychto dnoch pripravujem velmi komplexnu publikaciu, ktora bude mat cez 200 stran (A4 format) a ktora bude navodom na to ako si optimalizovat svoju zivotospravu. V nej najdes aj mnohe odpovede na otazky, aj na tie, ktore este nemas.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mincicova
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Hormóny
nedá mi neopýtať sa keď čítam o stravovaní a hormóch, či si myslíte, že za mojou diagnózou zvýšenej činnosti štítnej žľazy sa môže aj veľká konzumácia sacharidov? Nikdy ma to nenapadlo, až po prečítaní tohto článku. Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.02.2013, 23:20
Reagovať
Pridané: 20.02.2013, 23:20
Reagovať
Re: Hormóny
Maria to je tazko povedat s istotou, no na druhej strane to nie je ani vylucene. Ma to vsak mnoho spolocneho aj fyziologickym vplyvom inzulinu:
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/otvorte-anabolicke-okna-svojho-zdravia.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zuzkapolka
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Sacharidy
Ďakujem za ďalší hodnotný článok. Cítim, že aplikovanie tvojich stravovacích rád ma posúva ďalej. Snažím sa o obmedzenie sacharidov, čo sa mi pomerne darí. Ani sa nedá porovnať koľko sladkostí som jedla pred takým rokom a koľko sacharidov si doprajem teraz (a to väčšinou v ich zdravšej verzii), avšak stále mám problém (asi ako väčšina žien)s hormónmi pred začiatkom cyklu, vtedy by som zjedla hocičo hlava nehlava...dá sa s týmito chuťami nejak bojovať? Mne to žiaľ zatiaľ veľmi nejde :( ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.12.2012, 14:19
Reagovať
Pridané: 12.12.2012, 14:19
Reagovať
Re: Sacharidy
Ano, dalo by sa s tym urobit aspon to, ze si doprajes najprv hrst zdravych orechov (napr. mandle v supke), dokladne ich pozujes a potom si das nieco co je sice sladke ale zdrave zaroven. Co tak Wellness Protein? Alebo nejaky ovocny shake miesany s Wellness Proteinom?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lucynka
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
&
Podla mna jeden z najdolezitejsich clankov. Velmi uzitocne, potrebne informacie. Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.09.2012, 21:58
Reagovať
Pridané: 12.09.2012, 21:58
Reagovať
Re: &
Dakujeme za koment, odporucame aj tento clanok prestudovat, mozno bude este dolezitejsi ako tento: http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/hierarchia-vyzivovych-principov-a-evolucia-ludstva.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Rastislav Hipp
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Konšpirácia
Ako si sa Vlado pital v tomto clanku svojich citatelou na ich nazor co si o tejto konspiracii v clanku myslia?
Takze, aby nedoslo k nedorozumeniu, lebo viem, ze ty dobre vnimas a rozumies tomu Vlado, ale pre podaktorych predsa napisem.
Konspiracia je inac povedane-sprisahanie, ilegalna činnost, komplot, tajna dohoda, atd. A historia Nam kranse a jasne dokazuje, ze napriec celou ludskou historiou sa den co den diali a odohravali konspiracie za zatvorenimy dverami tych co vladli svetu a drzali vzdy skutocnu pravdu od ludi co najdalej, takmer v kazdom smere zivota cloveka.
A ty co sa vzopreli systemu jak teraz tak i v minulich storociach, spomeniem na rychlo ludi, ako priklad:
Ján Hus, Kopernik, J.F. Kennedy, ktory sa vo svojom najslavnejsom prejave vyjadril a potvrdil, ze za viditelnimy svetovimy vladamy existuje este jedna vlada a to ta, ktora ako jednina ma moc a riadi tie male vlady a diktuje a udava smer skutocny chod politiky na zemi...
A bolo mnoho inych a stale je co taktiez vyhlasili,ze sme klamany systemom a "vrchnostou" v tomto svete a to takmer v kazdom ohladne zivota.
Kratky z mnohych prikladou:
Aj prva ako i druha sv. vojna bola najprv medzi radovym ludom v europe iba "nezmyselnou" konspiraciou a ludia sa tomu smiali, ale ked sa konspiracia ukazala ako skutocna, uz bolo neskoro...A na to aby tento sucasny system mohol fungovat tak ako "funguje" je viac ako logicke ze musia medzi najvizsimy panmy fungovat silne vzajomne vazby inac by sa im to zosipalo ako domcek z karat...
Takze co si o tom myslim?
Na tvoju otazku Vlado - Kedze az moc dobre poznam a viem ako funguje svetovy lobing a mocne korporacie a tzv. tie "dobre" svetove organizacie a institucie od tych najmocnejsich az po tie nizsie..
Takze ano, farmacie ako i potravinovy priemysel je v Nasej dobe velmy smutnou kapitulou, lebo maju na svedomy miliny ludskych zivotou a dopustaju sa zlocinou proti skutocnej ludskosti.
Ale lepsie to za mna povie clovek co sam sa ucastni na konspiraciach...
Henry Kissinger: "Kto kontroluje (ovláda) potraviny kontroľuje (ovláda) ľudí; kto kontroluje(ovláda) energie môže kontrolovať (ovládať) celé kontinenty; kto kontroluje (ovláda) peniaze môže kontrolovať (ovládať) svet."
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Andrej
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Pridané: 02.06.2013, 00:01
Reagovať
Re: Konšpirácia
Ahojte, súhlasím s tým čo písal Rasťo o farmaceutickom a zdravotníckom priemysle. Všetko je to len biznis s ľudským zdravím, príležitosť ako nás ovládať a zarábať na nás. Keby sa všetci ľudia zdravo stravovali a žili, tak by mal tento farmaceutický a potravinársky priemysel po kšefte. A takýmto ľudom čo sú pri koryte je človek ukradnutý. Takisto je to aj s rôznymi prírodnými liečivami, takéto liečivá, ktoré fungujú sa zakazujú, pretože by to zabilo tento priemysel. Už dávno existuje napríklad prírodný liek na rakovinu, lenže rakovina je biznis tak sa bežný človek čo sa o to nezaujíma len tak o tom nedozvie. Takže z tohto celého vyplýva, že ide o dobre premyslený organizovaný zločin. Celý svet je ovládaný pár ľudmi a spoločnosťami.
Ešte by som chcel poďakovať Vladovi a Tinke za to čo robia. Len nedávno som natrafil na túto stránku a veľmi sa mi páči. Výborné články a veľa informácii pre každého čo chce žiť zdravým životným štýlom!!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Re: Konšpirácia
Dakujeme ti Rasto za skvely prispevok, najcennejsie su posledne slova o ovladani ludi, kontitnento i sveta. Preto sme spracovali nedavko clanky o mentalkych zakonoch a coskoro vsetkym priblizime informacie o riadeni ludi prostrednictvom vyzivy. Dakujem este raz a vsetkym zelame triezve zlepsovanie aktualnej verzie samych seba.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hans
Pridané: 12.03.2012, 23:44
Reagovať
Pridané: 12.03.2012, 23:44
Reagovať
Srvátkový koncentrát vs izolát
Prečo je srvátkový koncentrát vhodnejší ako izolát?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hans
Pridané: 12.03.2012, 23:56
Reagovať
Pridané: 12.03.2012, 23:56
Reagovať
Re: Srvátkový koncentrát vs izolát
Už som odpoveď našiel v komentároch pod iným článkom, oba moje komentáre teda kľudne zmažte.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Miška Šormanová
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Re: Re: Srvátkový koncentrát vs izolát
aj mňa zaujíma odpoveď, prosím, komentoch pod ktorým článkom to bolo? ďakujem:)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Re: Re: Re: Srvátkový koncentrát vs izolát
Bolo to v diskusii tohto clanku: http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/je-hladovka-na-nieco-uzitocna.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
laczsi
Pridané: 18.02.2013, 10:25
Reagovať
Pridané: 18.02.2013, 10:25
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Srvátkový koncentrát vs izolát
ok,ale co mam robit, ked chcem konzumovat srvatkovy koncentrat, ale mam problemy s laktozou? mam odskusany welness protein/5kg/ a narobil mi problemy s travenim,hlavne naduvanie, a to som si daval pozor na prijem cukru - ten totiz laktozovu intoleranciu zhorsuje /vznik galaktozy/ a to je potom este vaznejsi problem... dakujem za radu
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.03.2013, 09:46
Reagovať
Pridané: 05.03.2013, 09:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Srvátkový koncentrát vs izolát
Ako sa da vyskocit z 2-heho poschodia a nezlomit si pri tom ani nohu? Zrejme bude potrebne dlhsie experimentovanie Laczsi, s cim ti cez komentare len tazko pomozem, kedze silou mocou chces z toho 2-heho poschodia skakat... Mozno zeby si zvolil iny druh proteinu (vajecny, konopny, hrachovy, iny)?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fero
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
sladkosti
ja nie som zastancom extremov v ziadnom smere, ale casto staci nie ze drzat hladovku, ale vylucit zo svojho zivota aspon sladkosti.. teda mam namysli tie hluposti z obchodov plne cukru a lacnych tukov.. radsej si raz za cas dopriat trochu obycajneho ovocneho domaceho kolaca bez "margarinu", alebo za hrst piskotov- ale len "raz za cas"... ja som asi mesiac po vyluceni sladkosti vyskusal zjest trochu viac mliecnej cokolady(mozno 70-80g) a hned som zacitil ten rozdiel, proste mi bolo az zle z precukrovania, pricom predtym som nemal problem zjest celu 200g cokoladu... tam sa ukazalo ze som nadobudol spät svoju citlivost na predavkovanie cukrom, ktoru som predtym ich castou konzumaciou prestal vnimat..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
vlado Zlatos
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2013, 18:12
Reagovať
Re: sladkosti
To je velmi cenny postreh Feri, pretoze metabolizmus ma silnu schopnost adaptovat sa na prijem cukrov tym, ze je schopny ich spracovat viac, len bohuzial s nasledkami, ktore uvazdame v tomto clanku... diky za koment
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem