Ak sa Vám e-mail nezobrazil správne, kliknite pre zobrazenie online verzie.

Viac VÝŽIVNÉHO pohybu doma, v škole i v práci. MISIA na rok 2020?

Priatelia začnime dvoma ústrednými VÍZIAMI:

 

Obe tieto vízie majú mnoho spoločného. Bez ohľadu na vek, v školách či v práci trávime veľkú časť nášho ŽIVOTA. Toto prostredie nás formuje a ovplyvňuje. Ak v ňom chýbajú dôležité prvky ktoré naše zdravie UPEVŇUJÚ, tak ho postupne ale určite strácame. Januárový newsletter vám prináša zopár TIPOV ako zlepšiť minimálne to vaše domáce prostredie, ktoré máte na 100% pod vašou kontrolou. Možno práve s vami vyššie dve uvedené vízie budeme RAZ zavádzať do našej kultúry, ktorá potrebuje veľkú AKTUALIZÁCIU…

POHYB: 

 

RÔZNE:

 

Príjemný zvyšok víkendu priatelia
-v-

 

Skutočná sila má korene v tvojom trupe

Pridal Vlado dňa 19.12.2019 do Články o pohybe | 0 komentárov

Si silný a užitočný natoľko, nakoľko máš vytrénované svoje telesné jadro. Svaly okolo telesného jadra tvoria širší celok, ktorý voláme trup alebo TORZO. Funkčné torzo však nie sú len svaly na bruchu (tzv. kocky) ale ide o celý komplex svalov pričom tie, na ktorých záleží najviac, zvonka neuvidíš. Čo znamená mať funkčné torzo v praxi a akými cvikmi sa k nemu môžeš prepracovať?

 

Funkčná noha začína palcom a končí až v zadku

Pridal Vlado dňa 20.12.2019 do Články o pohybe | 0 komentárov

Tvoje palec na chodidle, je dlhou svalovou “reťazou” prepojený s tvojimi sedacími svalmi (zadkom). My toto prepojenie zjednodušene voláme “palec v zadku”. Pomáha nám pri pohybe zamerať pozornosť na tento pohybový princíp, bez ktorého nerozvinieš nikdy plný výkon svojich nôh. Vbočené palce (hallux), padnutá klenba, vbočené a nestabilné členky (pronácia), vbočujú sa kolená a mnohé ďalšie pohybové nedostatky, sú prejavy nefungujúceho reťazca, na ktorý poukazujeme v tomto pohybovom princípe. 

 

Ako lakeť a koleno zvýšia tvoju maximálnu silu

Pridal Vlado dňa 24.12.2019 do Články o pohybe | 0 komentárov

Sila sa neukrýva len vo svaloch. Svaly sa upínajú cez šľachy na kĺby a čím robustnejšia je sila šliach okolo kĺbov, tým masívnejší je ťah, tlak alebo statická výdrž svalov. Ak silný sval ťahá slabú šľachu, môže zraniť ju alebo kĺb. Preto takmer nikdy sa nestávajú zranenia na svaloch, ale iných častiach tela (kĺby, šľachy, úpony, fascie). Niektoré kĺby potrebujú mobilitu (napríklad členok, bedro, rameno, zápästie) a niektoré naopak stabilitu (koleno a lakeť), aby efektívne prenášali silu svalov do pohybu. Lenže na to, aby si mal stabilné práve lakte a kolená, nestačí mať veľké a silné svaly. Musíš posilniť aj samotné kĺby, zodpovedné šľachy a fascie. To nedosiahneš iba pridávaním váhy a zvyšovaním počtu opakovaní, ale zvýšením pákového efektu a zaťaženia samotných kĺbov, šliach a fascií. A maximálnu silu nepotrebujú trénovať len muži ale aj dámy, preto si naštuduj tento dôležitý pohybový princíp.

 

Ako mobilné ramená a bedrá zvýšia tvoj pohybový potenciál

Pridal Vlado dňa 26.12.2019 do Články o pohybe | 0 komentárov

Ak nie je sila, mobilita sa ľahko buduje. Ak už sila je a mobilita chýba, sú to nepríjemné domáce úlohy, ktoré treba jednoducho pretrpieť. Dôvod je jednoduchý. Bez mobility (najmä ramien či bedier) je sila nebezpečná a môže v dlhodobom horizonte pôsobiť nesprávnym smerom (zranenie). Mobilita ramena podmieňuje funkčný silový výkon s bremenami nad hlavou a umožňuje zlepšiť techniku pohybu (čiže aj ekonomiku pohybu). Naopak nedostatočná mobilita ramena zvyšuje riziko zranenia a znižuje efektivitu pohybu. Mobilita bedier predlžuje životnosť, vďaka čomu sa človek môže hýbať bezpečne aj v neskorom veku bez obmedzení. Naopak pri usedenom životnom štýle sa ich funkčnosť stráca a pohybový potenciál znižuje. 

 

 

Ako lopatky prenášajú silu z páži do trupu a späť

Pridal Vlado dňa 29.12.2019 do Články o pohybe | 0 komentárov

Lopatky sú ako korene, v ktorých sídli SILA tvojich paží. Lopatky sú ako prevodovka”, ktorá spája silu paží s telesným jadrom (a naopak), aby bolo možné vykonať komplexnejšie a náročnejšie pohyby. Potrebujú však veľmi špecifický a všestranný pohyb pre svoj funkčný rozvoj. Preto si naštuduj tento pohybový princíp, ktorý ti pomôže pochopiť význam lopatiek ale aj to, že ich korene končia v tvojich prstoch. Ak tento princíp nepodceníš, je dosť možné, že tvoja fyzická sila vzrastie niekoľkonásobne. Prečo? Pretože ak už aj silné paže či telesné jadro máš, táto chýbajúca puzzle skladačka vo svalovom reťazci umožní, aby si zo seba vytvoril jeden silný a kompaktný celok. Snom každého movera je predsa byť silný od malíčka po malíček (komplexnosť), preto dávaj pozor. 

 

 

Cez hru a improvizáciu v pohybe sa naučíš najviac

Pridal Vlado dňa 31.12.2019 do Články o pohybe | 0 komentárov

Improvizácia je najvyššia forma pohybového prejavu. Je ju však možné aplikovať až potom, ako máme zvládnutú izoláciu pohybu, integráciu do zložitejších pohybových vzorov a až na konci je improvizácia, experimentovanie, objavovanie, skúmanie. Platí to však iba pre nás usedených a uležaných krémových dospelých, pretože u detí je to presne naopak. Ich telo je stvorené na hru a cez hru a improvizáciu sa učí najviac. Ak si si však dávno presedel zdravie, nemôžeš začať hrou, pretože v nej platia fyzikálne zákony kruto a presne. (zranenia). Existuje však jedna hra, cez ktorú sa dá naučiť mnoho, ak sa dodržiavajú dôležité bezpečnostné pokyny. Je ňou: zápasenie z kolien. Ide o veľmi efektívny spôsob, ako aplikovať mnohé pohybové zručnosti (skills) na jednom mieste, alebo ich začať efektívne rozvíjať. Je to pohybová hra mysle, tela, metabolizmu aj charakteru. Cieľom nie je vyhrať, ale uplatniť a rozšíriť svoje pohybové schopnosti bez toho, aby sme súpera zranili. 

 

 

Ktorú oblasť chcete dnes zlepšiť?
BLOG OBCHOD TRÉNINGY KURZ PREDNÁŠKY KONZULTÁCIE VIP PRIHLASOVANIE
Odregistrovať NEWSLETTER