Názory a postoje

Bez predsavzatí do nového roka 2015?

Prečo si dávame predsavzatia najmä na nový rok a nie po celý rok? Prečo si namiesto zdravia, šťastia a všetkého dobrého neželáme radšej viac osobnej zodpovednosti, aby sme sa na nič nemohli vyhovárať ani sťažovať?

img

Želajme si spoločne do roku 2015:

  • Želajme si spolu viac úprimnosti a dávať si navzájom lepšie otázky (hoci aj provokujúcejšie), aby sme dostávali lepšie odpovede, ktoré nás všetkých posunú vpred a pomôžu nám prekonať väčšiu výzvu ako naposledy.
  • Želajme si spolu zodpovednejšie rozhodnutia, aby sme sa nemuseli viac vyhovárať ani sťažovať a stali sa pre seba i druhých viac cennými.
  • Želajme si spolu vyššie ciele, ktoré tvoria viac hodnoty nie len pre seba, ale aj pre druhých (rodina, mesto, krajina).
  • Želajme si, aby nám vyššie ciele pomáhali rásť a rozvíjať sa, aby sme sa stali lepšou verziou samého seba na ceste pri prekonávaní prekážok, ktoré vznikajú pri stanovení týchto vyšších cieľov. 
  • Želajme si spolu vedieť prekonávať akýkoľvek strach, ktorý by nás mohol paralyzovať a brániť nám v ďalšom napredovaní za lepšou budúcnosťou.
  • Želajme si spolu vyšší úsudok, viac skúseností, viac schopností, viac inteligencie a viac lepších poznatkov, ktoré nám pomáhajú žiť naplňujúci a zmysluplný život.
  • Želajme si spolu byť nenahraditeľní pre druhých a vedieť riešiť aj tie najkomplikovanejšie problémy svoje, svojich blízkych i celej našej krajiny.
  • Želajme si spolu také nastavenie mysle (pravidlá), aby bolo nekonečne náročne cítiť sa zle a naopak absolútne jednoduché cítiť sa vynikajúco, zdravo, vitálne a naplnení pocitom úprimnej lásky k sebe, svojim blízkym i k celému svetu.

 

A teraz pri pohľade na túto fotografiu by sa niektorí z vás mohli cítiť rozčarovane alebo priam rozhorčene kvôli kožušinám, ktoré máme na sebe. Ak sa hneváte, je to váš problém, pretože zatiaľ sa na problém nepozeráte tak, ako my. A hoci jediná pravá je tá, ktorú má na sebe naša sučka Cindy, je dôležité sa pozrieť na tento problém aj z trochu hlbšej stránky, ktorá zachádza až do koreňov problému celej našej spoločnosti i sveta. Ak patríte k našim čitateľom tak viete, že prírodné zákony sú nám blízke, s čím súvisia myšlienkové koncepty ako tukový metabolizmus, konzumácia pôvodnej výživy (paleo, caveman, primal template), schopnosť prežiť a iné.

Tu nejde o to, že chceme podporovať nejaký predaj kožušín a utrpenie zvierat. Treba sa pozrieť na to z pohľadu, aký mali tieto veci pre nás význam kedysi dávno (zver, kožušiny, pradávna minulosť). Veď si len predstavme, ako sme dokázali prežiť takú zimu asi pred 5000 rokmi? Tu ide o podobnú diskusiu ako vegáni verzus mäsožravci. Obe skupiny tú druhú odcudzujú i napriek tomu, že aj vegetariánstvo či vegánstvo môže byť násilná forma ničenia planéty, rovnako ako násilný chov a neľudské zaobchádzanie s poľnohospodárskymi zvieratami hneď potom, ako v minulom storočí do jedla vstúpila politika a ekonomické tlaky. 

Mnohí zástancovia vegánstva či slobody zvierat si neuvedomujú, že pestovanie rastlinných plodín si žiada vyklčovanie lesa, v ktorom žijú tisíce až milióny zvierat, ktoré stratia domov pre pár hektárov pôdy. Následne pôda, ktorá sa premení na pole, sa pri monokultúre (pestovanie jednej plodiny) veľmi skoro premení na piesok (strata úrodnej pôdy). Aby sa tento proces oddialil, používajú sa petrochemikálie (umelé hnojivá), ktoré ničia našu planétu ešte viac (nehovoriac o používaní ďalšej chémie pre “ochranu” rastlín pred prírodou). A nehovoriac ani o tom, že čoraz viac planéty sa mení na neúrodnú pôdu a púšť. To, že tomu môže zabrániť len rozumný chov zvery, si na konkrétnom príklade a na krásnych výsledkoch môžete presvedčiť pozretím unikátnej prednášky Allana Savoryho

Jedenie živočíchov nás doviedlo do štádia vývoja, v akom sa nachádzame dnes a veľmi zaujímavým spôsobom sa o tom rozpísala Lierre Keith v svojej knihe Vegetariánsky mýtus (paradoxne bola 20 rokov vegánka a ťažko na to zdravotne doplatila). Tu vám poskytujeme najcennejší myšlienkový pohľad z tejto knihy:

“Všetko potrebuje jesť a teda aj byť zjedené. Tento kolobeh života a smrti umožňuje životu pretrvávať. Všetko, z čoho je vaše telo – kosti, krv, mozog, srdce – potrebuje živočíchy. Náprava sveta zahŕňa smrť. Znamená to nechať bobrov jesť stromy, nechať vlkov jesť bobrov, nechať pôdu, aby zjedla nás všetkých. Znamená to dať dole všetky priehrady a nechať lososy prísť domov, položiť vajíčka a byť zjedení. Toto je svet, aký by mal byť – odolne vyživovať sám seba, aj dávať a dostávať. Môžeme kvôli nevýživným poliam vyrúbať les alebo môžeme zjesť výživného jeleňa, ktorý v ňom žije. Môžeme vytrhať životodarnú trávu alebo môžeme zjesť bizóna, ktorý sa bude na nej pásť. Môžeme vytvoriť priehrady na riekach, aby sme tam mali ryby kŕmené nevýživným granulátom alebo môžeme jesť výživné divo žijúce ryby, ktoré nás môžu kŕmiť navždy…”

Potrebovali sme sa k tejto téme vyjadriť aj takto, pretože zopár ľudí na sociálnej sieti sa k našej kožušinovej fotografii vyjadrilo negatívne. No aj tí najväčší milovníci zvieratiek si musia uvedomiť, že ak svoju zver kŕmia “zdravými” granulkami a kašičkami, ktoré sú produktom petrochemického priemyslu, tak dobrovoľne (hoci možno nevedome) podporujú všetky zverstvá páchané na zvieratách tým, že dávajú svoje ťažko zarobené peniaze spoločnostiam, ktoré tieto veci a zverstvá produkujú len na inom “fronte”. To je ten istý príklad, ako keď vegetarián si kúpi VeggieBurger ale zabúda na to, že dáva svoje peniaze tým istým spoločnostiam, ktoré vyrábajú VeggieBurger aj BigMac zároveň. A tým nepriamo podporujú svojimi peniazmi choré produkovanie mäsa a krutosť, ktorá sa pácha na zvieratách namiesto toho, aby svoje peniaze dali BIO farmárom a poctivým lokálnym chovateľom i pestovateľom. Tí za tieto peniaze vypestujú niečo cennejšie i výživnejšie a dokonca tieto peniaze ostanú aj u nás doma, čím sa podporuje naše ekonomika a celá krajina. Uvažujme spolu. Systém je chorý a klame nás, zatiaľ čo my sa sekáme za hlúposti, ktoré vieme vyriešiť našim rozhodnutím. Rozhodnutím neprehrať boj za lepšiu verziou samého seba.

Pre rok 2015 vám držíme palce, želajme si správne veci a správne rozhodnutia.

 

claudie
Pridané: 20.02.2015, 22:47
Reagovať
Pridané: 20.02.2015, 22:47
Reagovať
tak tahle fotka me mrzí
tuhle fotku jsem radsi nemela videt. nejen ze neni hezká, ale bez tech kůží by to bylo lepší. je mi to líto, protože vlado a jeho rodina je mojim vzorem a idolem uz pár měsíců. Vlado, měl by ses jít nekdy podívat na kožešinovou farmu, nebo na porážku krav a prasat. nebo do drůbežárny. je to velmi silný zážitek
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.03.2015, 11:14
Reagovať
Pridané: 02.03.2015, 11:14
Reagovať
Re: tak tahle fotka me mrzí
Pozri sa na to inak Klaudia. Ten text pod fotkou som nepisal nahodou a teraz ked citam tvoj koment, tak mam pocit, ze uplne zbytocne. Necitas alebo nechces citat? Mozes sa aj na konzumaciu masa pozriet tak, ze zvieratka chudiatka trpia, ved v tych farmach pre nich pripravili peklo. Je to pravda a ja s tym neushlasim tiez. Potom sa ale mozes pozriet na inu farmu, kde k zvery pristupuju inak (napriklad vzorova ekologicka farma Turova), kde produkuju bio maso, zver maju na trave, chovaju sa k nej s laskou. Ak pride jej cas, ostane nie len zdrave maso, ale aj kozusina. Co s nou vyhodis ju alebo sa nou zahrejes? Ked sa vsak na to pozeras cez oci (skor klapky) agresivneho vegana ci vegetariana, ktory krici do sveta ako jedenie masa nici svet a sposobuje utrpenie zvery, tak ano, aj to je sposob. My vsak taky sposob zivota nepodporujeme. Ak by si nas naozaj poznala, vedela by si to. Kazda minca ma dve strany (dobru aj zlu). Ktoru vidis ty?

Este lepsim prikladom su peniaze. Su podla teba zdrojom zla alebo dobra? V akych rukach a s akym charakterom? A s akym zamerom? Na budovanie mechanizmov zotrocovania a koncentracie moci alebo na budovanie trvalo skvelej spolocnosti? Odpovedz si sama podla strany mince, ktoru chces vidiet. Ja ju vidim jasne, co plati aj pre kozusiny. Aj ta moze byt prebytok z pridanej hodnoty, ktoru v zivote vytvorili poctivi a pracoviti ludia. Chces patrit medzi nich alebo ti je blizsie ohovarat a stazovat sa ako to robi vacsina? Pytam sa, nesudim, s tym si zacala ty. Aj ty sa mozes naucit, ako sa v zivote tvori hodnota. Verim ze ta to zaujima. Zacni svoj cas vyuzivat trochu cennejsie este dnes a zacni si klast provokujucejsie otazky, verim ze nasledovny clanok ti pomoze:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/vyuzivajte-svoj-cas-efektivne.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem